chicarica 13.11.08, 10:49 Jaką oliwę z marek dostępnych w sklepie w Polsce warto kupić? Wolę oliwę o delikatnym smaku, z jak najmniejszą ilością goryczki. Co polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: Jaką oliwę kupić 13.11.08, 11:23 A skąd jesteś? Bo jeśli z W-wy :) to w restauracji Rubikon mozna kupić pyszną (wg mnie) oliwę.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genny Re: Jaką oliwę kupić IP: 217.11.129.* 13.11.08, 11:44 I dodam, że (jeśli w Wwie) w BC na poziomie -1 jest specjalny sklepik, gdzie możma zdegustować, wybrać i kupić dowolną ilość. Oliwy i octu. Tyle tylko, że stosunkowo drogo. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Jaką oliwę kupić 13.11.08, 12:03 Z Trójmiasta. Pod ręką mam Bomi, sklep Kuchnie Świata... ale niestety ani w jednym, ani w drugim nie ma degustacji. O restauracjach w których można kupić oliwę w 3mieście nic mi nie wiadomo. Jeśli o mnie chodzi, nie musi być tanio, ważne żeby była dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Jaką oliwę kupić 13.11.08, 12:56 chicarica napisała: O restauracjach w których można kupić oliwę w 3mieści > e > nic mi nie wiadomo. > Jeśli o mnie chodzi, nie musi być tanio, ważne żeby była dobra. wystarczy zapytać kelnera / menagera itp To dla nich też zarobek Odpowiedz Link Zgłoś
joanna-olga Re: Jaką oliwę kupić 21.11.08, 17:09 Zaglądnij do greckiego sklepu w Manhattanie. Mają tam bardzo fajną oliwę sprzedawana na wagę, w dwóch gatunkach. I każdego możesz spróbować. Inne rzeczy też mają pyszne: jogurt, oliwki, słodycze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: javio Re: Jaką oliwę kupić IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 13.11.08, 16:11 Ja od kilku lat używam olive oil extra virgin greckiej firmy MELISSA. To jest pierwsza oliwa, która mi posmakowała. Absolutnie nie jest gorzka. Jest super. Używam nawet do śledzi czy surówki z kiszonej kapusty. A do winegretu już obowiązkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Jaką oliwę kupić 13.11.08, 21:36 www.pdd.com.pl/p/pl/790/oliwa+melissa.html o to chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: javio Re: Jaką oliwę kupić IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 13.11.08, 22:59 Tak, to jest ta oliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
panistrusia Re: Jaką oliwę kupić 14.11.08, 11:03 Najwięcej tego smaku 'goryczki' ma oliwa świeżo tłoczona. Nie wiem, czy to się też tyczy oliwy sprzedawanej w Pl, czyli raczej przemysłowo wybijanej, czy tylko tej kupowanej bezpośrednio od rolników. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Jaką oliwę kupić 16.11.08, 08:15 Swiezo tloczona ma zawsze inny smak / z tych samych oliwek /. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.r.8.5 Re: Jaką oliwę kupić 14.11.08, 15:15 My używamy oliwy: YBARRA i sobie ja chwalimy, jest dosc dobra Odpowiedz Link Zgłoś
amica11 Re: Jaką oliwę kupić 16.11.08, 04:57 Polecam oliwę CARMEN MIlD,.Dostępna jest w 3 smakach;mocny, średni i łagodny. Kupuję ją w Kauflandzie, kosztuje ok. 15 zł/ za pół litra. Lubię ją właśnie dlatego, że jest łagodna Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Jaką oliwę kupić 21.11.08, 09:05 Kupiłam taką: www.spozywka.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1610 (w wersji Aromatyczna) - jak myślicie, czy to naprawdę jest extra virgin, czy jakaś mieszanka? Słyszałam ostatnio o machlojkach z tym związanych i trochę nieufna jestem. Dodam, że na opakowaniu nie ma informacji o kwasowości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Jaką oliwę kupić IP: *.pools.arcor-ip.net 21.11.08, 09:11 w austrii ja przetestowali: www.ichkoche.at/Olivenoel-im-Test/rezepte/Themenwelten/Oliven/index/html/16976 ale: nie znam np zadnej z testowanych marek (ok, nie mieszkam w austrii) zupelnie nie znam strony i nie mam czasu sie wczytac Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Jaką oliwę kupić 21.11.08, 13:00 Z podanych na stronie marek, poza Ybarrą, jest na pewno jeszcze Gaea. Chciałabym znaleźć jakąś oliwę, którą będę mogła stale kupować, a nie za każdym razem zastanawiać się, czy nie kupiłam jakiegoś chrzczonego g... . Odpowiedz Link Zgłoś
monikson Re: Jaką oliwę kupić 21.11.08, 09:50 Oświećcie mnie w kwestii zapachu oliwy, proszę... Przyznam, że rzadko używam bo wolę olej z pestek winogron ale kupiłam wczoraj oliwę i zapach mnie odrzucił. Coś jakby chemia, jak terpentyna, i to w potwornym stężeniu. Cała miska sałatki poszła do wyrzucenia bo nie dało się tego znieść. Czy oliwa ma tak pachnieć? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Jaką oliwę kupić 21.11.08, 11:15 Wyglada na "chrzczona" dodatkiem "olio di sanza" / wytloki /. Dopoki nie powstanie porzadne prawo europejskie regulujace to, co musi byc na etykiecie, nie mamy zadnej gwarancji. Ja czekam na oliwe, ktora wytloczy moj znajomy ze zbieranych wlasnie oliwek. W sklepie boje sie kupowac. Odpowiedz Link Zgłoś
panistrusia Re: Jaką oliwę kupić 21.11.08, 14:02 U mnie w robocie są zapisy u Pana Portiera, potem przyjeżdża Pan Rolnik z cysterenką oliwy i płaci się kaucję za 20l dystrybutory do oliwy, uiszcza opłatę za 20l oliwy. I potem pozostaje już tylko rozkoszowanie się smakiem świeżej oliwy. Do tego należy dołączyć aromat dymu - rolnicy robią porządki w gajach: koszą, ucinają, a potem robią wielkie ogniska. Dodam jeszcze, że mieszkam mniej więcej tam, gdzie toczy się akcja 'Dekameronu':D Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Jaką oliwę kupić 21.11.08, 15:15 Wyobraz sobie, ze ja mam w domu taka 50-litrowa z kranikiem /. Nie wiem po co. Wystarczylaby mi chyba 10-litrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Jaką oliwę kupić IP: *.mcon.pl 21.11.08, 13:55 www.oliwazoliwek.pl/dp/index.xml?mp=mid1&mi=mid1 Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Jaką oliwę kupić 21.11.08, 14:08 jak mozna poradzic, jak nie zna sie smaku tej osoby, nierozumie? Odpowiedz Link Zgłoś