Dodaj do ulubionych

Co można zrobić z PATISONA??

17.09.03, 16:38
Weszłam w jego posiadanie trochę przypadkiem - a w żadnej z posiadanych
przeze mnie książek kucharskich nie ma przepisu na to warzywko. Poradźcie!
Obserwuj wątek
    • Gość: lola Re: Co można zrobić z PATISONA?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.03, 22:49
      Na przykład nadziac- odkroic "kapelusz", wydrazyc , ja daje farsz miesny-
      mielone z cebulką czosnkiem pomidorami- podduszone razem ze srodkiem patisona-
      tym go nadziewam posypuje serem , przykrywam odkrojona czapeczka i zapiekam.
    • Gość: Aga* Re: Co można zrobić z PATISONA?? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.03, 08:27
      W zasadzie wszystko to co z cukini :)) Jeśli są młode gotuję je po prostu w
      dużej ilości wody, po ugotowaniu gorące kroję na ćwiartki i polewam bułką tartą
      z solą i masłem 9Podobnie jak fasolkę szparagową). Bardzo proste, a pyszne.
      • Gość: Fly Re: Co można zrobić z PATISONA?? IP: 156.24.231.* 18.09.03, 10:53
        poszukaj watku PATISON itd...bylo tu na forum jakis miesiac temu...

mozna go orac, pokroic w plastry/kawalki, obtoczyc w jajku i bulce tartej i
        usmazyc na oleju jak "schabowe" :) - bardzo lubie w takiej postaci...

sa tez patisony marynowane do kupienia w sklepach - smakuja jak ogorki konserowe

najlepiej kupowac nie za duze - bo duze maja twarda skore i maja duzo nasion w
        srodku...

smacznego...
      • elf Re: Co można zrobić z PATISONA?? 23.09.03, 20:15
        A gotujesz obranego czy ze skórką?
        • Gość: kaska Re: Co można zrobić z PATISONA?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.03, 20:17
          pokroic w plastry lub w kawalki jakie chcesz, dodac pomidory, cebule, czosnke,
          baklazana. Poddusic. Przyprawy w tym szczypta cukru. Mozesz ze skora, mozesz
          bez.
    • Gość: Lobelia Re: Co można zrobić z PATISONA?? IP: 195.187.102.* 24.09.03, 16:34
      1. Pokroić w plasterki, posolić, popieprzyć, panierować i usmażyć
      2. Zrobić placki takie jak ziemniaczane (b. dobre, ja dodaję sporo cebuli bo
      smak patisona jest dość delikatny)
      3. Wydrążyć pestki i nafaszerować - polecam mielone mięsko wołowe wymieszane z
      podsmażoną cebulką oraz utartą marchewką i selerem, następnie zapiec w
      piekarniku - do brytfanny można wlec nieco bulionu i dołożyć trochę przecieru
      pomidorowego; dobry jest też farsz z ryżu wymieszanego z warzywami
      4. Dołożyc do leczo
      5. Pokroić na drobne kawałki i udusić z cebulką, pomidorami i ulubionymi
      przyprawami (oregano, bazylia, czosnek, tymianek - te klimaty) - bardzo dobre do
      makaronu.
      Generalnie patison użytkuje się jak cukinię czy kabaczka. Smak ma dość
      delikatny, stąd różne ziółka i przyprawy bardzo wskazane. Mój dziadek sadzi
      patisony namiętnie, stąd od połowy lata do póxnej jesieni jestem nimi zasypana...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka