Gość: sandra IP: *.chello.pl 06.07.08, 22:19 Chcialam sobie pozamrazac troche warzyw miedzy innymi bobu na zime, czy ktos mogly mi poradzic jak sie do tego zabrac, czy trzeba niektore warzywa obgotowac? bede wdzieczna za pomoc. Z gory dziekuje :))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mirabelka200377 Re: jak zabrac sie za mrozenie warzyw????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.08, 07:14 f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=10974 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirabelka200377 Re: jak zabrac sie za mrozenie warzyw????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.08, 07:16 www.abcgospodyni.pl/mrozenie-owocow.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirabelka200377 Re: jak zabrac sie za mrozenie warzyw????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.08, 07:19 www.google.com/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rlz=1T4SUNA_en___PL234&q=jak+mrozic+warzywa Odpowiedz Link Zgłoś
idasierpniowa28 Re: jak zabrac sie za mrozenie warzyw????? 07.07.08, 07:57 Z wazyw mrożę tylko bób i kukurydzę. Bób na wrzątek na chwilę, potem odcedzam, jak wystygnie, to do worka i sru do zamrażarki:) Mroziłabym pewnie inne wazrywa też, ale cóż- mój zamrażalnik ma swoją pojemność niestety i wszystkiego się nie da. Więc inne kupuję mrożone jak mnie najdzie ochota ;) Ale to nie to samo... Odpowiedz Link Zgłoś
bodzia50 fasolka i groszek 07.07.08, 09:00 w mrożeniu tych warzyw mam najdłuższe doświadczenie. groszek można od razu wrzucić w woreczkach, pojemnikach byle był suchy,jak się go umyje ( ale poco?)to trzeba wysuszyć żeby się nie sklejał- mrożę kilka kilogramów własnego z ogrodu --fasolka różna, zielona,żółta,są kolorowe nawet czarne to trzeba zblanszować-chwilę do wrzątku, potem na sito, potem na ściereczkę, jak wystygnie i przy okazji trochę przeschnie,do pojemnika, super są te po lodach.Jak mam czas to kroję lepiej sie układają. Odpowiedz Link Zgłoś
genova51 Re: fasolka i groszek 07.07.08, 13:32 Kalafior podzielę na większe różyczki, zblanszuję i po wystudzeniu wkładam do woreczków foliowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: fasolka i groszek IP: *.toya.net.pl 07.07.08, 19:07 Moim zdaniem, nie trzeba blanszować przed mrożeniem (chyba, ze grzyby,bo to zmniejsza objętość). Co do mycia,to raczej bym umyła (chyba, że mrożę maliny albo jagody - takie drobne owoce trudno jest wysuszyć,a zamrażać jednak lepiej suche). W większości zamrażarek jest specjalna szuflada do mrożenia drobnych owoców i warzyw. Ja bym nie wkładała np. groszku czy fasolki bezpośrednio do woreczków przed mrożeniem. Dopiero po zamrożeniu w takiej właśnie szufladzie (mam wtedy każdy groszek zamrożony osobno - nic się nie skleja) wrzucam do torebek (oczywiście podpisanych nazwą mrożonki i datą). A w ogóle, to po co mrozić warzywa, które są tanie jako mrożonki i zajmują dużo miejsca. Moim zdaniem, mrożony groszek, brokuły, marchewka, kalafior są tanie i dobrej jakości, a zjadamy ich tyle zimą, że i tak nie jesteśmy w stanie tyle samodzielnie zamrozić. Co innego grzyby, drobne owoce (maliny, jagody, porzeczki, żurawina czy nawet truskawki, bo mrożone bywają często złej jakości i bardzo drogie oraz często trudno dostępne) czy jakieś warzywa, które szczególnie lubimy, a kupić je zamrożone jest trudno albo są bardzo drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: blanszowanie 07.07.08, 19:43 wykonuje sie po to aby przerwać działalność enzymów, a nie żeby sie więcej zmieściło w zamrażarce i faktycznie warto mrozić to co trudno dostępne i drogie, szczególnie owoce a i zielony koper jest świetny mrożony --- dagmargallery.republika.pl/ www.ogrodziolowy.republika.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś