marikama 21.09.08, 13:57 Powiedzcie mi proszę co daje dodanie śmietany lub mleka do ciasta typu ucierany placek ze śliwkami. Jedne przepisy w swoich składnikach zawierają ten dodatek inne nie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: śmietana w cieście 21.09.08, 14:04 Nawilza, natluszcza i dodaje aromatu. Odpowiedz Link Zgłoś
nexstartelescope Re: śmietana w cieście 21.09.08, 15:10 Skoro jesteśmy w temacie - kto wi, co dają inne składniki dodawane do ciasta? Masło czy inny tłuszcz - sprawia, że ciasto jest ktuche, piana z białek - ze bardziej puszyste, drożdże, proszek, soda - wiadomo, spulchniają. Ocet zapobiega wchłanianiu tłuszczu. A co z zółtkami, białkami i całymi jajkami? A woda,mleko? olej? inne składniki? kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: śmietana w cieście 21.09.08, 16:08 Maka (wlasciwie gluten, ktory tworzy wiazania podczas pieczenia) buduje strukture i trzyma ksztalt ciasta. Podobna role maja jajka, kakao i maka ziemniaczana i kukurydziana. 'Slabe maki' - np tortowa - tworza mniej powiazan glutenowych, 'mocne' - wiecej i silniejszych. Produkty takie jak cukier, tluszcze, syropy, miod i spulchniacze powoduja, ze ciasto nie jest twarde, udelikacaja je. Sa przeciwienstwem pierwszej grupy produktow - ich nadmiar sprawia, ze ciasto przestaje trzymac ksztalt, staje sie bezladna kupka okruchow albo wrecz sie rozplywa. Nawilzacze to woda, mleko, smietana, jajka, syropy, tluszcze plynne (zarowno olej, jak i rozpuszczone maslo lub margaryna. Wysuszacze - maki, mleko w proszku, kakao). Zoltko jajka jest swietnym emulgatorem. W profesjonalnym cukiernictwie czesto uzywa sie tez emulgatora lecytynowego, z soi. Ubite tluszcze i jajka napowietrzaja ciasto - sprawiaja nie tylko, ze jest puszyste, ale umacniaja wiazania glutenu z maki, bo w trakcie procesu pieczenia tlen z pecherzykow powietrza uwiezionych w ciescie wspomaga proces budowania wiazan (dlatego tak istotne jest dobre ubicie biszkoptu i tak wazne krotkie wyrabianie ciasta kruchego). Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Rety, Bene 21.09.08, 23:47 Skąd Ty to wszystko wiesz? Chyba sobie wydrukuję i będę czytać parę razy dziennie, może kiedyś zapamiętam. Bo chociaż piekę nieźle, cały czas uważam, że w cieście siedzą krasnoludki i one robią te wszystkie czary - mary. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Rety, Bene 22.09.08, 10:54 Kiedys interesowalam sie chemia pieczenia i troche czytalam. Bylo to tak pasjonujace, ze zeszlam do poziomu molekularnego :) Ale tak naprawde kazdy, kto piekl, wie to wszystko, tyle, ze nazywa 'krasnoludkami'. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: śmietana w cieście 21.09.08, 17:13 Śmietanę dodaje się do kruchego ciasta, po to ,żeby było bardziej kruche. Odpowiedz Link Zgłoś
marikama Re: śmietana w cieście 21.09.08, 20:49 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Lecz, dlatego iż jestem "ciaścianym" laikiem i swoją przygodę z ciastem dopiero zaczynam - drążę temat dalej. Odnośnie ciasta łatwego - czyli ciasto ze śliwkami. Jaka jest różnica w smaku i wyglądzie w cieście zwykorzystaniem margaryny albo masła. Zacynając przygotowanie ciasta od ucierania tłuszczu i cukru. Od ciasta z olejem (oliwą) gdzie się rozpoczyna od ucierania jakek z cukrem. Czy ma to w ogóle jakiekolwiek znaczenie? Sorry za te pytania,ale mnie w zasadzie ciasta się nie udają takie jak powinny byc. Dlatego też w drodze własnych doświadczeń nie jestem w stanie zauważyc istotnej różnicy - mam nadzieję, że to etap przejściowy. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: śmietana w cieście 21.09.08, 21:12 Ciasto z tluszczem w postaci stalej bedzie mialo delikatniejsza i bardziej zwarta strukture (mniejsze okruszki), ale bedzie szybciej czerstwiec. Ciasto z plynnym tluszczem (olejem, roztopionym maslem/margaryna), bedzie sie bardziej kruszyc (w sensie okruszki beda wieksze, bo strtuktura ciasta bedzie luzniejsza), ale bedzie dluzej swieze. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r do bene_gesserit 23.09.08, 20:39 Czy jest zdrowy tłuszcz utwardzony-palmowy /np.w sucharach z firmy MAMUT/?. Czy masło roślinne z kubka nadaje się do sernika, czy tylko do kremów? Która jest najlepsza mąka na: - naleśniki, - placek drożdzowy, - kruche ciasto, - ciasto biszkoptowe. - pierogi Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: do bene_gesserit 23.09.08, 20:56 Rany, ja nie mam jakiejs gruntownej wiedzy, przeciwnie - raczej wyrywkowa, wiec uprzedzam - nie jestem pewna na sto procent tego, co pisze. Olej palmowy to tluszcz nasycony, a one wszystkie podwyzszaja poziom choresterolu. Ale nie wiem, jak on wypada w porownaniu z innymi nasyconymi - kokosowym i smalcem. Masla roslinnego w ogole nie uzywam do ciasta - ze wzgledu na wlasciwosci zdrowotne margaryn i charakterystyczny smak. Ale jesli na opakowaniu napisane jest, ze nadaje sie do pieczenia, mozesz do do sernika uzyc, o ile nie przeszkadzaja ci te rzeczy, ktore mi przeszkadzaja. A o makach jest duzo w internecie: www.puszka.pl/txt/maka.jsp Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: do bene_gesserit 23.09.08, 21:13 margaryna z oleju palmowego jest meganiezdrowa - dla srodowiska. indonezja wyniszcza tysiace hektarow dzungli z powodu oleju palmowego prowadzac absolutna gospodarke rabunkowa przy zbiorze surowca. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: do bene_gesserit 24.09.08, 10:08 Dziękuję serdecznie za odpowiedzi. Pozdrawiam Jadwiga Odpowiedz Link Zgłoś