IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.09, 15:30
Jakieś propozycje dotyczące potraw w brokułami?
Moje:
* z kurczakiem i penne w sosie śmietanowym,
* z makaronem i niebieskim serem,
* zapiekanka makaronowa z szynką i serkiem topionym

Co jeszcze? :)
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Brokuły 09.02.09, 16:09
      Zrobilam ostatnio z sosem sojowym i ostrygowym, czosnkiem i imbirem
      z prazonymi nerkowcami. Bardzo fajne.
      • aga-aa Bene podasz przepis? 09.02.09, 19:25
        dziekuje
        • bene_gesserit Re: Bene podasz przepis? 09.02.09, 20:25
          Przepis z 'Olive', oryginal i zdjecie tu, ja go leciutko
          zmodyfikowalam:
          tinyurl.com/azn6k7
          (pisza, ze to na 6 osob, ale chyba jako przystawka? Imo starcza na
          2-3 osoby jako danie obiadowe, w zaleznosci od ilosci brokulow)

          lyzka oleju
          100g prazonych nerkowcow
          2 glowki brokulow, pokrojone w rozyczki
          2 lyzki sosu ostrygowego (w wersji wege zamienilam ostrygowy na
          teriyaki)
          1 lyzka sosu sojowego
          zabek czosnku w cienkich platkach
          kostka imbiru wielkosci paznokcia kciuka, w cieniutkich slupkach

          Rozgrzej odrobine oleju na patelni i upraz w tym nerkowce, dopoki
          nie zaczna robic sie zlote. Zdejmij je z patelni, dodaj na nia
          reszte oleju i wrzuc na nia brokuly. Smaz ok. 2-3 minut, dopoki nie
          zaczna zmieniac koloru na mocniejsza zielen (nadal beda twarde).
          Dodaj czosnek i imbir i smaz okolo minuty (uwazaj, zeby nie
          przypalic czosnku!). Wlej na patelnie troche wody, zmniejsz ogien i
          przykryj ja, zeby poddusic calosc - ok. 4 minut, dopoki nie zaczna
          robic sie miekkie. Po tym czasie zrob miejsce na patelni, wlej tam
          sos sojowy i ostrygowy i podkrec ogien, a potem zamieszaj z
          brokulami. Podawaj z prazonymi nerkowcami.

          Przepis jest prosty i mozna go urozmaicac - dodac karmelizowana
          cebule, odrobine papryki czy marchwi w slupkach i/lub chinski
          makaron itd.
          • aga-aa zrobiłam, pyszne, jeszcze raz dziękuje./nt 07.03.09, 13:27
        • aga-aa serdecznie dziękuje 12.02.09, 13:57
          już niedługo wyprobuje, zapowiada się nieziemsko smaczne, tylko muszę się w te
          sosy zaopatrzyć ;)
    • coralin Re: Brokuły w sałatkach 09.02.09, 16:50
      Sałatka z brokułami, pomidorami, jajkami z sosem czosnkowym. To w sezonie
      pomidorowym, a poza sałatka z brokułami , serem feta i czosnkiem marynowanym.
      Dobrze smakuje i bardzo ozdabia zimowe sałatki makaronowe(np z mięsem,
      pomidorami suszonymi).
    • mwookash zupa krem. nt 09.02.09, 16:50
    • paulinaa Re: Brokuły 09.02.09, 18:35
      zupa krem
      gotowane z sosem z fety i jogurtu nat.
      zapiekane pod beszamleme

      bardzo lubię brokuły:)
      • bobralus Re: Brokuły 09.02.09, 18:44
        ja jak bene - stri fry z wolowina, brokulami, cebula i sosem ostrygowym oraz
        nerkowcami. jadlam w holadnii w tajskiej knajpie i sie zakochalam. ze wzgledu na
        swoja milosc do warzyw ja dorzucam jeszcze paparyke i marchewke, czasem pieczarki.
    • aga-aa uwielbiam brokuły 09.02.09, 19:29
      znajomi się śmieją, ze jestem od nich uzależniona
      bardzo lubię sałatkę z brokułem, fetą, camembertem, grzankami czosnkowymi i
      uprażonymi płatkami migdałowymi
      • mika_p Re: uwielbiam brokuły 11.02.09, 23:17
        Ooo, to jakby sałatka stworzona dla mojej córki. Uwielbia brokuły i sery, lubi
        migdały :)
        Grzanek czosnkowych jeszcze nie poznała, ale ma niecałe 4 lata :)
        • aga-aa może być bez grzanek 12.02.09, 09:02
          skoro dla dziecka, czosnek może być zbyt ostrym smakiem i zrazić małą do warzyw ;)
    • marghe_72 Re: Brokuły 09.02.09, 20:52
      na przykład

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,59405488,59405488.html makaron
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,60931394,60931394.html makaron
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,55007285,55007285.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,25185065,25185065.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,65610058,65610058.html Zupa
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,65097456,65097456.html mięso
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,62604058,62604058.html mięso
      • Gość: scalla Re: Brokuły IP: *.pruszcz.mm.pl 11.02.09, 22:17
        makaron + czosnek + cebula + brokuł + czerwonafasola + feta +
        parmezan + pieprz cytrynowy + oliwa

        ryż brązowy z czarnym + cebula + pomidory + papryka + brokuł +
        sól,pieprz,czosnek + sok z cytryny + oliwa + chunky chat masala

        według mnie brokuł do niemal wszystkiego mozna wrzucić
        • wanda-maria Re: Brokuły najprosciej 11.02.09, 23:08
          Jako dodatek do dan z miesa, ryb i in.

          I Brokuly / rozyczki / ugotowane na "al dente":

          a/ brokuly + sos beszamel z tartym zoltym serem; polac nim jarzyny,
          mozna tez zapiec na rumiano;

          b/ brokuly + oliwa z oliwek + sok z cytryny;

          c/ brokuly + maslo musztardowe / miekkie maslo wymieszac z
          musztarda /.

          II Brokuly surowe podzielone na rozyczki i smazone:

          a/ na oliwie podsmazyc orzechy / np.cajou, wloskie, arachidowe i
          in./,dodac czosnek pokrajany na plasterki + brokuly, smazyc wszystko
          kilka min.,

          b/ na oliwie zrumienic chudy siekany boczek, dodac brokuly i smazyc
          kilka min. Posypac prazonymi piniami i szczypiorkiem;

          c/ na oliwie zeszklic cebule, dodac brokuly, smazyc kilka min.
          doprawic sosem sojowym i pikantnym chili /sos/, posypac zielenina;

          d/ na masle/margarynie zeszklic czosnek, dodac pieczarki w
          plasterkach, smazyc kilka min.
          odstawic na bok, na ich miejsce smazyc brokuly;
          polaczyc wszystko,podsmazyc i podawac posypane ziolami, np. bazylia,
          mieta, majerankiem, tymiankiem, natka, koperkiem i in.

          W/w przepisy pasuja rowniez do kalafiora.
    • emigrantka34 Re: Brokuły 12.02.09, 09:43
      Ja nie przepadam za brokulami, ale ostatnio znalazlam dobry przepis na zupe
      brokuilowa ( z dodatkiem pora i szpinaku).

      Składniki, 4 - 6 porcji:

      • 50 g masła
      • 1 por, umyty i pokrojony
      • 2 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
      • 1 brokuł, pokrojony
      • 4 szklanki bulionu
      • 150 g liści szpinaku
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
      • 1/2 szklanki płynnej śmietanki
      • 80 g sera ricotta

      * Ustawić głęboki średni rondel na dużym ogniu. Włożyć masło, pory i
      czosnek, gotować mieszając przez 5 minut aż pory zmiękną. Składniki zeszklić i
      za bardzo nie zrumieniać. Dodać brokuły i bulion, gotować aż brokuły będą
      miękkie, przez około 8 minut. Dodać szpinak i gotować przez kolejną minutę.
      * Zupę zmiksować na krem. Wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić solą oraz
      pieprzem. Przed podaniem dobrze podgrzać, nie zagotowując. Przelać do miseczek,
      dodać po 2 - 3 łyżki ciepłej śmietanki, na wierzch ułożyć ser ricotta i
      udekorować startą skórką z cytryny. Podawać z chrupkim chlebem.
      • paulinaa Re: Brokuły 07.03.09, 21:03
        brokułowej z czosnkiem i szpinakiem to jeszcze nie robiłam... muszę sprobować
    • eeela Re: Brokuły 07.03.09, 22:43
      Tak jak okropnie nie lubię kwiatów kalafiora, tak przepadam za brokułami. Robię
      je razem z innymi warzywami w różnych sosach do makaronów, albo po prostu same,
      ugotowane krótko we wrzącej wodzie, na stronie z jakimś mięsem z sosem. Często
      tak podając mieszam je z baby carrots (te małe, słodkie marcheweczki) - jakoś mi
      niesamowicie dobrze razem idą.
      • qubraq Re: Brokuły 01.07.09, 21:27
        eeela napisała:

        > ...przepadam za brokułami. Robię je...po prostu same, ugotowane
        > krótko we wrzącej wodzie, ...

        i ja tak robie gdy chcę mieć je po prostu na garni do miesa np. -
        odcedzam je i wykladam na patelenkę z roztopionym masłem; czy nie
        lepiej zrobic to z odpowiedni podprażoną bułka tartą? Bedzie to
        smaczne? Czy dodanie w tym momencie roztartego na soli czosnku nie
        popsuje smaku brokułów? Proszę o podpowiedź :-)
        • linn_linn Re: Brokuły 02.07.09, 08:14
          Przede wszystkim zrobic z oliwa.
          • qubraq Re: Brokuły 02.07.09, 17:00
            linn_linn napisała:

            > Przede wszystkim zrobic z oliwa.

            wiesz, jakoś nie mogę sie przestawić na oliwę, wolę masło :-)
            • Gość: gościa Re: Brokuły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 17:57
              z tartą zrumienioną bułeczką...
              • qubraq Re: Brokuły 03.07.09, 11:44
                Gościa napisała:

                > z tartą zrumienioną bułeczką...

                dzieki, dzis tak zrobię :-)
            • linn_linn Re: Brokuły 03.07.09, 12:16
              A ja sie przestawilam bardzo szybko. Maslo zostawiam do innych przepisow.
    • figgin1 Re: Brokuły 30.11.09, 16:50
      Ja lubięx w cieście kokosowym. Jogurt mieszam z wiórkami kokosowymi, tabasco i
      curry, dodaję bułkę tartą. obtaczam w tym zblanszowane brokuły i smażę na złoto.
      Pycha!
    • majkelowna Re: Brokuły 04.12.09, 15:00
      Niebieski ser? Brzmi ciekawie, aż sobie poszukam czegoś w internecie na ten
      temat. A jesli chodzi o to, z czym brokuły tooo.... Naleśniki! Koniecznie
      naleśniki z brokułami, serem, szynką i warzywami i polane sosem czosnkowym. Cud
      miód i orzeszki, naprawdę pycha :)

    • mhr2 Re: Brokuły 15.11.13, 15:50
      Gość portalu: muyyyn napisał(a):

      > najlepsze na pewno są gotowane brokuły

      niestety nie!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka