Dodaj do ulubionych

Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną????

27.08.03, 12:15
właśnie się kłocimy - moja koleżanka twierdzi że to
absurd jeść placki ziemniaczane z cukrem, zwłaszcza
jeżeli dodało się do nich cebule i pieprz. Ja nie widzę
w tym nic dziwnego... cukier świetnie do nich pasuje.
Jak sądzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: kohol Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.crowley.pl 27.08.03, 12:21
      Zdecydowanie ze śmietaną z cebulką! Bez cukru!
      No ale ja nie lubię słodkości :)
    • hania55 Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną 27.08.03, 12:23
      Ja tam uważam posypywanie lub polewanie placków czymkolwiek za profanację, bo
      uwielbiam je (ale w wersji saute) ponad wszelkie inne rarytasy tej Ziemi :-)
    • dziuunia Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną 27.08.03, 12:26
      Jadam ze śmietaną i z cukrem,lub z samą śmietaną gdy nie mam ochoty na
      słodkie.Śmietana musi być gęsta i kwaśna na dodatek.A koleżanka niech się nie
      kłóci;)bo każdy je tak jak mu smakuje nawet jeżeli to dziwne i nietypowe
      połączenie:)
      POZDR
    • Gość: giezik Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: 217.11.134.* 27.08.03, 12:28
      z solą, z solą (dopiero ostatni na deser - z cukrem)
    • marghot Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną 27.08.03, 12:38
      U mnie w rodzinie tradycyjnie zajada sie placki i z cukrem i smietana, czyli 2w1
      nawet pomimo tego, ze do ciasta dodaje sie cebulke
      ja dorzucam wzorem mojej babci odrobine marchwi startej, wtedy skorka sie
      pieknie rumieni a placuszki sa bardziej pulchne :)

mój mąż profanuje placki, jedząc je na ostr, czyli np. z sosem chili bleee
      • Gość: bruno Pytania fundamentalne IP: 217.11.133.* 28.08.03, 14:57
        Drogie Panie! Ale narobiłyście mi smaku. :D
        Placki jem pod każdą postacią - z cukrem i na ostro, tzw placek węgierski.
        Połączenia śmietana + sól, przyznaję - nie znałem.
        Ale odpowiedzcie mi, proszę:
        1. Jakiej tarki używacie do ścierania pyrów? Tej najdrobniejszej, po której
        zostaje miazga, czy większej, na wiórki?
        2. Odlewacie płyn z utartych pyr?
        3. Ile dajecie mąki tak na np. 1 kg startych ziemniaków?
        4. Dodajecie jajko?
        5. Co robicie, żeby placki chrupały?
        Pytam, bo niewiaście, z którą dzielę wolny czas i lodówkę, coś nie za bardzo
        placuszki wychodzą. Dobre są, ale opisujecie chyba lepsze... cccciiii. ;)
        • Gość: kohol Re: Pytania fundamentalne IP: *.crowley.pl 28.08.03, 15:00
          Ja robię "na oko" :)
          A do tarcia ziemniaków najlepsza jest sokowirówka - wystarczy potem
          połączyć "sok" z "wiórkami" :D
          • Gość: bruno Re: Pytania fundamentalne IP: 217.11.133.* 28.08.03, 15:10
            Póki co, nasza sokowirówka ma postać kawałka ponarzynanej blachy z uszkiem ;(
        • Gość: izzi Re: Pytania fundamentalne IP: 213.17.152.* 30.08.03, 00:08
          Bruno pytał na jakiej tarce...W rodzinie uchodzę za racjonalizatorkę,to mój pomysł,trzeba trochę cierpliwości; kroję ziemniaki w kostkę1x1 cm,ostatniego ziemniaka na wiórkowej tarce,żebym miała trochę"masy".Garnek raczej wysoki,do niego ten starty ziemniak,jajko,pokrojoną cebulę,tochę mąki,sól i wkładam odwrócony, ręczny mikser z końcówką "grzybek".Jak się ładnie połączy to trochę "masy",to dodaję po trochu te ziemniaki w kostkę.Czasem trzeba na chwilę wyłączyć mikser i zdjąć nadziane na "płotek" ziemniaczki.I tak do wyczerpania ziemniaków.Pisze się długo, ale robi się naprawdę szybko i jakie są jasne te ziemniaki!Potem dodaję 1-3 łyżki mąki pszennej z ziemniaczaną.Placuszki są jaśniutkie ,wszsyscy się dziwią.Ale np.moja córka nie daje sobie z tym "tarciem"rady ,denerwuje się i przynosi do mnie.To dla starannych i cierpliwych,chociaż to najszybszy sposób.
          • Gość: lola Re: Pytania fundamentalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 09:35
            Gość portalu: izzi napisał(a):

> Bruno pytał na jakiej tarce...W rodzinie uchodzę za racjonalizatorkę,to mój
            pom
            > ysł,trzeba trochę cierpliwości; kroję ziemniaki w kostkę1x1 cm,ostatniego
            ziemn
            > iaka na wiórkowej tarce,żebym miała trochę"masy".Garnek raczej wysoki,do
            niego
            > ten starty ziemniak,jajko,pokrojoną cebulę,tochę mąki,sól i wkładam
            odwrócony,
            > ręczny mikser z końcówką "grzybek".Jak się ładnie połączy to
            trochę "masy",to d
            > odaję po trochu te ziemniaki w kostkę.Czasem trzeba na chwilę wyłączyć
            mikser i
            > zdjąć nadziane na "płotek" ziemniaczki.I tak do wyczerpania
            ziemniaków.Pisze s
            > ię długo, ale robi się naprawdę szybko i jakie są jasne te ziemniaki!Potem
            doda
            > ję 1-3 łyżki mąki pszennej z ziemniaczaną.Placuszki są jaśniutkie ,wszsyscy
            się
            > dziwią.Ale np.moja córka nie daje sobie z tym "tarciem"rady ,denerwuje się
            i p
            > rzynosi do mnie.To dla starannych i cierpliwych,chociaż to najszybszy sposób.

Robie tak od dawna, gdybym miała trzec te ziemniaki na tarce(łacznie z
            palcami) rodzina nie znałaby smaku placków. Mixowanie jest prawdziwym
            udogodnieniem
          • Gość: bruno Re: Pytania fundamentalne IP: 217.11.133.* 01.09.03, 11:32
            Wielkie dzięki! Jakie to proste i jak ułatwia życie. Do tej pory tarte pyry
            były rzadkością (choć za mną chodzą kluski kładzione, jakie robiła Babcia) bo
            taka potrawa pachniała krwią i potem, a my z pozarzynanymi palcami nie mieliśmy
            ochoty już na nic.
            Placuszki! Z cebulką! Chrupiące! Dziewczyny, jesteście WIELKIE!!!
            • Gość: Aska Re: Pytania fundamentalne IP: *.nas12.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 12.09.03, 18:16
              Ja puszczam ziemniaki i cebule przez maszynke do miesa-jak masz do tego
              elektryczna ,to wszystko trwa minute.
    • Gość: Maggie Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.w193-253.abo.wanadoo.fr 27.08.03, 13:48
      Dziewczyny nie kloccie sie. Smaki sa rozne. Osobiscie jadam placki ziemniaczane
      tylko i wylacznie z sola. Lubie tez w wersji mini jako dodatek do potraw
      miesnych.
      • Gość: Fly Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: 156.24.231.* 27.08.03, 13:54
        mocno przypieczone - same
        normalne - maczane w cukrze zdecydowanie...
        ze smietana jeszcze nie probowalam..

ps'w Czechach podaja taki wielki placek ziemniaczany (na cala patelnie) a w
        srodku gulasz i placek skladaja na pol - dobre bylo...
        • Gość: Tess Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.telia.com 27.08.03, 14:25
          Gość portalu: Fly napisał(a):

>
          >
          > ps'w Czechach podaja taki wielki placek ziemniaczany (na cala patelnie) a w
          > srodku gulasz i placek skladaja na pol - dobre bylo...

,,Fly,,
          w Polsce tez podaja w ten sam sposob
          nazywa sie toto."pacek po wiegiersku"" pychotka.....

a placuszki lubie ze wszystkim tz,z cukrem,kwasna smietana,odrobika soli,z
          samym sosem-mozna wzbogacic mieskiem,

a probowaliscie z jajecznica????tez smaczne
        • quba Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną 28.08.03, 08:25
          Gość portalu: Fly napisał(a):

> mocno przypieczone - same
          > normalne - maczane w cukrze zdecydowanie...
          > ze smietana jeszcze nie probowalam..
          >
          > ps'w Czechach podaja taki wielki placek ziemniaczany (na cala patelnie) a w
          > srodku gulasz i placek skladaja na pol - dobre bylo...

to jest placek PO WĘGIERSKU - w Polsce też go pełno wszędzie
          ja też czasem robię
          jest pyszny
          pozdrówka

"de gustibus et non disputandum est"
    • Gość: sisi Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: 195.116.133.* 27.08.03, 14:28
      Od zawsze najbardziej smakowaly mi w wersji klasycznej - bez zadnych dodatkow.
      Ostatnio coraz czesciej robie je z czosnkiem ( pomysl zaczerpniety z tego
      forum). Natomiast kilka dni temu w ramach kulnarnych eksperymentow podalam je
      z tzatzykami. Rodzinka byla zachwycona:)
      • Gość: kate Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: 213.17.175.* 27.08.03, 14:57
        U mnie w rodzinie zawsze był problem - Mama ze smietaną Tata z cukrem. Ja
        zawsze jadłam ze smietana z cukrem były bleee - ale od jakiegoś roku jest
        DOKŁADNIE na odwrót - myslę że to kwestia smaku - jak komu podpasuje:)) i nie
        ma sie o co kłocić. A z naleśnikami były u nas podobne problemy - Mama tylko
        ser, tata tylko dzem - i trzeba było robić i tkie i takie jednocześnie - a ja
        lubię i z tym i z tym. I też dobrze ;))

• Gość: kaska Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.tele2.pl 27.08.03, 15:03
      najb lubie placki ze smietana i z cukrem;-) A do masy dodaje czosnek;-)
    • Gość: kortatu Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 27.08.03, 15:08
      aaaaaaaaaaaa placki ziemniaczane tylko z cebula i czosnkiem !!!!!!
    • Gość: lola Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.03, 17:15
      Kolezanka widac ma ograniczoną kulinarną wyobraźnie, jak najbardziej jada sie
      je z cukrem, tak samo jak istnieja przepisy na mieso z suszonymi owocami-
      pychota, ale niektórzy uwazaja ze to komnpletnie nie pasuje, albo truskawki z
      pieprzem, takie dania sa dla smakoszy, czyli nie dla wszystkich
      • Gość: karola Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.icpnet.pl 27.08.03, 17:19
        A ja jem z miodem!!!!!!!!!!!!
      • hania55 Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną 27.08.03, 17:32
        Gość portalu: lola napisał(a):

> Kolezanka widac ma ograniczoną kulinarną wyobraźnie, jak najbardziej jada sie
        > je z cukrem, tak samo jak istnieja przepisy na mieso z suszonymi owocami-
        > pychota, ale niektórzy uwazaja ze to komnpletnie nie pasuje, albo truskawki z
        > pieprzem, takie dania sa dla smakoszy, czyli nie dla wszystkich

O, rany znów wychodzę na nie-smakoszkę, bo placków ziemniaczanych z
        jakimikolwiek dodatkami (w tym z cukrem) nie lubię. Najbardziej smakują mi
        takie bez niczego, jeszcze skwierczące na talerzu. Taki ze mnie prostaczek :-(
        • Gość: lola Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.03, 17:56
          hania55 napisała:

> Gość portalu: lola napisał(a):
          >
          > > Kolezanka widac ma ograniczoną kulinarną wyobraźnie, jak najbardziej jada
          > sie
          > > je z cukrem, tak samo jak istnieja przepisy na mieso z suszonymi owocami-
          > > pychota, ale niektórzy uwazaja ze to komnpletnie nie pasuje, albo truskawk
          > i z
          > > pieprzem, takie dania sa dla smakoszy, czyli nie dla wszystkich
          >
          > O, rany znów wychodzę na nie-smakoszkę, bo placków ziemniaczanych z
          > jakimikolwiek dodatkami (w tym z cukrem) nie lubię. Najbardziej smakują mi
          > takie bez niczego, jeszcze skwierczące na talerzu. Taki ze mnie prostaczek :-
          (
          Nie o to mi chodziło by osoby lubiace placki saute odsadzac od czci i zarzucac
          prostactwo, natomiast bardzo mierzi mnie stwierdzenie ze cos do czegos nie
          pasuje, z czym sie spotykam- jak to cukier, gdy tam jest cebula! mieso na
          słodko, błeee..., mówia tak zwłaszcza ci którzy nie znają tych smaków, z góry
          zakładajac ze to nie moze byc dobre.
          • Gość: Maria Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.08.03, 20:14
            Dziewczyny, a placki ziemniaczne takie z cebulą, pieprzem i z powidłami
            śliwkowymi na wierzchu jadłyście? Bo ja takie właśnie bardzo lubię.
            Pozdr. - Maria
          • hania55 Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną 28.08.03, 09:43

natomiast bardzo mierzi mnie stwierdzenie ze cos do czegos nie
            > pasuje, z czym sie spotykam- jak to cukier, gdy tam jest cebula! mieso na
            > słodko, błeee..., mówia tak zwłaszcza ci którzy nie znają tych smaków, z góry
            > zakładajac ze to nie moze byc dobre.

Masz całkowitą rację. Tzn. ja nie przepadam za połączeniami typu indyk z
            brzoskwiniami albo kurczak z ananasem, ale przynajmniej spróbowałam ;-) Za to
            schab ze śliwkami albo śliwki w boczku, tudzież skrzydełka w miodzie i czosnku
            UWIELBIAM!!!
            Pozdrowionka :-)
      • Gość: kohol Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.crowley.pl 28.08.03, 08:59
        Nie mów, że ograniczenie wyobraźni czy nie-smakosze :)
        Są ludzie, którzy nie lubią słodkiego - jak ja :)
        • Gość: lola Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.03, 16:18
          Gość portalu: kohol napisał(a):

> Nie mów, że ograniczenie wyobraźni czy nie-smakosze :)
          > Są ludzie, którzy nie lubią słodkiego - jak ja :)

Ale ja wcale nie zamierzałam obrazac tych co słodkiego nie lubia,ani mi do
          głowy nie przyszło, pod warunkiem ze nie uwazaja swojego sposobu wcinania
          placków za jedyny i własciwy, bo z cukrem ponoc nie pasuje.Walczyc bede ze
          stwierdzeniami, ze placki z cebulka spozywane z cukrem to absurd(tak uwaza
          kolezanka owa), skoro mają zagorzałe grono zwolenników.Placki z cukrem jadałam
          jako dziecko, obecnie jako ze słodze wyłącznie kawe placki spozywam na "słono"-
          z gulaszem, tzatzikami, smietana, ale nadal pamietam jak swietnie z cukrem
          sie komponuja.A sama czesto sie spotykałam z ogromna dezaprobatą gdy mówiłam
          ze mozna z cukrem, dlatego własnie mierzi mnie okreslanie tego jako absurdu.
          To miałam na mysli.
          • Gość: kohol Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.crowley.pl 28.08.03, 16:19
            A jak tak, to ok :D
            Pozdrawiam
          • momi Re: Placki Ziemniaczne - Lola 13.09.03, 18:27

> Ale ja wcale nie zamierzałam obrazac tych co słodkiego nie lubia,ani mi do
            > głowy nie przyszło, pod warunkiem ze nie uwazaja swojego sposobu wcinania
            > placków za jedyny i własciwy, bo z cukrem ponoc nie pasuje.Walczyc bede ze
            > stwierdzeniami, ze placki z cebulka spozywane z cukrem to absurd

Lola to są Twoje słowa więc wprowadz je w czyn. W naszej dyskusji poniżej
            wyraziłam swoje zdanie(JA , JA nie wyobrażam sobie jedzenia placków z cukrem,
            to MNIE na sama myśl robi sie słabo-cały czas używam 1 os.l.poj. czyli piszę o
            SOBIE) Nigdzie nie napisałam że to JEST niedobre a tym bardziej
            swojego "sposobu nie uważam za jedyny i właściwy" wiec o co Ci chodzi. Bądz
            konsekwentna i odróżniaj czyjeść odczucia, subiektywne opinie od stwierdzeń :
            to JEST.
      • Gość: kortatu Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 30.08.03, 10:50
        mysle ze powinnas wyluzowac. Placki ziemniaczane w/g oryginalnego przepisu robi
        sie z cebula i czosnkiem. Wybacz ale cukier do nich nie pasuje. Co innego
        placki bez cebuli i czosnku z cukrem. Mysle ze nie musisz mi pisac ze istnieje
        jeszcze mieso z suszonymi owocami :) wierz mi bywam w wielu miejscach i mysle
        ze na kuchni znam sie calkiem dobrze.
        • Gość: lola Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 14:07
          Gość portalu: kortatu napisał(a):

> mysle ze powinnas wyluzowac. Placki ziemniaczane w/g oryginalnego przepisu
          robi
          >
          > sie z cebula i czosnkiem. Wybacz ale cukier do nich nie pasuje. Co innego
          > placki bez cebuli i czosnku z cukrem. Mysle ze nie musisz mi pisac ze
          istnieje
          > jeszcze mieso z suszonymi owocami :) wierz mi bywam w wielu miejscach i
          mysle
          > ze na kuchni znam sie calkiem dobrze.

No wybacz, powiedz to tym wszystkim którzy jedza NORMALNE placki a wiec z
          cebula a nawet i czosnkiem i jedza je własnie z cukrem, bo tak najbardziej im
          smakuje.Placki robie zawsze tak samo bez wzgledu na to z czym bede je jadła, a
          zatem z cebula, i tak robi duzo osób, i naprawde nam ten cukier do owej
          nieszczesnej cebuli jak najbardziej PASUJE.Wiec prosze w imieniu zwolenników
          placków na słodko nie prostowac nas i nie pouczac, bo my tak jemy jak nam
          smakuje, nie chcesz nie jedz,ale autorytarnie nie twierdz ze nie pasuje, bo
          niby kto tak stwierdził? Kucharz nadworny czy jak?. Prawda jest taka ze pewne
          osoby lubia smak placków z cukrem a drugie nie lubia, jest to sprawa
          indywidualna.
          Co do miesa to ani myslałam akurat ciebie uawiadamiac ze łączy sie je np. z
          owocami, natomiast spotkałam sie z twierdzeniami ze to NIE PASUJE. Sytuacja
          analogiczna.
          • Gość: kortatu Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 31.08.03, 17:38
            jak dla mnie mozesz jesc placki ziemniaczane z czym zechcesz. Szczerze mowiac
            jest mi to bardzo obojetne. Ale skoro pytasz jakie placki, wiec odpowiedzialem
            z cebula i czosnkiem, i dodalem jeszcze aaaaaaaaa !!! Innymi slowy jestem
            wielkim zwolennikiem plackow z cebula i czosnkiem (i tyle). Nie pisze Ci zebys
            jadla takie same !
    • Gość: tamta_maggie Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.tpnets.com 27.08.03, 21:55
      Witam wszystkich miłosnikow placków.

Co powiedzielibyście na placki z twarożkiem (najlepiej wiejskim) przyprawionym
      na ostro?
      Takie właśnie jadano w rodzinnym domu mojego męża i długo nie mogłam się do
      nich przekonać (zawsze wolałam posypane cukrem, chrupiące, prosto z patelni).
      A są naprawdę wyborne !

Polecam

maggie
      • em_es Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną 28.08.03, 08:35
        Gość portalu: tamta_maggie napisał(a):

> Witam wszystkich miłosnikow placków.
        >
        > Co powiedzielibyście na placki z twarożkiem (najlepiej wiejskim)
        przyprawionym
        > na ostro?
        > Takie właśnie jadano w rodzinnym domu mojego męża i długo nie mogłam się do
        > nich przekonać (zawsze wolałam posypane cukrem, chrupiące, prosto z patelni).
        > A są naprawdę wyborne !

Witaj, wlasnie mialam zareklamowac takie same placki, a zeby bylo smieszniej to
        tez pomysl z rodzinnego domu mojego meza :) Klasyczne placki, serek umieszany
        ze smietanka, szczytem smaku jest jeszcze popijac przy tym zimne mleko -
        pyycha :) Aczkolwiek dlugo nie moglam sie do tego przekonac, zwlaszcza to mleko
        mi nie pasowalo.

Pozdrawiam
        Monika
    • Gość: tamta_maggie Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.tpnets.com 27.08.03, 22:07
      zapomniałam dodać, że ten twarożek na ostro ma być obowiązkowo ze śmietaną !

smacznego !

maggie
      • Gość: zaba Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.globalvil.com 28.08.03, 00:18
        jak z cebulka i z pieprzem to bez cukru
        ale jak ze smietana i cukrem to bez cebulki i bez pieprzu :)
        • Gość: lola Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.03, 08:59
          Gość portalu: zaba napisał(a):

> jak z cebulka i z pieprzem to bez cukru
          > ale jak ze smietana i cukrem to bez cebulki i bez pieprzu :)

Tak jadasz czy tak uwazasz ze jest prawidłowo?
    • Gość: julia Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.icpnet.pl 28.08.03, 09:21
      A ze śledziami (w śmietanie albo oleju)???
      Pyszne....
    • Gość: Lobelia Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: 195.187.102.* 28.08.03, 09:26
      W moim rodzinnym domu placki ziemniaczane jadło się na
      słodko, ale przygotowywało się je bez cebuli. Szczerze
      mówiąc średnio za nimi przepadałam. Placki z cebulką i
      cukrem pierwszy raz w życiu jadłam u koleżanki z klasy -
      też mi nie smakowały niestety. Teraz sama robię placki
      wyłącznie na ostro, najchętniej jadam bez dodatków, ale
      czasem jak mnie coś najdzie to np. z sosem chrzanowym
      (jogurt albo serek homo + chrzan + trochę pieprzu) albo z
      musem jabłkowym na ostro. Ale oczywiście każdy lubi co
      innego, wiem, że placki z cebulką i cukrem mają mnóstwo
      amatorów! Tak a props, to świetne są placki pół na pół z
      patisona (albo cukinii) i ziemniaków, polecam!
      • hania55 Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną 28.08.03, 09:55
        Placki z ziemniaków i cukinii - PRZEPYSZNE! Takie jestem w stanie zjeść z
        odrobiną śmietany ze szczypiorkiem ;-)
        • Gość: sisi Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: 195.116.133.* 28.08.03, 14:40
          Czy do takich plackow z cukinia dodajesz cebule? A moze czosnek?
          A czy ktos robil placki tylko z cukinii? Dostalam wczoraj od sasiadki duza
          cukinie i nie mam pojecia co z niej zrobic.
          Pamietam, ze kiedys u kolezanki jadlam placki z patisona robione jak
          ziemniaczane.
          • Gość: kortatu Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 30.08.03, 10:53
            a moze cukinie wykorzystasz do jakiegos sosu do makaronu :) mniam
          • Gość: Ag Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: 213.199.238.* 12.09.03, 19:31
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=7666376&a=7872358
            Placuszki z cukini, podobne troche do ziemniaczanych, ale duzo delikatniejsze.

Pozdrawiam
        • Gość: lola Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.03, 16:19
          hania55 napisała:

> Placki z ziemniaków i cukinii - PRZEPYSZNE! Takie jestem w stanie zjeść z
          > odrobiną śmietany ze szczypiorkiem ;-)
          Albo z sosem czosnkowym...
    • myshen82 Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną 28.08.03, 11:24
      nie mialam pojęcia, że ten wątek tak się rozwinie...
      wczoraj jedliśmy placki - z cukrem rzecz jasna, a moja
      koleżnka z surowką i pieczrkami i cebulką z patelni - też
      niezłe, ale cukier jest najlepszy;)
      • lunatica Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną 28.08.03, 14:31
        i z cukrem i ze śmietaną...pychooota.
        L.
        • Gość: sigrid Re: Placki Ziemniaczne IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 30.08.03, 19:11
          teraz jem ze śmietaną i plasterkami pomidora, kiedyś jadłam z chlebem bo same
          wydawały mi się zbyt tłuste. Małkowicz podawał w swoim programie przepis na
          placki ziemniaczane z makiem, zdaje się, że były podawane na słodko. Czy ktoś
          pamięta może dokładny przepis na nie?
    • Gość: al Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 22:38
      myshen82 napisała:

> właśnie się kłocimy - moja koleżanka twierdzi że to
      > absurd jeść placki ziemniaczane z cukrem, zwłaszcza
      > jeżeli dodało się do nich cebule i pieprz. Ja nie widzę
      > w tym nic dziwnego... cukier świetnie do nich pasuje.
      > Jak sądzicie?

Łeee. Po sąsiedzku wypowiadałem się na ten temat. Aby się nie powtarzać zajrzyj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=277&w=6084464
      • pinos Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną 01.09.03, 11:29
        Dla wszystkich ortodoksyjnie twierdzących, że placki z cukrem i cebulą są be,
        proponuję spróbować sałatki "sentymentalnej" ze strony www.puszkkka.spinacz.pl
        Połączenie surowej cebuli i kokosa.

A placki jadam różnie - z cukrem (tak od dzieciństwa) z solą (tak przez
        narzeczonego) z gulaszem (mama) ze słoniną i cebulą (rodzina ze wsi). Czasami
        potrafię zjeść cztery małe placki i każdy inny.

popierajmy różnorodność plackową! Przecz z dyskryminacją placka z cukrem!
    • Gość: Nina Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.toya.net.pl / 10.0.227.* 01.09.03, 17:29
      Jadalam rozne polaczenia, ale najbardziej "wchodza" mi z gesta, kwasna
      smietana i posypane sola.Podobnie jadam kluski ziemniaczane-zadne tam sosy i
      miesa, tylko sol i smietana:)
      W zeszly czwartek przesadzilam z plackami...Oj, ciezko bylo:)))
    • redna Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną 02.09.03, 16:21
      zawsze uważałam, że jedynym słusznym dodatkiem do placków jest majonez, dużo
      dużo majonezu - czym wzbudzałam przerażenie wiecznie odchudzających się
      koleżanek :-)); ewentualnie i w ostateczności śmietana, ostatnio też
      przekonałam się do wersji z sosem węgierskim
    • Gość: kiwi1 Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.sip.mia.bellsouth.net 02.09.03, 20:44
      cebula, czosnek, kminek, majeranek, sol i pieprz.....
    • Gość: Masza74 Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.biaman.pl 03.09.03, 12:01
      Polecam dodać do masy ziemniaczanej bułkę tartą, są wtedy bardziej pulchne w
      środku z mocno chrupiącą skórką. Ja dodaję jeszcze maggi.
    • Gość: kinga Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: 149.156.28.* 03.09.03, 12:16
      Do masy ziemniaczanej daję oprócz cebuli także pieczarki pokrojone w plasterki,
      kminek i pieprz, smaze na rumiano i chrupiąco i jem tylko z solą. Dla mnie
      placki ziemniaczane to wyjątkowo "wytrawne" danie.

kinga
    • larvva Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną 08.09.03, 17:35
      bezwzglednie i z cukrem, i ze smietana

nawet jesli placki ziemniaczane sa z cebulka, pieprzem :)
      mniam!
      • b.jaga Smietana gora! 09.09.03, 13:15
        Ale i cukier przyjmujemy!
        Ja tam jem z kwasna, gesta smietana, jak juz czlowiek pasie sie smazonym,
        to te smietanowe kalorie jakos ujda. Ale jak ktos jest zakochany w posypanych
        cukrem, to prosze uprzejmie!!! Demokracja jest..
        • Gość: Aska Z musem jablkowym bardzo malo slodkim IP: *.nas12.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 12.09.03, 18:20
          Najczesciej oczywiscie z kwasna smietana.Ale godne polecenia sa polane musem
          jablkowym,najlepiej zimnym.Bardzo dobrze wchlania tluszcz i nie czuc wtedy,ze
          placki sa takie ciezkie.Uwierzcie -to jest naprawde dobre polaczenie.
    • momi Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną 12.09.03, 19:05
      W życiu nie jadłam placków ziemniaczanych z cukrem . Na samą myśl robi mi się
      słabo. Za to ze śmietaną owszem, a jeszcze lepiej z pikantnym sosem pomidorowym
      lub grzybowym.
      • Gość: lola Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.03, 22:20
        Najpierw spróbuj a potem oceniaj
        • momi Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną 12.09.03, 22:44
          Przepraszam że ośmieliłam sie wyrazić swoją opinię. Zjedzenie placków
          ziemniaczanych ktore przyprawiam ziołami , cebulą z cukrem wydaje mi się
          koszmarem. Zatem jeszcze raz przepraszam ale nie spróbuję . To forum dyskusyne.
          I "nie przestawiaj mnie po kątach". Wyraziłam swoją opinię. Sprobowanie placków
          ziemniaczanych z cebulą i cukrem wydaje mi się ponad moje siły. Nikomu nie
          zabraniam.
          • Gość: lola Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.03, 10:04
            Podejscie doprawdy godne nasladowania- nie spróbowałam, nigdy nie jadłąm ale
            nie lubie bo mi nie smakuje.To musi byc niedobre, bo TAK MI SIE WYDAJE.
            Jak mozna nie lubic czegos czego sie nie zna??
            • momi Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną 13.09.03, 12:04
              Nie napisałam że nie lubię, czy że mi nie smakuje(przeczytaj pierwsze zdanie z
              mojego pierwszego postu-postawiłam sprawę uczciwie).We dwóch postach wyraziłam
              jedynie opinię że "spróbowanie wydaje mi się podnad moje siły, na samą myśl
              robi mi sie słabo". Sądzę że w wielu wątkach ludzie piszą że nie lubia móżdżku,
              surowej wątróbki... i też w większosci przypadków nie próbowali. Prześledz
              tamte wątki i też się podoczepiaj kogoś innego. Ja placków ziemniaczanych z
              cukrem nie jadłam, nie jem i podejrzewam że jeść nie będę .NIE NAPISAŁAM ŻE SĄ
              NIEDOBRE .
              • Gość: lola Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.03, 17:55
                No dobrze. A swoja droga naprawde nie widzisz róznicy miedzy móżdzkiem a
                plackami z cukrem? W pierwszym przypadku nie chodzi o smak tylko o
                fakt , ze taki mózdzek czy podroby pochodza z wnetrza jakiegos tam organizmu,
                brzydko to wyglada i mimo dobrego smaku zdaje sie co niektórym obrzydliwe, ze
                względu na pochodzenie własnie, konsystencje. Jakby na placki nie patrzec nic
                z obrzydliwosci nie maja, pozostaje zatem mozliwosc ze z czyms tam nie
                smakuja. Ale zeby to wiedziec trzeba spróbowac.
                • momi Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną 13.09.03, 18:11

> No dobrze. A swoja droga naprawde nie widzisz róznicy miedzy móżdzkiem a
                  > plackami z cukrem? W pierwszym przypadku nie chodzi o smak tylko o
                  > fakt , ze taki mózdzek czy podroby pochodza z wnetrza jakiegos tam organizmu,
                  > brzydko to wyglada i mimo dobrego smaku zdaje sie co niektórym obrzydliwe, ze
                  > względu na pochodzenie własnie, konsystencje. Jakby na placki nie patrzec nic
                  > z obrzydliwosci nie maja, pozostaje zatem mozliwosc ze z czyms tam nie
                  > smakuja. Ale zeby to wiedziec trzeba spróbowac.

Jak widzę chcesz mi narzucić na widok jakiego jedzenia może mi być
                  słabo;) .Daj mi prawo do do takich odczuć . Nic nie poradzę że kaszanka jest
                  dla mnie w porządku(nie przepadam,,ale zjem, wątróbka tudzież).A poza tym po
                  owym móżdżku, wątróbce dałam ..., co oznacza że rzeczy od których nas odrzuca
                  jest wiele. Jak widzę Ty mnie możesz tego pojąć. Skoro mowa o konsystencji
                  (dałaś prawo że to moze obrzydzać to placki bywają papką a nie startymi na
                  tarce ziemniakami i wtedy taka usmażona ciapka-placek może wygladać
                  nieszczególnie)

Proponuję dziś przyrzadzić sobie herbatę z tłuszczem:)
                  • Gość: lola Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.03, 19:40
                    A ja nadal nie jestem przekonana do podejscia- w zyciu nie jadłam....ale
                    uwazam ze to fe, no bo skoro robi sie komus słabo na samą mysl, to raczej to
                    ma na mysli, a nie widok posypanego cukrem placka.Bo zeby tak stwierdzic
                    trzeba spróbowac, tym bardziej ze jak twierdzisz owe papkowate placki jadasz.A
                    zatem nie obrzydza cie konsystencja tylko połączenie cebuli (jakby to cebulowe
                    placki były)z cukrem.A krew w kaszance nie.
                    Ale,oczywiscie masz prawo nie lubic nawet jak nie do konca wiesz czego(bo nie
                    próbowałas), twoje prawo. Co do herbatki, to napisz jak serwujesz owa, chetnie
                    spróbuje(rozumiem ze to cos na sposób tybetanski), ale nie bardzo wiem jak to
                    sie przyrzadza.Bede mogła stwierdzic czy lubie czy nie.
                    • momi Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną 13.09.03, 19:59

> A ja nadal nie jestem przekonana do podejscia- w zyciu nie jadłam....ale
                      > uwazam ze to fe, no bo skoro robi sie komus słabo na samą mysl, to raczej to
                      > ma na mysli, a nie widok posypanego cukrem placka.Bo zeby tak stwierdzic
                      > trzeba spróbowac, tym bardziej ze jak twierdzisz owe papkowate placki jadasz.

A właśnie że nie jadam:) Doczytuj dokładniej bo będziemy dyskutować do końca
                      świata. Napisałam że placki BYWAJĄ papkowata masą (te nie starte na tarce bo
                      tylko takie uznaję, a nie z malaksera-przynajmniej mojego w ktorym wychodzi
                      papka). Robi mi się słabo na samą myśl o plackach z cukrem. Widziałam takowe i
                      widziałam jak ktoś to je i nic nie poradzę na to że było mi słabo.Więc nie
                      tylko myśl,ale i widok. W szkole na stołówce poryczałam sie jako 8 latka i nie
                      zjadłam. Zmuszanie mnie do spóbowania jest trochę wręcz nie ludzkie;)

A
                      > zatem nie obrzydza cie konsystencja

Konsystencja też czasem-patrz wyżej i dokładnie przeczytany poprzedni post:)

tylko połączenie cebuli (jakby to cebulowe
                      > placki były)z cukrem.A krew w kaszance nie.
                      > Ale,oczywiscie masz prawo nie lubic nawet jak nie do konca wiesz czego(bo nie
                      > próbowałas), twoje prawo. Co do herbatki, to napisz jak serwujesz owa,
                      chetnie
                      > spróbuje(rozumiem ze to cos na sposób tybetanski), ale nie bardzo wiem jak to
                      > sie przyrzadza.Bede mogła stwierdzic czy lubie czy nie.

Widzisz nie pisałam nic o lubieniu a Ty nadal swoje. Napisałam Ci posta gdzieś
                      w środku wątku w którym sie odniosłam do Twoich deklaracji których nie
                      realizujesz. Przeczytaj post założycielki wątku, wszystkie moje posty i napisz
                      gdzie uznaję tylko jedzenie placków po mojemu za właściwe? Nie wiem dlaczego
                      tak wkurza Cię to że nie mogę patrzeć na placki z cukrem nie mówiąc o ich
                      spróbowaniu. Ktoś z jednym z wątków nienawidzi papryki, łącznie z zapachem.
                      Idz, pozmuszaj do spróbowania :)
                      • Gość: lola Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.03, 20:19
                        Rzeczywiscie, nie przyłozyłam sie do czytanie twojego postu. Teraz juz wiem ze
                        słabo ci nie tylko na widok placka z cukrem ale i na widok masy z malaksera.
                        No to rzeczywiscie nieludzko cie tu namawiam do wypróbowania.Juz nie będe.Czy
                        stwierdzenie ze robi ci sie słabo moze oznaczac ze jednak te placki lubisz ale
                        nie mozesz sie przemóc do ich spróbowania, skoro dla ciebie zwrot robi mi sie
                        słabo nie jest równoznaczny z "nie lubie"?
                        Co do papryki, to czy gosc napisał ze nigdy jej nie jadł?
                        • momi Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną 13.09.03, 22:00

> > stwierdzenie ze robi ci sie słabo moze oznaczac ze jednak te placki lubisz
                          ale
                          > nie mozesz sie przemóc do ich spróbowania,

To co napisałaś jest niedorzeczne i jest widocznym dowodem na to że w tej
                          dyskusji obie osiagnęłyśmy poziom absurdu. Ja to widzę .Dlaczego koniecznie
                          chcesz używać słów :lubię - nie lubię skoro ja o tym nie piszę. A nie zdarzyło
                          Ci się nie umieć powiedzieć o kimś czy go lubisz czy nie bo prawie nie znasz?
                          Ja prawie nie znam owych placków z cukrem(tylko wygląd i zapach) wiec nie
                          wyrażam opinii o lubieniu lub nie. I tak jak w życiu czasem jest ktoś kto nas
                          odpycha i nie chcemy go bliżej poznać(czasem pierwsze wrażenie, czasem bez
                          powodu) tak ja nie chcę poznać smaku placków z cukrem bo mnie odrzuca! I NIE
                          NAPISAŁAM nigdzie że ich nie lubię . Używam innych słów a Ty chcesz
                          emocjonalnych określeń :lubię -nie lubię . Ktoś kto czyta nasze wywody może się
                          niezle uśmiać:) Te moje porównania ludzi do placków samą mnie śmieszą i chyba
                          skończę tę dyskusję.

skoro dla ciebie zwrot robi mi sie
                          > słabo nie jest równoznaczny z "nie lubie"?

Oczywiście że zwrot "robi mi sie słabo" nie jest równoznaczny z "nie lubię".
                          Nie lubię ryżu z jabłkami, kaszy gryczanej, makaronu z białym serem... Robi mi
                          się słabo na myśl o zjedzeniu placków ziemn. z cukrem (i gdy je widzę też)i
                          ostryg.
                          • Gość: lola Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.03, 22:16
                            To jest jak najbardziej dorzeczne.Watek jest o potrawach. Potrawy moga nam
                            smakowac albo nie smakowac, a zatem mozna cos lubic lub nie lubic. Tu sie
                            chyba zgodzisz.Dla mnie stwierdzenie ze czegos nie jadam bo robi mi sie słabo
                            jest równoznaczne z tym ze tego po prostu nie lubie, w sensie ze mi to nie
                            smakuje. Bo co to znaczy ze robi sie słabo?Na widok placka?
                            Uwazasz ze nadinterpretowuje twoje posty i nigdzie nie stwierdzasz ze placków
                            z cukrem nie lubisz. A zatem nie mozna wykluczyc ze lubisz. I nigdy sie tego
                            nie dowiesz dopóki nie spróbujesz.Proste. A ze smieszne to ja sama wiem,
                            natomiast zawsze frapowało mnie ze ktos ma obiekcje do czegos czego nie
                            spróbował.
                            No ale co z tą herbata?
                            • momi Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną 13.09.03, 23:39

> To jest jak najbardziej dorzeczne.Watek jest o potrawach. Potrawy moga nam
                              > smakowac albo nie smakowac, a zatem mozna cos lubic lub nie lubic. Tu sie
                              > chyba zgodzisz.Dla mnie stwierdzenie ze czegos nie jadam bo robi mi sie słabo
                              > jest równoznaczne z tym ze tego po prostu nie lubie,

Prosiłam juz byś nie przestawiała mnie po kątach . Wyjaśniłam Ci grzecznie
                              różnicę miedzy nie lubię a "słabo mi sie robi" . Przeczytaj jeszcze raz
                              poprzedni post.Lubić lub nie można coś co sie zna .Ja nie poznam chyba smaku
                              placków z cukrem bo wywraca mi żołądek na sam widok-nie wiem dlaczego!. Mimo
                              moich wyjaśnień pouczasz i przestawisz po kątach dalej (typu: : jak mogłaś
                              napisać że słabo Ci sie robi na widok placków z cukrem skoro ich nie zjadłaś )

w sensie ze mi to nie
                              > smakuje. Bo co to znaczy ze robi sie słabo?Na widok placka?

Właśnie tak. Robi mi się słabo to znaczy niedobrze . Jeszcze dosadniej?

> Uwazasz ze nadinterpretowuje twoje posty i nigdzie nie stwierdzasz ze placków
                              > z cukrem nie lubisz. A zatem nie mozna wykluczyc ze lubisz.

Ale kiedy Ty wciaż chcesz pisać o lubieniu a ja nie.

I nigdy sie tego
                              > nie dowiesz dopóki nie spróbujesz.Proste.

Ale ja nie chcę dowiadywać się czy lubię czy nie lubię po to tylko byś wreszcie
                              dała sobie spokój. Nie jestem pewna czy post założycielki wątku precyzyjnie to
                              określał "Jakie placki lubicie, a jakich nie lubicie- niech wypowiedzą się
                              TYLKO Ci ktorzy jedli OBA rodzaje" Uczepiłaś się akurat mnie bo uczciwie w
                              pierwszym zdaniu napisałam że nie jadłam z cukrem. Atakujesz mnie za to ze
                              ośmieliłam sie wyrazić swoje zdanie. Nic nie poradzę na to ze naprawdę
                              niedobrze robi mi sie na widok tych placków z cukrem .Ty z uporem maniaka
                              wmawiasz mi że powinnam spróbować zanim sie wypowiem (nie napisałam że ich nie
                              lubię ).

A ze smieszne to ja sama wiem,
                              > natomiast zawsze frapowało mnie ze ktos ma obiekcje do czegos czego nie
                              > spróbował.

A mnie frapuje dlaczego ktoś nie moze pojąć że komuś żołądek może przewracać
                              sie na widok jakiejś potrawy. Nie wiem dlaczego tak sie dzieje ale z tymi
                              plackami tak jest.

> No ale co z tą herbata?

Herbata jest z tłuszczem zwierzęcym (łój ) więc nie wiem czy nie podchodzi
                              do rzeczy którym przyznajesz prawo być obrzydliwymi(móżdzek, itp...)
                              • momi Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną 13.09.03, 23:53
                                momi napisała:

Nie jestem pewna czy post założycielki wątku precyzyjnie to
                                > określał "Jakie placki lubicie, a jakich nie lubicie- niech wypowiedzą się
                                > TYLKO Ci ktorzy jedli OBA rodzaje" >

No właśnie - tytuł watku brzmi jak brzmi a autorka zapytała co sądzicie (nie o
                                smaku owych placków tylko o negatywnym nastawieniu niektórych ludzi do jakiś
                                zestawień). Dlaczego miałam sie nie wypowiedzieć skoro jestem pewnie podobna do
                                jej koleżanki? Oczekuję ze Ty do upadłego pisać będziesz o owym lubieniu.
                                • Gość: lola Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.03, 10:01
                                  Swoje zdanie o tej kolezance wyraziłam we wczesniejszym poscie, wiec nie bede
                                  sie powtarzac.Zwalczac bede postawe takich jak ona, twierdzących ze jadanie
                                  placków z cukrem to absurd- takie tam stwierdzenie pada,sama czesto sie z taką
                                  opinią spotykam i to własnie od osób które nigdy w zyciu tak tych placków nie
                                  jadły. Bo to przeciez NIE PASUJE. To ich argument.Dla mnie idiotyczny.Bo
                                  pasuje jak najbardziej. Sama od lat jadam raczej saute ale tylko dlatego ze
                                  dbam o linie i eliminuje cukier i smietane gdzie tylko sie da. Znam smak
                                  placków z róznymi dodatkami, zarówno na słodko jak i na słono.Obie wersje sa
                                  SMACZNE.Nie zauwazyłam aby zwolennicy jedzenia z cukrem twierdzili ze
                                  absurdalne jest jesc je ze smietana, natomiast druga strona posuwa sie do
                                  takich twierdzen- pytanie brzmiało z cukrem czy smietana?- wystarczy napisac
                                  uwielbiam ze smietana, ale zwolennicy owej smietany nie omieszkaja
                                  jednoczesnie zaznaczyc swojego obrzydzenia w stosunku do owego połaczenia z
                                  cukrem.Mimo ze nigdy nie próbowali.

• momi Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną 14.09.03, 10:43

> Swoje zdanie o tej kolezance wyraziłam we wczesniejszym poscie, wiec nie bede
                                    > sie powtarzac.Zwalczac bede postawe takich jak ona, twierdzących ze jadanie
                                    > placków z cukrem to absurd- takie tam stwierdzenie pada,sama czesto sie z
                                    taką
                                    > opinią spotykam i to własnie od osób które nigdy w zyciu tak tych placków nie
                                    > jadły. Bo to przeciez NIE PASUJE. To ich argument.Dla mnie idiotyczny.Bo
                                    > pasuje jak najbardziej. Sama od lat jadam raczej saute ale tylko dlatego ze
                                    > dbam o linie i eliminuje cukier i smietane gdzie tylko sie da. Znam smak
                                    > placków z róznymi dodatkami, zarówno na słodko jak i na słono.Obie wersje sa
                                    > SMACZNE.Nie zauwazyłam aby zwolennicy jedzenia z cukrem twierdzili ze
                                    > absurdalne jest jesc je ze smietana, natomiast druga strona posuwa sie do
                                    > takich twierdzen-

Lola gdzie ja napisałam że jedzenie placków przez innych jest absurdem. Nie
                                    zanegowałam takiego połączenia . Jedynie napisałam ze ja nie mogłabym zjeść.

pytanie brzmiało z cukrem czy smietana?-

Przeczytaj też zawartość posta:"jak sądzicie?"(a wcześniej przywołana rozmaowa
                                    z koleżanką)

wystarczy napisac
                                    > uwielbiam ze smietana,

Dlaczego mam pisać że uwielbiam ze śmietaną skoro tak nie jest. Owszem zjem ,
                                    dość lubię,ale zdecydowanie wolę z sosem pomidorowym na ostro lub grzybowym lub
                                    z gulaszem. Napisz instrukcję JAK należy odpowiadać.Tyle tylko że ani temat,
                                    ani treść pierwszego postu nie wskazuje na to by pisać o UWIELBIENIU dla
                                    jakiejś potrawy. I kolejny raz proszę :nie pouczaj mnie co wolno było mi
                                    napisać, nie pzestawiaj mnie po kątach.

ale zwolennicy owej smietany nie omieszkaja
                                    > jednoczesnie zaznaczyc swojego obrzydzenia w stosunku do owego połaczenia z
                                    > cukrem.Mimo ze nigdy nie próbowali.

Dlaczego piszesz w liczbie mnogiej .Przeczytaj cały wątek. Zarówno zwolennicy z
                                    cukrem piszą TYLKO z cukrem jak i odwrotnie.Ty jednak jak widze czytasz to co
                                    chcesz przeczytać. Chyba tylko ja napisałam że nie próbowałam. Inni moze
                                    próbowali .Jak wyznałaś w pierwszym zdaniu 'walczysz z postawą...", ale ja
                                    takiej postawy nie reprezentuję (typu:to absurdalne połączenie, jedynie słuszne
                                    to...) choc chcesz mi to wmówić. Ot, mam taką przypadłość że odrzuca mnie od
                                    placków z cukrem do tego stopnia że ich jeszcze nie jadłam. Moze doczep sie
                                    innych wypowiedzi gdzie ktoś pisze w stylu :"tylko z cukrem-ze śmietaną blee"
                                    lub "tylko ze śmietaną-z cukrem blee"

• Gość: lola Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.03, 11:25
                                      Za duza uwage przywiazujesz do uzytych słów.
                                      Dlaczego mam pisać że uwielbiam ze śmietaną skoro tak nie jest. Owszem zjem ,
                                      > dość lubię,ale zdecydowanie wolę z sosem pomidorowym na ostro lub grzybowym
                                      lub
                                      Napisałam-uwielbiac- chodzi mi takze o- lubie, smakuje, tak jadam,
                                      uwielbiam, co tam jeszcze chcesz,ale najwazniejsze by obyło sie bez
                                      jednoczesnego krytykowania cukru, bo wybacz ale twoje twierdzenia: robi mi sie
                                      słabo, wydaje mi sie koszmarem SA JEDNOZNACZNIE NEGATYWNE, mimo ze nie
                                      napisałas wyraźnie ze jest to absurd, Twoje stwierdzenia tak odczytuje.I
                                      dlatego dla mnie twoja postawa jest dokładnie taka jak tej kolezanki. Ona
                                      uzywa słów absurd, a ty koszmar.Tyle róznicy.Gdybys ograniczyła sie do
                                      stwierdzenia ze jadasz z tym a tym , a z cukrem nie miałas okazji wypróbowac
                                      wiec nie wiesz czy absurdem jest czy nie, to nie byłoby tej dyskusji.
                                      Natomiast twoje okreslenia- słabo mi sie robi i koszmar, jednoznacznie
                                      wskazuja ze cukier+ placki jest nie do przyjęcia.
                                      • Gość: momi Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: 81.15.189.* 14.09.03, 12:09

> Za duza uwage przywiazujesz do uzytych słów.

Wiesz nasza dyskusja(a nie placki z cukrem czy ze śmietana )jest absurdalna.To
                                        chyba jasne ze w necie trzeba przywiazywać wagę do tego co się pisze.Przeczytaj
                                        poniżej Twój tekst i bądz konsekwentna. Tobie wolno przywiazywać dużą uwagę do
                                        użytych słów. Dopatrzyłaś sie w moich postach krytyki placków z cukrem a tego
                                        nie było. Nie było oceny, opinii,a jedynie subiektywna reakcja która jest chyba
                                        rzadkością (mało kto przynajmniej nie próbował plackow z cukrem)

> Dlaczego mam pisać że uwielbiam ze śmietaną skoro tak nie jest. Owszem
                                        zjem ,
                                        > > dość lubię,ale zdecydowanie wolę z sosem pomidorowym na ostro lub grzybowy
                                        > m
                                        > lub
                                        > Napisałam-uwielbiac- chodzi mi takze o- lubie, smakuje, tak jadam,
                                        > uwielbiam, co tam jeszcze chcesz,ale najwazniejsze by obyło sie bez
                                        > jednoczesnego krytykowania cukru, bo wybacz ale twoje twierdzenia: robi mi
                                        sie
                                        > słabo, wydaje mi sie koszmarem SA JEDNOZNACZNIE NEGATYWNE, mimo ze nie
                                        > napisałas wyraźnie ze jest to absurd, Twoje stwierdzenia tak odczytuje.I
                                        > dlatego dla mnie twoja postawa jest dokładnie taka jak tej kolezanki. Ona
                                        > uzywa słów absurd, a ty koszmar.Tyle róznicy.

Róznica jest i to znaczna .
                                        Ta koleżanka uznaje W OGÓLE jedzenie przez kogoś placków z cukrem za
                                        niedorzeczne, absurdalne. Ja napisałam że robi MI sie słabo i zjedzenie ich to
                                        dla MNIE koszmar. Napisałam gdzieś :"jak możecie jeść placki z cukrem?" Nie. Bo
                                        nie mam nic do takiego zestawu. Każdy je co chce, ale podzieliłam się
                                        subiektywną niechęcią do samego wyglądu i zapachu które uniemożliwiaja mi nawet
                                        choćby spróbowanie)

Gdybys ograniczyła sie do
                                        > stwierdzenia ze jadasz z tym a tym , a z cukrem nie miałas okazji wypróbowac
                                        > wiec nie wiesz czy absurdem jest czy nie, to nie byłoby tej dyskusji.

Nic nie pisałam o absurdzie. Nie sugerowałm, że to koszmar W OGÓLE tylko DLA
                                        MNIE

> Natomiast twoje okreslenia- słabo mi sie robi i koszmar, jednoznacznie
                                        > wskazuja ze cukier+ placki jest nie do przyjęcia.

Nie do PRZYJĘCIA dla mnie. Czy Ty nie potrafisz pojąć że robi mi się
                                        autentycznie niedobrze od żołądka , przewraca mi nim gdy widzę placki posypane
                                        cukrem. Chcesz widzieć co chcesz w postach. Krytyki, oceny zestawu nie było bo
                                        jak można oceniać potrawę której sie nie zna. Więc nie wmawiaj mi że napisałam
                                        że taki zestaw jest nie do przyjęcia w ogóle, że krytykuję, że sie dziwię.
                                        Mogłabyś mi raczej współczuć że z niewiadomego powodu tak strasznie mnie
                                        odrzuca , słabi na sam widok tych placków że nawet nie mogę ich spróbować ,
                                        choćby ociupinkę nad czym ubolewam.
                                        • Gość: lola Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.03, 12:42
                                          Złagodziłas swoje stanowisko i teraz nic juz do tego nie mam. Twoje poczatkowe
                                          posty były jednakze bardzo krzywdzace dla placków z cukrem, bo inaczej tego
                                          odczytac nie umiem choc sie staram-słowo koszmar i zdanie "robi mi sie słabo"
                                          mają dla mnie wydzwiek wyłacznie owe połaczenie negujący, dlatego tez z uporem
                                          maniaka drazyłam temat.Ale skoro ubolewasz nad taką reakcja to znaczy ze
                                          jednak róznisz sie od owej kolazanki od "absurdu".Zycze przezwyciezenia owej
                                          niecheci, bo moze byc tragiczna w skutkach- bedziesz głodna, zero jedzenia,
                                          tylko owe placki i własnie z cukrem. Alternatywa- smierc głodowa lub
                                          zapanowanie nad niechecią (ta nasza dyskusja wprawiła mnie w doskonały
                                          humor).Wiem ze gust kulinarny moze sie zmienic, wiec twój przypadek moze nie
                                          jest taki beznadziejny.
                                          Tym postem koncze dyskusje, miło było, mam nadzieje spotkac sie jeszcze przy
                                          okazji innych watków. Pzdr. Lola.
                                          • momi Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną 14.09.03, 13:47

> Złagodziłas swoje stanowisko i teraz nic juz do tego nie mam. Twoje
                                            poczatkowe
                                            > posty były jednakze bardzo krzywdzace dla placków z cukrem, bo inaczej tego
                                            > odczytac nie umiem choc sie staram-słowo koszmar i zdanie "robi mi sie słabo"
                                            > mają dla mnie wydzwiek wyłacznie owe połaczenie negujący, dlatego tez z
                                            uporem
                                            > maniaka drazyłam temat.

Od początku zdanie mam identyczne i faktycznie dyskusja była zabawna. Napisanie
                                            WIELKIMI literami zaimków JA, MNIE jednak coś dało:)))Wreszcie je zauważyłaś. A
                                            okreslenie "robi mi się słabo" pozytywne nie jest to fakt, ale zauważ że znów
                                            jest ten magiczny zaimek "mi". Nigdzie, od początku nie dziwiłam się i nie
                                            negowałam takiego połączenia wiec tu nie chodzi o złagodzenie stanowiska .
                                            Stanowisko się nie zmieniło: słabo mi sie robi na myśl i widok placków z cukrem
                                            i spróbowanie ich to dla mnie koszmar.

Ale skoro ubolewasz nad taką reakcja to znaczy ze
                                            > jednak róznisz sie od owej kolazanki od "absurdu".Zycze przezwyciezenia owej
                                            > niecheci, bo moze byc tragiczna w skutkach- bedziesz głodna, zero jedzenia,
                                            > tylko owe placki i własnie z cukrem. Alternatywa- smierc głodowa lub
                                            > zapanowanie nad niechecią (ta nasza dyskusja wprawiła mnie w doskonały
                                            > humor).

Lola pomyśl chwilkę ;) Tym cukrem to posypuje się owe placki. Kiedy będę
                                            głodna, zero jedzenia to owe placki zjem ...solo:)) To chyba proste. To nie
                                            jest np. salatka z ktorej trudno wybierać groszek(nie mam nic do groszku w
                                            sałatce, to tylko taki przykład-łatwo uniknąc owych placków z cukrem , bo owym
                                            cukrem posypuje sie placki, to nie jest składnik tylko dodatek:) Zabawna bardzo
                                            dyskusja i sądzę że naszą pisaniną dostarczyłyśmy sporo radości czytelnikom
                                            forum:)))

> Tym postem koncze dyskusje, miło było, mam nadzieje spotkac sie jeszcze przy
                                            > okazji innych watków.

Również pozdrawiam:)
                                            • Gość: lola Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.03, 14:09
                                              Taka dygresja mała - te placki ktos juz wczesniej posypał i nawet stracenie go
                                              nie da rezultatu, bo cukier na goracych sie rozpuscił, a tu nie ma nawet wody
                                              zeby go zmyc, słodki smak jednak pozostanie, hipoteza ale mozliwa ...
                                              Moze stanowisko twoje takie samo ale ton juz inny!
                                              • momi Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną 14.09.03, 14:40

> Taka dygresja mała - te placki ktos juz wczesniej posypał i nawet stracenie
                                                go
                                                > nie da rezultatu, bo cukier na goracych sie rozpuscił, a tu nie ma nawet wody
                                                > zeby go zmyc, słodki smak jednak pozostanie, hipoteza ale mozliwa ...
                                                > Moze stanowisko twoje takie samo ale ton juz inny!

A Twój pozostał taki sam mimo że z 5 razy pisałam o wywracaniu zołądka na widok
                                                i zapach. Ty nadal swoje: jak mogłaś się wypowiedzieć w tym temacie, jak
                                                śmiałaś , jak nie spróbujesz nie wolno wspomnieć o plackach z cukrem, powinnaś
                                                napisać tak i tak. To nic że ja wyraziłam tylko swoje zdanie(nie negowałam
                                                nigdzie zestawu), Ty nadal piszesz o hipotetycznej(mało prawdopodobnej ,
                                                niedorzecznej sytuacji) mimo że ja o tym "wywracaniu żołądka" piszę i piszę .
                                                Kompletny brak empatii. I moze nie uwierzysz ale samo to co napisałaś powyżej
                                                odebrało mi apetyt na dzisiejszy obiad bo wyobraziłam sobie takie placki
                                                nasiąkniete cukrem. Nic na to nie poradzę że tak reaguję .
                              • Gość: lola Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.03, 10:08
                                Mysle ze dla wielu osób takie połączenie moze wydawac sie obrzydliwe, ale ja
                                ocenie jak spróbuje.Widok tłuszczu nie wydaje mi sie byc obrzydliwym, moge
                                spróbowac.
                        • momi Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną 13.09.03, 22:07

> Co do papryki, to czy gosc napisał ze nigdy jej nie jadł?

Chyba nie bo to była dłuuga lista w punktach więc trzeba by dopytać(w tamtym
                          wątku większosć postów to właśnie wyszczególnienie, może poprzepytujesz czy
                          jedli ?). Ale, ale w realu znam taką osobę która nie je papryki bo ja odrzuca
                          już sam zapach . To moja ciocia. Chociaż z papryką to nie do końca pewne czy
                          nie jadło się bo czasem mogła zapodziać sie odrobina w jakiejś sałatce. Placki
                          ziemn. z cukrem trudno zjeść przez przypadek, nie wiedząc o tym.
                          • elodia Re: Placki Ziemniaczne - z cukrem czy ze śmietaną 14.09.03, 08:03
                            eeee tam , najlepiej zrobić wołowy gulasz i... na placki... pychota:)
    • Gość: Kawawa tylko z cukrem!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.03, 16:52

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka