ania.sob1 07.11.08, 13:57 o przepis na tę pyszną sałatkę kebabową-czytałam o niej na którymś forum,ale wcięło mi linka;/ z góry bardzo dziękuje i gratuluje pomysłu forum:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzika41 Re: Dzień dobry i od razu prośba: 07.11.08, 18:52 teraz gnam do córy ale późnym wieczorem wrzucę przepis :) Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 Sałatka kebabowa 07.11.08, 22:19 Potrzebne: - 1 duży cycek kurzy, pokroić w kostkę, obsypać przyprawę do gyrosa (zostawić na min 1 h, ja zostawiam na noc). Usmażyć, zdjąć mięso z patelni (tłuszcz niech pozostanie na patelni), odstawić do ostygnięcia, zimne na dno miski - 3 duże cebule, pokroić w kostkę i usmażyć (lekko złoty kolor) na tłuszczu po mięsie, doprawić do smaku solą i przyprawą do gyrosa, odstawić do ostygnięcia, o ile to możliwe to osączyć z tłuszczu. Jak ostygnie to na mięso do miski Następnie warstwami układamy - czerwona fasola - kukurydza konserwowa - ogórek konserwowy pokrojony w kostkę - papryka marynowana, pokrojona w kostkę - dość gruba warstwa majonezu - dobry! - ketchup -tęż musi być porządny, mocno pomidorowy a nie taki co stał tylko obok obrazka z pomidorem ;) ja używam pikantnego pudliszki lub Heinz - kapusta pekińska - posztkować skropić oliwą/olejem i troszkę obsypać ziołami oregano/prowansalskie i na ketchup Odstawić no ok pół godziny i nakładac na talerze. Sałatka ta również rewelacyjnie smakuje jak ją się na talerzu skropi sosem czosnkowym (jogurt nat + majonez + czosnek + sól) Odpowiedz Link Zgłoś
ania.sob1 Re: Sałatka kebabowa 08.11.08, 15:19 bardzo serdecznie dziękuje:) pozdrawiam ciepło! Odpowiedz Link Zgłoś
mgosia_k1 Re: Dzień dobry i od razu prośba: 11.11.08, 14:46 A ja mam taki przepis: SAŁATKA a’Gyros WARSTWY: -kurczak /gotowany, pieczony, smażony/ - kostka przyprawa, keczup -cebula /kostka/ przyprawa, majonez -korniszony /kostka/ przyprawa, keczup -ananas /kostka/ przyprawa, majonez -kukurydza przyprawa keczup -kapusta pekińska /poszatkowana/ przyprawa, majonez, keczup, mielona papryka Odpowiedz Link Zgłoś