Dodaj do ulubionych

peklowanie szynki

IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.02.08, 11:27
Witam! Ponieważ jestem kompletnie zielona w tej branży, chciałam się zapytać o
szczegóły,jak się pekluje szynkę na mokro, jakie są proporcje?( Wyszukiwarka
mało co mi wyjaśniła)
Wiem że jest coś takiego jak peklosól, saletra, ale do czego to służy? Jak
tego się używa, w jakiej ilości i na jak długo? Co jeszcze sięd aje do marynaty?
Zawsze mięso po prostu piekłam, dzień wcześniej nacierajac je przyprawami i
solą, ale ponoć taka szynka, co poleży parę dni w marynacie, jest
smaczniejsza. Mam 2 szynki po ok. 1 kg każda, i chciałabym je przyrządzić w
taki sposób z Waszą pomocą :-)

Bardzo proszę o wskazówki i dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam,
Kinga044
Obserwuj wątek
    • Gość: nieskorzanka Re: peklowanie szynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.08, 11:42
      www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1389
    • eeela Re: peklowanie szynki 27.02.08, 12:04
      cocina.blox.pl/2008/01/Szynka.html
      • eeela Re: peklowanie szynki 27.02.08, 12:06
        Zwróć tylko uwagę, że podane są tam proporcje na CAłĄ szynkę (ok. 5 kg).
        • Gość: kinga044 Re: peklowanie szynki IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.02.08, 12:11
          Dziękuję :-)
          A podpowiecie mi jeszcze, gdzie kupię saletrę?
          • eeela Re: peklowanie szynki 27.02.08, 13:06
            Mama moja kupuje w sklepie spożywczym, ale to jest małe miasteczko na głębokiej
            prowincji, nie wiem, czy w mieście da się dostać. Może nie być na to popytu.
    • Gość: koralina5 Re: peklowanie szynki IP: *.koba.pl 27.02.08, 12:25
      Ja znam taką zalewę na 6 litrów wody, można sobie te proporcje
      zmniejszyć, ważne aby szynka luźno w zalewie pływała.
      Do wody dodaje się: 1/2 kg soli
      2 łyżki kolenrdy
      15 ziarnek pieprzu
      4 listki laurowe
      4 ząbki czosnku
      Zagotować to wszystko, ostudzić, dodać 1 peklowit lub łyżeczkę
      saletry i do letniej zalewy włożyć mięso na 3 doby.
    • jarek_zielona_pietruszka Re: peklowanie szynki, a czas już pomyśleć,bo 27.02.08, 19:54
      zbliżają się święta.
      Ja daję do peklowania mokrego 8 do 8,5 dkg soli lub peklosoli na 2,5 kg mięsa,
      na 1litr wody. Do peklowania suchego, do wyrobów świeżych parzonych 18-20g soli
      lub peklosoli na 1 kg mięsa. Do wyrobów suszonych w zależności od późniejszego
      stopnia wysuszenia 14-16-18g soli lub peklosoli na 1 kg mięsa. szynki wielkości
      ko 1 kg pekluję ok 10-14 dni.
      do zalewy peklującej daję czosnek 2-3 ząbki na 1 litr zalewy, kilkanaście ziaren
      pieprzu, kilka ziaren ziela, 2-3 liście.
      Zalewę robię w ten sposób, że gotuję wodę z przyprawami, z wyjątkiem peklosoli.
      studzę i po ostudzeniu dodaję peklosól i dokładnie mieszam. zimną zalewą zalewam
      mięso i odstawiam w chłodne miejsce. takie postępowanie przedłuża trwałość
      końcowego produktu. Utrzymanie niskiej temperatury w trakcie całego procesu
      peklowania, powoduje, że później po uwędzeniu taka szynka może poleżeć i
      miesiąc w lodówce i nic złego się z nią nie dzieje. Mógłbym tu się rozpisać o
      bakteriach, i ich formach przetrwalnikowych, ale za dużo pisania.
    • jarek_zielona_pietruszka Re: peklowanie szynki suche. 27.02.08, 20:02
      do peklowania suchego używam soli lub peklosoli w ilości ok 20g na 1 kg mięsa.
      dodaję grubo mielony pieprz ok 1/2 łyżeczki, ziele pokruszone ok 1/3 łżeczki,
      liść 2-3 szt pokruszone, 2-3 ząbki czosnku posiekane lub przez praskę. Nacieram
      mieszanką mięso ze wszystkich stron i wkładam ścisło do glinianego garnka.
      Odstawiam w chłodne miejsce. Codziennie przewracam mięso i sprawdzam stan
      zalewy, zarówno przy peklowaniu suchym jak i mokrym zalewa nie może być mętna,
      ani wydzielać przykrego zapachu. W takim przypadku niezwłocznie należy wymienić
      zalewę.
      Można jeszcze w przypadku mięsa, o którym wiadomo, że będzie suche, wykonać
      nastrzyk.
      To tylko początek góry lodowej. Jeżeli będą jakieś pytania służę pomocą.
      pozdrawiam
      • Gość: kinga044 Re: peklowanie szynki suche. IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.02.08, 20:50
        Dziękuję ślicznie za pomoc :-)
        I mam jeszcze parę pytań: a czym się różni zwykła sól od peklosoli?

I czy taką szynkę zamarynowaną na mokro mogę upiec potem? Bo niestety nie mam
        gdzie uwędzić :-(

I się piecze ją wtedy, żeby się nie wysuszyła? Czy to te peklosole i saletry
        sprawiają, że nie jest sucha?
        Pozdrawiam,
        Kinga044
        • jarek_zielona_pietruszka Re: sól to sól najlepsza kłodawska niejodowana. 27.02.08, 21:17
          Peklosól natomiast jest mieszanką soli i nitrytu (azotynu potasowego lub
          sodowego). Jest to gotowa mieszanka peklująca. Ja osobiście używam łącząc z solą
          w proporcji pół na pół.
          Saletra jest to azotan potasu lub sodu. Używa się jej w połączeniu z solą w
          ilości 2% czyli na 1 kg soli daje się 2 dkg saletry. Taka mieszanka zastępuje
          peklosól, tylko jej działanie jest trochę dłuższe.
          • Gość: bleee znowu ta chemia? IP: *.PH-1511G-BSR64K-02.ish.de 28.02.08, 19:24
            do porzygania to wszystko;-)
        • jarek_zielona_pietruszka Re: Szynkę po zapeklowaniu można oczywiście upiec, 27.02.08, 21:23
          czy zaparzyć. Należy ją tylko po zapeklowaniu opłukać w zimnej wodzie i powiesić
          do wyschnięcia. Można przed pieczeniem potraktować, ją przyprawami i różnymi
          ziołami.
          Czy będzie sucha taka szynka, czy soczysta w pewnej mierze zależy od mięsa, ale
          dla poprawienia soczystości, można zrobić nastrzyk.
          Zeby była jak najbardziej soczysta polecam pieczenie w rękawie lub w zamykanej
          brytfannie, albo w naczyniu żaro z pokrywą. Podlewać mieszanką roztopionego
          smalcu ze skwarkami zmieszanego z ziołami i winem lub piwem.Pod koniec pieczenia
          zdejmujemy dekiel lub delikatnie rozcinamy rękaw.
          pozdrawiam
          • jarek_zielona_pietruszka Re: Gdybys chciała uzyskać namiastkę szynki 27.02.08, 21:39
            wędzonej możesz użyć koncentratu dymu wędzarnianego w proszku, lub przyprawy
            "wędzonka" chociaż osobiście tego nie stosuję. Ale jeżeli ktoś ma ochotę to jest
            jego sprawa. Ostatnio zostałem spostponowany, za gulasz to podaję, dla
            zainteresowanych i niech sami zdecydują, czy warto.
            pozdrawiam
          • Gość: kinga044 Re: Szynkę po zapeklowaniu można oczywiście upiec IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.02.08, 21:39
            Ogromne dzięki :-)
            • Gość: kinga044 Re: Szynkę po zapeklowaniu można oczywiście upiec IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.02.08, 18:47
              Słuchajcie, no tragedia,obeszłam wszystkie osiedlowe sklepiki, byłam też dziś w
              Auchan, nigdzie nie ma tej peklosoli. Gdzie wy ją kupujecie??
              • Gość: x jest, tylko ekspedientki są durne:DDDD IP: *.PH-1511G-BSR64K-02.ish.de 28.02.08, 20:14
                zapytaj kierownika sklepu, będzie wiedział co zamawia
              • jarek_zielona_pietruszka Re: Uwaga! Są różne preparaty służące do 02.03.08, 23:01
                peklowania. Peklosól jest gotowym preparatem, który stosuje się jak wyżej.
                Saletra jest komponentem mieszanki peklującej i na 1 kg soli niejodowanej daje
                się 2 dkg (20g) saletry, dokładnie miesza i dopiero ta mieszanka jest
                substytutem peklosoli. Są jeszcze inne preparaty służące do peklowania np.
                Peklowit. Dlatego należy dokładnie czytać instrukcję znajdującą się na
                opakowaniu, aby uniknąć pomyłki.
    • Gość: koka Re: peklowanie szynki IP: 193.17.14.* 28.02.08, 19:11
      Ja kupuję w osiedlowym warzywniaczku.Pozdrawiam
    • maksister Re: peklowanie szynki 28.02.08, 19:13
      Ech...
      tiny.pl/l696
      • eeela Re: peklowanie szynki 28.02.08, 21:30
        Co proponujesz? Wypuszczamy wszystkie świnki na wolność na ulice, czy zaczynamy
        je hodować w domach i mieszkaniach, jak kotki i pieski?
    • Gość: koka Re: peklowanie szynki IP: 193.17.14.* 28.02.08, 19:57
      Kingusiu, zapomniałam zapisać mieszkam w Warszawie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka