sntx 15.12.08, 22:37 Filety w occie obrałam ze skóry następnie pokroiłam cebule (sparzyłam)i ogórka kiszonego . Wszystko na przemian warstwami poukładałam w pojemniku posypując majerankiem i papryką zalałam olejem i czekam aż dojrzeją:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smutas13 Re: zrobiłam śledzie..... 16.12.08, 06:26 Uwielbiam śledzie. Na Wigilię kupuję solone, trochę poleżą w zalewie i można je jeść przyprawione na różne sposoby - jak komu smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: zrobiłam śledzie..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 19:06 a w jakiej zalewie one mają leżeć i jak długo? Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: zrobiłam śledzie..... 17.12.08, 08:40 Gość portalu: ola napisał(a): > a w jakiej zalewie one mają leżeć i jak długo? My tak robimy - co nie znaczy, że to reguła. Zalewa na ok. 1 kg. śledzi: 1,5 szkl. wody 1 duża cebula - pokrojona w ćwierćplasterki liść laurowy ok. 1 łyżki octu cukier (kiedyś były śledzie z beczki, które miały tzw. mlecz, też się go dodawało) Zalewę zagotować chwilkę, ostudzić. Zimnę zalewą, zalać wcześniej wymoczone i pokrojone śledzie. Odstawić do lodówki. Do sporządzenia śledzi w śmietanie, wyjmujemy je z zalewy, dodajemy świeżej cebuli, ew. jabłko - jeśli ktoś lubi, dodajemy śmietanę lub olej, przyprawiamy wg. smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: zrobiłam śledzie..... 17.12.08, 09:03 smutas13 napisała: > Gość portalu: ola napisał(a): > > > a w jakiej zalewie one mają leżeć i jak długo? > > My tak robimy - co nie znaczy, że to reguła. > Zalewa na ok. 1 kg. śledzi: > 1,5 szkl. wody > 1 duża cebula - pokrojona w ćwierćplasterki > liść laurowy > ok. 1 łyżki octu > cukier > (kiedyś były śledzie z beczki, które miały tzw. mlecz, też się go > dodawało) > Zapomniałam: Trzeba jescze dodać ziele angielskie 3-4 szt. i pieprz czarny - cały ok. 6 szt. > Zalewę zagotować chwilkę, ostudzić. Zimnę zalewą, zalać wcześniej > wymoczone i pokrojone śledzie. > Odstawić do lodówki. > Do sporządzenia śledzi w śmietanie, wyjmujemy je z zalewy, dodajemy > świeżej cebuli, ew. jabłko - jeśli ktoś lubi, dodajemy śmietanę > lub olej, przyprawiamy wg. smaku. > > Odpowiedz Link Zgłoś
wibracyjny Re: zrobiłam śledzie..... 16.12.08, 07:06 Mają zakwitnąć? Parzenie kiszonych ogórków wcale nie rozumiem. Może byś napisała dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
em_es czytanie ze zrozumieniem pomaga 16.12.08, 07:52 naprawdę ;) autorka wyraźnie napisała, iż sparzyła cebulę, o parzeniu ogórków nie wspominała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogema Re: zrobiłam śledzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 08:56 Ja też, ja też! Kupiłam filety skandynawskie, obrałam ze skórki, pokroiłam na eleganckie kawałki, ułożyłam w naczyniu ciemym do góry, zasypałam cukrem i bardzo grubo czarnym pieprzem, zarzuciłam cebulką, powieliłam warstwy i zalałam olejem. I czekam... Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: zrobiłam śledzie..... 16.12.08, 11:05 Kurczę, pierwszy raz spotykam się z obieraniem śledzi ze skórki. Czy to tak ze wszystkimi się robi? Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: zrobiłam śledzie..... 16.12.08, 11:21 ja robię.... no jak śledzie lubie tak skórka jakoś mnie obrzydza :( rybiej skóry to ja wogóle nie lubie... Trauma z dzieciństwa (pijawki :( ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: zrobiłam śledzie..... IP: *.icpnet.pl 16.12.08, 12:08 I ja tak mam ze skórą. Jedynie taka bardzo chrupka z grilla albo gdy ryba jest pieczona na chrupko na tłuszczu. Ale taka srebrna, śliska - koszmar. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: zrobiłam śledzie..... 16.12.08, 15:01 jesli sa solone przeznaczone do oleju to obieram ze skory jesli do marynaty to nie - ocet zmiekcza wszystko odpowiednio i ryba by sie zwyczajnie rozleciala - eksperymentowalam bedac jeszcze uczennica liceum :) ale tylko sledzie tak zwane z beczki, do odkruszenia soli przez trzepniecie o cholewe - jak mawia moj tata Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: zrobiłam śledzie..... 16.12.08, 15:40 do rolmopsow nie sciagam tej skorki, ale do salatki z cebula i ogorkiem w oleju wtedy sa bez skorki, Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: zrobiłam śledzie..... 16.12.08, 19:56 A, to taka kwestia osobnicza - rozumiem. Mnie skórka nie przeszkadza, a w kwaskowych zalewach by się jednak rozpadły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogema Re: zrobiłam śledzie..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 08:55 nie, tylko te skandywanskie, po prostu jak będziesz w sklepie, to zobacz. To są dwa płaty połączone skórą. Zdejmuje się ją jak skórę z pomarańczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: zrobiłam śledzie..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 19:05 filety w occie, to już są chyba gotowe do jedzenia i nie trzeba z nimi nic robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pakulec Re: zrobiłam śledzie..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 19:39 gratulacje ;). taki sledzik pozniej do buleczki z maselkiem jakims dobrym i pychota. albo ziemniaki ze sledzikiem...mniam obiadek. takie sledzie to dobrze smakuja z ziolowym kerrygoldem Odpowiedz Link Zgłoś
sntx co dodajecie do takich śledzi jeszcze? 16.12.08, 20:31 ogórków nie parzyłam tylko cebule u mnie zawsze śledzie bez skóry a Wy co dodajecie do takich śledzi jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoiwo65 Re: Śledzie "troszeczkę inaczej":-) 17.12.08, 09:57 •4 filety solonych śledzi, •30 g. suszonych grzybów, •2 cebule, •łyżka koncentratu pomidorowego, •1/8 litra oleju, •2 korniszony, •kilka ziaren pieprzu, majeranek, •cukier, sól, pieprz mielony, •mleko. Śledzie namoczyć w słodkim mleku przez 1 godz. Osuszyć i pokroić w dzwonka. Grzyby namoczyć, zalać niewielką ilością wody i zostawić na 2 godz. Następnie gotować grzyby z pieprzem i solą. Miękkie osączyć i posiekać. Cebulę obrać, posiekać, sparzyć i wymieszać z grzybami oraz z pokrojonymi w kostkę korniszonami. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. W słoju układać śledzie na przemian z „sałatką” grzybową i polewać olejem. Odstawić na 2 - 3 godz. do „przegryzienia”. Polecam i życzę smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
panibarakuda Re: zrobiłam śledzie..... 17.12.08, 10:23 mniam, smakowite ... Oj chyba zgłodniałam od tych czytanych pyszności ... Zrobionego wcześniej w zalewie śledzia, polałam sosem : kapary + majonez + ząbek posiekanego czosnku + pieprz + odrobina soli. Wyszło fajne, a sos dobry również do rybki na ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karp a ma ktos przepisa na zalewe estragonowa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.08, 22:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młoda Re: zrobiłam śledzie..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.08, 20:34 ja na przykład posypuje śledzie jeszcze musztardą w proszku.......mniam mniam Odpowiedz Link Zgłoś