Gość: asa
IP: *.master.pl
02.11.08, 16:41
chciałabym takie upiec, ale na gotowej masie makowej- takiej z
puszki.co z podanych poniżej składników mam dorzucić do takiej masy?
nie mam maszynki, więc nie mogę zemleć maku :)
Ciasto makowo-serowe - składniki
ciasto makowe: 6 jajek
30 dag maku
1.5 szklanki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek migdałowy
ciasto serowe: 80 dag tłustego sera
1 szklanka cukru
15 dag masła
5 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 dag rodzynek
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej lub skórka otarta z cytryny
1 łyżka masła do wysmarowania formy
1 gotowa polewa czekoladowa
Ciasto makowo-serowe - sposób przygotowania
Mak mielimy z połową porcji cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym
cukrem, dodajemy mak, mąkę z proszkiem i na końcu ubitą na sztywno
pianę. Ciasto makowe wylewamy na blaszkę o wymiarach ok. 25x40 cm,
wyłożoną specjalnym papierem do pieczenia, a następnie przyrządzamy
masę serową. Mielemy ser, masło ucieramy z cukrem, dodając kolejno
żółtka. Do masy żółtkowo-maślanej dodajemy ser, mąkę, umyte i
osączone rodzynki, skórkę pomarańczową. Łączymy ją z ubitą na
sztywno pianą z białek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i
wykładamy, możliwie równomiernie, na ciasto makowe. Pieczemy około
godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 190iC.
Schłodzone ciasto fantazyjnie polewamy gotową polewą.