adypka 27.05.08, 18:29 na rybe po grecku bo mój dotychczasowy juz sie znudzil, liczę na Wasza pomoc. Z góry dziekuje, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwia1607 Re: Ryba po grecku- szukam smaczny przepis... 27.05.08, 19:29 ja robie wedlug przepisu mojej mamy, a ona babci, wszystkim zawsze smakowalo. 2 duze cebule, por, 2 marchewki, pol selera, 2-3 szklanki soku pomidorowego, ziele angielskie, listek laurowy, lyzka cukru, sol, pieprz, olej do smazenia. marchew i seler starkowac na tarce, reszte warzyw pokroic, wszystkie warzywa wrzucic na patelnie, troche podsmazyc, dodac przyprawy i podlac sokiem pomidorowym, jesli bedzie zbyt geste, podlac woda. dusic ok 20 min- do miekkosci warzyw-ewentualnie doprawic, ja wole bardziej na ostro. przekladac rybe gotowym sosem, schlodzic. smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Ryba po grecku- szukam smaczny przepis... 27.05.08, 20:13 Cały sekret ryby po grecku tkwi w warzywny sosie. Ryba jak ryba, posolić, popieprzyć, usmażyć. Jedni robią to w panierce, inni uważają, że panierka jest zbędna. Jedni wolą użyć samej marchwi i cebuli, inni wkrajają całą włoszczyznę. Jedni lubią warzywa starte na tarce, inni pokrojone w kostkę. Jedni podlewają sos bulionem mięsnym, inni tylko wodą. Jedni używają koncentratu pomidorowego, inni świeżych pomidorów albo pomidorów z puszki. A używanych przypraw jest chyba ze czterdzieści (sama nie wiem, co się w nich jeszcze mieści): paprykę w proszku (słodką, chili, cayenne), cynamon, imbir, ocet winny, goździki, ziele angielskie, wszelkie rodzaje pieprzu, estragon, a nawet gdzieś widziałam koperek. Sama robię bardzo prosto, ale pikantnie: cebula w kostkę zeszklona, marchew tarta na grubych oczkach, słodka papryka i papryka chili w proszku, szczypta imbiru i mielonych goździków, odrobina soli, czarny pieprz. Ryba oprószona solą i pieprzem oraz pokropiona sokiem z cytryny, w panierce bułeczno-jajecznej. No i u nas się jada na ciepło. Miguel w ogóle nie pojmuje idei spożywania smażonej ryby na zimno :-) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Ryba po grecku- szukam smaczny przepis... 27.05.08, 20:14 Aha, no i dodaję koncentrat pomidorowy, ale niedużo, najwyżej łyżeczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
bobralus Re: Ryba po grecku- szukam smaczny przepis... 27.05.08, 20:33 ja nigdy nie smażę ryby. szklę cebulę, potem dodaję startą marchew, duszę do miękkości, dodaję pomidory z puszki pokrojone, duszę jakiś czas. solę, pieprzę. kiedy sos zaczyna gęstnieć, ale jeszcze jest sporo płynu, układam surową przyprawioną rybę tak, aby płyn ją przykrył, duszę pod przykryciem jakieś 10 minut. czasem dodaję kapary lub zielone oliwki, czasem szczyptę oregano. zawsze sól, pieprz, i koniecznie gałkę muszkatołową. jem w każdej postaci, czasem z ryżem, czasem z ziemniaczkami. na zimno też. Odpowiedz Link Zgłoś
trajlajlaj Re: Ryba po grecku- szukam smaczny przepis... 28.05.08, 09:56 Rybę gotuję.Filety ok.10 minut.Duszę cebulę z marchwią.Potem koncentrat pomidorowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMK Wariacja nt ryby po grecku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 11:31 Oto mój szybki i zupełnie inny przepis. Duże opakowanie filetów śledziowych w oleju kroję na kawałki( 4 z jednego fileta). Układam na dnie naczynia, najładniej wygląda niewysokie, szklane. Na patelni podgrzewam olej roślinny i wrzucam 1 opakowanie włoszczyzny kojonej w słupki, mrożonej. Podpiekam mieszając. Podlewam trochę bulionem rybnym lub drobiowym( jak Nigella mam zamrożony własnej produkcji, ale osoby nieortodoksyjne mogą użyć kosteczek z glutaminianem). Dodaję pomidorowy koncentrat, dużo, bo on nadaje warzywom mocny smak.Chwilę dosmażam, czasami dodaję surową paprykę pokrojoną w piórka. Dosmaczam kaparami, cukrem , pieprzem, czerwoną słodką papryką w proszku. Z solą ostrożnie bo filety śledziowe są raczej słone.Wykładam jeszcze gorące warzywa na filety. Odpowiedz Link Zgłoś
arribeth Re: Ryba po grecku- szukam smaczny przepis... 31.05.08, 08:26 Robię na oko: dużo marchewki, korzenia pietruszki ze trzy razy mniej, cebuli takoż, kawałek selera, wszystko starte na tarce, wrzucone na rozgrzany olej, podlane odrobiną wody, gdyby się raczyło przypalać. Do tego przyprawy: pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, sól - duszę warzywa aż będą miękkawe ale jeszcze jędrne. Doprawiam do smaku papryką i koncentratem pomidorowym (lubię sporo). Z lenistwa wrzucam w to kawałki usmażonych, panierowanych filetów i mieszam. Czasami owe usmażone filety układam na półmisku i przykrywam sosem. Sosu musi dużo, w tym cały sekret, mogłabym go jeść sam. Odpowiedz Link Zgłoś
arribeth Re: Ryba po grecku- szukam smaczny przepis... 31.05.08, 08:27 Cebula oczywiście nie tarta tylko posiekana i zeszklona wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś