Dodaj do ulubionych

Mrożonki-używacie?-które polecacie?-co gotujecie?

IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 12.11.03, 14:14
Wszyscy się zgadzacie, że są zdrowe, pożyteczne i szybko można ugotować coś
smacznego. Ale co?? Zwykle piszą, żeby ugotować i podawać. A może można
wyczarować z nich coś jeszcze, poproszę o przepisy na Wasze ulepszone wersje
mrożonkowych obiadków.
Obserwuj wątek
    • Gość: bruno Mrożonki IP: 217.11.133.* 12.11.03, 14:34
      najchętniej korzystamy z mrożonych warzyw (szpinak, brokuły, brukselka), a
      spośród nich z "mieszanki chińskiej". Potem tylko trochę mięsa, przyprawy, sos
      sojowy i jedzenia po uszy.
      Oprócz tego mrożone flaczki (ale tylko obgotowane, do zrobienia samodzielnego)
      Wielkim łukiem omijamy wszelkie kluski, pierogi, bigosy. Tylko raz kupiłem
      jakieś gotowe danie z ryżem (paelia, czy coś) i NIGDY WIĘCEJ! brrr.
      Czyli - produkt jak najprostszy, nieprzetworzony.
      • default Re: Mrożonki 12.11.03, 15:01
        Bardzo fajne są różne mieszanki warzyw, o chińskiej już pisał bruno, fajna jest
        zupa fasolowa Hortexu, także inne zupy jarzynowe, można stosować nie tylko na
        zupy, ale np. poddusić warzywa z oliwą, podać z ryżem czy makaronem albo
        zawinąć w naleśniki. Niektóre są przy tym bardzo dekoracyjne, np. sałatka
        Pedros (też Hortex). Gotowe dania mrożone są raczej do niczego, chociaż
        ostatnio smakował mi szpinak w sosie śmietanowym Frosty. No i frytek używam
        też. Uniwersalną mrożonką jest włoszczyzna krojona w paski, przydaje się do
        zup, do mięsa (dosypuję do duszonej cielęciny albo robię np. gulasz z kurzych
        serduszek z dużą ilością tejże włoszczyzny), do sosu do ryby po grecku, do
        innych sosów - wszędzie znajduje zastosowanie,łatwo i wygodnie jej użyć. Zawsze
        mam w domu.
        • Gość: kaska Re: Mrożonki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 15:19
          aha. No fakt: jeszcze wszelkie kopytka, kluski slaskie czy flaki - tez kupuje
          gotowe.
          • sanis Re: Mrożonki 12.11.03, 16:05
            Kupiłam paprykarz (chyba z Hortexu). Jest to mieszanka różnokolorowej papryki,
            cebuli, cukini, fasolki szparagowej i pomidorów. Podsmażamy na rozgrzanym oleju
            i czekamy aż warzywka zmiękną. Możemy doprawic np.vegettą, zagęscić mąką.
            Smaczne danie z ryzem lub pieczywem. Pyyyycha:)

Obecnie nie kupuję tej mieszanki, tylko przygotowuję ją sama. Zamiast pomidorów
            dodaję koncentratu pomidorowego.
    • Gość: kaska Re: Mrożonki-używacie?-które polecacie?-co gotuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 15:17
      lubie marchewle z groszkiem, ktora wrzucam na troszenske oliwy, dodaje sol i
      cukier i zamaczam. Lubie tez szpinak mrozony. Sa tez mrozonki - dania, ale
      dosc drogie, nie kupuje ich. Z mrooznych kupuje jeszcze pizze.
      • Gość: kags Re: Mrożonki-używacie?-które polecacie?-co gotuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 16:23
        tez lubie smazone wazywka z wegeta j.w.
        oczywiscie brokuly, fasolka szparagowa (ziel. i zol.), kalafiorek - moze byc
        to wszystko gotowane i polane smazona na masle bulka :) albo... zapiekane z
        sosem bezamelowym i tartym serem zoltym i/lub parmezanem/rokpolem... :)
        no i uwielbiam kukurydze :) i chyba wole taka zamrozona w kolbach niz
        swieza... gotuje ja dosyc dlugo (dluzej niz w przepisie na opakowaniu) z duza
        iloscia cukru i soli... a na to prawdziwe pyszne maselko :)))
        kiedys kupowalam dosyc czesto mieszanke chinska. robilam ja z sosem sojowym,
        przyprawa 5 smakow, czosnkiem i swiezym imbirem... a i z cyckami nielota :)
        kupuje jeszcze frytki, ale tylko te superdlugie :)
        paluszki krabowe, mrozona sole, halibucika, pare razy zdazylo mi sie kupic
        krewetki, od czasu do czasu kaczki "barbi", piersi kaczece tez...
        na 100% cos jeszcze, ale niemoge sobie wiecej przypomniec :)
        • marialudwika Re: Mrożonki-używacie?-które polecacie?-co gotuje 14.11.03, 00:26
          Uzywam warzywa mrozone jak szpinak,bob etc. i gotuje je w garnku do gotowanai
          na parze.Maja wtedy piekne kolory!!!!
          Dania rybne/u nas IGLOO/ sa tez wspaniale i dania indonezyjskie jak nasi i
          bami...
          ml

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka