Dodaj do ulubionych

ciasto"mrowisko"

IP: *.biaman.pl 12.09.03, 13:03
Czy ktoś zna przepis na to ciasto ?
Ponoć to kuchnia litewska.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tashi Re: ciasto"mrowisko" IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 12.09.03, 15:41
      Czy to jest taka babka piaskowa z makiem ? Jesli tak to mam gdzies przepis.
      • Gość: Masza74 Re: ciasto'mrowisko' IP: *.biaman.pl 12.09.03, 16:02
        Nie, to wygląda mniej więcej tak :
        ciasto kruche, coś takiego jak faworki, poukładane na kopiec, polane miodem i
        posypane makiem, widziałam w sprzedaży, tylko jest b. drogie.
        • janiolka Re: ciasto'mrowisko' 12.09.03, 16:22
          jadlam cos takiego tylko bez maku. drogie nie bylo, bo produkuja je czeczenki
          w osrodkach dla uchodzcow.
          • Gość: Aska Re: ciasto'mrowisko' IP: *.nas12.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 12.09.03, 16:41
            A moze chodzi o sekacza-tylko bez maku
            • elenuke Re: ciasto'mrowisko' 12.09.03, 19:49
              Nie to nie sekacz, to takie platy z kruchego ciasta nakladane jedno na drugim, by sie trzymalo, zalawane jest miodem z rodzynkami i orzechami, nie ma maku.
              Po litewsku "skruzdelynas"
          • Gość: wini3 Re: ciasto'mrowisko' IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.03, 10:45
            Wczoraj na wielkiej imprezie na zakończenie gotowania w lecie w Baranowie
            Sandomierskim kosztowałam mrowiska, które przywiozła firma restauratorska z
            Podlasia. Są to po prostu płaty ciasta jak na faworki, smażone jak faworki,
            polewane miodem, posypywane rodzynkami i leciutko makiem. Układane w wielkie
            stosy , wyglądało jak sękacz ale dużo dużo lepsze. Po prostu pyszne. Zresztą na
            tym stoisku było b. wiele pyszności jak kundziuk, kiełbasa palcówka, pasztety,
            szynka z dzika , żubrówka i piwo z Dojlid. Nie doczekałam końca imprezy ale mam
            nadzieję że wygrali konkurs na najlepsze wyroby. Na przyszły rok kto żyw niech
            zaliczy pożegnanie z latem w Baranowie. Ja już czekam. Piękna sceneria i należy
            przyjechać przed obiadem, niestety nie kosztowałam większości potraw, i żadnych
            ciast a były potrawy z różnych stron Polski. Zaczęłam od pysznej zalewajki z
            Łódzkiego/ na kaszance/ i od zbyt dużej porcji. Za rok powiadomię o terminie
            wielkiego żarcia!
    • Gość: masza74 Re: ciasto'mrowisko' IP: *.biaman.pl 22.09.03, 12:10
      Udało mi się zdobyć przepis na to ciasto. Podaję dla zainteresowanych
      3 jajka, 25 dag mąki, olej, płynny miód, bakalie, suchy mak.
      Jajka mocno ubić, dodać przesianą mąkę, wyrobić gęste ciasto ( jak na
      makaron).Na stole lekko wysmarowanym olejem rozwałkować bardzo cieniutko ciasto
      i kroic na kawałki ( wielkości jak faworki, mogą być większe ). Smażyć na oleju
      na złoty kolor, odsączyć na bibule. Układać na dużym talerzu warstwami
      polewając każdą warstwę miodem (aby skleić) i posypując bakaliami. Z ciasta
      powinien utworzyć się kopiec. Z wierzchu polać miodem i posypać suchym makiem.
      Smacznego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka