nieskorzanka 20.02.09, 14:49 nieskokaloryczne. Bardzo proszę o natchnienie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie 20.02.09, 14:52 Gotowe dania-mrozonki ze sklepu. Trzask-prask, dwie minuty i wuala :) Noi wartosc kaloryczna na opakowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie 20.02.09, 14:56 Do glowy przychodza mi ratatuja, jakies 'gulasze' warzywne - z ciecierzyca, czy soczewica, przyrzadzone z pomidorami, na malej ilosci oliwy/oleju. Duszony kurczak/wieprzowina z warzywami - w jednym garnku udusic warzywa z przyprawami na malej ilosci tluszczu, podlac bulionem, dodac mieso i udusic pod przykryciem. Kociolek rybny - mozna pominac ziemniaki, bedzie lzejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marionetka Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie IP: *.wroclaw.mm.pl 27.02.09, 12:18 no sorry ale pomidory to lekkostrawne na pewno nie są... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w tomacie Re: pomodory??nie... IP: *.lanet.net.pl 01.03.09, 00:26 lekkostrawne? skad ta opinia, to najlepsze i najzdrowsze z warzyw! Odpowiedz Link Zgłoś
latosie Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie 01.03.09, 21:41 no sorry , ale pomidory są jak najbardziej lekkostrawne.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuchcik Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.09, 12:37 Pomidory nie są lekkostrawne? Od kiedy? Pomidor to ok 98% wody i trochę związków mimeralnych jak np. potas. Gdzie to są kalorie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.09, 22:11 to miały być potrawy niskokaloryczne, a nie lekkostrawne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zouza Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie IP: 84.77.28.* 20.02.09, 15:02 Moze to: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,28309630,28309630.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie IP: *.pul.tke.pl 20.02.09, 15:08 ten przepis widziałam w programie "zdrowe gotowanie"(albo jakoś tak) w kuchnia.tv Tortellini w sosie pomidorowym: 1.Kroimy cebulkę i podsmażamy w garnku na odrobinie oliwy. 2.Podlewamy szklanką bulionu. 3.Wrzucamy pomidory z puszki-musi to się chwilę pogotować. 4.Wrzucamy tortellini,solimy,pieprzymy,gotujemy aż tortellini będę miękkie. Na samym końcu kobieta dorzuciła jeszcze świeży szpinak. Można posypać parmezanem ale jak ma być niskokalorycznie to można sobie darować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zouza Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie IP: 84.77.28.* 20.02.09, 16:05 A moze cos takiego? Bardzo dietetyczne. Bez tluszczu. farm4.static.flickr.com/3009/3011191300_927fc21949.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie IP: *.pools.arcor-ip.net 20.02.09, 16:09 a te wielkie oka, to czywiscie woda ;) Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie 20.02.09, 16:13 mysle ze oliwa. Sama czesto robie potrawy z fasoli/soczewicy w pomidorach, na bazie cebuli podsmazanej na oliwie.To zdrowe oka, atroche tluszczu trzeba wchalniac,nawet na diecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zouza Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie IP: 84.77.28.* 20.02.09, 16:19 Tak. Woda z oliwa (olej z oliwek), Niestety w Polsce nie wyjdzie to danie bowiem trzeba je tworzyc w nastepujacych warunkach: www.santelmomuseoa.com/graficos/imgcaserio_1g.jpg ... podczas gdy wszystko to mikrofalowki, jakies garnki magnetyczne, vitroceramiki, szybkowary i 30 minut na przygotowanie. Jak "zyja" i sie tworza potrawy dzisiejsze? To nie to samo jak "przed wojna". :-) Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie 20.02.09, 22:48 Rosotta wszelakie. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie 20.02.09, 23:03 Risotto na pewno nie jest niskokaloryczne. Gdyby bylo, gosciloby na moim stole 2 razy w tygodniu. ;) Chyba, ze masz na mysli ugotowany ryz wymieszany z innymi dodatkami - spotkalam ludzi, ktorzy nazywaja tego typu dania risotto, ale umowmy sie, do risotto maja, delikatnie rzecz ujmujac, daleko. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie 23.02.09, 17:43 A co jest kwalifikatorem risotta w takim razie? Bo mnie się też zawsze wydawało, że ryż ugotowany na patelni z różnymi dodatkami do risotto :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniakin Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie IP: *.pp.htv.fi 26.02.09, 01:02 > A co jest kwalifikatorem risotta w takim razie? Chyba chodzi o to, ze risotto to tylko z ryzu arborio. Wszystko inne to podroby. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie 26.02.09, 01:47 Uproszczajac, owszem... Mialam na mysli "risotto" przygotowane z ryzu uprzednio ugotowanego z odcedzaniem, albo o zgrozo! w woreczkach, a potem wszystko w garnku wymieszane z warzywami czy/i kurczakiem usmazonym. A risotto, to krotki ryz arborio, carnaroli albo vialone nano usmazony, a potem ugotowany w goracym (!) bulionie dodawanym stopniowo. Do tego oczywiscie rozne dodatki. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: upl Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie IP: 212.160.148.* 26.02.09, 10:10 no tak tylko to nie jest risotto risotto sklada sie z ryzu,cebuli,oliwy,masla,parmezanu i bulionu+dodatkow i przypraw i dietetyczne nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie 26.02.09, 14:26 A no tak, jesli chodzi o technologie przyrzadzania, to ja tez to mialam na mysli. Jakos mi nie przyszlo do glowy, zeby gotowac ryz osobno po to, zeby go dopiero potem mieszac z warzywami :-) Odpowiedz Link Zgłoś
latosie Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie 01.03.09, 21:44 risotto też może być niskokaloryczne... wszystko zależy od tego ile go zjemy i na który posiłek... i oczywiście będzie miało tyle samo kcal czy zjemy je wieczorem czy rano... ale zjedzone po 18 pójdzie w biodra bo będzie długo trawione a gdy zjemy je na obiad przy odpowiednim ułożeniu jadłospisu szybko zniknie z brzuszka bez odkładania się gdzie popadnie Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie 01.03.09, 21:59 Tradycyjne risotto jest zawsze wysokokaloryczne - smazone na masle z oliwa, lub oliwie, z reguly z dodatkiem parmezanu, uwienczone smietana, maslem lub oliwa. To czy sie zamieni w tkanke tluszczowa, czy nie zalezy od bardzo indywidualnych czynnikow - trybu zycia, aktywnosci fizycznej, osobistych tendencji do przybierania na wadze, ale (i tu masz racje) takze od pory jego zjedzenia. Dlatego osobie pytajacej o niskaloryczne dania, nie podawalabym risotto jako dobrego przykladu... Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie 21.02.09, 01:15 Tak sobie pomyslalem, ze bylby to dobry i ciekawy (z pochodzenia i swojej historii) przepis. Chodzi o tzw. „olla ferroviaria” co oznacza „garnek kolejowy”. Ciekawa jest historia i pochodzenie tego dania. Pracownicy obslugujacy linie kolejowa La Robla (linia laczaca cala polnoc Hiszpanii od Bilbao do Gijón), wyjezdzali z Bilbao o 9 rano i dojezdzali do Asturias o 18. Stad, nie mieli czasu na obiad ktory ich omijal. Nie mogli sie tez zatrzymac aby zjesc obad na jakiejs stacji. Stad, pracownicy obslugujacy pociag (maszynisci i konduktorzy), musieli sobie radzic z posilkiem gotujac i jedzac obiad w pociagu podczas podrozy. www.onoocio.com/zonaweb/rirolro0/imagenes/album/tn_p_estacion%20_arcos1.jpg Wszystko odbywalo sie w maszynowni. Wykorzystujac zar z pieca pociagu. Potrawe przygotowywano w specjalnym naczyniu (saganie): www.endolea.biz/recursos/archivos/tasca%20gastro/ollas% 20venta%20(3).JPG Prosze zwrocic uwage na drzwiczki na dole prez ktore wkladalo sie zar. Cos jak samowar do herbaty. W gornej czesci, znajdowal sie kamienny garnek z kamienna pokrywka w ktorym przygotowywalo sie potrawe. Sa najrózniejsze, prawie artystyczne konstrukcje, nawet z dodatkiem zlota. Skladniki (na 5-6 osób): - 1 kg cieleciny dobrej jakosci - duzy kieliszek bialego wina - listek laurowy - 2 zabki czosnku - 2 pelne lyzki oleju z oliwek - 1 kg ziemniakow - 2 marchewki - 1 cebula - 1 por - 2 papryki zielone (waskie) - sól - pieprz mielony Przygotowanie: Pokroic cebule i czosnek. Oczyscic marchew i por krojac je w krazki. Umyc i pokroic papryke w paski (wzdluznie). Obrac ziemniaki i pokroic w dosyc duze czesci (3x3 cm). Pokroic mieso tak jak do gulaszu (w kostki). Na letni olej z oliwek, wlozyc pokrojone cebule i czosnek. Przyrumienic na wolnym ogniu (nie moga sie przypalic). Kiedy cebula bedzie „przezroczysta”, dodac pokrojone mieso wczesniej posolone i popieprzone. Smazyc wszystko mieszajac na wolnym ogniu. Kiedy wszystko bedzie dobrze podsmazone, dodac pokrojone por, marchew, papryke, listek laurowy i biale wino. Poddusic wszystko przykrywajac pokrywka. Kiedy warzywa beda w polowie miekkie, dodac ziemniaki i wode do poziomu calkowtego przykrycia skadników. Dodac sól i pieprz wg. gustu. Dusic (gotowac) wszystko az ziemniaki beda miekkie. Gotowe. Dzisiaj, w epoce pociagow elektrycznych i znacznie szybszych, zwyczaj ten sie zatracil jednak w okresie swiat i w okreslonych miejscowosciach pólnocy Hiszpanii, odbywaja sie konkursy wlasnie „garnka kolejowego” tyle, ze juz nie podczas podrózy: www.nevasport.com/fotos/170108/175966.jpg Dodam, ze dzisiaj mozna kupic “olla ferroviaria”. Wiem gdzie. Tak sobie mysle …. Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie 21.02.09, 01:19 Poprawiony jeden link: www.endolea.biz/recursos/archivos/tasca%20gastro/ollas% 20venta%20(3).JPG Odpowiedz Link Zgłoś
mania_28 Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie 21.02.09, 09:12 na dobrej jakości oleju (nie oliwa) np. z kiełków kukurydzianych podsmaż cebule w piórkach jak lekko zbrązowieje dodaj: 1 łyżkę świeżo startego imbiru 2 wyciśnięte ząbki czosnku po 1 łyżeczce sproszkowanej: chili, nasion kolendry, kminku oraz 2 zielone,pokrojone świeże czuszki chili chwilę podsmaż i wrzuć 1-2 ziemniaki pokrojone w kostkę + puszka ciecierzycy zalej ok. pół szklanki gorącej wody, dodaj łyżkę oleju sezamowego i jak masz wrzuć zielone listki kolendry - u mnie rarytas, więc sypie zielona pietruchę, bo uwielbiam. Duś, aż ziemniaczki będą zjadliwe - sycące, pyszne, mięsa nie trzeba, pyszne na ciepło i na zimno, z sałatą zieloną albo kefirkiem z miętą i czosnkiem Przed podaniem każą porcję można skropić sokiem z cytrynki ale niekoniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwaśna śmietana Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie IP: *.chello.pl 21.02.09, 11:44 Ja bardzo często żywię się tego rodzaju daniami :). Oto moja propozycja: filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, curry, odstawiamy do zamarynowania (najlepiej na noc). Wrzucamy mięso do garnka, zalewamy 200 gr. pomidorów z puszki, dodajemy 100 gr. fasolki czerwonej z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, kardamonem, goździkami, papryką ostrą i jeszcze odrobiną curry. Dusimy jakiś kwadrans. Można do tego dodać zaparzony uprzednio kuskus, albo jeszcze inne warzywa (paprykę, cukinię, albo ananasa). Ja to danie bardzo lubię. Aha, zamiast kurczaka może być jeszcze TOFU. Odpowiedz Link Zgłoś
hollcia Kwaśnica po mojemu 21.02.09, 14:10 W sam raz na zimowe wieczory, w dodatku ostatnio mam straszny apetyt na wszystko co kwaśne. Podduszam nieco mięsa (wołowina, wieprzowina) na oliwie, dodaję cebulę, szklę, potem dodaję pokrojoną w paski paprykę, kilka listków laurowych, ziele angielskie, jałowiec, kminek, trochę przecieru pomidorowego, dorzucam pokrojone ziemniaki i marchew. Zalewam wodą. Duszę ok. 20 minut, dorzucam posiekaną kiszoną kapustę, duszę jeszcze 5-10 minut. Gotowe. Żadna z przypraw czy dodatków nie jest niezbędne poza mięsem i kiszoną kapustą. ;) Ew. wersja "soljankowa" gdzie zamiast kiszonej kapusty dodaję kiszone ogórki, oliwki, kapary a na koniec cytrynę. Tak, wiem, ziemniaków ani marchwi tutaj nie powinno być ale to moja wersja eintopfowa. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Byriani. pilawy wszelkie IP: *.dyn.iinet.net.au 21.02.09, 21:35 smazone (??) makarony ryzowe i inne (nie wiem, czy niskokaloryczne, bo kalorii nigdy nie licze ;))) z warzywami i ryba/kalmarami/kurczakiem/tofu itd. Byriani - ryz lekko podsmazony na zeszklonej cebulce z kurkuma, zalany wrzacym bulionem do, tego dodac warzywa rozne, mozna tez mieso/kurczaka/jagniecine i inne takie (orzechy np) - przykryc szczelnie zagotowac przez chwile, wylaczyc palnik, poczekac 20 min klasyczny przepis to przewiduje pieczenie w piekarniku, mialo byc jednogarnkowo wiec mozna tak jak podalam Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 zapomnialam ... 21.02.09, 22:25 o tajskich salatkach zawieraja zwykle warzywa i mieso (grilowane, smazone) oto przykladowa z wolowina: www.bestrecipes.com.au/recipe/Thai-Beef-Salad-L2756.html a tutaj wiekszy zbior www.bellaonline.com/subjects/5235.asp jesli potrzebne tlumaczenie, to prosze bardzo ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
karka831 Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie 23.02.09, 14:41 www.mojegotowanie.pl/wielkanoc/wielkanocne_parowki_wg_potok Łatwe, szybkie i niedrogie. Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie 23.02.09, 15:45 Wszystkim bardzo dziekuję za inspiracje:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie 23.02.09, 17:58 Mam dla ciebie dwie propozycje zupne. Są bardzo zdrowe i niezbyt kaloryczne, chociaż chyba nie można ich nazwać bardzo prostymi, bo mają po dużo składników, z tym że obydwie się naprawdę szybko robi: cocina.blox.pl/2008/10/Zupa-ziolowa-z-kurczakiem.html cocina.blox.pl/2008/08/Zupa-chinska-ostro-kwasna.html Są one gęste i konkretne, mogą spokojnie służyć za jednodaniowy obiad. Mam jeszcze jedną recepturę, z której często korzystam, a jeszcze nie wsadzałam jej na bloga w tej wersji: ryż paprykowo-pomidorowy z kurczakiem. Przepis na sam ryż już kiedyś podawałam: cocina.blox.pl/2008/09/Czerwony-ryz-po-meksykansku.html ale tę wersję z kurczakiem robię jednak trochę inaczej. Składniki: - 2 piersi kurczęce - szklanka ryżu - 1 cebula - 2 słodkie papryki - 1 papryczka chili - 2 łyżki słodkiej papryki w proszku - 1/2 litra soku pomidorowego - (opcjonalnie, jak lubisz na ostro) 1/2 łyżeczki chili w proszku - no i oczywiście sół do smaku, oliwa do smażenia. Na rozgrzanej oliwie podsmażasz cebulę, paprykę i chili (wszystko pokrojone, ale niekoniecznie drobno), po chwili dorzucasz zamarynowanego wcześniej kurczaka pokrojonego w kostkę i szklankę opłukanego ryżu, obsmażasz razem, solisz do smaku, dodajesz przyprawy (paprykę i chili w proszku), zalewasz sokiem pomidorowym rozcieńczonym wodą, przykrywasz i gotujesz na małym ogniu do miękkości ryżu. Dość szybkie, niezbyt kaloryczne, całkiem zdrowe i nam przynajmniej bardzo smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie 26.02.09, 10:20 Więc tak, bierzesz ziemniaki oskrobane i wrzucasz je do garnka z wodą. Wodę solisz. Następnie wrzucasz różne jarzyny plus jakąś kostkę rosołową. Mieszasz i już masz zupę jarzynową. Bardzo dobrą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieskorzanka Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie IP: *.proszynski.pl 26.02.09, 10:26 Dziękuję, ale kostek rosołowych nie używam....A zupy gotować potrafię, niektóre wychodzą mi nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie 26.02.09, 10:37 Nieskorzanka, to może podrzuciłabyś mi jakieś przepisy na zupy? Szczerze mówiąc mi nie za bardzo wychodzą. Z zup umiem gotować tylko rosół i barszcz biały. Nawet ta jarzynowa, co podałem Ci przepis, też mi nigdy nie wyszła;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.09, 11:42 hm, musisz być antytalentem kulinarnym żeby zupa nie wyszła :) ja zawsze wrzucam po prostu włoszczyznę + ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i gotuję aż wszystko jest miękkie potem smietana i na stół. Bez rosołu (nie jem mięsa) i bez kostek wychodzi pyszna jarzynówka. Można włoszczyznę poddusić trochę na oleju przed dodaniem wody. a jak się doda pęczaku to wychodzi krupnik. Odpowiedz Link Zgłoś
zielka jeszcze jedna zupa 26.02.09, 11:48 Przepis z przedwczoraj: 500-1000 gr cukinii (tzw. courgettes), 2 ziemniaki, 2 zabki czosnku, pieprz i sol. Wiec wszystko wrzucamy pokrokojone do wody, gotujemy 20 min, odcedzamy wiekszosc wody, no i miksujemy. Potem zeby nam nie bylo smutno, dodajemy troche smietany, co? nawet jak sei odchudzamy, trudno. Wychodzi fajny, i bardzo pozywny krem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie IP: *.4web.pl 26.02.09, 10:41 kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=14594 bardzo goeco polecam tę potrawę - ale bez smietany. Swietna do kaszy gryczanej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie IP: *.4web.pl 26.02.09, 10:43 Aha, soczewicę przed gotowaniem oczywiscie moczymy ! Około 6 godzin- 8 godzin . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.09, 14:03 ja soczewicy (zielonej, bo czerwonej nie lubię) nigdy nie moczę, bo moim zdaniem nie ma potrzeby, i tak po 1/2 godz jest dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosposia soczewicy nie trzeba moczyc IP: *.hsd1.nj.comcast.net 26.02.09, 19:21 to nie fasola. Soczewica gotuje sie pol godziny, tak jak napisano wyzej -------------- amor mio, amor mio, que me haz echo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ensoleillement Re: soczewicy nie trzeba moczyc IP: *.icpnet.pl 01.03.09, 14:47 Dokładnie, ciecierzycę- zawsze, ale soeczewicy nie ma sensu moczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
0-gramma Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie 26.02.09, 14:30 Pomidorówka z ryżem - mieści się w jednym garnku. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BS Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.09, 14:58 Nie wiem czy tak bardzo niskokaloryczne bo kalorii nie licze.. Ale moze plow (tylko bez miesa).. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kostek Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie IP: *.chello.pl 26.02.09, 20:09 Bardzo proste: makaron rurki ugotować "al dente" dodać oliwę z oliwek,wyciśnięty przez praske ząbek lub 2 czosnku i gotowe. Super. Czasami dodaje uparowane rózyczki brokuła lub pokrojonego kurczaka z rusztu lub cos co lezy w lodówce. A w dietach niskowęglowodanowych; zamiast ziemniaków cukinia pokrojona w makaron i "ogrzana" na patelni z rybą. Ryba bez tłuszczu: sprawić rybę (pstrąg, dorada, labrax - halibuta wolę z patelni) posypac przyprawami (ja uzywam przyprawy do ryb z bazarów - bez konserwantów bo miewam uczulenia). do brzucha cytrynę i czosnek. niech sobie poleży - im dłuzej tym lepiej ale co najmniej godzinę.Do zaprawy mozna dodac troche oleju ale niekonieznie. W zamkniętym pojemniku do mikrofalówki na pół mocy 400- 600W - 8-10 minut ale będę skracał (to jest dla 2 osób - np. 2 pstrągi -razem ok 70 dkg). It's all. Próbowałem jeszcze dogrilować 3-4 minuty w mikrofalówce albo zamiast mikrofali uzyc programu kombinowanego (Mikro+grill) kazda kombinacja jest OK. Podawac z makaronem z cukini, rózyczkami brokuła, papryki lekko zaparowanymi albo z patelni - wtedy z sosem chili słodkim. Byle krótko 2-3 min na patelni. Do patelni z takimi warzywami i sosem chili mozna dodac rozmrożonych gotowanych krewetek. Tysiąc kombinacji a wszystko poniżej 15 minut. Jeśli chodzi o kalorie to jestem specjalistą - bezskutecznie odchudzam sie juz od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aducha Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie IP: 80.54.67.* 27.02.09, 11:05 Niektóre przepisy są bardzo ciekawe, ale trzeba się zapytać autorki postu, co rozumie przez niskokaloryczne? Ile ma być kalorii na obiad? Podajecie tu przepisy ze śmietaną, kaszą gryczaną czy makaronem, nie mówiąc o fasoli czy oleju a także wołowinie czy wieprzowinie.Dla osób odchudzających się jest to raczej niepolecane. Byłam przez pół roku pod opieką dietetyka(nie wytrzymałam więcej) i na obiad wolno mi było zjeść 350 kalorii plus szklanka soku. Makaron suchy 100g to 385 kalorii, no a dodatki??? Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie 27.02.09, 11:50 Po prostu jedz mniej - na opakowaniach makaronu 500g piszą, że to 8 porcji, więc powinnaś jeść naraz 62,5g. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie IP: *.4web.pl 27.02.09, 11:52 Nie ma niczego tak bardzo polecanego dla odchudzających sie jak kasza gryczana wlasnie - zdecydowanie nie mozna porównywać jej z zadnym makaronem, nawet razowym:) Bomba z witaminą B i błonnikiem, rozgrzewa i swietnie na długo zaspakaja głód . A co do fasoli - to mozna ja potraktować jako głowne danie białkowe - jestem wegeterianką, wiec w ogóle nie jem miesa i soczewica, fasola, ciecierzyca, bób to moje podstawy białkowe. Własnie wadą odchudzących sie jest to, z e ograniczają kalorie i wywalaja węglowodany z diety - w rezultacie nie mają ani grama energii, a jedzą głownie rzeczy, którch nie lubią i to w mikrospopijnych ilosciach - załozę sie, ze ten twój dietetyk widział dla ciebie obiady z cyklu piers kurczaka na parze i sałatka warzywna, albo warzywa na parze - o ile nie wazysz 150 kg, to o kant tyłka takie diety potłuc - liczysz kazdy gram, a nie chudniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwaśna śmietana Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie IP: *.chello.pl 01.03.09, 16:14 Ja też odchudzałam się onegdaj pod okiem dietetyka. Podany przeze mnie wyżej przepis na obiad to 300 kcal (z zachowaniem odpowiednich proporcji, należy posłużyć się tu tabelami kalorii). Odpowiedz Link Zgłoś
kati_p Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie 27.02.09, 23:07 Leczo Składniki: 3 Pomidory 2 Papryki czerwone 4 Papryki żółte (te małe i tanie- dostępne w lecie) 2 Cebule 1 Cukinia (półkilogramowa) Czosnek - 1 ząbek Kostka rosołowa Pieprz Sól ziołowa Papryka Ostra Wykonanie: Warzywa myjemy :) i kroimy według uznania- zależnie od tego,jaką fakturę lubimy mieć pod zębem. Ja kroję paprykę w paski, cukinię w połowy talarków, pomidory daję bez skórki i kroję w kostkę. Cebula drobno, w kosteczkę. Najpierw na rozgrzany olej wrzucam paprykę i po chwili podlewam niewielką ilością wody. Po 15 minutach dodaję cukinię, a gdy się już trochę rozpraży, wrzucam cebulę i pomidory. Potem powoli sobie wszystko doprawiam, dodaję kostkę rosołową, ostrą paprykę, drobniutko posiekany ząbek czosnku, pieprz, posiekaną bazylię, oregano. Trzeba dać leczu jeszcze jakieś 20 minut na 'dojście'. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: potrawy proste jednogarnkowe a jednocześnie 01.03.09, 01:55 jakiekolwiek mieso ( piersi kurze, uda, schab, tzw od szynki, ryba - wtedy wszystko drobniej pokrojone)pocwiartowane ziemniaki, marchew, cebula papryka - wszystko zmieszane z oregano, oliwa sola i pieprzem, mieso uprzedno nasmarowane czosnkiem i w/w. wsyztsko razem do brytwanny do nagrznaego ostro pieca, rybe podlac bialym winem, wieprzowine i kure piwem, piec odkryte/przykryte/odkryte do miekkosci skladnikow, do tego miska salaty i kazdy sie naje, z butelka czerwonego nagle robi sie mila kolacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x i gzik do tych pyrow!!! IP: *.unitymediagroup.de 01.03.09, 11:20 mniam;) Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Kryzysowy Eintopf a la Tusk lub .... 01.03.09, 19:19 ... zupa na gwozdziu ! Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Kryzysowy Eintopf a la Tusk lub .... 01.03.09, 19:34 I takie są oto rezultaty podwieszania wątków na głównej stronie forum :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria Re: potrawy proste jednogarnkowe - przyklady 03.03.09, 22:41 Ogolnie - potrawy na bazie jarzyn, mies, ryb,jaj, sera i in. Wybor wielki; dania klasyczne z kuchni narodowych, regionalnych i swiatowych. Np.: 1/ polski bigos, golabki; 2/ zupy, np.barszcz ukrainski, marokanska chorba, marsylska bouillabaisse, francuskie potées i pot-au-feu / kilka rodzajow mies i jarzyn gotowanych w rosole /; 3/ dania miesne zapiekane, np. grecka mussaka, francuskie cassoulet, alzacka baeckeoffe, bolonskie lasagne,paella, hachis Parmentier; 4/ dania miesne duszone typu ragoût, osso-bucco, Irish stew, marokanski kuskus; 5/ slone tarty; 6/ z ryb - francuskie matelote / ryby duszone z grzybami /, hiszpanska zarzuela... Co do kalorycznosci, jak w kazdym przypadku ograniczyc tluszcze,tluste miesa i ryby zastapic chudymi, dodac wiecej warzyw, nie robic zasmazek, sos zagescic np. purée z warzyw i in. Odpowiedz Link Zgłoś