rozyczko 16.02.08, 21:04 Jutro bede robic pierwszy raz pieczen rzymska. Z jakim sosem (jesli w ogole) mozna ja podac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania_m Re: Sos do pieczeni rzymskiej ... IP: *.pools.arcor-ip.net 16.02.08, 21:13 ja podalabym, jezeli w ogole, taki tradycyjny brazowy sos pieczeniowy, czyli angielskie gravy. mysle, ze i grzybowy moglby byc dobry, pomidorowy, paprykowy, co kto lubi. albo po prostu.... zaden:) Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: Sos do pieczeni rzymskiej ... 16.02.08, 21:18 A jaka jest w smaku ta pieczen? Czy to miesko nie wychodzi suche? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Sos do pieczeni rzymskiej ... IP: *.pools.arcor-ip.net 16.02.08, 21:44 chyba sie troche zle wyrazilam. na pewno lekko polalabym plastry pieczeni tym, co wytworzylo sie w brytfance ewentualnie lekko rozcienczajac bulionem, smietana itp. natomiast niekoniecznie podalabym do pieczeni jakis sos ekstra w sosjerce, chyba, ze taki typu gravy. ogolnie, jesli lubisz sosy, praktycznie kazdy sie nada: koperkowy, grzybowy, pomidorowy itp. moja pieczen rzymska z natury nie jest za sucha, bo pieke ja ostroznie i nie za dlugo. meczona godzinami w za goracym piecu wychodzi sucha jak wior, wiec uwazaj zeby nie przepiec. podlewaj, przykryj nawet jakis czas i bedzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: Sos do pieczeni rzymskiej ... 16.02.08, 23:17 "moj" przepis jest z grubo tarta marchewka, siekana papryka czerwona + mieso oczywiscie, bulka i jajo, cala masa przypraw. Piec zas powinnam to 45 minut w kapieli wodnej :) Moze nie wyschnie. Wiem, ze np Amerykanie wkladaja jeszcze do srodka cale jajka na twardo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m polacy tez IP: *.pools.arcor-ip.net 16.02.08, 23:22 jajka na twardo do klopsa wsadzaja :) warzywa i kapiel wodna na pewno nie wysusza miesa. z anchovy (a nawet tym posiekanym sledziem) i z grzybami tez na pewno dobre bedzie. odnosnie sosu, moze po prostu rozwodnij to co z miecha wyplynie bulionem i ew. smietana i polewaj klopsa pare razy podczas pieczenia? reszta polejesz plastry na talerzu. a np na drugi dzien zrob sobie inny sos i inne dodatki. jesli w ogole cos zostanie. no i taki klops na zimno na chlebie tez nie jest zly :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko za anchovy podziekuje ...bleeeee 16.02.08, 23:38 chociaz maz pewnie by sie ucieszyl bardzo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: za anchovy podziekuje ...bleeeee IP: *.pools.arcor-ip.net 16.02.08, 23:45 zareczam, ze KOMPLETNIE ich nie czuc. ta odrobnka ryby jest przyprawa i nie smakuje jak rybka :) Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko zamiast anchovies wole dodac sosu Worcestershire.. 16.02.08, 23:56 tez zawiera anchovies, ale ich wachac nie musze ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m byle nie maggi w plynie n/t IP: *.pools.arcor-ip.net 16.02.08, 23:58 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Sos do pieczeni rzymskiej ... IP: *.dip.t-dialin.net 16.02.08, 21:54 Mieso musi byc dobrze doprawione i"wyrobione".Szukalam przepisu,ale gdzies mi sie zapodzial:-(.Robi sie normalnie:mieso,cebula,jajko,bulka,przyprawy...Pamietam,ze dodawalam troche namoczonych i posiekanych grzybow suszonych(+wode z namaczania,ale moczyly sie w niewielkiej ilosci)i...kawaleczek drobniutko posiekanego sledzia.Ugotowane jajka do srodka,mieso obtoczone w bulce tartej,podlane bulionem z przecierem i polewane tymze bulionem w czasie pieczenia.A potem sos,ale o sosie juz pisalam.Bylo naprawde pyszne,ale ta wersja z grzybami i sledziem(w ogole sie go nie czuje w gotowej potrawie!)nazywala sie "falszywy zajac".Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m zamiast sledzia IP: *.pools.arcor-ip.net 16.02.08, 22:03 wydaje mi sie, ze filecik anchovy (tak to sie po polsku nazywa?) mial byc i ktos zle ten przepis przetlumaczyl, bo "falszywy zajac" to niemiecka nazwa takiego klopsa. der fasche hase po prostu :) wlosi tez doprawiaja mieso takimi posiekanymi filecikami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: zamiast sledzia IP: *.dip.t-dialin.net 16.02.08, 22:25 wiem,ze falsche hase:-)W moim przepisie byl sledz,nie pamietam skad wytrzasnelam ten przepis,na pewno nie byl ten filecik,ktory masz na mysli;-) Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: zamiast sledzia 17.02.08, 00:01 Na zasadzie dygresji wtrącę tylko, że ów klops na Kociewiu nazywa się "ślepy zając". Dodaje się do środka gotowane jajka (tak, jak widzę i w USA). Nie pamiętam, żeby do tej pieczeni podawano jakiś sos. mam wrażenie, że po pokrojeniu w plastry całość podawano tak "na golasa" :) Pieczeń okładano plastrami boczku lub słoniny przed pieczeniem, z których to wytapiał się tłuszcz i, jeśli podawano ziemniaki, były one polewane tym właśnie tłuszczem. Zresztą tak właśnie o ślepym zającu piszemy na naszej stronie, a przepisy tam zawarte zebraliśmy z ustnych przekazów, zatem tak właśnie jedzono :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Sos do pieczeni rzymskiej ... IP: *.dip.t-dialin.net 16.02.08, 21:17 Ja robie w pomidorowo-smietanowym.Wyciagam gotowa pieczen,dodaje przecier lub pomidory z puszki,smietane,ziola,pieprz,ew.sol,zagotowuje,do sosu wkladam pieczen i jeszcze na chwile do piekarnika. Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Wielkie dzieki za wszystkie dobre rady :).... 16.02.08, 23:57 Jutro dam zanc jak mi poszlo w kuchni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabrossa ja podaję pieczeń rzymską z sosem IP: *.gprs.plus.pl 17.02.08, 16:18 koperkowym Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Sos do pieczeni rzymskiej ... 17.02.08, 18:08 Rozpuść masło mąką, dodaj śmietany, soli, czosnku i do wyboru: chrzan, musztardę, borówki, jkoperek lub pietruszkę Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Wyszla SUPER!! 17.02.08, 19:35 Miesko bylo wilgotne i nie wymagalo rzadnego sosu. Corcia troche krecila nosem, ze pieczen byla za pikantna, wiec nastepnym razem musze zmienic przepis :) I zrobic z mniejszej ilosci miesa, bo zostalo tego jeszce na 2 obiady!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Wyszla SUPER!! IP: *.pools.arcor-ip.net 17.02.08, 19:40 na zimno, pokrojona na cienkie plastry do chleba bedzie super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: Wyszla SUPER!! IP: *.aster.pl 17.02.08, 19:43 Tez uwazam, ze mozna zjesc z pieczywem zamiast wedliny. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria Re: Wyszla SUPER!! 17.02.08, 22:51 Goraca pieczen podaje bez sosu, najczesciej z zapiekanymi ziemniakami i jarzynami z maslem / marchewka, kalafiory i zielona fasolka /. Zimna natomniast - z zielona salata polana winegretem. Ps. Przyrzadzam pieczen po wlosku, tez z jajkiem + szynka + mozzarella. Moge podac przepis... Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Pieknie prosze :) Moja rodzinka uwielbia wloska... 17.02.08, 23:44 kuchnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria pieczen na zyczenia 18.02.08, 18:45 Przepis pochodzi z regionu Kampania. Nazwa: polpettone alla casalinga. Skladniki dla 6 osob: 250 g mielonej wolowiny i 250 g mielonej wieprzowiny, 1 czerstwa bulka namoczona w mleku i odcisnieta, 2 lekko ubite jajka, 1 lyzka siekanej natki, 1-2 sprasowane zabki czosnku, 2 lyzki tartego parmezanu, sol, pieprz, 2 lyzki oliwy z oliwek, 50 g cienkich plasterkow surowej wedzonej / lub innej / szynki, moze byc boczek, salami., 2 kulki mozzarelli / moze byc inny ser, np. provolone /, 3 jajka na twardo. W/w skladniki dobrze wymieszac w misce / z wyj.szynki, jaj na twardo, mozzarelli i oliwy /. Podluzna forme do pieczenia natluscic 1 lyzka oliwy. Wylozyc polowe miesnej masy. W sodku zrobic lyzka wglebienie, w ktorym wylozyc plastry szynki, nastepnie jajka na twardo. Calosc przykryc / jajka / plasterkami mozzarelli. Reszte miesa wylozyc, dobrze i rownomiernie wygladzic powierzchnie. Polac 1 lyzka oliwy i piec w piekarniku 190°C 45-50 min. Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Zrobilam dzisiaj na obiad - PYYCHA!! 13.04.08, 19:44 Szczerze wszystkim polecam. REWELACYJNY przepis! Wanda-Maria - bardzo dziekuje:) Ewa Odpowiedz Link Zgłoś