Dodaj do ulubionych

tarty chrzan na zimę !!!

IP: 149.156.49.* 05.11.08, 10:00
szukam pilnie dobrego przepisu na tarty chrzan, ktory mozna zrobic teraz, a
ktory polezy do zimy albo i zime przetrzyma.
robi ktos ? Podzielicie sie przepisami.
Obserwuj wątek
    • em_es chrzan się świetnie mrozi 05.11.08, 10:07
      więc tak najprościej przechować go na zimę, nie traci smaku ani zapachu, a po
      rozmrożeniu łatwiej go zetrzeć niż świeży - zawsze sobie robię jesienią taki
      zapas ;)
      • Gość: dandelion Re: chrzan się świetnie mrozi IP: 149.156.49.* 05.11.08, 10:24
        czyli co swiezy chrzan - obrany czy tylko umyty i w lupie mrozimy ...
        A nie jest on pozniej, po rozmrozeniu za wiotki na scieranie ????

        no i DZIĘKI !!!
        • em_es Re: chrzan się świetnie mrozi 05.11.08, 11:16
          chrzan umyć, obrać, pokroić na kawałki i do worka - można by pewnie nie obierać,
          ale taki nieobrany zwyczajnie więcej miejsca zajmuje, poza tym wygodniej potem
          wyjąć taki gotowy do użycia :)

          jak dla mnie rozmrożony nie jest za wiotki, pewno, że nie taki jak świeży, ale
          spokojnie da się zetrzeć - a już na pewno zmasakrować blenderem, co ja praktykuję ;)

    • 1012ja Re: tarty chrzan na zimę !!! 05.11.08, 15:04
      Do startego chrzanu dodaje ocet/kwasek cytrynowy (żeby nie ciemniał), cukier i
      wodę. Mieszam i do słoiczków, dobrze upchać aby nie zostało powietrze bo może
      ciemnieć. Temperatura wody zależy jak ostry chcesz mieć chrzan. Gorące będzie
      słaby, zimna będzie bardzo ostry.Zwykle wystarcza na 2-3 miesiące. Dłużej nie
      przechowywałam. Później operacje powtarzam.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka