Dodaj do ulubionych

Kuchnia grecka - prośba o przepisy

10.10.03, 08:57
Mam do Was wielką prośbę: chciałabym zrobić małą posiadówkę nad greckim
jedzeniem i potrzebuję przepisy. Nie odsyłajcie mnie do google, bo interesują
mnie przepisy które już sprawdziłyście same. Szukałam w archiwum forum,
znalazłam przepisy na kawę frappe i mussakę, ale to za mało, a niestety
zdecydowana większość ciekawych wątków (np. o grillu, gyrosie) nie chce się
otworzyć.
Interesują mnie zwłaszcza przepisy na sos tzatziki, kawę frappe, mussakę,
suwlaki, gyros (oraz inne!) i wszelkiego rodzaju porady co z czym podawać,
czym zastąpić składniki niedostępne w Polsce (np grecki gęsty jogurt - można
twarożkiem?) Będę też wdzięczna za dość łopatologiczne wyjaśnienia np. w
jakiej temperaturze zapiekać, ile czasu coś gotować, jakie przyprawy użyć
itepe.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: Kuchnia grecka - prośba o przepisy IP: 217.17.46.* 10.10.03, 09:56
      Grecka jest spanokopita- placek ze szpinakiem i pasticio(chyba tak sie pisze)-
      grecka lazania. W oryginale spanakopite robi sie na ciescie phylo, ja robie na
      kruchym, i na to wyklada sie mase ze szpinaku,sera feta jajek , na wierzch
      kladzie sie paski ciasta na krzyz, dodaje oliwki i piecze. Pasticio podobnie
      jak lazanie, uzywa sie makaronu dlugich niezbyt grubych rurek, takich jak
      rurki do picia.
    • apolka Re: Kuchnia grecka - prośba o przepisy 10.10.03, 10:04
      Na temat musaki chyba już więcej powiedzieć się nie da niz zostało to zrobione -
      na pewno znalazłaś te wątki, ja robiłam pierwszy raz wg. tych przepisów, rad i
      wyszła rewelacyjna :-), jak będziesz miała jakieś szczegółowe pytania to
      oczywiście w miarę możliwości ... :-).
      Nie zapominaj, planując greckie menu, o sałatce (z pomidorów, fety, oliwek,
      ogórka i góry bazylii), to ostatni dzwonek na taką sałatkę, wkrótce pomidory
      staną się "bezsmakowe". Przepis znajdziesz bez problemu, w razie wątpliwości
      pytaj.
      • apolka Re: Kuchnia grecka - prośba o przepisy 10.10.03, 10:10
        acha, a zaziki robię tak: rozgniatam fetę mlekowity (ta się w tym przypadku
        sprawdza najlepiej), dodaję przeciśnięty czosnek (1-2 ząbki) i 2-3 ogórki,
        starte na drobnej tarce, odsączone z soku (nie wylewaj soku od razu), mieszam i
        jeśli całość ma za gęstą konsystencję - dodaję soku z ogurków. Raczej już nie
        trzeba doprawiać (feta jest słona), spróbujesz to będziesz wiedziała. Od razu
        zastrzegam, że to taki "domowy" przepis (sama go sobie wykombinowałam :-),
        metodą prób i błędów), może ktoś Ci poda bardziej profesjonalny.
        pozdrawiam
    • Gość: marghe_72 Re: Kuchnia grecka - prośba o przepisy IP: *.acn.pl / *.acn.pl 10.10.03, 10:57
      Tzatziki robię z serka np. Bieluch lub Toska , startego na drobnej tarce
      ogórka (moze być ze skorką ) - zetrzeć, wrzucić na sitko i osączyć..
      zmiażdzonych ząbków czosnku (sporo), kropelki oliwy z oliwek, paru kropelek
      soku z cytryny, soli, pieprzu.
      Grecka kuchnia to jeszzcze suvlaki (nie gwarantuję za pisownię) czyli
      szaszłyki - wieprzowe lub drobiowe...
      - smażona feta (oryginalna, grecka- dostępna w większości supermarketów) -
      obtoczyć w jajku i bylce i smażyc na głebokim oleju, Podawac z cytryną
      - pieczona feta (mniammmmm)
      • dethy Re: Kuchnia grecka - prośba o przepisy 11.10.03, 23:16
        Gość portalu: marghe_72 napisał(a):

> Tzatziki robię z serka np. Bieluch lub Toska , startego na drobnej tarce
        > ogórka (moze być ze skorką ) - zetrzeć, wrzucić na sitko i osączyć..
        > zmiażdzonych ząbków czosnku (sporo), kropelki oliwy z oliwek, paru kropelek
        > soku z cytryny, soli, pieprzu.

Robie je tak samo ! Ponoc z tych skladnikow sa najbardziej zblizone do orginalu.
        -----
        "Jutro mozna zaczac wszystko od nowa.
        Jutro jest wolne od bledow"

Dethy
    • Gość: marghe_72 Re: Kuchnia grecka - prośba o przepisy IP: *.acn.pl / *.acn.pl 10.10.03, 10:58
      BUŁCE, bułce tartej nie bylce:)
    • Gość: kaska Re: Kuchnia grecka - prośba o przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.03, 12:03
      warzywa rozmaite plus oliwkli plus duuuuzo sera i oliwy
      • Gość: marghe_72 Re: Kuchnia grecka - prośba o przepisy IP: *.acn.pl / *.acn.pl 10.10.03, 12:40
        hihi, a sałatka grecka?
        Też polecam oryginalną fetę.. jednak zupelni einaczej smakuje niż Mlekowity,
        tyle, że jest droższa :(
        M.
        • Gość: chica Re: Kuchnia grecka - prośba o przepisy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.03, 13:13
          kup serek kozi, idealny do greckich przekasek i winka, faety dobrej w Polsce
          nie kupisz
          • kasia.lomanczyk Re: Kuchnia grecka - prośba o przepisy 10.10.03, 13:53
            Ja właśnie przywiozłam z Grecji wielki kawał prawdziwej greckiej fety. :)
            • apolka Re: Kuchnia grecka - prośba o przepisy 10.10.03, 14:01
              Ależ ja Ci zazdroszczę... (chociaż właściwie ... i tak teraz nie mogę jeść fety
              więc gdyby taka prawdziwa pojawiła się w moim zasięgu to byłaby prawdziwa
              tortura)
              A fetę mlekowity używam wyłącznie do zaziki ponieważ jest taka "zmielona", co
              zasadniczo uważam za niewyobrażalną wadę. Do sałatek, z braku laku, kupowałam
              taką w niebieskiej puszcze firmy Megle (nie jestem pewna pisowni). Ostatnio jej
              nie widuję.
              • Gość: marghe_72 Re: Kuchnia grecka - prośba o przepisy IP: *.acn.pl / *.acn.pl 10.10.03, 14:04
                Czasami bywa feta paczkowana (marki nie pamiętam, ale jest kilka rodzajów)..
                jest naprawdę niezła (porównywałam z prawdziwą:))
                M.
                • Gość: E. Re: Kuchnia grecka - prośba o przepisy IP: 81.210.22.* 10.10.03, 14:28
                  Taką twardą fetę mozesz pokroic w kostkę i zamarynować (2-4 dni) w oliwie z
                  oliwek z ziołami i kilkoma ząbkami czosnku. Taki serek podaje do wina, oliwe
                  zuzywam do salatek.
            • Gość: monisia Re: Kuchnia grecka - prośba o przepisy IP: *.direcpceu.com 10.10.03, 14:28
              Cześć Kasiu,
              Jak się podobała Grecja?
              Napisz co fajnego tam jadłaś.
              Jak wiesz mam słabość do dobrego jedzenia.
              Pozdrawiam Monika K.
              • kasia.lomanczyk Re: Kuchnia grecka - prośba o przepisy 11.10.03, 12:51
                Hejka! :)
                Grecja była fantastyczna, to raj dla łasuchów ;)
                Miałam wyżywienie w hotelu, szwedzki stół z menu potraw greckich (europejskie
                też były, ale nie marnowałam na nie energii). Próbowałam różnych pyszności,
                wszystkich nawet nie pamiętam, ale najbardziej smakowały mi:
                kalmary po grecku - jestem fanką wszelkiego rodzaju morskiego robactwa :)
                Zawsze lubiłam kalmary w greckim sosie, ale u nas przyrządza się ten sos
                zupełnie inaczej niż tam. Tam były to po prostu podduszone kawałeczki świeżych
                pomidorów i cebulki, bez włoszczyzny, ale za to z ziołami. Coś pysznego!
                Kulki z mielonej jagnięciny w sosie ze świeżych pomidorów - baaardzo dobre!
                Oberżyna zapiekana z cebulką i pomidorami - mniam!
                Papryka nadziewana ryżem i jagnięciną, także zapiekana.
                Souvlaki - szaszłyczki z dodatkiem sosu tzatziki
                Oczywiście słynna sałatka grecka z pysznych pachnących pomidorów, z prawdziwym
                serem feta - nasza Mlekovita nawet się nie umywa.
                Moussaka - zapiekanka z oberżyny i różnych rzeczy, z mielonym mięsem jagnięcym
                (chyba).
                Grecki gęsty jogurt z miodem :) mniaaaaam :)
                Przefantastyczne brzoskwinie, granaty, melony, arbuzy... ech... ;)
                Ryby po grecku w takim sosie jak kalmary, nie potrafię nazwać tych ryb ale były
                pyszne
                i jeszcze różne inne rzeczy, dokładnie nie pamiętam. Ale na pewno zostanę
                miłośniczką greckiej kuchni :)
                Pozdrawiam serdecznie! :)
                • Gość: monisia Re: Kuchnia grecka - prośba o przepisy IP: *.direcpceu.com 14.10.03, 09:32
                  Kasiu toż to raj:-)
                  Nie kusiło Cię, żeby zostać?
                  Pewnie nie, za to teraz możesz sie nad nami poznęcać.
                  Pozdrawiam serdecznie
                  Monika
                  p.s.
                  mieszkanie wciąż nie gotowe - już tracę cierpliwość.
    • Gość: bruno tzatziki IP: 217.11.133.* 10.10.03, 14:27
      Do tzatziki biorę: śmietanę jogurtową, starte i odsączone zielone ogórki,
      czosnek, koperek i miętę. Doskonałe do mięsa.
      • saiss Tzatziki 11.10.03, 10:45
        Nie starte!!!!
        Kroimy ogórki w plasterki (cienkie) i siekamy w paseczki.Tak moze nie rózni się
        poornie, ale smakuje inaczej.Ja dodaje gęsty jogurt (czasem kefir), sól
        czosnkową i pieprz.
        Pozdrawiam!
        • Gość: marghe_72 Re: Tzatziki IP: *.acn.pl / *.acn.pl 11.10.03, 20:53
          Jak widać ile osób tyle przepisów na tzatziki...
          Ale sól czosnkowa zamiast swiezego czosnku to już lekka przesada.. moim zdaniem
          M.
          • Gość: ines Re: Tzatziki IP: 81.15.189.* 11.10.03, 23:55
            Niech będą ogórki krojone (choć ja ścieram), serek zamiast jogurtu (choć ja z
            jogurtem) ale podstawa w tzatziki to świeży czosnek. Dużo świeżego czosnku. Nie
            bez przyczyny pozwalam sobie na ten specjał dzień przed ograniczonymi
            kontaktami z innymi:-)
    • nanette75 Re: Kuchnia grecka - prośba o przepisy 12.10.03, 01:01
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10298&w=3653070&v=2&s=0
    • Gość: Ania Re: Kuchnia grecka - prośba o przepisy IP: *.pruszcz-gdanski.sdi.tpnet.pl 15.10.03, 13:53
      a czy ktos zna przepis na ciasto w ktore zawija sie gyros??, ja tez bylam w
      grecji i codziennie zajadalam sie takimi wlasnie zwykłymi gyrosami( i nie
      tylko ), ale u nas w Polsce( Trojmiescie) nie znalazlam, chociaz zblizonych
      smakiem do tych orginalnych. Mam przepis na pitte, robilam ale to nie jest to
      samo, tamte byly raczej podobne do naszych nalesnikow tylko ze grubsze, prosze
      o przepis albo o adres restauracji, pozdrawiam
      • Gość: Linn Re: Kuchnia grecka - prośba o przepisy IP: *.dialup.tiscali.it 15.10.03, 17:35
        Phyllo...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka