Gość: cukiereczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 14:00 do czego można wykorzystać? jest gęsta i bezbarwna. plizzz! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: płynna glukoza 17.04.08, 14:09 Np. do robienia lodow, masy cukrowej do dekoracji tortow. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: płynna glukoza 17.04.08, 14:14 Do wykonania badania na poziom cukru we krwi.Albo: sorbet czekoladowy z brandy 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżki płynnej glukozy (i nic innego się nie nadaje), 5 łyżek brandy, 200 g bardzo dobrej jakości gorzkiej czekolady (powyżej 70% tłuszczu) Zagotować razem mleko, wodę, cukier, syrop po czym zdjąć z ognia, dodać brandy, i połamaną na małe kawałki czekoladę. Z powrotem postawić na małym ogniu (a najlepiej na łaźni wodnej) i doprowadzić do stanu półpłynnego. Topić około 2 minuty. Zmiksować na gładką, jedwabistą masę jak tylko czekolada się rozpuści. Następnie wkładamy garnek do bardzo zimnej wody a najlepiej obłożyć lodem. Kiedy wystygnie wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia wlewamy do maszynki do lodów lub zamrażalnika. W tej drugiej opcji co jakiś czas masę trzeba zamieszać. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: płynna glukoza 17.04.08, 14:44 Mam przepis na jeden deser z płynną glukozą. Mogę wrzucić wieczorem. To pyszne, czekoladowe ciasto (w oryginale napisane tort), bez pieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Obiecany przepis 17.04.08, 23:17 Zaginął w akcji! Poszukam jutro! Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Delia Smith - TrufFle Torte, 10 porcji 18.04.08, 09:18 5 łyżek stołowych płynnej glukozy 5 łyżek stołowych rumu 450g ciemnej czekolady, dobrej jakości 570ml kremówki, w temperturze pokojowej 75g ciastek (herbatników)amaretti, pokruszonych Kakao ciemne do posypania, czekolady poratrej Kilka kulek imbiru z syropu (opcjonalnie) tortownica Czekoladę połamaną na kawałki rozpuścić w kąpieli wodnej z rumem i glukozą. Odstawić na kilka minut do wystygnięcia. Śmietanę ubić, ale tylko do stopnia, kiedy będzie pół-sztywna, następnie dodać połowę śmietany do czekolady. Wymieszane dodać do reszty śmietany, mieszać do uzyskania jednolitej masy. Jeśli dajemy imbir, to na tym etapie. Polecam, bo ma bardzo ciekawy smak, choć w oryginalnym przepisie go nie ma. Wyłożyć masę do formy, w której na dnie mają być pokruszone herbatniki. Przykryć folia i do lodówki na całą noc. Następnego dnia posypać obcifie kakao i czekoladą. Autorka podaje, że idealnie do tego pasuje słodka śmietanka, ale dla mnie niekoniecznie ;) Deser sam w sobie jest bardzo, ale to bardzo czekoladowy i nie da się go dużo zjeść. Wszyscy, kórzy go jedli oszaleli na jego punkcie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cukiereczek Re: płynna glukoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 16:23 dziękuję za przepis Banito! brzmi pysznie i z pewnością wykorzystam uszczęśliwiając mojego ślubnego! a jako, że mam tego dość dużo każdy następny przepis będzie bardzo mile widziany! Odpowiedz Link Zgłoś