Gość: kaska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 12:37 placki ziemniaczane, ale nie ze startych ziemniakow tylko z ugotowanych na piure? To ma swoja nazwe, jest bardzo popularnym daniem np w mursasichle, ale nie moge sobie nazwy przypomniec..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brookie Re: jak sie robi? 24.10.03, 12:45 Ja takie robie. Do ziemniakow dodaje make i jajko. Walkuje, kroje w kwadraty i smaze na oleju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: jak sie robi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 13:02 wlasnie moskol! Znalazlam na bloga kuchnia taki przepis: ugotowane ziemnioki (grule, pyry czy jak kto chce) w ilości - ile kto ma (ja robie jak sie zwyższą z obiadu) jajko i mąka. A więc te ziemniaki ubijamy dość konkretnie, zeby nie było grudek. Dodajemy to jajko, wyrabiamy (ręką..) i dodajemy po trochu mąki. Tej mąki nie można nasypac Bog wie ile (bo ja juz tak kiedyś zrobilam i moskole były twarde jak deski). W końcowym efekcie ciasto ma być plastyczne, ale nie twarde. Ma sie jeszcze troche lepić do rąk (że tak powiem). A pieczemy je na patelni (no bo kto dzis ma piece na ktorych sie moskole piecze?). Ale suchej! Posypujemy ją jedynie mąką, coby moskol sie nie przykleił. I pieczemy na dośc niskiej temperaturze (wg mojej płytki na 2 lub 1,5). Jeżeli mąka zacznie brązowiec, to znaczy, ze juz jest niedobrze. Wtedy zmniejszamy ogień. Moskol sie dość dlugo piecze. Ja nad jednym stoję okolo 15- 20 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
aguniap Re: jak sie robi? 24.10.03, 13:21 dokladnie, ale super:)) w ichniej karcmie podowoli mi tego moskola z plastrem pieconego bocku... i to bylo gorolskie chopskie jadlo;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: jak sie robi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 13:23 a ja jadlam z maslem czosnkowym. tez super! Odpowiedz Link Zgłoś
aguniap Re: jak sie robi? 24.10.03, 13:30 a moze kleksik zurawiny by pasowal? jak do łoscypka z grilla... a co do oscypka... w te wakacje zatrulam sie nim koszmarnie:( dlugo nie tkne tego cuda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: Czyby mowa o Kolibie???? IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 24.10.03, 20:52 Czyby mowa o Kolibie????Mojej najukochanszej knajpie w Murzasichlu? Jestem tam w kazde wakacje od kilku lat i nie moge najesc sie wystarczajaco moskoli i osypkow na cieplo.....nie mowiac o innych cudownych rzeczach. No, ale nie ma sie co podniecac, do czerwca daleko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: jak sie robi? IP: *.crowley.pl 24.10.03, 13:36 A można piec w piekarniku??? Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch szczegóły poproszę 24.10.03, 13:43 Brookie pisze, że kroi w kopytka, Ty kładziesz na patelni - czy w postaci jednego sporego placka? Jakiej grubości? A do środka nic nie wsypujecie (majeranku, czy innych ziół?) Pytam maniacko, bo kiedyś miałem zrobić "krokiety z gotowanych ziemniaków" Rany, co mi wtedy wyszło i jak to wyglądało - lepiej zamilczmy, a przepis podobny - pyry, jajko, mąka, patelnia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: szczegóły poproszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 14:34 nie mam pojecia, nigdy nie robilam. Wkleilam przepis z bloga kuchnia i zamierzam tak wlasnie zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: szczegóły poproszę 24.10.03, 14:44 Powodzenia, trzymam kciuki, wiem niestety, czym to grozi... Odpowiedz Link Zgłoś
ktys Re: szczegóły poproszę 24.10.03, 20:55 witam. to się nazywają kotlety ziemniaczane. Najlepsze z sosem grzybowym. trzeba panierować w bułkę tartą Smacznego krysta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: jak sie robi? IP: *.proxy.aol.com 25.10.03, 21:35 jeszcze jedno miejsce (w oryginalnej gwarze!): republika.pl/andrzejfajkiel/wkuchni-wybrane.7.htmlPowodzenia P.s. A czy o amerykańskich pancakes słyszałaś? Podobna procedura, choć rezutat odmienny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: jak sie robi? IP: *.proxy.aol.com 25.10.03, 21:39 Ups! To "Powodzenia" miało być na końcu, wlazło w adres. republika.pl/andrzejfajkiel/wkuchni-wybrane.7.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: jak sie robi? IP: *.proxy.aol.com 25.10.03, 21:56 Przepraszam, ale nie wiem dlaczego ta strona nie otwiera się wprost na moskol. Jeszcze raz, tym razem pewne: republika.pl/andrzejfajkiel/w-kuchni.html Kliknij na już-wiesz-co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: jak sie robi? IP: *.proxy.aol.com 24.10.03, 21:52 Czy chodzi ci o kopytka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luna16 Re: jak sie robi? IP: *.dip.t-dialin.net 25.10.03, 00:03 U mnie jeszcze troche inaczej-ciasto jak na biale kluski-czyli ziemniaki ugotowane+maka ziemniaczana(1/4)jajko-wyrobic ciasto potem kuleczki z kuleczek placuszki i na patelnie.Moje dzieci uwielbiaja tylko z keczupem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: jak sie robi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.03, 13:01 Pichciarz to nie sa kopytka;-) To jest moskol, goralskie danie. Tylko to smazenie jednego placka 20 minut nieco mnie przeraza.... Odpowiedz Link Zgłoś