IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.08, 01:22
Mam dostac spora ilosc swiezych bialych szparagow mam pytanie co z nimi zrobic i jak je gotowac zeby nie byly łykowate. w zeszlym roku gotowalam raz tak jak mi polecil sprzedawca obrac i gotowac jak ziemniaki ale ugryzc tego nie bylo mozna bo same wlokna.Jak je gotowac?
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Szparagi 12.04.08, 02:15
      beatri, a obralas te szparagi? I koncow sie nie je, wlasnie
      dlatego, ze sa lykowate.
    • linn_linn Re: Szparagi 12.04.08, 07:59
      Muisisz najpierw odlamac konce / naginasz koniec i i peka /. Szparagi sa
      inteligentne i wiedza, w ktorym miejscu maja sie odlamac.
    • Gość: ania_m Re: Szparagi IP: *.pools.arcor-ip.net 12.04.08, 08:06
      jesli byly lykowate, to raczej nie byl to blad w sztuce gotowania. po prostu szparagi byly za stare w chwili gdy je wykopano i zadna extra metoda tu nie pomoze.
      biale i fioletowe musisz od pod glowki poczawszy obrac dokladnie obieraczka do ziemniakow, po czym uciac odtatnie ze 3-4 cm.
      zielonych obierac nie musisz, tylko rowniez obcinasz ok 3-4 cm lodygi.
      cienkie zielone swietnie gotuja w bambusowym sicie na parze. biale najlepiej powiazane w peczki "na stojaco". woda musi byc posolona, odrobine pocukrzona i dobrze dorzucic do niej lyzke masla.
      i uwazaj, zeby nie przegotowac. rozgotowane szparagi sa tak samo paskudne, jak lykowate.
      • Gość: x obieraczka do szparagow jest lepsza;-) IP: *.PH-1511G-BSR64K-02.ish.de 12.04.08, 10:59
        a najlepsze sa szparagi mrozone (1 kg 5-6€), nie trzeba obierac i mozna jesc
        caly rok.
        • linn_linn Re: obieraczka do szparagow jest lepsza;-) 12.04.08, 11:35
          Zielonych nie trzeba obierac.
          • Gość: ania_m Re: obieraczka do szparagow jest lepsza;-) IP: *.pools.arcor-ip.net 12.04.08, 11:49
            jak rowniez nie trzeba specjalnej obieraczki do szparagow. dobra do
            warzyw i ziemniakow jest duzo wygodniejsza. polecam np cala z metalu z
            ikei. uzywam od 8 lat do wszystkiego i nadal jest b. ostra.
        • ma_dre Re: obieraczka do szparagow jest lepsza;-) 07.05.08, 09:33
          mrozone? wybacz, ale nigdy nie beda mialy tego intensywnego smaku co swieze
      • Gość: bobralus Re: Szparagi IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.08, 09:48
        o tak! w domu rodzinnym zawsze jadalo sie szparagi gotowane "jak ziemniaki"
        czyli cca 30 minut, a ja dzis sobie na sniadanko schrupałam z masełkiem takie
        chrupiące, na 4 minuty wrzucone do wrzatku. pyyyyyycha. bez porownania.
    • linn_linn Re: Szparagi 12.04.08, 08:13
      Oczywiscie nalezy je natychmiast zjesc albo przerobic.
      • Gość: en Re: Szparagi IP: *.chello.pl 12.04.08, 11:26
        Dobrze radza. Dodam tylko, ze z koncowek i lupinek (umytych) mozesz zrobic zupe
        krem. Obierz koncowki, zalej woda (nieduzo), dodaj lupinki, troche masla, ugotuj
        do miekkosci. Lupinki wyrzuc, odciskajac na sitku, a reszte zmiksuj. Jezeli
        zostana jeszcze wlokna, wygrzeb widelcem. Dodaj smietanke kremowke (moze byc
        ubita lekko) albo zaciagnij zoltkiem. Pare kropel soku cytrynowego i pieprz.
        Mozna zagescic ziemniakiem, ale wole bez.
        Zazdroszcze ci, szparagi uwielbiam, ale na razie mnie nie stac (20 zlotych za
        peczek). Za to w maju - hulaj dusza
        • Gość: en Re: Szparagi IP: *.chello.pl 12.04.08, 11:30
          A, zapomnialam - do zupy wykorzystaj (zamiast wody) wode, w ktorej gotowalas
          szparagi.
          • l.e.a Jak rozpoznać świeże szparagi ? 06.05.08, 08:39
            Kiedys w TV wspominali kucharze o tym, jakie należy kupować
            szparagi, oczywiście zapomniałam :/ Czy ktoś z Was zna metodę jak
            sprawdzić,ćzy szparagi są dobre, świeże ?
            • linn_linn Re: Jak rozpoznać świeże szparagi ? 06.05.08, 08:45
              Im mniejszy kawalek sie odlamuje przy nagiecieu, tym sa swiezsze. Poza tym
              powinny miec scisle "lebki".
              • l.e.a a końcówki ? 06.05.08, 08:46
                te co widziałam w sklepie są twarde, suche, czy takie właśnie mają
                być ?
                • ma_dre Re: a końcówki ? 07.05.08, 09:32
                  no nieeee! maja byc gladkie, soczyste, o zdrowym swiezym wygladzie. Jak
                  nacisniesz lodyge paznokciem, ma z niej wyciec sok (nie jakies hektolitry, ale
                  zebyc poczula na palcu ze jest wilgotny, ot!). Jesli sa pomarszczone (wzdluz
                  lodygi oczywiscie) a co gorsza, maja zeschniete luski na czubku, slady plesni
                  kolo uciecia, to daruj sobie.
              • fettinia Re: Jak rozpoznać świeże szparagi ? 08.05.08, 21:29
                I jeszcze jedna metoda-przy pocieraniu jednego o drugi powinny "kwiczec" tzn
                wydawac taki dzwiek wlasnie-wtedy na pewno sa swieze:)
    • sylwia1607 Re: Szparagi 08.05.08, 19:11
      ja do wody dodaje sol, cukier, troche masla i plaster cytryny- tak gotuje sie w
      restauracjach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka