an_0 Re: Jakie ryby robicie na wigilię ? 05.12.08, 22:27 ja w tym roku myślałam o mintaju. U mnie nikt nie jada karpia bo nie lubią. W zeszłym roku robiłam łososia. W tym będzie chyba mintaj... Odpowiedz Link Zgłoś
szalona.manuela Re: Jakie ryby robicie na wigilię ? 11.12.08, 20:39 Nie obraź się, ale mintaj to ryba z dolnej półki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: Jakie ryby robicie na wigilię ? IP: *.fbx.proxad.net 12.12.08, 22:35 Karp tez. Jest to jedna z najtanszych ryb. Odpowiedz Link Zgłoś
salsadura Re: Jakie ryby robicie na wigilię ? 05.12.08, 22:36 Karp jak zawsze(tata wyprowadzilby sie chyba z domu,jakby karpia na Wigilie nie bylo;-)i chyba sole zrobie dla dziecka,bo karp straszy osciami,a jej juz raz taka w gardle stanela:-(.U nas je sie tez sledzia,ale nie podczas kolacji wigilijnej,raczej tak w miedzyczasie,gdy kogos glod straszny dopadnie;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Jakie ryby robicie na wigilię ? IP: *.fbx.proxad.net 05.12.08, 22:42 Myslalam o rybie Sw. Piotra, karpia nikt nie hce jesc. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Jakie ryby robicie na wigilię ? 05.12.08, 22:43 Karp! Smażony na masle. Mnóstwo!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Jakie ryby robicie na wigilię ? IP: *.aster.pl 05.12.08, 23:01 Karpia nie lubimy, więc będzie pstrąg dla mnie i męża. Dla dzieci jakieś ryby morskie, bo te z kolei nie lubią ryb słodkowodnych. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Jakie ryby robicie na wigilię ? 05.12.08, 23:12 Oczywiście karp w galarecie, śledzie w oleju, może zupa rybna z grzankami. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia1607 Re: Jakie ryby robicie na wigilię ? 05.12.08, 23:13 Karp smazony na masle, pstrag z migdalami i mazurski sandacz z sosem smietanowo-grzybowym. Tesciowa filetuje zawsze ryby, wiec sa "bezpieczne", ona jest bardzo dokladna, nie ujrzysz u niej ani jednej ostki. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: Jakie ryby robicie na wigilię ? 06.12.08, 07:26 Karp smażony. Mówicie, że z karpia przed smażeniem, też można wybrać ości? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia1607 Re: Jakie ryby robicie na wigilię ? 06.12.08, 10:16 I nie tylko z karpia, z kazdej ryby, tylko to zmudna praca.... Odpowiedz Link Zgłoś
krupcia71 Re: Jakie ryby robicie na wigilię ? 08.12.08, 15:00 sylwio1607, a można prosic o przepis na tego sandacza mazurskiego? na pstrąga zresztą też :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia1607 Re: Jakie ryby robicie na wigilię ? 08.12.08, 21:31 Krupcia, juz podaje:-) Sandacz po mazursku 2 garscie grzybow suszonych zalewamy woda, tak aby byly przykryte, gotujemy do miekkosci. Wyjmujemy z wody (wody nie wylewamy) drobno kroimy. Na patelnie wrzucamy cebule pokrojona w kostke, pokrojone grzyby, solimy, pieprzymy, mieszamy, po ok 10 minutach dodajemy wode w ktorej gotowaly sie grzyby, chwilke gotujemy, na koniec wlewamy smietane okolo 200ml ...i gotowe. Filety z sandacza solimy, pieprzymy, smazymy na masle z olejem. Sos podajemy osobno. Pstrag z migdalami to nic innego jak smazony pstrag na masle z olejem,posypany (polany) smazonymi platkami migdalowymi na masle, posypane wszystko natka (duzo). Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: a ja robie to: 06.12.08, 12:32 www.deliciousmagazine.co.uk/recipes/Russian_fish_pie_3900 Losos w ciescie francuskim z ryzem i grzybami :) Odpowiedz Link Zgłoś
daxter Re: a ja robie to: 06.12.08, 19:19 Macie jakis sposób na zamordowanie karpia u nas w sklepach nie mordują a nie chcę sniętego kupić.Zawsze robiła to Babcia niestety nie żyje no i będe musiała zrobic to sama chłopy odpadają rzaden sie nie podejmie ani syn ani mąż :( Odpowiedz Link Zgłoś
smettka Re: Jakie ryby robicie na wigilię ? 06.12.08, 19:43 Losos bedzie, bo karpia nie lubimy. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Jakie ryby robicie na wigilię ? 07.12.08, 11:43 u nas zawsze karp, nawet dzieci nauczyly sie jesc oczywiscie robiony w calosci,mniej osci w wywarze warzywnym, dla nielubiacych w niemczech te kielbaski z kiszona kapusta i ziemniakami, a 25.12.08 wtedy ges,kaczka,zajac i wiele wiecej, Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha-hexa Re: Jakie ryby robicie na wigilię ? 07.12.08, 14:14 Od zawsze tylko i wylacznie karp:) gdyby go zabraklo to sie wypisuje z tego swiata hihi a i koniecznie filety a nie dzwonki , karp smazony i panierowany :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anusiast Re: Jakie ryby robicie na wigilię ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.08, 12:52 u mnie tradycyjnie karp w śmietanie z pieczarkami - miodzio Odpowiedz Link Zgłoś
qmc Re: Jakie ryby robicie na wigilię ? 09.12.08, 20:10 W tym roku stawiamy na moskie. Bedzie sola smazona na masle. Odpowiedz Link Zgłoś
wieslawawie Re: Jakie ryby robicie na wigilię ? 10.12.08, 21:10 koniecznie karp(jeden dla mnie) smażony,pieczony w pikarniku z grzybami leśnymi w brzuchu,gotowany z zupy,w galarecie,morskie dla dzieci i Męża ,i śledzie na biało Odpowiedz Link Zgłoś
daxter Re: Jakie ryby robicie na wigilię ? 11.12.08, 20:21 Kupiłam dzisiaj na probę mintaja i tilapie mintaj ohyda wyladował w koszu tilapia nieła w smaku podobna do karpia tylko mieso bardziej chude i zwarte .U nas na ślasku masakra jesli chodzi o ryby drogo to nikt nie kupuje no i dlatego problemy ze swiezoscią juz nie mam siły nie wiem czy te tilapie to jak pangi hodowlany czy jak ?Chyba jednak zamorduje karpia byle miec swieżą rybę :) Odpowiedz Link Zgłoś
szalona.manuela Re: Jakie ryby robicie na wigilię ? 11.12.08, 20:40 Waham się pomiędzy: halibutem, pstrągiem Nie wiem czy doradę kupię, jeśli tak, to ją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: Jakie ryby robicie na wigilię ? IP: *.fbx.proxad.net 11.12.08, 21:54 O, dorada - doskonaly pomysl! Pyszna, szlachetna. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: Jakie ryby robicie na wigilię ? 11.12.08, 21:24 na pewno nie karpia :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Jakie ryby robicie na wigilię ? 12.12.08, 09:51 amoze cos z tego programu na tvpolonia Ryby z Biebrzy clip, galki rybne,kielbaski z ryby, www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/kuchnia-z-okrasa/wideo/ryby-z-biebrzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Ryba po żydowsku IP: *.daewoo.lublin.pl 12.12.08, 12:41 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=87634917&a=87656182 Do zmielonej ryby dodać zeszkloną na maśle cebulę, pieprz, sól, bułeczkę namoczoną i odciśniętą. Ta ryba to może być też szczupak itp. a nawet ryby morskie w porywach. Odpowiedz Link Zgłoś
jaroosi 3 rodzaje ryby 12.12.08, 13:15 Ja na Wigilie przygotuje 3 rodzaje ryby: - musowo karp smażony z cebulką - śledzie, ale w tym roku nie będę na śmietanie czy w oliwie tylko zrobię sałatkę śledziową z fasolką perłową i ziemniakami w sosie musztardowym - pierwszy raz rybę po grecku, w wersji mojej kuzynki czyli panga pieczona w sosie naleśnikowym i warzywa tak jak w każdym przepisie. W zeszłym roku obok karpia i śledzi, zamiast ryby po grecku była ryba zapiekana ze szpinakiem i serem żółtym oraz ryba w sosie chrzanowym z rodzynkami. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: 3 rodzaje ryby 12.12.08, 16:31 Ja znam wersje ryby greckiej: filet z dorsza pokrojony w niewielką kostkę i warzywa w kostkę, razem duszone.. rewelacja, jezeli nie na Wigilię, to spróbuj sobie ot tak :) Jadlam etz kiedys rybe po grecku na zimno (wole cieplą) - byla upieczona w calosci i polana ugotowaną marchewką w kostkę i dużą iloscią cebuli smazonej - w sumie niezle smakowalo Odpowiedz Link Zgłoś
jaroosi Re: 3 rodzaje ryby 12.12.08, 16:47 Dzięki, na 100 % będę eksperymentować i wykorzystywać wasze rady :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Ryba po żydowsku 12.12.08, 13:17 oczywiscie tej po zydowsku jest bardzo duzo, ale jeden przepis mnie przestraszyl, bo jak mozna taka rybe tak dlugo gotowac, np.ze strony gotujmy.to Rybę oczyścić z łusek, usunąć wnętrzności, umyć i lekko osolić. Cebulę pokroić w plastry i wyłożyć nią dno garnka. Karpia położyć na cebulę, posypać cukrem i zalać taką ilością zimnej wody, by ryba swobodnie w niej pływała. Gotować ok 40 minut. Rybę wyjąć, delikatnie zdjąć z niej skórę, usunąć ości i podawać pokropioną wywarem z gotowania. Świetnym dodatkiem do karpia będzie surówka z zielonej sałaty, świeżego ogórka i szczypiorku w sosie jogurtowo- chrzanowym. ja nie gotuje tylko parze?60-70C nawet karp 1,5-2kg nie potrzebuje wiecej jak max.20-25min. oczywiscie moj po polsku, nie wiem co by bylo po 40 min. Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: Jakie ryby robicie na wigilię ? 15.12.08, 16:07 bedzie kilka rodzajow wilk morski, dorade i owoce morza (muszle sw. jakobsa, langusty i zobacze, co bedzie swiezego). Odpowiedz Link Zgłoś
authentica Re: Jakie ryby robicie na wigilię ? 17.12.08, 21:45 Zaplanowalam dorade, jesli uda mi sie kupic. Odpowiedz Link Zgłoś