monia1996 30.05.08, 14:33 No własnie - pytanie do ekspertów. Przywiozłam troszkę z Tajlandii, ale mam wrażenie, ze po dwóch tygodniach w słoiku tracą trochę na walorach, no i obawiam się, że się zepsują zanim je spożyję. Jakieś porady? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
thiessa Re: suszone krewetki - przechowywanie 30.05.08, 22:37 Ja tez z Tajlandii przywiozlam wieksza ilosc. Wlozylam do pudelka i nastepnie do zamrazarki.Przywiozlam tez kurkume w korzeniu i wieksza ilosc galangalu, pokroilam na centymetrowe plasterki i tez poszly do zamrazarki. I a propos przywozenia. Strasznie smierdzialy te krewetki i mozna bylo pasc od smrodku zalatujacego z plecaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: suszone krewetki - przechowywanie IP: *.for.connect.net.au 30.05.08, 23:58 ja przechowuje w szczelnie zamknietym sloiku w lodowce - nie zauwazylam zmian w smaku ani w stopniu wilgotnoaci - jak dla mnie to dobry sposob Odpowiedz Link Zgłoś
monia1996 Re: suszone krewetki - przechowywanie 31.05.08, 21:29 Zdecydowałam się na mrożenie w małych porcjach, no ale w domu tylko ja jestem smakoszką takich ekstrawagancji :))) Też chciałam przywieźć więcej tajskich wynalazków, ale mąż za kuchnią orientalną przepada średnio, więc skończyło się na kilku kartonikach mleka kokosowego, zestawach do tom yum (jutro gotujemy :)))) i paru porcjach galangalu czy trawy cyctrynowej. Swoją drogą jedną wstawiłam do wody i wygląda, jakby miała zamiar wypuścić korzenie - może założę hodowlę doniczkową :DDDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: suszone krewetki - przechowywanie IP: *.for.connect.net.au 31.05.08, 22:21 > Swoją drogą jedną wstawiłam do wody i wygląda, jakby miała zamiar > wypuścić korzenie - może założę hodowlę doniczkową :DDDD Tylko przygotuj duza doniczke, bo to zielsko w odpowiednich warunkach potwornie sie rozrasta. Odpowiedz Link Zgłoś
monia1996 Re: suszone krewetki - przechowywanie 02.06.08, 20:46 Gość portalu: senin napisał(a): > > Tylko przygotuj duza doniczke, bo to zielsko w odpowiednich > warunkach potwornie sie rozrasta. Brzmi zachęcająco :DDDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szadoka Re: suszone krewetki - przechowywanie IP: 212.160.172.* 02.06.08, 08:52 A z czym to sie je? U mnie suszone krewetki jadaja zolwie wodne w ramach urozmaicania diety... Odpowiedz Link Zgłoś
flaminia Re: suszone krewetki - przechowywanie 03.06.08, 14:59 my uzywamy do potraw indonezyjskich, a przechowujemy po prostu w przewiewnym, suchym i chlodnym miejscu (szafa w spizarni:-) Odpowiedz Link Zgłoś