Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 20.09.03, 16:56 Czy macie jakies sugestie na szybki, prosty, latwy deser? Slucham. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tashi Re: Prosty deser IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.09.03, 20:54 Jablko wydrazyc, wlac do srodka miod z cynamonem i na przyklad z otrebami (ale niekoniecznie), wlozyc do piekarnika, poczekac az sie upiecze, ma wierzch polozyc lody waniliowe i delektowac sie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adas Re: Prosty deser IP: *.proxy.aol.com 22.09.03, 05:16 Jablko mozna upiec szybciutko i bez goraca w mikrofalowce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hippa Re: Prosty deser IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.03, 20:04 Kisiel z owocami z kompotu polany smietana i posypany cukrem, galaretka z bita smietana, bita smietana polana sosem czekoladowym... Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Prosty deser 22.09.03, 20:16 szybki to on nie będzie, ale przyjemnie prosty dowolne owoce mrożone nierozmrożone zalewamy dowolną gorącą galaretką i odstawiamy gdzieś, żeby się ścięło (pare godzin :( po czym zjadamy, posypac można czym nam sie podoba wersja klasyczna to truskawki z zamrażarki zalane truskawkową galaretką + bita śmietana i troche czekolady idea jest taka, że owoce nie będą ponuro rozpaciane, a galaretka szybciej sie zetnie Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: Prosty deser 23.09.03, 13:04 Tak, tak, taki sposób przyrządzania galaretki z owocami jest rewelacyjny, wg. mnie właśnie ze względu na zachowany kształt i konsystencję (nic z nich nie zdąży wyciec) owoców. Ja robię galaretki głównie zimą i wczesną wiosną, kiedy nie ma świeżych (dobrych) owoców. Zaś w sezonie ... gromadzę w zamrażalce truskawki, maliny, jagody, jeżyny itp. Zwykle wyjmuję po paczuszce (zamrażam niewielkie porcje) z kilku rodzajów owoców, 2-3 galaretki, dokładam czasem jabłko, gruszkę z kompotu lub banana i mam mocno witaminowe deserki na 2-3 dni (dziennie pochłaniamy 2 do 3). Tak więc warto zrobić raz więcej i mieć zapas. W podobny sposób można zrobić "chudy" torcik owocowy (mój tato po operacji nie mógł jeść wielu rzeczy, w ten sposób uczciliśmy jego urodziny), po prostu układać zamrożone owoce warstwami w misce i zalewać galaretką, jak się zetnie włożyć na momencik do gorącej wody i odwrócić nad talerzem. Można potem dekorować czym dusza zapragnie, owocami (najlepiej z zalewy), bitą śmietaną, lodami, musem owocowym itp. Z innych deserków polecam płatki owsiane wymieszane z masą kakaową, robi się szybko ale trzeba poczekać aż masa stwardnieje a wtedy - mamy pyszną zdrową (jak na słodkości) zagryskę na kilka dni. Przepis był tu chyba kiedyś podawany , jeśli trzeba podam później. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila Re: Prosty deser IP: *.brpo.gov.pl 23.09.03, 13:19 bardzo proszę o przepis na płatki owsiane z masą kakaową Odpowiedz Link Zgłoś
grail Re: Prosty deser 13.10.03, 10:59 > Z innych deserków polecam płatki owsiane wymieszane z masą kakaową, robi się > szybko ale trzeba poczekać aż masa stwardnieje a wtedy - mamy pyszną zdrową > (jak na słodkości) zagryskę na kilka dni. kilka dni???? sorki, ale u mnie w domu musiały by być pod prądem, żeby wytrzymać dłużej niż dwa ;) No chyba, że ilości są hurtowe, ale znając mojego szacownego brata i to nie jest pewne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Prosty deser Po wlosku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.03, 13:12 1. zabaione 300 g zielonych i ciemnych winogron, 1 cytryna, 4 duze zoltka, 50 g cukru, 80 ml marsali, 2 galazki melisy cytrynowej. Winogrona przekroic, ulozyc w miseczce. wycisnac sok z cytryny. Do miski do ubijania dac zoltka, cukier, skorke z cytryny i sok. Dolewac delikatnie marsale. Ubic krotko trzepaczka. Miske wlozyc do zerokiego garnka z goraca woda. Na malym ogniu trzymac i ubijac trzepaczka przez 5 minut. Masa ma byc gesta i jasna. najlepiej podawac taki deser na cieplo. 2. Prostsza wersja Zabaione mozna przygotowac z winem bialym zamiast marsali, na koniec ubic na zimno. Ubic na sztywno okolo 150 ml smietany z odrobina cukruw aniliowego i dodac do zabaione. Rozne owoce skropic cyrtyna i zostawic na krotko. Potem owoce do miski, na nie krem i mozna na wierzch prazone platki migdalow. Odpowiedz Link Zgłoś
silverstone prosty az do obrzydzenia deserek... 23.09.03, 16:07 ... movenpick winogronowe no po prostu odlot mrrrrrrrrrrrrrr...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniel prosty jak na tort IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.03, 19:03 1. paczka biszkoptów 2.opakowanie mrozonych truskawek lub czarnej porzeczki 3. mleko lub śmietana owoce ze śmietaną miksujemy(powinno być dość gęste), nie zapominajac poslodzic, jak to mi sie czesto zdarza :) 4.żelatyne przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, po ostudzeniu mieszamy z masa owocowa 5.wkladamy na chwile do lodowki, jak lekko(!) zgestnieje wylewamy do tortownicy wylozonej biszkoptami na wierzch galaretka i bita śmietana, często zamiast żelatyny używam galaretki, ale tort jest wtedy za slodki pychota, opis moze i brzmi skomplikowanie, ale to ciacho robilam majac 12 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToeToe Re: Prosty deser IP: *.static.ihug.co.nz 24.09.03, 06:36 lody z owocami (waniliowe z truskawa, nie do przebicia:)), salatki owocowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cinka Re: Prosty deser IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.03, 10:36 jesli chodzi o desery ktore robilam bedac w podstawowce to np: bezy - prostsza wersja: dwa razy tyle cukru co bialek [objetosciowo] bialka utrzepac na sztywno i trzepac dodajac cukier ukladac bezy na blasze, do piekarnika na 50 stopni, godzine piec w zamknietym, godzine w otwartym, pozostawic do wystygniecia w stygnacym piekarniku [wtedy sie wysusza]. mozna robic rozne smaki, np dodac troche kawy neski, albo cukru wanilinowego. robie je zawsze jak zostana mi bialka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cinka Re: Prosty deser IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.03, 10:40 acha, i otwarty piekarnik=wsadzona lyzeczka miedzy drzwiczki aby zostawic szczeline. przypuszczam ze w nowszych piekarnikach mozna wlaczyc jakis wentylator :) Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Do Kamili 13.10.03, 11:40 Strasznie przepraszam, przegapiłam wątek i dopiero dziś zauważyłam Twoją prośbę o przepis. Jeśli dotychczas nie znalazłaś to obiecuję na jutro, a może uda się dziś wieczorem ... Jeśli chcesz wcześniej nabyć produkty to będziesz potrzebować: margarynę, trochę mleka, cukier, kakao i paczkę płatków owsianych (górskich); Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: Do Kamili 14.10.03, 07:30 A oto i on: Czekoladki z płatków owsianych 1/2 margaryny, 1 szklanka cukru, 5 łyżek mleka, 4 łyżki kakao, wszystkie te składniki zagotować, zdjąć z odnia i do gorącej masy wsypać 2 szklanki płatków owsianych. Wymieszać i rozłożyć ok. 2cm. warstwę na blasze lub pergaminie. Kroić, gdy wystygnie. Ja zawsze podwajam ilość składników (dla jednej porcji to chyba szkoda garów brudzić :o) ), i na koniec wsypuję całą paczkę płatków owsianych górskich. Jest ich trochę więcej, ok. 4,5 szklanki ale to niczemu nie przeszkadza, masa jest po prostu trochę gęściejsza. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuchta Re: Prosty deser IP: *.uz.zgora.pl 14.10.03, 10:25 Przygotować: - trzy albo cztery galaretki owocowe każdą inną (zielona, żółta, czerwona, pomarańczowa; polecam Oetkera cytrynową i z owoców tropikalnych) - dwa małe opakowania jogurtu albo kefiru naturalnego (biały, niesłodzony) Dwie galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, dając ociupinkę mniej wody, wylewamy na talerz i zostawiamy do zastygnięcia. Dwie pozostałe przygotowujemy każdą osobno w ten sposób: rozpuszczamy porządnie galaretkę w o,1 litra (kilka łyżek) wrzątku, a potem wlewamy to do jogurtu, utrzepując intensywnie trzepaczką i odstawiamy do zastygnięcia, a drugą do wystygnięcia (ma być zimna ale płynna). Trzeba tak skoordynować zajęcia, żeby mieć jedną zimną płynną galaretkę w jogurcie, a pozostałe już twarde. Te twarde kroimy w nieregularną kostkę, albo po prostu nabieramy łyżeczką i wrzucamy do salaterki (ja używam specjalnej foremki ozdobnej do galaretek, przedwojennej, ale bardzo dobrze się sprawdzają niektóre plastikowe przezroczyste opakowania, np. po tortach, bo łatwo z nich potem galaretkę wyjąć i ma efektowny wygląd). Chodzi o to, żeby kolory się mieszały. Teraz wlewamy tę zimną jogurtową (powinna je przykryć). Odstawić do zastygnięcia. Salaterkę (czy też foremkę) wstawić na chwilę dnem do wrzątku i szybko wyrzucić całość na płaski talerz. Po przekrojeniu wygląda bardzo efektownie, no i jest zdrowa, niezbyt kaloryczna i smaczna. Jak ma już być całkiem super, można do środka dać w trakcie zastygania jakieś owoce z kompotu albo mrożone, albo już gotową udekorować bitą śmietaną, owocami lub czekoladą. To jest bardzo proste, choć wyszło dość rozwlekle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Prosty deser IP: *.proxy.aol.com 25.10.03, 00:53 Znalazłem coś baaardzo prostego i właśnie probuję w piecu: DESER BIEDACZY 12 niesłonych karakersów (sucharków, herbatników, kruch ciasteczek, itp.) 3 łyżki gęstego dżemu własnego wyboru 2 białka 4 łyżki cukru Rozsmarować na krakersach dżem. Ubić białka z cukrem. Nałożyć na wierzch trochę piany (maringue). Piec kilka lub kilkanaście minut w niezbyt gorącym piecu dopóki maringue nie zbrązowieje. Wystudzić, podawać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Prosty deser IP: *.crowley.pl 25.10.03, 21:22 Dziś robiłam mus jabłkowy z posypką z płatków owsiano-migdałowych pokrytych karmelem: 1kg jabłek, obrać i rozgotować z dodatkiem 4 goździków i łyżeczki cynamonu plus trochę cukru jeśli ktoś lubi słodkie. Szklankę płatków owsianych zmieszanych z migdałowymi wrzucić na patelnię z dodatkiem 50 gram masła i 2-3 łyżek cukru (lepszy trzcinowy), podgrzewać az do lekkiego zbrązowienia i pokrycia się warstwą karmelu, wystudzić, rozkruszyć posklejane. Mus rozłożyć do miseczek i posypać płatkami. Odpowiedz Link Zgłoś