agus7 25.09.03, 11:34 jak robicie? ale zeby byly takie pyyyycha, takie ze zaden nie zostanie? :))) macie jakies sekrety? - proporcje itp. Z jogurtem czy ze śmietaną, a może z kefirem? Podzielcie się przepisami! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaska Re: placki z jabłkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 13:50 moja babcia robila jablka w szlafroczkach, maczala plastry jablek z wycieta dziurka w ciesnie a la nalesnikowe. Druga babcoa raczej tarla jablka na tarce i mieszala z ciastem. Zadnych drozdzy. Na wierzch cukier puder. Odpowiedz Link Zgłoś
givenchy Re: placki z jabłkami 25.09.03, 15:53 Właśnie robiłam je wczoraj (już drugi raz w tygodniu ). Pychotka ! Zatem potrzebujemy 20 dkg mąki pszennej, 2 jaja, szczypta soli, 2 łyżki oleju, niepełna szklanka mleka i 2-3 duże kwaśne jabłka. Jabłka można zetrzeć na dużych oczkach (ja wolę półplasterki). Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy mleko i jajka i olej. Mieszamy do czasu, żeby nie było grudek. Dodajemy jabłka i ciasto gotowe. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i smażymy placki na złoty kolor. Najlepsze są zaraz po usmażeniu posypane cukrem pudrem. Ze śmietaną nie próbowałam. Spróbujcie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blue do givenchy IP: *.cable.ubr05.gill.blueyonder.co.uk 06.10.03, 19:58 nie mam wagi, jak odmierzyc"na oko"20 dkg maki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blue Re: do givenchy jeszcze raz IP: *.cable.ubr05.gill.blueyonder.co.uk 06.10.03, 20:00 poprzednim razem jak robilam to tak na oko, niecala kubek, wyszly super, ale mysle ze moze za duzo maki dalam? Odpowiedz Link Zgłoś
agus7 Re: do givenchy jeszcze raz 06.10.03, 21:27 zgadza się - to jest "mniej więcej" kubek wielkosci tradycyjnej szklanki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: placki z jabłkami IP: *.wp3.ptc.pl 25.09.03, 20:38 A żeby były pulchne ubij białka na sztywno i połącz z masą, a potem dłuższą chwilę daj ciastu odpocząć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: placki z jabłkami IP: *.direcpceu.com 26.09.03, 08:47 Właśnie wczoraj jadłam:-)takie z drożdżami 250g mąki mleko leciutko podgrzane ( wlałam 1/2 litra) chyba można kefir 1 jajko 3/4 paczki drożdży suszonych 1 duże starte jabłko ( na dużych oczkach) wszystko wymieszać przykryć odłożyć w ciepłe miejsce i smażyć są pulchne, pachnące, pyszne starczyło dla 3 osób Odpowiedz Link Zgłoś
agus7 Re: placki z jabłkami 26.09.03, 09:06 zgadnijcie co zrobię dziś na obiad :) tylko według ktorego przepisu??? :))) dzieki! i prosze oczywiscie o wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
givenchy Re: placki z jabłkami 26.09.03, 13:09 agus7 napisała: > zgadnijcie co zrobię dziś na obiad :) > tylko według ktorego przepisu??? :))) > dzieki! i prosze oczywiscie o wiecej. jak wyszły Ci placki ? Odpowiedz Link Zgłoś
agus7 Re: placki z jabłkami 26.09.03, 13:25 dzis robię :) na piątkowy a nie czwartkowy obiad :) tylko te z Twojego przepisu, givenchy, wyglądają trochę jak gęściejsze naleśniki, z ja zwykle robiłam z jogurtem albo kefirem... albo nawet smietaną. I pamietam ze pycha wychodzily z dodatkiem jakiejs ciemniejszej (pelnoziarnistej) mąki. Odpowiedz Link Zgłoś
givenchy Re: placki z jabłkami 26.09.03, 14:09 agus7 napisała: > dzis robię :) na piątkowy a nie czwartkowy obiad :) > tylko te z Twojego przepisu, givenchy, wyglądają trochę jak gęściejsze > naleśniki, z ja zwykle robiłam z jogurtem albo kefirem... albo nawet smietaną. > I pamietam ze pycha wychodzily z dodatkiem jakiejs ciemniejszej > (pelnoziarnistej) mąki. Tak, moje nie są puszyste, jak racuchy, raczej przypominają placki ziemniaczane. Ale takie właśnie smakują mi najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
agus7 Re: placki z jabłkami 06.10.03, 17:44 givenchy, wybacz moją zwłokę w odpisywaniu - zrobiłam według Twojego przepisu, placki wyszly pycha! dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: placki z jabłkami 06.10.03, 22:22 Na kefirze lub zsiadlym mleku! Z sodka lub proszkiem do pieczenia! Z jablkiem pocietym w duze kawalki tuz nad garnkiem z ciastem! Bez zadnych dodatkow smakowo-zapachowych, tylko jajka, cukier, kefir, rozrost i maka! Wychodza pyyyyyszne...tak robi placki moja mama.....mmmmmmmm...;) Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: placki z jabłkami 06.10.03, 22:28 Na kefirze lub zsiadlym mleku! Z sodka lub proszkiem do pieczenia! Z jablkiem pocietym w duze kawalki tuz nad garnkiem z ciastem! Bez zadnych dodatkow smakowo-zapachowych, tylko jajka, cukier, kefir, rozrost i maka! Wychodza pyyyyyszne...tak robi placki moja mama.....mmmmmmmm...;) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: placki z jabłkami IP: 149.156.28.* 26.09.03, 15:33 Gość portalu: monia napisał(a): > Właśnie wczoraj jadłam:-)takie z drożdżami > 250g mąki > mleko leciutko podgrzane ( wlałam 1/2 litra) chyba można kefir > 1 jajko > 3/4 paczki drożdży suszonych > 1 duże starte jabłko ( na dużych oczkach) > wszystko wymieszać > przykryć > odłożyć w ciepłe miejsce > i smażyć > są pulchne, pachnące, pyszne > starczyło dla 3 osób na jak długo trzeba odstawic to ciasto do wyrośnięcia? 10-15 minut wystarczy? kinga znowu bardzo głodna Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: placki z jabłkami 26.09.03, 10:25 Ja robie tak: maka, sol, proszek do pieczenia (zeby byly pulchne i ladnie wyrosly), cukier, mleko i troszke smietany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecik Re: placki z jabłkami IP: *.innsoft.com.pl 26.09.03, 14:04 a ja robię mąka, sol, jajko, jabłko (kwaśne) x 2 - starte na dużych oczkach i 0,5 l Kefiru. Mieszam bez ubijania jakiejkolwiek piany (nie chce mi się). Jak coś zostaje, to dojadam następnego dnia na zimno. No i oczywiście cukier puder na wierzch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blue Do givenchy IP: *.cable.ubr05.gill.blueyonder.co.uk 26.09.03, 15:28 zrobilam wg twojego przepisu, super super mniam mniam Odpowiedz Link Zgłoś
givenchy Re: Do givenchy 26.09.03, 15:54 Gość portalu: blue napisał(a): > zrobilam wg twojego przepisu, super super mniam mniam Miło mi :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
zaza Do givenchy 26.09.03, 17:29 a jak zmierzyc na oko 20 dkg maki? nie mam wagi, liczyc czubate lyzki? na niepelny kubek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: Do givenchy IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.03, 00:57 jakie smakowitosci,ja robie na mleku,maka,sol,odrobina oleju,proszek,jajo,i duzooo jablek,najlepiej takie w kawalkach prosto z obranego jablka pociete no i oczywiscie cynamon,kropelka soku z cytrynki oraz cukier waniliowy. Odpowiedz Link Zgłoś