rozyczko 03.02.09, 22:39 Mam ochote zrobic ciasto z uzyciem w/w. Mam tez bialka w zamrazalce ...niestety nie oznaczylam ile ich tam jest w woreczku :/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania_m Re: jaka objetosc moze miec 6 bialek? IP: *.pools.arcor-ip.net 03.02.09, 23:38 na moje oko niepelna szklanka. robie czesto creme brulee z pol porcji, wiec wiem, ile zostaje. po 3 jajkach jakies 110 ml bialek. wlasnie sprawdzilam miarka :) Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia1607 Re: jaka objetosc moze miec 6 bialek? 03.02.09, 23:47 Ania_m, robilas creme brulee, prosze zdradz mi przepis. Ja raz w zyciu jadlam naprawde dobre,ale w restauracji, wiec ciezko o przepis, nie bylo czuc w nim zoltek. Robilam kilka razy z przepisow znalezionych w necie, klapa, za duzo jajek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m a prosze :) IP: *.pools.arcor-ip.net 04.02.09, 00:05 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,90496964,90498835.html watek z dyskusji o nieudanym wg lei cremie brulee. za moj recze, jestem od niego uzalezniona. zreszta i tu kiedys podawalam przepis i ktos robil i nawet wyszedl. cukru mozesz dac odrobine mniej. wanilii nie zaluj. te 4 malutkie, albo 3 normalne miseczki to pol porcji wlasnie. jak zapomne, krem siedzi w piecu godzine i tez jest ok. kupuje jajka klasy M z wolnego wybiegu. "lötlampe" do przypalania cukru nabylam w hornbachu za 12 euro, zdaje sie. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia1607 Re: a prosze :) 04.02.09, 23:48 Dzieki Ci bardzo!Wszedzie w przepisach na creme brulee jak dla mnie jest za duzo zoltek, a w Twoim mniej, wiec pewnie bedzie mi smakowal. Wlasnie rozgladam sie za tym palnikiem, w karstadt nie maja, w media markt tez nie, w höffner tez nie, ale jak napisalas , ze w hornbach maja, to musze tam zajrzec;-) Ten przepis jest na 4 -masz na mysli te male miseczki(nie wiem jak po niemiecku one sie nazywaja) po polsku chyba kokilki, tak wyczytalam w necie;-), ja mam male takie okragle, ale widzialam owalne, bardzo ladne i plytkie, tak, ze bedzie wiecej karmelu;-)) Jak zrobie dam znac, wanilii na pewno nie bede zalowac, nie za taka cene;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: a prosze :) IP: *.pools.arcor-ip.net 05.02.09, 00:02 kup tu moze tinyurl.com/b7wxpp i nie, nie wiem, czemu az tak tanio :) ja mam dokladnie taka tinyurl.com/butrfk pytaj w jakimkolwiek baumarktcie o lötlampe, najlepiej bez wbudowanej piezo-zapalniczki, bo takie kosztuja 10-15 euro wiecej. imho zupelnie niepotrzebny bajer, jakas zapalniczka, np taka dluga do swiec za 2,99 z rossmanna u kazdego chyba w domu sie poniewiera. tak, takie male miseczki-kokilki mialam na mysli o pojemnosci troche ponad 100 ml. z tym, ze na porcje leje jakies 80 - 90 ml kremu. te plaskie recamierki, czy jak im tam, beda pewnie w 40-45 min ugotowane. a nie, recamiera to rodzaj szezlagu. jakos tak podobnie sie te miseczki plaskie nazywaly :) Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: jaka objetosc moze miec 6 bialek? 04.02.09, 03:53 Ja proponuje inna, prostsza metode. :-) Wagowe proporcje kurzego jajka sa nastepujace: Bialko - 58,5% Zóltko – 31,5% Skorupka – 10,5% Bialko, w 90% jest woda stad, objetosc bialka w jajku odpowiada praktycznie objetosci wody o nastepujacej wadze (uzylem wagi sredniej z przedzialu wielkosci): - wielkosc jajka S (ponizej 53 gramów) – 50x0.585=29,25 gramów -> okolo 33 ml - wielkosc jajka M (miedzy 53 i 63 gramy) – 58x0.585=33,93 gramy -> okolo 37 ml - wielkosc jajka L (miedzy 63 i 73 gramy) – 68x0.585=39,78 gramów -> okolo 42 ml - wielkosc jajka XL (powyzej 73 gramów) – 75x0.585=43,87 gramów -> okolo 48 ml Stad, jesli bialka “rozyczko” pochodza z jaj wielkosci M, 6 bialek bedzie mialo pojemnosc 6x37=222 ml czyli, jak mówi “ania_m” … niepelna szklanke. Gdyby jednak bialka pochodzily z jajek L, zajmowalyby 6x42=252 ml a wiec pare kropel wiecej niz cala szklanka o objetosci 250 ml. Z miary jak podala “ania_m” mówiac, ze 3 bialka zajely 110 ml wynika, ze próbe zrealizowala z jajkami o wielkosci M bowiem gdyby byly wielkosci L, zajelyby 126 ml i wielkosci XL, zajelyby 144 ml. Podobne estymacje mozna zrealizowac z zóltkiem zmieniajac wspólczynnik 0,585 na 0,315. Prawda, ze proste? Dodam, ze jajka stanowia powazny spoleczny problem moralny: img132.imageshack.us/img132/4352/aborcjaml2.jpg :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: Proste, jak drut!!! 04.02.09, 10:05 Chociaz jestem humanistka, to przy gotowaniu mysle, jak scislowiec :) Twoja metoda baaaaardzo mi pasuje :) I jest NA PRAWDE prosta :) Odpowiedz Link Zgłoś