Dodaj do ulubionych

foie gras pate

IP: 62.80.66.* 06.11.03, 15:32
czy ktos ma przepis na pasztet z gesich watrobek?

Obserwuj wątek
    • Gość: Syrena Re: foie gras pate IP: 217.153.180.* 06.11.03, 15:40
      A skąd - jeśli można wiedzieć - wieźmiesz te gęsie wątróbki????
      Syrena
      • Gość: kicius Re: foie gras pate IP: 62.80.66.* 06.11.03, 16:01
        sa w sklepie
        • Gość: melmire Re: foie gras pate IP: *.w80-8.abo.wanadoo.fr 07.11.03, 20:05
          Takich prawdziwych foie gras raczej nie kupisz, to kosztuje majatek :)
          Ale i zwykle watrobki pewnie wyjda pysznie :)
    • Gość: wini3 Re: foie gras pate IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 06:43
      Podaję z Monatowej - pasztet strasburski
      Kilo dużych gęsich wątrobek namoczyć w mleku na noc. Pół funta młodej słoniny
      ugotować do miękkości- pokrajać w plastry. Zasmażyć jedną cebulę, włozyć na
      spód połowę słoniny,obrane z błonek watróbki,cebula, przykryć słoniną, dać
      korzeni i gałki muszkat.i podlawszy dwie łyżki rosolu dusić przez 15 min.
      przepuścić przez maszynkę, przefasować przez sito, posolić, dać białego
      pieprzu, wymieszać z truflami ugotowanymi i pokrajanymi w talarki i układać w
      gliniane terinki . Na wierzchu zalać gęsim smalcem. Dalej jest jak przechowywać
      w tych terinkach. Myślę, że od momentu trufle reszta nieaktualna - mamy
      słoiczki itp. Lepiej zrób po prostu kawior żydowski - cebulka, wątróbki, masło,
      jajka na twardo. Ostatnio z resztek robiłam grzanki i na wierzch ser - pycha.
      • Gość: kicius Re: foie gras pate IP: 62.80.66.* 07.11.03, 10:45
        dzieki,A "kawior zydowski"tez trzeba piec?
        • Gość: wini3 Re: foie gras pate IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 17:46
          Nie, tylko złożyć do kamionkowego naczyńka / wystarczy do słoika bo długo i tak
          nie postoi / i do lodówki.
          • byhanya Re: foie gras pate 07.11.03, 17:54
            czy naprawde macie sumienie jesc gesie watrobki????
            • wedrowiec2 Re: foie gras pate 07.11.03, 18:49
              Jesli chodzi o moja własną watrobę, to nie mam sumienia, ale jem. Tucz gęsi w
              celu otrzymania stłuszczonych wątrób (bo z takich najlepiej udaje się foie gras
              pate) jest barbarzyństwem. Barbarzyństwem jest też zabijanie cielatek o
              wielkich, niewinnych oczach i zabijanie małych wesołych prosiaczków by po
              upieczeniu podac je z jabłkiem w pyszczku i kaszą gryczaną.
              Gęsi mozna hodować nie stosując drażliwych metod. Foie gras pate jedzono zanim
              pojawiły się metalowe rury przez które po wprowadzeniu do przełyków gęsi sypie
              się ziarno kukurydzy.
              • Gość: Jarosz Re: foie gras pate IP: *.proxy.aol.com 08.11.03, 04:05
                A forum wegetariańskie to już gdzie indziej.
                • wedrowiec2 Re: foie gras pate 08.11.03, 10:14
                  Jeśli próbujesz być złośliwy, to nie jesteś w tym najlepszy. Nie jestem osobą
                  odpowiednią do przyjmowania krytyki skierowanej do wegetarian i nie kieruj mnie
                  na fora, którymi nie jestem zainteresowana. Przeczytaj dokładnie mój wpis.
              • byhanya Re: foie gras pate 08.11.03, 17:43
                tak tylko male prosiaczki nie tluka lbow, zeby popelnic samobojstwo, zeby ulzyc
                w cierpieniu, tak jak to robia gesi
                • wedrowiec2 Re: foie gras pate 08.11.03, 18:28
                  Jestem zdecydowaną przeciwniczką wymuszonego tuczu gęsi na stłuszczone wątroby.
                  Tuczu, którym zajmuja się tylko polscy i węgierscy chłopi. Gęsi można też
                  tuczyć w sposób intensywny, ale naturalny. Tak samo, jak jestem przeciwna
                  transportom koni i jagniąt (ale o tym się nie mówi, bo górale ....) do rzeźni
                  włoskich. Trzeba rozdzielić zdroworozsądową hodowlę zwierząt z ich
                  maltretowaniem.
                  Pozdrawiam
                  • byhanya Re: foie gras pate 08.11.03, 19:55
                    Gdzie mozna kupic "humanitarna" watrobke gesia?
                    • wedrowiec2 Re: foie gras pate 08.11.03, 20:16
                      Nie znam się na hodowli drobiu i masarstwie, ale podejrzewam, że wątróbki gęsie
                      sprzedawane w sklepach, to są "zwykłe", tzn. hodowane (gęsi, nie wątróbki) w
                      normalny sposób, tak jak cały inny drób. Te stłuszczone, po intensywnym
                      tuczeniu sa wysyłane do obcych krajów (np. Francji), gdzie specjalny tucz jest
                      zakazany. Wiem, że za granicą wątróbki osiągają wysokie ceny, a u nas nie
                      róznią się istotnie od cen wątrób pochodzących od innego ptactwa.
    • wedrowiec2 Re: foie gras pate 07.11.03, 19:01
      I jeszcze przepis na pasztet z gęsich wątróbek wg Kuchni Polskiej, wyd. 1954
      rok (nie próbowałam tego robić - nie odpowiadam za efekt końcowy:)
      2 gęsie wątróbki
      6 dkg cebuli
      1 dgk suszonych grzybów
      1/8 litra mleka
      3 dkg smalcu
      10 dkg masła
      gałka muszkat., imbir, pieprz, sól
      grzyby starannie umyć. namoczyc w 1/8 litra wody, dodać 1/8 litra mleka,
      gotowac do mieości. Wywar odparowac (3 łyżki). cebule obrać, pokrajać w
      cieniutkie talarki i udusić na smalcu podlewając wodą, aby sie nie zrumieniła.
      Pod koniec duszenia dodać opłukane, pokrojone wątróbki, dusic razem ok. 10
      minut, uduszona cebule i wątróbki prztrzeć przez sito (mozna przepuścic przez
      maszynkę przez drobne sitko 3 razy) i wymieszac z wywarem grzybowym. Do masy
      dodać masło i utrzec bardzo starannie. Przyprawic solą, pieprzem, gałka
      muszkatołową i imbirem. Pasztet ułozyc w forme piramidki na półmisku okragłym i
      przybrac listkami zielonej sałaty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka