Gość: gocha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.03, 00:50 witam! chcę zrobić jutro murzynka z polewą czekoladową. Macie jakieś przepisy na dobrą polewę. Pozdrowionka gocha Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Camille Re: dobra polewa IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 09.11.03, 05:49 Zrob klasyczny francuski genache- latwy i dobry. Zagrzej w rondelku smietanka/taka jak na bita smietana, czyli wysokoprocentowa/ aby byla bardzo goraca, ale sie nie zagotowala. Do smietanki, sciagnietej juz z ognia, wrzuc pokruszona, gorzka czekolade i mieszaj dopoki sie nie rozpusci. O ile pamietam proporcje to mniej wiecej 1 szklanka smietanki na 1 tabliczke czekolady. Oblej ciasto i zaczekaj az zastygnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: dobra polewa IP: *.dialup.tiscali.it 09.11.03, 10:35 Taka polewa pokryty jest tort Vianne z filmu "Czekolada". Tort czekoladowy Vianne 125 g miekkiego masla – 150 g cukru – 2 jajka – 200 g czekolady typu « fondente » - 1 lyzka Cointreau – 1 lyzka drobno startej skorki pomaranczowej / bez czesci bialej / – 220 g maki – 2 lyzki gorzkiego kakao– 1 proszek do pieczenia – 250 ml mleka polewa : 25 g czekolady typu « fondente » - 375 ml smietany - piekarnik rozgrzac do 180°C - zmiskowac recznym mikserem cukier z maslem az do uzyskania konsystencji kremu - miksowac dalej dodajac jajka / po jednym /, stopiona i ochlodzona czekolade, Cointreau i skorke z pomaranczy - make przesiac razem z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawac partiami do masy raz make, raz mleko - wymieszac dokladnie - wlac wszystko do tortownicy / 25 cm / i piec przez 40 minut w temperaturze 180°C / sprawdzic patyczkiem / - wyjac tort z tortownicy ustawic na specjalnej metalowej podstawce / umozliwiajacej stygniecie tortu od spodu /, dokladnie ostudzic Przygotowac polewe: - w tym celu nalezy umiescic czekolade w metalowym pojemniku i wlac do niej uprzednio lekko podgrzana smietane / czekolada powinna sie rozpuscic w ciagu 3 minut /, wymieszac wszystko dokladnie, ochlodzic w lodowce przez okolo 20 minut / nie za bardzo / - wyjac polewe z lodowki i zmiksowac delikatnie recznym mikserem do momentu uzyskania kremu, ktorym nalezy dokladnie pokryc caly tort Vianne Odpowiedz Link Zgłoś