altu 27.11.08, 13:58 za namową chłopa kupiłam schab, kawałek ładny, 1,3 kg. chce schab pieczony. taki suchy. dla mnie suchy - to nie to ;) poszukuję więc inspiracji lub przepisów (najchętniej przez was sprawdzonych) do upieczenia takiego schabu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Karolina Re: schab pieczony - szukam przepisu, inspiracji IP: *.adsl.alicedsl.de 27.11.08, 14:15 Napewno cos tu znajdziesz: szukaj.gazeta.pl/forumSearch.do?&s.sm.query=Schab+pieczony&s.sm.title=&s.sm.forumXx=77&sf=tresc&s.sm.author=&y=8&x=13 Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: schab pieczony - szukam przepisu, inspiracji 27.11.08, 14:26 polecam sposób podany przez kota klakiera - parzony. Jest w smaku podobny do pieczonego, ale zachowuje soczystość. Duż, nieobeznanych z tym sposobem przyrządznia schabu dziwią sie w jaki sposób można osiągnąc taką soczystość w pieczeni :) Przepis znajdziesz w Galerii Potraw. linka nie moge dac boo mi wyszukiwarka znów strajkuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: schab pieczony - szukam przepisu, inspiracji 27.11.08, 14:25 Inspiracja nazywa sie rekaw foliowy. O ile istotnie dobrze zrozumialam, ze chodzi ci o schab wilgotny :) Odpowiedz Link Zgłoś
daxter Re: schab pieczony - szukam przepisu, inspiracji 28.11.08, 22:44 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,75534534,85317060.html wspaniały przepis ja robie również schab i szynke w ten sposób pycha na ciepło i zimno :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: schab pieczony - szukam przepisu, inspiracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.08, 12:00 daxter napisała: > fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,75534534,85317060.html wspaniały przepis ja > robie również schab i szynke w ten sposób pycha na ciepło i zimno :) Zrobiłam karkówkę w ten sposób skuszona zachwytami na forum. Żadna rewelacja, choć smak przyzwoity. Jak dla mnie zbyt "prosty". Wyraźnie i mocno czuć sól (choć z komentarzy wynikało, że nie czuć). Ale może dlatego, że ja używam bardzo mało soli do potraw. Ja piekę karkówkę na różne sposoby i lubię sporo przypraw, w tym ostrych. I wcale to nie jest pracochłonne, a dużo lepiej wygląda na talerzu :) Odpowiedz Link Zgłoś
salsadura Re: schab pieczony - szukam przepisu, inspiracji 29.11.08, 00:13 A ja polecam "garnek rzymski"!Mieso jest miekkie,przypieczone,ale soczyste,naprawde pyszne!Nie trzeba polewac,pilnowac,zeby nie wyschlo,mozna dorzucic warzywa i ma sie caly obiad gotowy do podania. Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: schab pieczony - szukam przepisu, inspiracji 29.11.08, 13:23 dzieki za odpowiedzi ;) gwoli uzupełnienia, z prośbą o jeszcze: nie-suchy tzn. z jakimś nadzieniem. śliwki suszone odpadają. czym mozna jeszcze nadziać taki schab? ew. jakaś rolada schabowa - jak tak, to z czym go można wyrolować? Odpowiedz Link Zgłoś
daxter Re: schab pieczony - szukam przepisu, inspiracji 29.11.08, 21:53 Chudy boczek lub farsz pieczarkowy lub mielone mieso wieprzowe , lub dobra kiełbasa tzw, sztygarski co lubisz :) Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria Re: schab pieczony - kto skasowal moj post ? 29.11.08, 22:45 Dzisiaj o godz.17-tej pisalam o zasadach pieczenia schabu. Czy komus to przeszkadzalo? Byl przeciez przez jakis czas i nagle zniknal...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: schab pieczony - kto skasowal moj post ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.08, 12:14 wanda-maria napisała: > Dzisiaj o godz.17-tej pisalam o zasadach pieczenia schabu. > Czy komus to przeszkadzalo? Byl przeciez przez jakis czas i nagle > zniknal...... Napisz proszę jeszcze raz. Może skasowano post przez pomyłkę... Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria Re: schab pieczony - zasady pieczenia 29.11.08, 17:44 Upieczony schab ma byc soczysty, nigdy SUCHY ! Przed pieczeniem nalezy go doprawic roznymi przyprawami i ziolami np. tymianek szalwia, rozmaryn, lisc laurowy, kolorowy pieprz, gozdziki, imbir, czosnek, cebula i in./ Albo wlozyc do marynaty / np. biale wytrawne wino, 2 lyzki oliwy, cebula,marchewka, lisc laurowy, tymianek, gozdziki i in./ W obu przypadkach trzymac w lodowce przez cala noc. Przed pieczeniem wyjac mieso z lodowki i pozostawic w temp. pokojowej ok. 1 godz. Osuszyc, obwiazac nicia, obsmazyc na rumiano ze wszystkich stron, posolic. Piec w piekarniku w temp. 180°C, tj. pol godz. na kazde pol kg miesa. Podczas pieczenia czesto podlewac np. bialym wytrawnym winem, jasnym piwem, rosolem lub woda. Po upieczeniu wyjac schab na polmisek, przykryc folia i pozostawic w wylaczonym piekarniku na 10 min. aby odpoczelo. Sos spod pieczeni ocedzic, doprawic, np. smietanka, jesli za rzadki zagescic skrobia ziemniaczana. Schab komponuje sie dobrze z jarzynami / np. grzybami, pomidorami, endywia, marchewkami, fenkulem, selerami i in./ i owocami / np. jablkami, pomaranczami, ananasem, bzroskwiniami, suszonymi owocami /. Mozna go faszerowac, np. ziolowym serkiem z czosnkiem; po skandynawsku : ser typu bleu, starte jablka, pistacje, zamiast sliwek suszone morele i in. W wersji z owocami polecam prze koncem pieczenia polac schab plynnym miodem lub slodkim sosem sojowym. W przypadku pieczeni z pomaranczami - likier pomaranczowy. W polowie piecenia dodaje plasterki pomaranczy razem ze skorka. Po upieczeniu sa niejadalne, ale sos !!! Podaje ze swiezymi pomaranczami, pokrajanymi w plasterki, ale bez skorki. Cos jeszcze dodac ? Odpowiedz Link Zgłoś
tannat To może z ziołami? 30.11.08, 14:49 Rozetnij (tak jak na roladę i rozłóż). Połóż szałwię (w listkach), natkę pietruszki, oliwa z oliwek, skórka z cytryny, ew. sól, pieprz. Zroluj, obłóż boczkiem, zwiąż ciasno i piecz 200 C ok 40 min. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remix Po co te temperaury? IP: *.netia.com.pl 30.11.08, 17:23 Schab w każdym wydaniu: tzn. solo, z suszoną śliwką, morelą czy czym tam sobie kto winszuje, zawsze szpikuję draskami czosnku i ewentualnie mini słupkami słoniny, wciśniętymi w głębokie nacięcia wykonane wąskim nożem. Zwykle obwiązuję mięso lnianą dratwą, nawet gdy nie jest niczym nadziewany. Uważam, że tak ładniej wygląda. Następnie obsmarzam, że wszystkich stron na silnie rozgrzanym smalcu. (Olej, może i zdrowszy, no ale efekt smakowy nie ten...) Przy obsmarzaniu nie należy zapominac o powierzchniach czołowych schabu. Dobry do tego jest taki większy wok - łątwo się obraca. Keksówkę, fajna jest taka ceramiczna, można wyłożyc cieniusieńkimi plastrami słoniny, oprószam dno - ewentualnie tę słoninę - solą i pieprzem. Można też dac kminek i majeranek, jak ktoś lubi. Na to kładę podsmarzony schab. Na wierzch sól i pieprz i znów cienka słoninka. Przykrywam to folią Al i do piekarnika nastawionego na 70- 80 C. W takiej temperaturze piecze(?) się 3-4 godziny. Po trzech godzinach można sprawdzic miękkośc albo temperaturę termometrem ze szpikulcem. Powinna wynosic te 70-80 C. (Ręczę, że gdy piecze się w temp. 200 C, to i tak temperatura wewnątrz mięsa nie przekroczy tej granicy - no chyba, że się nam danie spali, co jest możliwe.) Na koniec pozbawiam mięso sznurka i obłożenia ze słoniny. Przerażonych tą słoniną zapewniam, że potrawa nie jest wcale jakoś strasznie tłusta. Słonina ma jedynie zapobiec przesuszeniu miesa. Takiego schabu można używac na zimno do chleba, albo na gorąco. Wtedy na bazie tego co pozostało w keksówce po pieczeniu można zrobi sos do podlania. Wykonane metodą "niskotemperaturową" każde mięso, nie tylko schab, jest - jak wypraktykowałem - jędrne i nigdy nie przesuszone. Wadą dla niektóych może by długi stosunkowo czas pieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tannat Re: Po co te temperaury? 01.12.08, 10:11 "Pieczenie" w takiej niskiej temp. chyba zwie się prużenie i rzeczywiście sprawdza się czasami wyśmienicie (ze schabem nie próbowałem). Gdy wielki kawał mięcha to i 7-8 godzin nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d. Re: Po co te temperaury? IP: *.adsl.inetia.pl 03.12.08, 22:27 Sposobem na wszelkie pieczenie jest posiadanie termometru kuchennego - takiego ze szpikulcem. Odkąd mam - każda pieczeń jest soczysta i pyszna. Nie próbowałem Waszych sposobów (niska temperatura, długie pieczenie - na pewno spróbuję), natomiast chciałem powiedzieć, że nie istotne do jakiej temperatury będzie nagrzany piekarnik - ważne jest to, do jakiej temperatury nagrzeje się mięso. Osobiście wyjmuję schab między 60 a 70 stopniem Celsjusza, czyli generalnie się zgadzamy. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: schab pieczony - szukam przepisu, inspiracji 01.12.08, 11:02 nie wiem skad mam ten przepis, 1kg poledwica,schab? nie znam polskiej roznicy 2 zabki czosnku(nieobranego)rozmaryn 1/2 kostki rosolowej 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego 2 lyzki oleju 1 lyzeczka zielonego pieprzu 2 lyzki smietany mieso posypac dodatkami i pomasowac, podsmazyc na oleju z czosnkiem,jest dodany caly dodac kostke rosolowa i wino 3 minuty potem razem podsmazac, zostawic pare minut na boku, potem dodac pieprz zielony i podsmazyc dalej 7 min. i juz gotowe,wspanialy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: schab pieczony - szukam przepisu, inspiracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.08, 12:19 mhr-cs napisała: > nie wiem skad mam ten przepis, > 1kg poledwica,schab? nie znam polskiej roznicy Myślę, że chodzi o polędwiczkę. Różnica jest spora i ze schabem (zwłaszcza grubszym) ten przepis mógłby się nie sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: schab pieczony - szukam przepisu, inspiracji 04.12.08, 13:17 Gość portalu: ania napisał(a): > mhr-cs napisała: > > nie wiem skad mam ten przepis, > > 1kg poledwica,schab? nie znam polskiej roznicy > > Myślę, że chodzi o polędwiczkę. Różnica jest spora i ze schabem > (zwłaszcza grubszym) ten przepis mógłby się nie sprawdzić. mialam na mysli schab (nie ta mala poledwiczke bo jej bym tak nie robila)) a teraz wiem, to czytalam gdzies na polskiej kuchni, Odpowiedz Link Zgłoś
magosiaa Re: schab pieczony - szukam przepisu, inspiracji 03.12.08, 22:56 A ja ostatnio piekłam schab w cieście francuskim, takim zwykłym, kupionym w sklepie. Natarłam schab solą, czosnkiem, dodałam papryczkę chili, na noc do lodówki, przed samym pieczeniem zawinęłam w ciasto, do piekarnika i już. 1,3 kg piekłam ok, 1,2-1,3 h. Do tego plolecam sos grzybowy (ugotowane suszone grzyby, pokroić w cieniutkie paseczki, cebulę drobno pokroić i podsmażyć, wrzucić do wywaru z grzybów, śmietanę zakwasić cytryną, dodać cukier, żeby uzyskać słodko-kwaśny smak, zagęścić mąką, i połączyć z resztą składników, zagotować ale czujnie, pycha, wypróbowałam na gościach) Odpowiedz Link Zgłoś
westina Re: schab pieczony - szukam przepisu, inspiracji 03.12.08, 23:28 a moze tak pieczony w ciescie francuskim? ciasto gotowe mozna wylozyc lisciami szpinaku /nawet mrozonego/ zawinac w rulon i piec w piekarniku. :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: schab pieczony - szukam przepisu, inspiracji 04.12.08, 13:05 a czy juz skozystalas z jakiejs inspiracji, czy to miesko czeka na wiecej, Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: schab pieczony - szukam przepisu, inspiracji 04.12.08, 14:29 na razie w ramach crash-testu zrobiłam sam schab pieczony, nadziewany ziołami (szpikulcem dziurki zrobilam, i tam wpychałam paluchami kulki z mieszanki ziół). pieczony w rękawie. teraz chcę wypróbować ten z owocami. ale - jadłam 'w gościach' schabową roladę ze szpinakiem i serem, niestety nie miałam możliwości uzyskać przepisu - a szkoda, bo pyyyyszny był. i czekam na więcej inspiracji i przepisów :) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś