Gość: mavika IP: *.ms.lnet.pl 19.11.08, 20:53 Chciałabym zrobić lokmę z tego przepisu, ale nigdzie nie mogę znaleźć komentarzy, jest jeden za to świadczący o tym że się nie udało...Czy ktoś robił ten deser? Jakieś wskazówki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mhr-cs Re: lokma 20.11.08, 08:55 Gość portalu: mavika napisał(a): > Chciałabym zrobić lokmę z tego przepisu, ale nigdzie nie mogę znaleźć komentarz > y, jest jeden za to świadczący o tym że się nie udało...Czy ktoś robił ten dese > r? Jakieś wskazówki? spruboj z tej strony www.rezepte.li/content.php?aid=13942&title=Tuerkischer+Lokma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aj Re: lokma IP: *.chello.pl 20.11.08, 19:35 Nie wiem z jakiego przepisu chcesz robić,ale one pewno wszytskie podobne. To się nazywa "lokum" (po turecku) albo "malban" (po arabsku. Robiłam, wyszło, ale nie było takie dobre jak to które jadłam w Turcji i w Egipcie :-( Odpowiedz Link Zgłoś
kiranna Re: lokma 20.11.08, 20:14 aj, lokum i lokma to dwa rozne desery. lokma sa to malenkie paczki wielkosci orzecha wloskiego polane syropem lub miodem, posypane wedle gustu cynamonem, wiorkami kokosowymi, sezamem, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kiranna Re: lokma 20.11.08, 20:27 w tureckim przepisie jest 1 jajko, moze dlatego tamte z linka nie wyszly? lepienie lepiej zastapic jest "wyciskaniem". bierzesz porcje ciasta w dlon, tyle ile sie zmiesci i lekko zasciskasz piesc. z ciasta, ktore wychodzi z otworu miedzy palcem wskazujacym a kciukiem szybko odkrawasz lyzeczka male kulki i wrzucasz na olej. najlepiej robic to bezposrednio nad naczyniem - ale ostroznie, by sie nie poparzyc! smazy sie doslownie kilka minut, zjada rownie szybko ;) Odpowiedz Link Zgłoś
j.o.a.q.u.i.n.a lokum 20.11.08, 21:33 moge podac na lokum przepis, prosze bardzo: 500 g cukru 160 g maki ryzanej 1 lyzka soku cytrynowego 1 lyzka wody rozanej 100 g cukru pudru, wiorka kokosowe, mielone migdaly, mielone pistacje plytka blache do pieczenia wyloz sobie gaza, papierem do pieczenia lub czyms o czego pozniejsza masa latwo sie odczepi. posyp te blache 90 g maki ryzanej. cukier rozpusc w wodzie, podgotuj i wrzej (aby zrobil sie syrop). reszte maki ryzanej zmieszaj z sokiem cytrynowym i woda rozana. dodaj to do syropu. te cala mase wrzej, gotuj tak dlugo az nie bedzie sie czepiac scian garnka. az zacznie ladnie tezec. wtedy przenies te mase na wylozona blache i ostudz. cukier puder, migdalki, pistacje, kokos (mozna kazde z osobna z cukrem pudrem lub jako mieszanke, jak wolisz) zmieszaj i na to wyrzuc mase z blachy. zdejmij gaze i posyp ta mieszanke mase lokum. potnij mase w kwadraciki i obtocz je w mieszance z cukru pudru, migdalek etc. jest wiele rodzajow loku, prosze bardzo, tu jeszcze link: de.wikipedia.org/wiki/Lokum pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria : lokma - przepis 20.11.08, 22:53 Pochodzi z ksiazki " Kuchnia turecka " - autor Inci Kut. Skladniki na paczki: 200 g maki; 200 g wody; 1 lyzka stopionego masla; 30 g drozdzy; ciut soli, cynamon w proszku do posypania lokmy. Syrop: 1,5 szkl. cukru; 1,5 szkl. wody; 1 lyzka soku z cytryny. Przygotowac ciasto, pozostawic w cieple 1 godz. Smazyc dwa razy, tj. najpierw na jasny kolor, osaczyc na sicie. Smazyc drugi raz w troche wyzszej temp. na zloty kolor. Osaczyc, polac syropem, posypac cynamonem. Odpowiedz Link Zgłoś
j.o.a.q.u.i.n.a tulumba tatlisi 24.11.08, 18:11 bardzo podobne do lokmy i rownie smaczne (niesamowicie slodkie), sa podluzne tulumba tatlisi: skladniki na syrop: 750 g cukru sok z polowy cytryny 0,5 l wody. skladniki na ciasto: 250 g maki 100 g masla 4 jajka 1 lyzeczka soli 1 lyzeczka cukru olej do wypiekania maslo rozpuscic, dodac sol 1/4 litra wody dolac. podgotowac. powoli dosypywac make, wszystko dobrze wymieszac. to wszystko ca 10 minut na sredniej temperaturze (ogniu) dalej podgotowac i caly czas mieszac. zdjac z kuchenki i ostudzic. jak ostygnie masa, dodac jajka i 10 minut cala mase ugniatac. mase ciasta wlozyc do torebki (nie wiem jak bedzie odpowiednio) z ktorej wyciska sie samym czubkiem mase. do torebki z gwiazdkowym zakonczeniem. olej na patelni rozgrzac i wyciskac na olej paluszki na dlugosc ca 5 cm. 2-3 minut piec, tak aby paluszki ze wszystkich stron byly zloto- brazowe. paluszki wyjac, polozyc na papier kuchenny aby olej splynal i wlozyc do syropu. w syropie pozostawic na 10 minut. pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś