Dodaj do ulubionych

kawa ----> herbata

IP: *.chello.pl 30.08.08, 19:14
{Poradźcie, proszę jak parzyć herbatę by "nie zabiło" i by szybko postawiła na
nogi.
Nie mam grama kawy w domu.
Tzn ile jej wsypać, ile czasu parzyć i czy cukier jej mocy nie ujmie, ani mleko.
Nie cierrrpię herbaty ale widać czasem trzeba "na lekarstwo". Nie, to nie kac.
Ciśnienie poleciało. W dół. Właściwie teraz jest lepiej (w Warszawie) ale na
przyszłość warto wiedzieć.
Dziękuję,
Żyra

Szukałam odpowiedzi na ODPOWIEDNIM forum
ale tam "przychodzą" co 3 dni :-(.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: kawa ----> herbata IP: *.toya.net.pl 30.08.08, 20:17
      Krótko parzyć - 3min to max Ale to chyba wiesz?
      A może prościej kupić kawkę w sklepie całodobowym?
      • Gość: zyrafa46 Re: kawa ----> herbata IP: *.chello.pl 31.08.08, 10:55
        Teraz to proste ale WTEDY to aby iść i kupić musiałabym najpierw napić się kawy.
        Ciśnienie potrafi mi spaść tragicznie. Kiedyś napiłam się 20 kropli KARDIAMIDU.
        Nie pomogło. No to jeszcze 20. I 20. W końcu ze złości i bezsilności wyduldałam
        całą zawartość buteleczki. Pomogło dopiero wtedy. Serce odpowiedziało jedynie
        półminutowym lekkim, nadmiernym przyspieszeniem. My żyrafy już tak mamy. Za
        wysokie może jesteśmy :-))).
        Żyra

Gościu, nie napisałeś nic, czy cukier osłabia moc kawy lub herbaty.
        O 3 minutach wiedziałam.
    • Gość: B. Re: kawa ----> herbata IP: *.adsl.inetia.pl 31.08.08, 15:54
      Ja parzę około 1 łyżeczki (z czubkiem) w kubku przez około 5 minut. To wystarcza, aby wydobyć smak i aromat. Ożywiająco działa, czyli podnosi ciśnienie krwi kofeina, która znajduje się w herbacie i kawie zaś dodatek cukru ani mleka nie ma na to żadnego wpływu. Gdy do zaparzonej herbaty dodamy niewielką ilość mleka to trochę złagodzimy jej smak.
      • Gość: x herbata parzona 5 minut raczej usypia IP: *.hsi.ish.de 31.08.08, 22:51
        • Gość: zyrafa46 Re: herbata parzona 5 minut raczej usypia IP: *.chello.pl 01.09.08, 01:12
          Kochani, dziękuję za odpowiedzi.
          Teraz sobie przypomniałam, że można parzyć herbatę w mleku. W połączenie z
          informacją, że mleko nie "zabija" kofeiny oraz tym, że nie lubię (bardzo nie
          lubię) smaku herbaty (ani kawy) to właśnie tak będę robić. Gorące mleko, do tego
          wióry herbaciane, po 3 - 5 minutach sito. Do naparu cukier i - może to być NAWET
          smaczne.

Napiszę coś jeszcze. TU, na F.K. jest miło i przyjemnie. Napiszesz, poprosisz o
          coś i czasem natychmiast jest odpowiedź. Weszłam na F. napoje a tam, no prawie
          cisza. Co kilka dni jakiś post. Czy oni mają prawie bez przerwy ręce zajęte
          szklankami, kuflami i tam innymi takimi? Tu to nawet (czytam) niektórzy (i -re)
          łapami ubabranymi w cieście stukają :-).

Żyra

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka