Dodaj do ulubionych

Uwazajcie na produkty f-my WILBO SA!

IP: *.nsm.pl 09.09.03, 20:32
Kupilam produkt pod nazwa Surimi paluszki z kraba.Skladniki:mieso z ryb
bialych,woda,maka pszenna,sol,cukier,aromat z kraba,jajka,barwnik identyczny
z naturalnym E160f ekstrakt kraba.Wg mnie powinno sie to raczej nazywac:
paluszki o smaku kraba.Kupilam to w hurtowni spozywczej i zbiorcze opakowanie
bylo tak sprytnie zrobione,ze nie mozna bylo bez rozerwania zewnetrznej folii
przeczytac skladnikow. Wobec powyzszego mysle ,ze nie bylo to przypadkowe.
Teraz zanim cos kupie dokladnie czytam z czego dany towar sie
sklada.Pozdrawiam Grazyna
Obserwuj wątek
    • mrumru Re: Uwazajcie na paluszki krabowe 10.09.03, 02:26
      Droga Grazyno,
      owe paluszki krabowe sprzedawane sa w wielu krajch wlasnie jako paluszki
      krabowe od lat( pierwszy raz jadlam je w 1990 roku) i wszyscy wiedza, ze to
      mieso ryby wiec naprawde nie widze powodu zeby ostrzegac kogos przed dana
      firma.
      Mam taka zasade ze kupujac produkt pierwszy raz, czytam najpierw sklad, lub
      pytam sie w sklepie jesli to nie mozliwe.
      Pozatym z tego co wiem ceny owocow morza w PL sa dosyc wysokie, wiec latwo sie
      zorientowac ze to nie "filety z kraba"
      A jesli Ci nie smakowaly to rozchmurz sie -podam Ci niezly przepis:)
      Pozdrawiam Cie.
      • Gość: lola Re: Uwazajcie na paluszki krabowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.03, 08:25
        mrumru napisała:

> Droga Grazyno,
        > owe paluszki krabowe sprzedawane sa w wielu krajch wlasnie jako paluszki
        > krabowe od lat( pierwszy raz jadlam je w 1990 roku) i wszyscy wiedza, ze to
        > mieso ryby wiec naprawde nie widze powodu zeby ostrzegac kogos przed dana
        > firma.
        > Mam taka zasade ze kupujac produkt pierwszy raz, czytam najpierw sklad, lub
        > pytam sie w sklepie jesli to nie mozliwe.
        > Pozatym z tego co wiem ceny owocow morza w PL sa dosyc wysokie, wiec latwo
        sie
        > zorientowac ze to nie "filety z kraba"
        > A jesli Ci nie smakowaly to rozchmurz sie -podam Ci niezly przepis:)
        > Pozdrawiam Cie.

Ta nazwa jest po prostu mylaca, wiele osób tak własnie sie nacina, w Polsce
        raczej ten produkt nie jest zbyt popularny, wiec wiele osób nie ma pojecia ze
        tak własnie jest- ze to ryba i czuje sie oszukana.Cena wydaje mi sie zblizona
        do ceny małych krewetek, chyba nikt nie wie ile kosztowac powinno mieso kraba
        bo takiego w markecie nie uswiadczysz.

• Gość: Annette Re: Uwazajcie na paluszki krabowe IP: *.de.ibm.com 10.09.03, 09:07
          Gość portalu: lola napisał(a):

> Ta nazwa jest po prostu mylaca, wiele osób tak własnie sie nacina, w Polsce
          > raczej ten produkt nie jest zbyt popularny, wiec wiele osób nie ma pojecia ze
          > tak własnie jest- ze to ryba i czuje sie oszukana.Cena wydaje mi sie zblizona
          > do ceny małych krewetek, chyba nikt nie wie ile kosztowac powinno mieso
          kraba
          > bo takiego w markecie nie uswiadczysz.
          >

Produkt nie popularny w Polsce? We wszystkich większych supermarketach
          sprzedają go od lat - nie tylko paluszki ale też surimi w kształcie ogona
          langusty i w kszatałcie krewetek. Surimi to nazwa masy mięsnej z ryby,
          przemysłowo formowanej w różne kształty i aromatyzowanej. Czy kupując chipsy
          bekonowe oczekujesz, że bądą zrobione z bekonu?
          • Gość: Linn Re: Uwazajcie na paluszki krabowe IP: *.dialup.tiscali.it 10.09.03, 09:53
            Wszyscy wiedza, ale i tak sklad powinien byc widoczny. Najlepsze sa te
            sprzedawane z zalewy; mrozone nie maja w ogole smaku.
            • Gość: N.C. Przepisy na paluszki krabowe IP: *.satkabel.com.pl / 192.168.3.* 10.09.03, 11:06
              A czy znacie jakieś ciekawe przepisy na smaczne dania z tych paluszków a'la
              krabowych?
              • Gość: Annette Re: Przepisy na paluszki krabowe IP: *.de.ibm.com 10.09.03, 11:17
                Sałatka z paluszków krabowych mojej mamy:
                2 opakowania paluszków
                jeden seler naciowy
                słoiczek kaparów
                koperek
                majonez
                łyżka keczupu
                sól, pieprz

Paluszki rozmrozić, dość drobno pokroić. Seler pokroić w cieniutkie paseczki (w
                poprzek). Koperek posiekać. Paluszki, seler, koperek, kapary wymieszać z
                majonezem, keczupem, przyprawić solą i pieprzem, schłodzić. Selera naciowego
                nie lubię, ale sałatka mi bardzo smakowała, myślę więc, że jest godna polecenia.
                • Gość: kohol Re: Przepisy na paluszki krabowe IP: *.crowley.pl 10.09.03, 11:30
                  Sałatka z paluszków krabowych MOJEJ mamy :)

opakowanie paluszków krabowych
                  opakowanie makaronu świderki
                  ze 3 jajka na twardo
                  puszka czerwonej fasoli
                  puszka kukurydzy
                  słoiczek czarnych oliwek
                  szczypiorek
                  ok. 2/3 szklanki majonezu
                  ok. 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
                  sok z 1/2 cytryny
                  sól, pieprz

Paluszki krabowe pokroić na plasterki, makaron ugotować, jajka posiekać, fasolę
                  i kukurydzę odsączyć. Wszystko zamieszać. Majonez, jogurt i sok z cytryny
                  również wymieszać, doprawić, dodać posiekany szczypiorek. Dodać do sałatki.
                  Udekorować oliwkami.
                  • olejna Re: Przepisy na paluszki krabowe 10.09.03, 14:43
                    2 brokuły świeże podzielone na różyczki (lekko obgotowane) ew. poza sezonem
                    brokułowym może być sałata lodowa ale brokuły lepsze
                    pęczek posiekanej rzodkiewki
                    2 op. paluszków krabowych
                    1 pęczek koperku
                    sos jogurtowy
                    sól, pieprz

można ew. dodać świeżego ogórka
                    • b.jaga Re: Przepisy na paluszki krabowe 10.09.03, 14:59
                      Ja tam mieszam ze zgniecionym awokado z odrobina majonezu
                      jak krewetki koktajlowe i podaje z grzankami.
                      Na przystawke bomba i sie czlowiek nie narobi zanadto.. ;-))
                    • Gość: olaola76 Re: Przepisy na paluszki krabowe IP: *.de.deuba.com 12.09.03, 09:06
                      moja salatka z paluszkow krabowych wyglada nast:
                      paluszki pokroic w kostke dodac ugotowany ryz (ok szklanki) 3 jajka na twardo tez pokrojone ale nie za drobno
                      do tego swiezy zielony ogorek w kostke pieprz sol i majonez - moglabym ja jesc codziennie
                      pozdr
          • Gość: lola Re: Uwazajcie na paluszki krabowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.03, 14:17
            Gość portalu: Annette napisał(a):

> Gość portalu: lola napisał(a):
            >
            > > Ta nazwa jest po prostu mylaca, wiele osób tak własnie sie nacina, w Polsc
            > e
            > > raczej ten produkt nie jest zbyt popularny, wiec wiele osób nie ma pojecia
            > ze
            > > tak własnie jest- ze to ryba i czuje sie oszukana.Cena wydaje mi sie zbliz
            > ona
            > > do ceny małych krewetek, chyba nikt nie wie ile kosztowac powinno mieso
            > kraba
            > > bo takiego w markecie nie uswiadczysz.
            > >
            >
            > Produkt nie popularny w Polsce? We wszystkich większych supermarketach
            > sprzedają go od lat - nie tylko paluszki ale też surimi w kształcie ogona
            > langusty i w kszatałcie krewetek.

Chcesz powiedziec ze Polacy namietnie jadają te wyroby? Mało popularne= rzadko
            kupowane, mieszkam we Wrocku, a tylko chyba w najwiekszych marketach
            uswiadczysz. Popularne byłyby gdybym mogła kupic je bez problemu za rogiem, bo
            gdyby ludzie o to pytali, kazdy sklepikarz miałby je w lodówce.

Surimi to nazwa masy mięsnej z ryby,
            > przemysłowo formowanej w różne kształty i aromatyzowanej. Czy kupując chipsy
            > bekonowe oczekujesz, że bądą zrobione z bekonu?
            Nie oczekuje bo tego paskudztwa nie jadam.
            Ja wcale nie mam pretensji do producentów, i tak takich rzeczy nie kupuje,
            natomiast ide o zakład ze na 10 osób 8 bedzie przekonanych ze paluszki krabowe
            sa z kraba.
            • Gość: Linn Re: Uwazajcie na paluszki krabowe IP: *.dialup.tiscali.it 10.09.03, 16:00
              Jesli ktos uwaza, ze sa z kraba, to dobrze mu tak. Powinien wiecej interesowac
              sie tym, co je: zaczynajac chocny od czytania etykiet.
    • Gość: solo alesz nie kupuje sie paluszków krab. IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.03, 15:55
      bo to syf zupelny i nawet kole kraba nie lezało
      • dalloway Re: alesz nie kupuje sie paluszków krab. 10.09.03, 22:16
        Zawsze wierdziłam, że nie znoszę, ale ostatnio musiałam zjeść trochę sałatki,
        bo nie wypadało odmówić. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu była całkiem jadalna,
        prawie DOBRA! Paluszki były pokrojone w niewielkie kawałki i wymieszane z
        pokorjonym w słupki marynowanym czosnkiem, odrobina octu i białego pieprzu.
        Poza mną wszyscy goście gwałtownie dopominali się dokładki.
        • byhanya Re: alesz nie kupuje sie paluszków krab. 11.09.03, 18:47
          CALY SWIAT WIE ZE PALUSZKI KRABOWE TO RYBA Z WYWAREM KRABOWYM!
          caly swiat tylko nie Polska - dziwne
          moze ikra z "ABBA" to kawior - tak jak to przetlumaczyli na opakowaniu? Ciekawa
          jestem ile zajaca jest w pzsztecie z zajaca a ile miesa w salami.ile soku
          owocowego w nektarach moglabym napisac niekonczaca sie liste ...
          budyn waniliowy bez wanilii
          rosolek z kury?? tylko gdzie ta kura?
          • Gość: solo kłamstawa straszliwe wokoło IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.03, 07:45
            krętactwa
            producentow żywności
            czekam na poprawę
            może ue pomoże
    • Gość: inika Re: Uwazajcie na produkty f-my WILBO SA! IP: 81.210.121.* 12.09.03, 09:11
      I po co tyle szumu? Gdyby nazywały się "paluszki z kraba" byłoby to oszustwem,
      ale one nazywają się "krabowe" co kazdemu obznajomionemu z dzisiejszymi
      kruczkami daje dużo do myślenia. Wiekszość tanich szynek to nie szynki tylko
      jakieś mielonki, naturalne soki wcale nie są naturalne itp.
      A poza tym dobrze przyrządzone paluszki są przepyszne. Ale gdy się ich nie lubi
      nie ma co ogłaszać, że to ohydztwo, bo cieszą się duzym powodzeniem w Polsce. I
      nie jest prawdą, że są tylko w hipermarketach, można je spotkać w każdym
      (przynajmniej w mojej okolicy) małym sklepie rybnym.
      • Gość: lola Re: Uwazajcie na produkty f-my WILBO SA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.03, 16:16
        Ano własnie, a ja dzis bedac w markecie celowo sprawdziłam i napisane jak byk
        PALUSZKI Z KRABA!!!a NIE ZADNE KRABOWE. Skład- mieso ryby. ekstrakt z kraba
        itd. A zatem oszustwo czy nie? Bo jak ktos tu z chipsami wyjechał- sa chipsy
        bekonowe, a nie z bekonu, prawda?
        No i jaka teraz argumentacja będzie??? Moze ja sie czepiam bo gdyby napisali
        mieso kraba a nie "z kraba" to by było oszustwo, a tak jest w porzasiu??
        • Gość: Linn Re: Uwazajcie na produkty f-my WILBO SA! IP: *.dialup.tiscali.it 12.09.03, 16:51
          Jesli chodzi o etykiety, w Polsce jest jeszcze duzo do zrobienia. Nazwy, sklad,
          kalorie itp. We Wloszech przyzwyczailam sie np. do kalorii na 100 g, na sztuke;
          w Polsce to chyba rzadkosc.
          • Gość: lola Re: Uwazajcie na produkty f-my WILBO SA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.03, 18:32
            Eeee, raczej podaja na etykiecie takie dane, choc oczywiscie nie na wszystkim.
            • Gość: Linn Re: Uwazajcie na produkty f-my WILBO SA! IP: *.dialup.tiscali.it 13.09.03, 10:50
              Ja sie z tym raczej nie spotkalam, a takie dane powinny byc na kazdym
              produkcie. Paluszki powinny miec nazwe "paluszki rybne o smaku krabowym". Wtedy
              nie ma watpliwosci, a w skladzie widac, jaka to ryba. Samo "paluszki krabowe"
              brzmi dwuznacznie.
    • Gość: Grazyna Re: Uwazajcie na produkty f-my WILBO SA! IP: *.nsm.pl 13.09.03, 15:00
      Witam ponownie!
      dziekuje za wszystkie opinie i za przepisy! Paluszki byly calkiem dobre, co nie
      zmienia faktu, ze kraba bylo w nich jak na lekarstwo. A na opakowaniu bylo
      wyraznie napisane: paluszki Z KRABA. nie "paluszki krabowe", ani "paluszki o
      smaku kraba", tudziez "paluszki rybne o aromacie kraba". Po prostu PALUSZKI Z
      KRABA.
      Etykiety zwykle czytam, ale, jak napisalam, w tym wypadku bylo to niemozliwe,
      bo opakowanie zbiorcze bylo tak sprytnie zapakowane, ze w zaden sposob nie
      mozna bylo odczytac skladu. Gdyby na etykiecie bylo napisane np. "paluszki
      krabowe", to pewnie, nie mogac sprawdzic skladu, bym ich nie kupila. Ale jesli
      na etykiecie jak wol stoi, ze paluszki sa Z KRABA, to oczekuje, ze glownym
      skladnikiem bedzie krab, nie ryba, wiec nie bylam podejrzliwa. Czy kupujac np.
      filety z dorsza, sprawdzacie, czy aby na pewno glownym skladnikiem jest dorsz?
      Po prostu uwazam, ze takie praktyki swiadomego wprowadzania klientow w blad nie
      swiadcza dobrze o firmie.

pozdrawiam
      • Gość: Linn Re: Uwazajcie na produkty f-my WILBO SA! IP: *.dialup.tiscali.it 13.09.03, 16:37
        Oczywiscie, ze to nie jest w porzadku. We Wloszech takie przypadki mozna
        zglosic do sekcji NAS Carabinieri: robia im ladna kontrole, konfiskuja
        produkcje, wycofuja towar z rynku i wlepiaja niemale mandaty. A w Polsce?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka