Gość: asia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 14:37 Kto mi pomoże... szukam sprawdzonego przepisu na serniko-makowiec. W wyszukiwarce nic nie znalazłam (albo źle szukam). Pomóżcie , proszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: majala Re: seromak IP: *.rzeszow.mm.pl 20.03.08, 22:34 Podam przepis na świetny placek z makiem, serem i jabłkami. Przepis wielokrotnie sprawdzony, wychodzi wielki i wysoki placek. Niestety nie mam zdjęć. W mojej rodzinie nazywa się "Plackiem królewskim". Oto przepis: CIASTO: 16 dkg margaryny 40 dkg mąki 15-20 dkg cukru pudru 3 żółtka + jedno jajo 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki posiekać nożem, szybko zarobić. Podzielić na dwie części. Jedno ciasto rozwałkować i upiec. Drugą część ciasta dać na blaszkę (na nie mak i ser). MAK: 25 dkg maku 2 jaja 10 dkg cukru ew. aromat migdałowy (jak ktoś lubi aromaty) Mak sparzyć i 2 razy zemleć Całe jaja ubijamy z cukrem, dodać mak SER: 1/2 kg sera (ja daję więcej ok. 70 dkg) 5 jaj 10 dkg masła 25 dkg cukru pudru 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bakalie ew. aromat Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po 1 żółtku oraz zmielony ser Dodać bakalie, mąkę ziemn., proszek, na końcu piana z białek. Na surowe ciasto nałożyć najpierw mak, potem ser i upiec (ok. 1 godz.). JABŁKA: 1,5 kg jabłek (najlepiej renet) cukier do smaku łyżeczka żelatyny Jabłka podsmażyć tak aby się całkiem rozpadły, dodać cukier do smaku i żelatynę. Gorące jabłka nałożyć na upieczony i przestudzony placek z makiem i serem, na jabłka nałożyć upieczony wcześniej kruchy placek , który pod wpływem ciepłych jabłek mięknie. Można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem (może też polukrować?) Placek jest dość pracochłonny, ale można go przygotowywać etapami. Ostatnio wykorzystałam gotowy mak mielony (nie masę makową) co znakomicie przyspieszyło pracę. Polecam, wart zachodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: seromak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 07:40 Dzięki, na pewno wykorzystam te przepisy;) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: seromak 21.03.08, 08:14 Akurat robię:) między warstwę makową a serową daję dżem z ałyczy.Ciasto na spód czekoladowe i polewa takoz.Jak zrobię - jestem w trakcie- to może dam na galerię. Odpowiedz Link Zgłoś