Dodaj do ulubionych

dania dla przeziębionych?

IP: *.icpnet.pl 18.11.03, 12:09
Wiem ze herbata z cytryna :) wiem ze czosnek :) ale czosnku nie da sie zjesc
przed wyjsciem np. do pracy :(
Czy mozecie polecic jakies wyraziste smakowo, rozgrzewajace potrawy ktore
moge sobie zrobic, bo wlasnie mnie "bierze" :/
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: dania dla przeziębionych? IP: *.srvsquid1.gln / localhost 18.11.03, 12:14
      moj chlopak byl ostatnio chory przez 3 tygodnie wiec zdobylam
      troche "doswiadczenia" w tej dziedzinie. Polecam wszelkie zupy (ja robie
      miksowane zupy krem) z duzej ilosci warzyw. Maja chyba sporo witamin i sa
      rozgrzewajace.

Niezle sa tez koktajle owocowe. Moj ulubiony to banan zmiksowany z kiwi i
      sokiem pomaranczowym (prawdziwa bomba witaminowa!!!)

Herbata z sokiem malinowym.

Na bolace gardlo cieple mleko z miodem.

Trzymaj sie!!!
      • jottka żepowtórze 18.11.03, 12:23
        bo był niedawno taki wątek - mleko z miodem to na zwykłe przeziębienie vel
        anginę. jeśli siadają struny głosowe czy inna krtań, mleko z miodem podrażnia
        gardło i można skutecznie zaniemówić.

poza tym - oprócz jedzenia - dobrze jest zadbać o właściwe nawilżenie powietrza
        w domu/ w pracy, choćby miske z wodą ustawić koło grzejnika
    • Gość: Annette Re: dania dla przeziębionych? IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 18.11.03, 12:57
      Grzane wino, herbata lipowa (przed snem i trzeba się dobrze przykryć).
      Energetuzujące i rewitalizujące działanie ma ponoć imbir - można zrobić np.
      zupę z dyni z imbirem.
    • Gość: piri Re: dania dla przeziębionych? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.03, 13:07
      Mnie zawsze stawia na nogi rosół :)
      • ariel23 Re: dania dla przeziębionych? 18.11.03, 13:09
        Ostar papryka (mocno rozgrzewa i ma duzo vit. C)
        • Gość: kags Re: dania dla przeziębionych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.03, 13:47
          ostatnio byla na forum - zupa czosnkowa... po niej chyba nie ma sie oddechu
          bazyliszka ;)
          herbata z sokiem z czarnego bzu
          konfitura z czarnego bzu (nie wiem czy mozna kupic, ja mam wlasnej roboty)
          herbatka z lipy z sokiem malinowym lub z czarnego bzu
          salatka z kiwi i miodu
          mleko z miodem i zoltkiem (kogel - mogel)
      • lola211 Re: dania dla przeziębionych? 18.11.03, 18:54
        Rosól jest najlepszy, taki długo gotowany z duza iloscia warzyw, esensjonalny.
    • qian Re: dania dla przeziębionych? 18.11.03, 19:14
      Przychylam się do pochlebnych opinii o rosole. Ideałem byłby wołowy, oczywiście
      długo gotowany. Poza tym ciepłe posiłki, wykluczenie z diety wszystkiego co
      surowe (surówki, owoce) bo bardzo wyziębiają organizm.
    • hania55 Re: dania dla przeziębionych? 18.11.03, 19:25
      Gość portalu: e napisał(a):

> Wiem ze herbata z cytryna :) wiem ze czosnek :) ale czosnku nie da sie zjesc
      > przed wyjsciem np. do pracy :(

Ja tam zimą czosnek wcinam na okrągło. To całe gadanie o czosnkowym oddechu
      pochodzi z czasów, kiedy dostępne na rynku pasty do zębów Pollena składały się
      ze sproszkowanej kredy i niczego poza tym ;-)
      • Gość: bruno czosnek IP: 217.11.133.* 19.11.03, 13:49
        w stałych dawkach nie jest uciążliwy. Organizm się do niego przyzwyczaja, czy
        co?
        Oprócz rosołu na czas przeziębień doskonała jest kwaśnica, czyli zupa na soku z
        kiszonej kapusty. Ostra, kwaśna, rozgrzewająca. samo zdrowie!
      • Gość: ines Re: dania dla przeziębionych? IP: 81.15.189.* 23.11.03, 17:42
        hania55 napisała:

> Ja tam zimą czosnek wcinam na okrągło. To całe gadanie o czosnkowym oddechu
        > pochodzi z czasów, kiedy dostępne na rynku pasty do zębów Pollena składały
        się
        > ze sproszkowanej kredy i niczego poza tym ;-)

Niestety Haniu nie masz racji. Czosnek powoduje nie tylko "zamieszanie" w jamie
        ustnej, ale przede wsystkim dalej w przewodzie pokarmowym. Kto je dużo czosnku
        i cebuli ten zapach czuć przez pory skóry i najlepsza pasta czy guma do żucia
        nic nie pomogą. A to że przyzwyczajamy się do czosnkowego zapachu to fakt. W
        domu gdzie używa się dużo czosnku partnerom ten czosnkowy zapach wydaje się
        niewyczuwalny. Znajomi nie powiedzą prawdy zawsze :)
    • wedrowiec2 Re: dania dla przeziębionych? 18.11.03, 20:42
      Polecam napój imbirowy wg przepisu z Gazety Wyborczej
      www2.gazeta.pl/kobieta/651448,24246,5501141,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
      Bardziej szybki sposób polega na zalaniu wrzątkiem kilku plasterków imbiru i
      jabłka (pomarańczy) szklanką wrzątku i lekkie osłodzenie.
      Sprawdzałam obie wersje - rozgrzewają!
    • Gość: gosia Re: dania dla przeziębionych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.03, 21:30
      Byłam przeziębiona 3 tygodnie temu, a że jestem w ciąży to sami wiecie, że
      żadnych lekarstw nie można - miałam tylko homeopatyczne tabletki na gardło i
      krople do nosa. Tak więc wyleczyłam się herbatką z cytryną i sokiem z malin,
      rosołem, mlekiem z miodem i czosnkiem. Do kanapek też dodawałam pokrojony drobno
      czosnek. I wiecie, chyba już nie będę się szprycowała lekami, bo wydawało się,
      że bez nich się nie obędzie - a jednak.
      gosia
    • Gość: e Re: dania dla przeziębionych? IP: *.icpnet.pl 19.11.03, 13:41
      dzieki! bede wyprobowywac. a propos herbatek to kupilam ekspresowa: "Malina i
      Echinacea" i musze powiedziec ze jest bardzo smaczna, bez kwaskowego posmaku
      hibiskusa, ktorego nie lubie. I bardzo dobrze rozgrzewa, a jezowka purpurowa
      czyli echinacea tez dziala zdrowotnie. Pozdrawiam!
      • ktys Re: dania dla przeziębionych? 19.11.03, 13:50
        rosół, rosół i jeszcze raz rosół,
        Na wieczór herbata z " prądem"
    • danka125 Re: dania dla przeziębionych? 22.11.03, 00:50
      Przychylam się do pochlebnej opinii o rosole, tylko moim zdaniem z kury.
      Natomiast mam własnę, intuicyjną receptę na bolące gardło. Mianowicie kupuję
      sobie wietnamską zupkę-ohydkę. Wszystko jedno o jakim "smaku", ale ostrą.
      Można jeszcze dosypać trochę chili. Jem to bardzo gorące i pochylając się nad
      miseczką dodatkowo "inhaluję się" oparami. Naprawdę świetnie oczyszcza gardło,
      lepiej niż płukanie solą, czego nie znoszę. Na mnie działa.
      pzdrw
      Dana
    • Gość: kiwi Re: dania dla przeziębionych? IP: *.chello.pl 23.11.03, 17:17
      Puszka cieciorki, cztery do sześciu (wersja dla bardziej przeziębionych) ząbków
      czosnku, sok z jednej cytryny, trochę oliwy prawdziwej z oliwek. Miksować przez
      kilka minut, zjadać pyszna pastę z chlebem cebulowym albo z bułeczką. Nie znam
      zdrowszego i przyjemniejszego jedzonka leczniczego: czosnek - wiadomo; sok z
      cytryny - wiadomo, oliwa - doskonale wpływa swoimi witaminami na regenerację
      zbolałej śluzówki gardła i nosa. Zeby potem nie ziać, jak smok wawelski, nie
      chowajac moksera przygotować zupę - krem z gotowanych nie za długo mrożonych
      warzyw i kilku łyżek natki pietruszki (ja używam też mrożonej). Zmoksować,
      potem zjeść na ciepło lub ledwie ciepło. Natka zabija zapach czosnku. No chyba
      że ktoś jest uczulony na pietruszkę.
    • Gość: ines Re: dania dla przeziębionych? IP: 81.15.189.* 23.11.03, 17:44
      Bardzo, bardzo ostre dania z chili zabijają bakterie, rozgrzewają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka