kasiateresa 19.09.08, 17:05 Może macie jakiś fajny przepis na ciasto z masą marcepanową.Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania_m Re: Masa marcepanowa IP: *.pools.arcor-ip.net 19.09.08, 17:10 kiedy zacznie znowu dzialac forumowy szukaj wpisz w niego "baranek wielkanocny". pamietam, ze podawalam w tym roku przepis z formy na baranka wlasnie z marcepanem. bedziesz musiala tylko podwoic proporcje i upiec w normalnej blaszce. samo ciasto jest fantastyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiateresa Re: Masa marcepanowa 19.09.08, 17:16 Aniu, proszę tylko wymiary blaszki tak na oko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Masa marcepanowa IP: *.pools.arcor-ip.net 19.09.08, 17:31 hmmm...mniejsza brytfanka kwadratowa. keksowka, tortownica mniejsza (czyli przekroj 22-24 cm) szukaj dalej nie dziala, a przepis znajduje sie na opakowaniu formy wielkanocnej firmy zenker. w polskim domu, ja aktualnie jestem w niemczech. sprobuj za godzinke wyszukac, naprawde warto, od kilkunastu lat pieke wg tego samego przepisu i wszyscy to ciasto uwielbiamy Odpowiedz Link Zgłoś
brooks4 Re: Masa marcepanowa 19.09.08, 17:43 mojewypieki.blox.pl/2008/08/Fruit-kuchen.html polecam, bo przepyszne, u nas zniknelo w pare minut :) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiateresa Re: Masa marcepanowa 19.09.08, 22:52 Wykorzystam Twój przepis na pewno.Brzmi zachęcająco. Serdecznie dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Masa marcepanowa IP: *.pools.arcor-ip.net 19.09.08, 19:08 szukaj dalej nie dziala, znalazlam przepis na innym forum, ale po niemiecku. to na pewno ten, albo bardzo podobny, bo pamietam skladniki. preview.tinyurl.com/3emrno przepis na drozdzowe z marcepanem i owocami powyzej na pewno rowniez jest b.dobry. "moje" ciasto, to po prostu ciasto ucierane z marcepanem, ktore b. dlugo zachowuje swiezosc i poprzez jego dodatek jest rowniez lekko wilgotne. swietnie sie przechowuje i jest pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiateresa Re: Masa marcepanowa 19.09.08, 20:12 Wyszukiwarka w dalszym ciągu nie działa,ale przepis mam- i to prawdopodobnie Twój( miała go moja koleżanka w swoich zapiskach).W składnikach jest:100g masy marcepanowej,2 jajka,75g miękkiego masła,50 g cukru,cukier waniliowy,szczypta soli,10 kropli aromatu z gorzkich migdałów,80 g mąki (TYP 405),20 g mąki ziemniaczanej, płaska łyżecz.proszku do pieczenia + cukier puder do posypania oraz masło i tarta bułka do foremki.Ja wezmę te składniki x 2.Przepis niemiecki również wykorzystam,ale następnym razem.Jeszcze raz bardzo,ale to bardzo dziękuję i przepraszam,za zawracanie głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Masa marcepanowa 19.09.08, 20:20 to dokladnie ten moj z formy - 80g maki zwyklej i 20 ziemniaczanej :) ten niemiecki z forum jest b. podobny. rob w ciemno z podwojnej porcji i smacznego. marcepan podgrzej w mikrofali, bo innaczej ciezko sie rozprowadza. jesli nawet w surowym beda grudki, nie przejmuj sie, nic sie smakowo nie stanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiateresa Re: Masa marcepanowa 20.09.08, 20:32 Aniu,upiekłam w keksówce.Udało się! Jest po prostu pyszne.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś