Gość: monika IP: *.direcpceu.com 06.10.03, 10:50 Jadłam kiedyś coś takiego, nazwałabym to nawet piernikiem marchwiowym Znacie przepis? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oposs Re: ciasto z marchwi 06.10.03, 11:17 Mam na to przepis (nie wiem czy to to samo...) postaram się go odtworzyć z głowy: szklanka mąki szklanka cukru 4 szklanki drobno startej marchwi (trochę mniej niz 1 kg) 3/4 szklanki oleju jajka (no i tu nie pamietam ile 2 albo 3) 3 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy po ół łyżeczki: cynamon, gałka muszkatołowa, zmielone goździki (lub gotowa przyprawa do pierników - w zasadzie ilość wg uznania - kto jak bardzo aromatyczne lubi...) bakalie - wg uznania: rodzynki, posiekane orzechy, migdały (może być wszystko razem) Przygotowanie: zmieszać suche składniki, w innym naczyniu zmiksować olej z cukrem, dodać jaja, dalej miksować, dodać suche składniki, wymieszać, na końcu marchew i bakalie, wyłożyc na blachę, piec ok. 40 min 9sprawdzić patyczkiem czy się nie klei za bardzo) Jak zaznaczylam na wstępie - przepis z pamięci (jestem w pracy). postaram się jutro zweryfikować! Odpowiedz Link Zgłoś