Dodaj do ulubionych

ciasto makowo- serowe

IP: *.master.pl 02.11.08, 16:41

chciałabym takie upiec, ale na gotowej masie makowej- takiej z
puszki.co z podanych poniżej składników mam dorzucić do takiej masy?
nie mam maszynki, więc nie mogę zemleć maku :)


Ciasto makowo-serowe - składniki

ciasto makowe: 6 jajek
30 dag maku
1.5 szklanki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek migdałowy


ciasto serowe: 80 dag tłustego sera
1 szklanka cukru
15 dag masła
5 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 dag rodzynek
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej lub skórka otarta z cytryny
1 łyżka masła do wysmarowania formy
1 gotowa polewa czekoladowa
Ciasto makowo-serowe - sposób przygotowania
Mak mielimy z połową porcji cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym
cukrem, dodajemy mak, mąkę z proszkiem i na końcu ubitą na sztywno
pianę. Ciasto makowe wylewamy na blaszkę o wymiarach ok. 25x40 cm,
wyłożoną specjalnym papierem do pieczenia, a następnie przyrządzamy
masę serową. Mielemy ser, masło ucieramy z cukrem, dodając kolejno
żółtka. Do masy żółtkowo-maślanej dodajemy ser, mąkę, umyte i
osączone rodzynki, skórkę pomarańczową. Łączymy ją z ubitą na
sztywno pianą z białek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i
wykładamy, możliwie równomiernie, na ciasto makowe. Pieczemy około
godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 190iC.
Schłodzone ciasto fantazyjnie polewamy gotową polewą.
Obserwuj wątek
    • wiedzma30 Re: ciasto makowo- serowe 02.11.08, 17:08
      > ciasto makowe: 6 jajek
      > 30 dag maku
      > 1.5 szklanki cukru
      > 4 łyżki mąki
      > 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      > olejek migdałowy

      Oczywiscie dodaj jajka, make, proszek. Cukru jest tam az za duzo i olejkow tez.


      Jezeli uzywam czasem gotowca, to dodaje jeszcze gore orzechow i rodzynek - ale
      to i tak nie ten smak. Ostatnio skusilam sie na "makowiec japonski" i uzylam
      gotowej masy - bo chcialam go upiec na juz ;) - byl ohydny!
        • bene_gesserit Re: ciasto makowo- serowe 02.11.08, 18:31
          Te masy sa obrzydliwie slodkie i dziwnie rzadkie - pewnie dlatego,
          ze cukier i woda sa o wiele tansze od maku. Ich 'slaba makowosc'
          maja tlumic dodane w olbrzymiej ilosci zapaszki - a to migdalowy, a
          to arakowy, a to sztuczny miod. A czasem chyba wszystkie razem :(

          Oczywiscie - nie kazdemu musi sie gotowac, a potem mielic
          trzykrotnie mak. Ale na twoim miejscu zrownowazylabym te olbrzymia
          ilosc cukru, redukujac o polowe ilosc slodyczy w warstwie serowej.
          Albo popytalabym wsrod sasiadow, czy kto nie ma elektrycznej
          maszynki do mielenia :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka