Gość: lola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.03, 21:00 Ugotowałam, starłam na tarce i co dalej? Chodzi mi o buraczki do obiadu, na zime w sam raz.Jak doprawic, czy dac ciut octu, ile pasteryzowac? Kiedys robiłam, ale cos mi sie zapomniało. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maria Re: buraczki do słoika IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.09.03, 23:47 Robię co roku buraczki w słoikach. Przypraw je tak jak robisz to zawsze [t.zn. sól, ew. trochę cukru, ocet winny]. Nałóż do słoików, zostawiając ok. 1 cm od góry wolnej przestrzeni, zakręć i do gara. Gotuję 20 minut od chwili zawrzenia. Trochę przestudzam, wyjmuję słoiki i sprawdzam, czy wszystkie się zamknęły. Teraz buraki są najlepsze, bo później zimą [w zależności od warunków przechowywania] nie zawsze są dobre. Pozdrawiam i życzę udanych przetworów - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: buraczki do słoika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.03, 09:26 Piekne dzieki, zaraz robie.A buraczki mam pyszne- słodziutkie, bardzo czerwone, mniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emi Re: buraczki do słoika IP: *.metronet.pl 23.09.03, 13:29 Ja robię buraczki dodając jeszcze paprykę . Polecam , są naprawdę bardzo smacznym dodatkiem do zimowych obiadków > Oto przepis : 3 kg .buraków czerwonych 0.5 kg. papryki czerwonej Buraki gotujemy i ścieramy na tarce do jarzyn . Paprykę kroimy w drobną kostke. ZALEWA : 1 szkl. wody 1 szkl . octu 1 szkl. oliwy 1 szkl. cukru 1 stołowa łyżka soli Zalewę zagotowujemy i wrzucamy do niej pokrojoną papryke , gotujemy 5 minut. Do gorącej zalewy dodajemy starte buraki , dokładnie mieszamy , ale już NIE gotujemy tylko gorące wkładamy do słoików , dokęcamy i pasteryzujemy 10 min. .Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś