burczybrzuch 29.08.08, 11:27 Tak mi wpadlo do poczytania: wiadomosci.onet.pl/1815322,28350,wiadomosceu.html A jak u Was (u nas).Jakie kuchenne zapachy nas najbardziej racuja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania_m Re: Kuchenne zapachy:)) IP: *.pools.arcor-ip.net 29.08.08, 11:33 chyba wiekszosci NIE rajcuja. w szczegolnosci te sasiedzkie forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=81701008&a=81701008 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eia Re: Kuchenne zapachy:)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.08, 11:54 Zapach świeżo upieczonego chleba (należę to tych szczęśliwców, którzy upajają się nim bardzo często...) i w ogóle zapach wszystkich wypieków (choć te akurat w moim domu goszczą bardzo rzadko, bo słodkich rzeczy nie lubię i nie jadam, co nie przeszkadza mi zachwycać się aromatem szarlotki z cynamonem :), lubię też zapach świeżych drożdży, choć jeszcze niedawno wywoływał we mnie odruch wymiotny Odpowiedz Link Zgłoś
burczybrzuch Re: Kuchenne zapachy:)) 29.08.08, 17:03 Dzieki ania_m za link nie pamietalem tej dyskusji ale prawde piszac z moim pytaniem to na 100 postow zaden chyba nie jest zwiazany.Nie wierze ze zapachy z wlasnej kuchni nikogo nie racuja...hmmm.. Odpowiedz Link Zgłoś
ensoleillement Re: Kuchenne zapachy:)) 29.08.08, 17:05 pierwszy etap smażenia cebuli, czosnek surowy i smażony, świeży chleb. A nalepiej wszystko razem na kanapce;) Och, i pomidory jeszcze...też po obróbce i przed. Odpowiedz Link Zgłoś
nexstartelescope Re: Kuchenne zapachy:)) 29.08.08, 17:13 świeże zioła ,zwłaszcza tymianek i oregano, świeży czosnek, pieczone właśnie drożdzówki z migdałowym aromatem i w ogóle wypieki, smażący się dżem z węgierek.I kiełbasa czosnkowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: Kuchenne zapachy:)) 29.08.08, 19:19 Bardzo lubię zapach: świeżego chleba smażonych pieczarek zielonych ogórków -obranych świeżego masła soku malinowego Odpowiedz Link Zgłoś
reniam_123 Re: Kuchenne zapachy:)) 29.08.08, 20:42 Raz(pierwszy i ostatni)gotowałam nerki. Na szczęście mieszkam w "domku z ogródkiem" Nawet kot nie wytrzymał aromatu(zdrajca):) Odpowiedz Link Zgłoś
veeto1 Re: Kuchenne zapachy:)) 29.08.08, 21:16 Akurat "aromat" ryby i frytek nie należy do moich ulubioyc - dla mnie to wykły smród. Uwielbiam za to zapach piekącego się ciasta, a taże mięsa, świeżego pieczywa, pomidorów z cebulką i na pewnowiele innych, o któryh teraz zapomniałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: Kuchenne zapachy:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.08, 17:13 veeto1 napisała: > Akurat "aromat" ryby i frytek nie należy do moich ulubioyc - dla > mnie to wykły smród. smród? na mój nos świeżo smażona ryba czy frytki na świeżym (!) tłuszczu są stosunkowo bezwonne może to uprzedzenie do smażalni rybnych oraz innych jadłodajni, gdzie wyżej wymienione smaży się na starym oleju? Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Kuchenne zapachy:)) 30.08.08, 17:07 Zapach swiezo pieczonego chleba jaet taki cudowny ale nie mam go niestety w mojej kuchni; sąsiadka tez nie piecze chleba w domu a wszystkie zapachy z jej kuchni za chwile sa u mnie w duzym pokoju bo kolezanka architekt tak zaprojektowala nasz dom ze moja kuchnia jest od uliczki osiedlowej a sąsiadki od ogrodu... wystarczy ze zapali papierosa w kuchni czy na balkonie i zaraz wszytko jest u mnie na szczęście uzywa rowniez dobrych perfum :-) Uwielbiam zapach smazenia cebuli, zapch czosnku, kiszenia ogórków, zapach wszelkich ziół (nawet piołunu!), zapach smazenia mięsa w ostatniej fazie po podlaniu destylatem i dodaniu plasterka masła, śmietany i ciepłego mleka, zapach wszystkich gatunków miodu, koperku natki pietruszki i kminku, ktory uzywam do wszystkiego, zapach smazonego sera zgliwiałego - ale juz po tej cudownej transformacji, zapach roztopionego sera na zapiekankach, zapach grzybów suszonych, zapach "dymiacej" kaszy gryczanej ze skwareczkami i smazonych ziemniaków, zapach jablek z koszyka... ojej przepraszam - jest tego tyle tyle... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
legwan4 Re: Kuchenne zapachy:)) 30.08.08, 19:27 Toż to,sama poezja dla węchowca;DD Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Kuchenne zapachy:)) 31.08.08, 16:58 legwan4 napisała: > Toż to,sama poezja dla węchowca;DD A jasne, sam jestem węchowcem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielafrancuz Re: Kuchenne zapachy:)) 31.08.08, 17:11 Moje ulubione: przyprawy orientalne, smażony czosnek, zupa cebulowa, letnie, dojrzałe pomidory po rozkrojeniu, leczo bezmięsne i... szarlotka mojej mamy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Bigosu na dworcu centralnym!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.08, 18:48 Odpowiedz Link Zgłoś
charlotte_na_poddaszu Re: zapachy 01.09.08, 20:00 Zapach gotującej się owsianki na mleku, aromat drożdżówki, świeżo zmielonej kawy, gorącej czekolady z cynamonem i dopiero co podanej jajecznicy z kurkami i wiele, wiele innych :) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Kuchenne zapachy:)) 03.09.08, 12:36 Przepiekna sa roznego rodzaju kompozycje zapachowe. Na przyklad kompozycja pieczacej sie szarlotki i swiezo wywieszonego prania. Albo duszonej wolowiny i czerwonego wina. Albo kawy i papierosa. Albo herbaty i zadrukowanego papieru :-) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Kuchenne zapachy:)) 03.09.08, 12:43 Tak.... Zapach siewżo wypranych firanek + pasty do podłogi(no tu raczej lekka nuta)+ kawy+ pomarańczy - to dla mnie do dzisiaj zapach świąt Bożego Narodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Kuchenne zapachy:)) 03.09.08, 13:08 moze powinnam jutro zapytac sasiadow czy oni tez jakis zapach stwierdzili oczywiscie nie mowioac ze to ja gotowalam ten pierwszy sos z 40 zabkow czosnku, Odpowiedz Link Zgłoś