Gość: Anula IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.03, 11:49 Mam wyjatkowo duzo brzoskwin w tym roku. Chcialam zrobic dzem ale nie mam przepisu. Moze ktos mi pomoze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zocha Re: dzem z brzoskwin IP: *.net.pl 17.09.03, 11:59 ja zrobiłam z zelfixem, według przepisu na opakowaniu, wyszedł wyśmienity, najlepszy moim zdaniem jest ten 3:1, wtedy dzem nie będzie za słodki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: dzem z brzoskwin IP: 149.156.28.* 17.09.03, 12:20 ja robiłam dżem z brzoskwiń z cukrem żelującym 3:1, brzoskwinie obierałam ze skórki, kroiłam na kawałki, mieszałam z cukrem żelującym i na gaz, ciągle mieszając doprowadzałam do wrzenia i potem gotowałam jeszcze 3-4 minuty, gotowy dżem nakładałam do wyparzonych słoików, zakręcałam i stawiałam do góry dnem, po 5 minutach odwracałam spowrotem, zeby nie mieć dżemu w nakrętce, taki dżem robi się szybko i jest pyszny polecam kinga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: dzem z brzoskwin IP: *.dialup.tiscali.it 17.09.03, 17:13 Jesli robie w domu, to wlasnie po to, aby w dzemie nie miec zelfixow. Mozna aromatyzowac wanilia, imbirem itp. Odpowiedz Link Zgłoś