mhr-cs 19.10.08, 11:49 zacznie sie jego okres,przymroski juz sa, ja go podaje przewaznie do miesa peklowanego, kielbasy,boczku bo tak znam, ciekawa jestem jak przyprawiacie go w polsce, i do czego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martvica Re: Jarmuz 19.10.08, 12:24 W Polsce jarmuż jest wyłącznie dekoracją, przepisów nie ma, jedyne miejsce gdzie go widziałam w sprzedaży to Makro (na targu nie uświadczysz). A szkoda, bo zdrowy jest, ma witaminę C i wapń. I uratował mnie od śmierci głodowej na studniówce :D Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Jarmuz 19.10.08, 12:28 Raz widziałam w Auchanie i nawet chciałam kupić ale niestety nie raczyli go wklepać do systemu no i w kasie kod się nie wyświetlał. Kasjerka się trochę zdziwiła, bo okazało się że tak jest już od paru dni, lezy nie wklepany i się psuje niestety. Mieliśmy kiedyś dawno jarmuż u babci w ogrodzie ale wtedy nawet nie przyszło mi do głowy żeby go używać inaczej niż do ozdabiania talerzy, a podobno bardzo smaczny jest, chyba muszę się do Makro wybrać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: Jarmuz IP: *.spray.net.pl 19.10.08, 13:10 Thiessa propagowała jarmuż - jak i inne zapomniane warzywa. Powinno być kilka przepisów w GP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: Jarmuz IP: *.icpnet.pl 19.10.08, 13:38 Moja ciotka miała tego dużo na ogrodzie więc już w dzieciństwie zdarzało mi się jadać, nie tylko jako ozdobę talerza. Podsmażony, duszony, z czosnkiem, jako dodatek. Można dodać boczek, fetę. Traktuję podobnie jak szpinak, tzn. część przepisów na szpinak nadaje się dla jarmużu. Ale z makaronami nie próbowałam. Przy okazji znalazłam dyskusję o jarmużu: forum.histmag.org/index.php?topic=3298.msg101314 Odpowiedz Link Zgłoś
realdirect2 mit Pinkel, 19.10.08, 14:32 ale w Warszawie kolonia niemiecka tez juz organizuje "Pinkel mit Grünkohl" Odpowiedz Link Zgłoś
geo3 Re: Jarmuz 19.10.08, 15:19 W którymś odcinku były przepisy z jarmużu : www.tvs.pl/index.php?id_serii=13. Odpowiedz Link Zgłoś