zahnrav 15.05.08, 12:26 jak zrobić przecier pomidorowy do zupy (nie z puszki ale taki prawdziwy)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re:A zwyczajnie... 15.05.08, 12:30 Sparzyć pomidory, zdjąć skórkę, wypestkować i jak sama nazwa wskazuje przetrzeć przez sito lub bardziej nowocześnie - zmiksować. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Przecier pomidorowy 15.05.08, 15:44 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=27308255&a=27308434 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izzi Re: Przecier pomidorowy IP: *.pikonet.pl 18.05.08, 14:30 Pomidory pokroić (lub zmiażdżyć, jeśli miękkie)dać trochę soli, masła lub margaryny(jeśli wywar z kości to raczej nie), podusić pół godzinki, przetrzeć przez nylonowe sitko.Ja daję ok.pół kg na 1,5 l zupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lika Re: Przecier pomidorowy IP: *.spray.net.pl 19.05.08, 20:59 o tej porze roku zdecydowanie przedkładam pomidory ze słoiczka( co prawda mam jeszcze swoje ale nawet ze sklepu lepsze) nad robienie przecieru ze szklarniowego plastiku Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Przecier pomidorowy 20.05.08, 09:58 Kroję umyte pomidory w cząstki razem ze skórą, duszę ok. pół godziny do 45 min (im twardsze tym dłużej), odstawiam do wystudzenia, następnie przecieram przez sito - można ręcznie, ja to robię mikserem z końcówką do przecieru. Pestki i skórka zostają prawie suche na sitku. O tej porze roku z pomidorów wyjdzie lipa, chyba lepiej (i paradoksalnie taniej) wyjdzie kupić porządną passatę np. Cirio. Odpowiedz Link Zgłoś