Gość: kama IP: *.rad.vectranet.pl 08.05.08, 23:19 witam, czy mozecie mi podpowiedziec, który makaron (firma)włoski warto kupic? Na co zwracac uwagę przy zakupie? z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re:Prawie wszystko o makaronach. 09.05.08, 00:40 www.makaron.website.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: do znawców makaronu 09.05.08, 08:56 Napisz jakie sa dostepne w Twoim sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: do znawców makaronu IP: *.rad.vectranet.pl 09.05.08, 09:45 dziekuje... wezme kartke, pójde do sklepu i spisze... Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr linn_linn 09.05.08, 09:55 napisz proszę jaki Włosi najczęściej kupują? Mam niedaleko włoski sklep prowadzony przez Włocha to może będzie akurat miał... (niestety nie mam czasu żeby sprawdzić i napisać co ma...) Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: linn_linn 09.05.08, 11:24 Najczesciej kupowanym jest chyba Barilla i to jest sredni poziom. Dobry jest DeCecco, Garofalo, Divella, Delverde, Voiello. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr linn_linn dziękuję 09.05.08, 12:34 zapisałm sobie i zobaczę co tam mają :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: linn_linn IP: *.rad.vectranet.pl 10.05.08, 15:17 u mnie w sklepie jest primo gusto melissa, devilla, arrighi , agnesi, barilla Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: linn_linn 10.05.08, 15:46 Divella jest dobra. Maja tez dobra make i chyba eksportuja do Polski. Nawet na pewno: www.amati.pl/?main=ryzmakaoliwa Widze, ze jest tez ryz carnaroli do risotto. Agnesi kupowalam rzadko, ale tez jest dobra. Primo gusto jest chyba grecki. Odpowiedz Link Zgłoś
zemfiroczka Re: linn_linn 10.05.08, 16:13 Zgadza się Primo Gusto to grecki jest. Ja mam jeszcze Arrighi i Bianconi. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: linn_linn 10.05.08, 15:57 Ja bardzo lubie makarony Corticella, bo maja bucatini i penne, ale nieco cieńsze niż tradycyjne. Inne firmy też pewnie maja te kształty, ale w mojej okolicy jest Corticella, a inne firmy w mniejszym wyborze kształtów. Odpowiedz Link Zgłoś
pengua Re: do znawców makaronu 09.05.08, 11:01 Ja kupuje makaron De Cecco. Jest w niebiesko zoltych opakowaniach. Bez problemu mozna go kupic nawet w takich supermarketach jak Real. A jesli chodzi o to na co zwracac uwag, to zeby makaron byl z maki durum, no, ale to chyba "oczywista oczywistosc" ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma30 Re: do znawców makaronu 09.05.08, 16:29 Wlasnie mialam pisac - najlepszy jest z maki durum. Inne sie nie umywaja ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: do znawców makaronu IP: *.net.autocom.pl 10.05.08, 15:49 A makarony pełnoziarniste? Jest sens takie kupować, czy to tylko ściema dla takich, co mają fioła na punkcie zdrowego odżywiania? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: do znawców makaronu 10.05.08, 16:09 Na pewno sa zdrowe, ale nie sadze, aby czynily cuda. Ostatnio widze w reklamach, ze podobno Barilla tego typu zostala wybrana produktem roku. Az musze sprobowac. Niestety smakowo sie tymi makaronami nie zachwycam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: do znawców makaronu IP: *.net.autocom.pl 10.05.08, 21:26 Dzięki - czyli do łagodnego odchudzania męża się mają szanse nadać :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: do znawców makaronu 11.05.08, 08:15 Kalorie prawie te same: pelnoziarnisty 335 kalorii w 100 g, zwykly 365, jajeczny 368. Duzo sie na tym nie schudnie. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: do znawców makaronu 11.05.08, 10:59 To chyba taki sam mit jak z pieczywem pełnoziarnistym. Po prostu jest bardziej syty, je sie go mniej niż białego, ale kalorycznosc podobna. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: do znawców makaronu 11.05.08, 21:56 Chyba, że się stosuje dietę Motignica gdzie kalorie nie mają znaczenia tylko indeks glikemiczny a tu juz jest różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
ajandgeo Re: do znawców makaronu 11.05.08, 13:01 W makaronie pelnoziarnistym podobnie jak w chlebie i innych produktach calosciowych nie chodzi o kalorie tylko o to,ze uzywajac do jego wyrobu maki z pelnego przemialu dostarcza sie blonnik i naturalne witaminy,natomiast w mace bialej mamy tylko skrobie i ewentualnie sztucznie dodane witaminy syntetyczne. Rzeczywiscie poczatkowo taki produkt nie wydaje sie zbyt smaczny,bo mamy nawyk jedzenia wyrobow z bialej maki,ale po pewnym czasie naprawde smakuja.Znam osoby,ktore nie sa w stanie jesc razowca,bo im nie smakuje a ja natomiast nie pamietam kiedy ostatni raz jadlam biale pieczywo z tego samego powodu wg.mnie jest niesmaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: do znawców makaronu 11.05.08, 23:40 Od czasu, gdy odkryłem w Piotrze i Pawle makarony La Molisana, kupuję tylko te. Są całkiem ok, oczywiście z durum i w wersjach jajecznej i bezjajecznej, jak kto lubi. Tenże sam makaron widziałem też w jednym z programów kulinarnych BBC, zatem pewnie warto :) Dobry (z durum) i dobrze ugotowany makaron (al dente) nie jest wcale gorszy niż pełnoziarnisty jeśli chodzi o wartości tuczące :) Montignac w każdym razie poleca taki właśnie. Pełnoziarnisty makaron jest jednak specyficzny w smaku - trzeba to lubić. O ile uwielbiam pełnoziarnisty chleb, o tyle nie przedkładam makaronu z pełnozianistej mąki nad ten z pszenicy durum :) Do miłośników ogólnie znanej Barilli chętnie się przyłączam. Bardzo fajny jest taki podobny do spaghetti ale spłaszczony, nazywa się chyba linguini? :) Tak czy owak, włoski to jednak włoski... Odpowiedz Link Zgłoś