Gość: dandelion IP: 149.156.49.* 05.11.08, 10:00 szukam pilnie dobrego przepisu na tarty chrzan, ktory mozna zrobic teraz, a ktory polezy do zimy albo i zime przetrzyma. robi ktos ? Podzielicie sie przepisami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
em_es chrzan się świetnie mrozi 05.11.08, 10:07 więc tak najprościej przechować go na zimę, nie traci smaku ani zapachu, a po rozmrożeniu łatwiej go zetrzeć niż świeży - zawsze sobie robię jesienią taki zapas ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dandelion Re: chrzan się świetnie mrozi IP: 149.156.49.* 05.11.08, 10:24 czyli co swiezy chrzan - obrany czy tylko umyty i w lupie mrozimy ... A nie jest on pozniej, po rozmrozeniu za wiotki na scieranie ???? no i DZIĘKI !!! Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: chrzan się świetnie mrozi 05.11.08, 11:16 chrzan umyć, obrać, pokroić na kawałki i do worka - można by pewnie nie obierać, ale taki nieobrany zwyczajnie więcej miejsca zajmuje, poza tym wygodniej potem wyjąć taki gotowy do użycia :) jak dla mnie rozmrożony nie jest za wiotki, pewno, że nie taki jak świeży, ale spokojnie da się zetrzeć - a już na pewno zmasakrować blenderem, co ja praktykuję ;) Odpowiedz Link Zgłoś
1012ja Re: tarty chrzan na zimę !!! 05.11.08, 15:04 Do startego chrzanu dodaje ocet/kwasek cytrynowy (żeby nie ciemniał), cukier i wodę. Mieszam i do słoiczków, dobrze upchać aby nie zostało powietrze bo może ciemnieć. Temperatura wody zależy jak ostry chcesz mieć chrzan. Gorące będzie słaby, zimna będzie bardzo ostry.Zwykle wystarcza na 2-3 miesiące. Dłużej nie przechowywałam. Później operacje powtarzam. Odpowiedz Link Zgłoś