Gość: Masza74 IP: *.biaman.pl 12.09.03, 13:03 Czy ktoś zna przepis na to ciasto ? Ponoć to kuchnia litewska. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tashi Re: ciasto"mrowisko" IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 12.09.03, 15:41 Czy to jest taka babka piaskowa z makiem ? Jesli tak to mam gdzies przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Masza74 Re: ciasto'mrowisko' IP: *.biaman.pl 12.09.03, 16:02 Nie, to wygląda mniej więcej tak : ciasto kruche, coś takiego jak faworki, poukładane na kopiec, polane miodem i posypane makiem, widziałam w sprzedaży, tylko jest b. drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: ciasto'mrowisko' 12.09.03, 16:22 jadlam cos takiego tylko bez maku. drogie nie bylo, bo produkuja je czeczenki w osrodkach dla uchodzcow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aska Re: ciasto'mrowisko' IP: *.nas12.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 12.09.03, 16:41 A moze chodzi o sekacza-tylko bez maku Odpowiedz Link Zgłoś
elenuke Re: ciasto'mrowisko' 12.09.03, 19:49 Nie to nie sekacz, to takie platy z kruchego ciasta nakladane jedno na drugim, by sie trzymalo, zalawane jest miodem z rodzynkami i orzechami, nie ma maku. Po litewsku "skruzdelynas" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: ciasto'mrowisko' IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.03, 10:45 Wczoraj na wielkiej imprezie na zakończenie gotowania w lecie w Baranowie Sandomierskim kosztowałam mrowiska, które przywiozła firma restauratorska z Podlasia. Są to po prostu płaty ciasta jak na faworki, smażone jak faworki, polewane miodem, posypywane rodzynkami i leciutko makiem. Układane w wielkie stosy , wyglądało jak sękacz ale dużo dużo lepsze. Po prostu pyszne. Zresztą na tym stoisku było b. wiele pyszności jak kundziuk, kiełbasa palcówka, pasztety, szynka z dzika , żubrówka i piwo z Dojlid. Nie doczekałam końca imprezy ale mam nadzieję że wygrali konkurs na najlepsze wyroby. Na przyszły rok kto żyw niech zaliczy pożegnanie z latem w Baranowie. Ja już czekam. Piękna sceneria i należy przyjechać przed obiadem, niestety nie kosztowałam większości potraw, i żadnych ciast a były potrawy z różnych stron Polski. Zaczęłam od pysznej zalewajki z Łódzkiego/ na kaszance/ i od zbyt dużej porcji. Za rok powiadomię o terminie wielkiego żarcia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masza74 Re: ciasto'mrowisko' IP: *.biaman.pl 22.09.03, 12:10 Udało mi się zdobyć przepis na to ciasto. Podaję dla zainteresowanych 3 jajka, 25 dag mąki, olej, płynny miód, bakalie, suchy mak. Jajka mocno ubić, dodać przesianą mąkę, wyrobić gęste ciasto ( jak na makaron).Na stole lekko wysmarowanym olejem rozwałkować bardzo cieniutko ciasto i kroic na kawałki ( wielkości jak faworki, mogą być większe ). Smażyć na oleju na złoty kolor, odsączyć na bibule. Układać na dużym talerzu warstwami polewając każdą warstwę miodem (aby skleić) i posypując bakaliami. Z ciasta powinien utworzyć się kopiec. Z wierzchu polać miodem i posypać suchym makiem. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś