Dodaj do ulubionych

Mięso ekologiczne, bio..itd

24.02.08, 15:48
Czy w Warszawie można kupić mięso z ekologicznych hodowli ?
W sklepach z ekologiczną żywnością sa wędliny, a mięso ?
Obserwuj wątek
    • Gość: g Re: Mięso ekologiczne, bio..itd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.08, 16:37
      widziałam "kury rosołowe" i "kurczaki zagrodowe".
      Nie wczytywałam się w etykietki(czy eko, czy bio), ale wygląd miały
      zachęcajacy.
      W marketach.
      • Gość: z bez piór są wszystkie takie same IP: *.PH-1511G-BSR64K-02.ish.de 24.02.08, 17:29
        i nie wyglądają zachęcająco, wręcz przeciwnie odrzucają swą nagością:DDD i bio i
        te z tuczu przemysłowego.
        • Gość: ania_m obok IP: *.pools.arcor-ip.net 24.02.08, 17:32
          jest forum eko
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=47218
          mysle, ze tam znajdziesz konkretne porady i adresy
          • joa66 Re: obok 24.02.08, 20:42
            dzięki, ania_m
      • poszukiwaczarmi Re: Mięso ekologiczne, bio..itd 25.02.08, 00:28
        Te "zagrodowe" z marketów nie są bio, ot, zagrodowe :)

Najlepsze chyba miejsce na drób bio w Polsce to targowiska. Na niektórych
        przetrwały jeszcze "baby" sprzedające dobrze tłuste kury, gęsi i kaczki, często
        wraz z podróbkami i krwią na czerninę, z własnej zagrody, a więc (generalizuję
        nieco) w miarę ekologiczne.

Chciałbym tylko dodać małą czcionką, że niedawno jadłem w Szwecji pieczeń
        wieprzową w restauracji. Nie jestem fanem wieprzowiny, uważam więc że jako taka
        jest trywialna, więc do szwedzkiej pieczeni podszedłem niechętnie, no ale skoro
        została dla mnie zamówiona przez osoby trzecie, to naruszyłem ją sztućcami, po
        czym poniosłem do ust :)

I nagle poczułem, jak srodze niesprawiedliwie oceniłem polską wieprzowinę -
        nijaką i biednawą, ok, ale jednak jakoś smakującą - oto szwedzka wieprzowina
        okazała się watą - miękka, biała i całkowicie nijaka. To dopiero!

Polskie mięso jest ogólnie jeszcze w miarę eko, niestety wraz z postępem i
        osiągnięciami, wielkimi fermami z Zachodu pojawiającymi się w Polsce z pewną
        nieśmiałością, ale jednak, jego jakość będzie się zapewne zbliżać do owej waty...
        • ba_nita Re: "W miarę" ekologiczne,- genialne!nt 25.02.08, 04:00

• Gość: kim Re: Mięso ekologiczne, bio..itd IP: *.free.aero2.net.pl 29.09.13, 23:54
          Raczysz zartowac? W Polsce sa dokladnie takie same metody hodowli zwierzat jak w Holandii, skad zreszta juz sprowadza sie wieprzowine nad Wisle. Zabawe w karmienie zwierzat mieszanka sruty, pokrzyw i gortowanych ziemniakow jak to kiedys bylo, moga przeprowadziac jeszcze chlopi malorolni z tymjedynie na wlasny uzytek. Inaczej "sie nie oplaca". Reszta hodowcow kupuje standardowa pasze nr 32 i ma wiecej niz 30 swin bo "sie nie oplaca".

Gdy do rzezni trafia cielak bez sladow po zastrzykach z hormonami i atybiotykami, to w ogolne nie wchodzi w normalny obrot - ludzie dziela mieso miedzy siebie.

Po prostu nie odpiadal ci sposob przyprawienia miesa i tyle.
    • Gość: kim Re: Mięso ekologiczne, bio..itd IP: *.free.aero2.net.pl 29.09.13, 23:57
      Nie moglyscie pogadac sobie na tej hodowli? Przeciez to jasne po co powstal watek.
      Fuuuuuuuu. Lepiej od razu pytac czy ktos chce mieso od was, przynajmniej nie klamiecie na starcie. Jak ktos klamie na wstepie, to wiadomo czego sie spodziewac.
      • kocio-kocio Re: Mięso ekologiczne, bio..itd 30.09.13, 09:30
        Wątek powstał 5 lat temu, więc to byłby raczej wyjątkowo cierpliwy spamer ;o)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka