sigyn 02.06.08, 17:53 Witam,wczoraj w Czechach jadłam pyszne ciasto miodowe, nazywa się "Marlenka" i podobno jest tam b.popularne, oto zdjęcie: fotoforum.gazeta.pl/3,0,1236371,2,2.html zna ktoś przepis??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: ciasto "Marlenka" z Czech 02.06.08, 17:54 Czyzby slynny placek czeski? Jednak istnieje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tazz Re: ciasto "Marlenka" z Czech IP: *.chello.pl 02.06.08, 20:52 Ciasto 60 dag mąki, 3/4 szklanki cukru, 2 jaja, 2 żółtka, 20 dag margaryny, 3 łyzki mleka, 3 łyzki miodu, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 opakowanie cukru waniliowego Polewa orzechowa 1/2 kostki margaryny, 4 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 20 dag posiekanych orzechów włoskich Krem I 2 opakowania budyniu smietankowego Krem II puszka skondesowanego mleka słodzonego 1. Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczona i przesianą przez sito na stolnicę posiekać z margaryną. dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. podzielić na trzy części. 2. trzy identyczne prostokątne formy (20x30cm) wyłożone papierem wylepic cienko ciastem. Na jedną cześć ciasta wylac goraca polewę orzechowa. Upiec wszystkie placki. 3.Ugotowac budyń smietankowy wg przepisu zużywając o jedna trzecią mleka mniej niż podano w przepisie. 4.puszkę z mlekiem gotowac ok. 3 godzin. Na jeden upieczony placek wykładamy budyn, przykrywamy drugim na to karmel z puszki i przykrywamy ostatnim plackiem z orzechami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: ciasto "Marlenka" z Czech IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.14, 16:16 Przepraszam ale co ten przepis ma do MARLENKI? Chyba tylko nazwę... Marlenka składa się wyłącznie z mleka skondensowanego(mleko, syrop glukozowy, cukier), tłuszcz i olej roślinny, mąka, sukier, jaja, miód, orzechy Odpowiedz Link Zgłoś
nexstartelescope Re: ciasto "Marlenka" z Czech 02.06.08, 21:15 Hmmm...znam identyczny przepis, tylko ze na snickersa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: ciasto "Marlenka" z Czech IP: *.pp.htv.fi 02.06.08, 22:05 A to chyba to ciacho, ktore mozna kupic na drodze z Czech do Wiednia, w przygranicznej restauracji w Mikulovie. Ponoc lokalny przysmak i rzeczywiscie pyszny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia w Krakowie tez mozna kupic :) nt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.08, 22:23 Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: ciasto "Marlenka" z Czech 03.06.08, 00:47 'Marlenki' sa reklamowane w wielu cukierniach w Wawie, chociaz miodu tam nie wyczulam. Ostatnio wpadlo mi w oczy w Cafe Gazeta w Wawie, dwie wersje kolorystyczne, jedna bardzo podobna do zlinkowanej. Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: ciasto "Marlenka" z Czech 03.06.08, 08:56 Ciasto:100 g masła, 2łyżki miodu, 250 g cukru, 1 łyżeczka octu, 1 łyżka sody oczyszczonej, 2 jajka i 700 g maki tortowej. Krem:250g masła, 1 słodkie kondensowane mleko w puszce, mielone orzechy włoskie, kawa, koniak lub rum (niekoniecznie). W wiekszym rondlu rozpuścić masło, miód, cukier, potem dodać ocet połączony z sodą oczyszczoną, uwaga mieszanka wybuchowa ;) zacznie się pienić, dodać jajka, w chwili kiedy powstanie brązowa masa ściagnąć i dodac mąką - ugniatając ciasto najlepiej z pomocą ręcznego miksera - zazwyczaj to trudna robota, ciasto jest cięzkie ale kdo wytrwa - wygra :) Ciasto pozostawić na godzinę w garnku. Z ciasta wałkować 6-7 placuszków, które należy wykroić tortownicą i przełożyć na blachę. Każdy placek piecze się ok 2-3 min. w temp. 175 C w przeciwnym przypadku będzie twardy. (ciasto mozna wałkować na folii albo pomiędzy papierem do pieczenia.) Krem: mleko w puszce gotować 3 godz, po wystudzeniu ubić z masłem i rumem. jezeli wydaje Wam się, że kremu jest zbyt mało, można przygotować dodatkowo budyń karmelowy (w 250 ml mleka - jeden budyń) i dodać do kremu z mleka. Placuszki dobrze skropić kawą z rumem, nastepnie nałożyć krem. Ostatni placek rozkruszyć i zmieszać z mielonymi orzeszkami i ta mieszanką posypac ostatni posmarowany kremem placek. Ciasto pozostawić "odpocząć" jeden dzień,żeby zwilgotniało. Odpowiedz Link Zgłoś
sigyn Re: wygląda bardzo apetycznie :) nt 03.06.08, 16:01 bardzo dziękuję!! Na pewno spróbuję zrobić:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anew Re: ciasto "Marlenka" z Czech,do l.e.a IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.08, 23:39 chciałabym upiec,czy możesz podać wymiar tortownicy?I piszesz krem ubić,mam rozumieć że ubić jak śmietanę bitą czy ucierać?Proszę rozwiej moje wątpliwości.Dziękuję:) Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: ciasto "Marlenka" z Czech,do l.e.a 21.06.08, 23:44 znam go pod nazwa placek czeski lub miodownik - smak ten sam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heidi Re: ciasto "Marlenka" z Czech,do l.e.a IP: *.dclient.hispeed.ch 15.07.08, 21:40 z czech jaj? Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: ciasto "Marlenka" z Czech,do l.e.a 16.07.08, 16:06 Pzrepraszam, przegapiłam Twój post, tortownica ma średnicę 22cm krem należy oczywiście ucierać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: directo Re: ciasto "Marlenka" z Czech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.09, 12:12 sprobowalam wczoraj zrobic ten torcik - wyszla mi tragedia. ostateczny wynik: placki z kolejnych warstw sa zupelnie plaskie, nie maja w sobie nic z tego kruchego ciasta, ktore widac na zdjeciach. kiedy wyjmowalam je z pieca przez chwile byly wyrosniete i miekkie, po czym po chwili oklapywaly prawie na plasko i lekko twardnialy. nie wiem w ktorym momencie sie zgubilam. jak myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anew Re: ciasto "Marlenka" z Czech IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.08, 22:23 właśnie upiekłam,jutro degustacja:) Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: ciasto "Marlenka" z Czech 16.07.08, 16:06 Za późno moje wskazówki ale jestem ciekawa czy będziesz zadowolona :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anew Re: ciasto "Marlenka" z Czech IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.08, 22:03 Degustacja wypadła pomyślnie:-}Upiekłam7placków,kremu starczyło i dałam tylko połowę masła.Zdjęcia zrobiłam i jak będę mieć więcej czasu to wrzucę.Muszę dodać,że kłopot sprawiało mi wałkowanie ciasta,ooo zmęczyłam się:-} Odpowiedz Link Zgłoś
znak_yrden Re: ciasto "Marlenka" z Czech 20.07.08, 21:30 to jest to ciasto "marlenka", ktore w krakowskich knajpach reklamuja ulotki, ze wykonane wg "staroarmenskiego przepisu", wiec nie zdziewie sie jesli to bedzie tort tzw. ormianski. Odpowiedz Link Zgłoś
znak_yrden Re: ciasto "Marlenka" z Czech 20.07.08, 21:32 www.marlenka.cz/cz/ o tu jest link Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: ciasto "Marlenka" z Czech 17.11.08, 22:43 Aaa, no wlasnie. Bylismy na wakacjach na Slowacji i tam w wielu kawiarniach/cukierniach mieli identyczne karteczki ze zdjeciami marlenek. Tak sobie myslalam, ze ktos je chyba produkuje i dostarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlenka.pl Re: ciasto "Marlenka" z Czech IP: *.domainunused.net 15.12.08, 21:12 www.marlenka.pl Odpowiedz Link Zgłoś
oriole86 Re: ciasto "Marlenka" z Czech 12.05.19, 16:52 Nienawidzę pięć tego ciasta, bo najlepsze jest po kilku dniach, ale nie wiem ile musiałabym tego upiec żeby doczekało ;) jakiegoś czasu jadłam na jarmarku charytatywnym wersję z bardzo kwaśnym dżemem (podejrzewam, że domowym). Będę to ciacho wspominać jeszcze długo z rozmarzeniem :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eweleena Re: ciasto "Marlenka" z Czech IP: *.cust.tele2.pl 13.09.08, 09:16 mam pytanie, czy ktos moze wie jaki jest przepis na czekoladowa marlenke??;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: ciasto "Marlenka" z Czech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.08, 19:05 do ciasta/kremu dodać kakao/stopioną czekoladę? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: at "marlenka" gotowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.08, 08:27 "marlenka" w dwóch smakach do kupienia w Makro(czeska), w chorej cenie ok.30 zł za nieduże pudełko, na gramaturę nie spojrzałam Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: "marlenka" gotowiec 17.11.08, 22:48 Zgadza się, też widziałam, trafiłam nawet na degustację jasnej i ciemnej wersji, jasna smaczniejsza:) Ale nie kupię za takie pieniądze, wolę sobie upiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdalenka Re: "marlenka" gotowiec IP: 91.123.217.* 01.07.09, 15:00 W Czechach kosztuje ok. 200 koron, czyli po przeliczeniu bedzie jakies 30 zlotych. Cena za pudelko 800g. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: ciasto "Marlenka" z Czech IP: *.ds3.agh.edu.pl 17.11.08, 13:18 marlenkę jadłam w krakowie w restauracji "gruzińskie chaczapuri",gdzie,jak ktoś wyżej zauważył,jest reklamowana jako ciasto ormiańskie. można ją także kupić w cukierni,bodajże na ul.sławkowskiej. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek ciasto "Marlenka" z Czech do kupienia w Poznaniu IP: *.gprs.plus.pl 05.12.08, 22:22 w Piotr i Paweł od przyszłego roku w całej Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznanianka Re: ciasto "Marlenka" z Czech do kupienia w Poz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 18:12 Już dziś można było degustować w "Piotrze i Pawle" na Promienistej. Nie sprawdzałam w jakiej cenie i gramaturze - wersja jasna i ciemna, podobno prosto z Czech. Nawet nie wiem jaki ma termin ważności,jeśli w miarę długi (świąteczny), kupię. A ponieważ skojarzylo mi się z wpisem tu na FK, a wcześniej nigdy nie miałam okazji spróbować, skusiłam się dziś - b. słodkie ale rzeczywiście pyszne. I przypomina mi Snikersa w smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.marlenka.pl Re: ciasto "Marlenka" z Czech do kupienia w Poz IP: *.domainunused.net 15.12.08, 21:13 Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ciasto "Marlenka" z Czech 01.07.09, 15:06 Jesli to: eklektyczny.pl/2009/04/marlenka-czeskie-ciasto-wg-ormianskiej-receptury/ to wyglada smakowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta W. Re: ciasto "Marlenka" z Czech IP: *.22.94.61.ipv4.supernova.orange.pl 08.10.21, 20:22 Przepisu nie znam, ale wiem gdzie można kupić i nie płacić za kuriera. Potrafią dostarczyć poniżej 24 godzin. To marlenka sklep, co sie nazywa: marlenka.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś