Dodaj do ulubionych

jak zabrac sie za mrozenie warzyw?????

IP: *.chello.pl 06.07.08, 22:19
Chcialam sobie pozamrazac troche warzyw miedzy innymi bobu na zime,
czy ktos mogly mi poradzic jak sie do tego zabrac, czy trzeba
niektore warzywa obgotowac? bede wdzieczna za pomoc. Z gory
dziekuje :)))
Obserwuj wątek
    • Gość: mirabelka200377 Re: jak zabrac sie za mrozenie warzyw????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.08, 07:14
      f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=10974
      • Gość: mirabelka200377 Re: jak zabrac sie za mrozenie warzyw????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.08, 07:16
        www.abcgospodyni.pl/mrozenie-owocow.html
        • Gość: mirabelka200377 Re: jak zabrac sie za mrozenie warzyw????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.08, 07:19
          www.google.com/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rlz=1T4SUNA_en___PL234&q=jak+mrozic+warzywa
          • idasierpniowa28 Re: jak zabrac sie za mrozenie warzyw????? 07.07.08, 07:57
            Z wazyw mrożę tylko bób i kukurydzę. Bób na wrzątek na chwilę,
            potem odcedzam, jak wystygnie, to do worka i sru do zamrażarki:)
            Mroziłabym pewnie inne wazrywa też, ale cóż- mój zamrażalnik ma
            swoją pojemność niestety i wszystkiego się nie da.
            Więc inne kupuję mrożone jak mnie najdzie ochota ;) Ale to nie to
            samo...
            • bodzia50 fasolka i groszek 07.07.08, 09:00
              w mrożeniu tych warzyw mam najdłuższe doświadczenie.
              groszek można od razu wrzucić w woreczkach, pojemnikach
              byle był suchy,jak się go umyje ( ale poco?)to trzeba wysuszyć
              żeby się nie sklejał- mrożę kilka kilogramów własnego z ogrodu
              --fasolka różna, zielona,żółta,są kolorowe nawet czarne
              to trzeba zblanszować-chwilę do wrzątku, potem na sito, potem na
              ściereczkę, jak wystygnie i przy okazji trochę przeschnie,do pojemnika, super są
              te po lodach.Jak mam czas to kroję lepiej sie układają.
              • genova51 Re: fasolka i groszek 07.07.08, 13:32
                Kalafior podzielę na większe różyczki, zblanszuję i po wystudzeniu wkładam do
                woreczków foliowych.
                • Gość: Ela Re: fasolka i groszek IP: *.toya.net.pl 07.07.08, 19:07
                  Moim zdaniem, nie trzeba blanszować przed mrożeniem (chyba, ze
                  grzyby,bo to zmniejsza objętość). Co do mycia,to raczej bym umyła
                  (chyba, że mrożę maliny albo jagody - takie drobne owoce trudno jest
                  wysuszyć,a zamrażać jednak lepiej suche). W większości zamrażarek
                  jest specjalna szuflada do mrożenia drobnych owoców i warzyw. Ja bym
                  nie wkładała np. groszku czy fasolki bezpośrednio do woreczków przed
                  mrożeniem. Dopiero po zamrożeniu w takiej właśnie szufladzie (mam
                  wtedy każdy groszek zamrożony osobno - nic się nie skleja) wrzucam
                  do torebek (oczywiście podpisanych nazwą mrożonki i datą). A w
                  ogóle, to po co mrozić warzywa, które są tanie jako mrożonki i
                  zajmują dużo miejsca. Moim zdaniem, mrożony groszek, brokuły,
                  marchewka, kalafior są tanie i dobrej jakości, a zjadamy ich tyle
                  zimą, że i tak nie jesteśmy w stanie tyle samodzielnie zamrozić. Co
                  innego grzyby, drobne owoce (maliny, jagody, porzeczki, żurawina czy
                  nawet truskawki, bo mrożone bywają często złej jakości i bardzo
                  drogie oraz często trudno dostępne) czy jakieś warzywa, które
                  szczególnie lubimy, a kupić je zamrożone jest trudno albo są bardzo
                  drogie.
                  • jokaer Re: blanszowanie 07.07.08, 19:43

wykonuje sie po to aby przerwać działalność enzymów,
                    a nie żeby sie więcej zmieściło w zamrażarce

i faktycznie warto mrozić to co trudno dostępne i drogie, szczególnie owoce

a i zielony koper jest świetny mrożony

---
                    dagmargallery.republika.pl/
                    www.ogrodziolowy.republika.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka