ampolion 24.08.08, 00:59 Dlaczego przepisy każą dawać tylko suche drożdże, a nie swieże/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: Chleb z maszyny 24.08.08, 08:41 Nie wiem dlaczego, ale nie zawsze jest to konieczne. Chyba tylko Panasonic i severin sa czule na tym punkcie. Sprobuj dac zwieze drozdze: 8 g na 500 g maki. Ja zawsze tak robie / mam Princess /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Chleb z maszyny IP: *.pools.arcor-ip.net 24.08.08, 12:55 ampolion napisał: > Dlaczego przepisy każą dawać tylko suche drożdże, a nie swieże/ Znasz słowo "lobbing"? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Chleb z maszyny 24.08.08, 13:03 buahahaha, jasne, "lobbibg". LOL producenci drozdzy instant wszystkich krajow, laczcie sie! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Chleb z maszyny 24.08.08, 16:11 pewnie z tego samego powodu, dla ktorego przy zakupie maszyny dostaje sie kupony rabatowe na make i wlasnie suche drozdze konkretnych producentow Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Chleb z maszyny 24.08.08, 16:26 to moze za oceanem daja, w niemczech kuponow na make nie wkladaja raczej :) na zdrowy rozum, ma to wzgledy czysto praktyczne. drozdze trzebaby rozrobic, poczekac w cieple, dolac. a maszyna jest po to, zeby robila za ciebie. poza tym nieodpowiedni handling (np za cieply plyn) moze spowodowac, ze w ogole drozdze nie urosna. albo juz kupilas stare i po ptakach. zaleta drozdzy instant jest to, ze praktycznie zawsze "zaskocza" i mozesz je dodac do suchych skladnikow ciasta chlebowego, dolac plynu przewidzianego w przepisie, zamknac klape i isc w cholere nie zawracajac sobie glowy czynnosciami dodatkowymi. Exit Ghost Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Chleb z maszyny 24.08.08, 18:18 Wcale nie musisz ich rozrabiac. Wkruszasz swieze drozdze w jeden kacik wiaderka, wsypujesz tam cukier, a w inny kacik wsypujesz sol. Jesli sa to drozdze granulowane, jedyna roznica polega na wsypywaniu, a nie wkruszaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Chleb z maszyny 24.08.08, 18:32 dalej jednak nie chce mi sie wierzyc, ze przepisy na chleb w maszynie sponsoruje swiatowe lobby producentow drozdzy instant :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Chleb z maszyny 24.08.08, 19:32 A jakie to ma znaczenie? Osobiscie w ogole nie polecam przepisow producentow maszyn. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Chleb z maszyny 24.08.08, 19:37 zdaje sie, ze to bylo pytanie postawione przez ampoliona na poczatku watku, ktory widocznie chcial poznac na nie odpowiedz :) Odpowiedz Link Zgłoś
em_es bajki opowiadasz Aniu ;) 25.08.08, 08:43 > na zdrowy rozum, ma to wzgledy czysto praktyczne. drozdze trzebaby rozrobic, > poczekac w cieple, dolac. a maszyna jest po to, zeby robila za ciebie. nie ma najmniejszej potrzeby rozrabiania drożdży w wodzie, czekania aż podrosną i dolewania ich potem, po prostu należy je wkruszyć do suchych składników, nie ma absolutnie żadnej różnicy czy w tym momencie wsypiesz drożdże instant czy wkruszysz świeże nie należy tylko wierzyć głupotom, jakie wypisują na torebce drożdży instant, że niby 7g takich odpowiada 25g świeżych - bo to przepis na katastrofę, a nie ciasto ;) na 500g mąki całkowicie wystarczy 7-8g świeżych drożdży, większa ilość powoduje nadmierne wyrośnięcie, a następnie zapadnięcie się ciasta Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Chleb z maszyny 25.08.08, 10:23 Raz jeden, jedyny użyłam drożdży suszonych. Bo nie miałam innych, a działo się to w czasach, gdy do nocnego trzeba było zasuwać przez pół miasta (stołecznego, zresztą :) ) w dodatku bez gwarancji nabycia świeżych... To był jedyny przypdek, gdy nie wyszło mi dorżdzowe - a bardzo mi na nim zależało :( (nie miałam wtedy maszyny, robniłam ręcznie) Od tego czasu datuje sie moja niechęć do drożdzy w postaci proszku :) Uraz pozostał silny :) Do teraz używam tylko świeżych. Również do chleba . A odkąc mam maszynę - wszelakie drożdzowe w niej wyrabiam. Już nie pamiętam, kiedy ręcznie gniotłam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Chleb z maszyny IP: *.pools.arcor-ip.net 25.08.08, 10:51 a ja uzywam przewaznie bio instant bez emulgatorow, ktore z jakis powodow waza 9gr, zamiast 7. w odroznieniu od swiezych, ktorych cale (ok, pol) zycie trzymalam sie pazurami nie mialam z nimi zadnych wpadek. kiedys mieszkalam kolo prawdziwej piekarni, ktora zawsze ratowala mnie swiezymi drozdzami. te byly wspaniale. niestety, te z niemieckiego samu i discountera nie zawsze takie sa. i drozdze instant mozna sobie dozowac. to, ze starczaja srednio na 500g maki, jest tylko informacja. po prostu paczuszka odpowiada 1/2 standardowej kostki drozdzy. uzywasz, ile chcesz :) mialabym na codzien drozdze piekarskie jak kiedys, nie kupowalabym instant. ale jakosciowo nie widze istotnych roznic :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Chleb z maszyny 25.08.08, 12:34 ampolion napisał: > Dlaczego przepisy każą dawać tylko suche drożdże, a nie swieże/ przepisow jest setkami, jak nam sie oplacalo(oplaca sie od 4osob) to uzywalismy tych gotowych mieszanek maki, ale jak uzyjesz swieze drozdze to jest bez problemu, swieze dajesz do maszyny najpierw z ciepla woda, dodasz troche maki i maszyna miesza i ciepli(odpowiedni program) drozdze rosna,a potem te inne dodatki, jak uzywasz tych suszonych to dodajesz od razu a wiec latwiej, tak samo wymieszasz ta maszyna maszyna ciasto na makaron,odpowiednio nastawic i nie masz problemu, 500g maki,5jajek odpowiedni program i juz leci sama, Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Chleb z maszyny 25.08.08, 13:03 Po co tak komplikowac? Nie ma takiej potrzeby: wkruszyc, dodac reszte skladnikow w odpowiedni sposob i wlaczyc maszyne. Dla pelnej jasnosci: woda, maka / ja nawet robie odwrotnie i tez nie ma roznicy /, drozdze plus cukier, oliwa, sol i wlaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Chleb z maszyny IP: *.pools.arcor-ip.net 25.08.08, 13:30 no prosze, jeszcze nie mam maszyny, bo nie mam na razie takiej potrzeby, ale dzieki za dobre rady na przyszlosc, ze wychodzi ze swiezymi i suszonymi i to bez zbednych ceregieli :) Odpowiedz Link Zgłoś