Dodaj do ulubionych

SALATKA Z BURACZKOW

IP: *.solcon.nl 23.11.03, 15:06
Czy ktos zna przepis na surowke z gotowanych buraczkow-z cebula i jablkiem?
Czy jeszcze cos trzeba dodac i czym dosmaczyc???Z gory dziekuje za porade!
Anouka
Obserwuj wątek
    • marialudwika Re: SALATKA Z BURACZKOW 23.11.03, 16:08
      Dlaczego nikt mi nie chce pomoc?????
      A.
      • wedrowiec2 Re: SALATKA Z BURACZKOW 23.11.03, 16:18
        Na szczęście, uciekając przed sporami na innych forach, zawędrowałam do
        Kuchni:))
        Buraczki gotuję, ucieram na tarce. Robię zasmażkę (topię masło i dodaje trochę
        mąki, podgrzewam, ale nie dopuszczam do zrumienienia). Do zasmażki dodaję
        utarte buraczki, trochę (ćwierć ząbka) posiekanego czosnku (nie jest to
        konieczne), sól, pieprz czarny i ziołowy, ocet lub sok z cytryny oraz kilka
        łyżek smietany. Przesmażam całość i dodaje pokrojone jabłko i cebulę (drobno).
        To chyba wszystko?
        • marialudwika Re: SALATKA Z BURACZKOW 23.11.03, 16:45
          Wedrowcze Mily!!! Zadziwiles mnie.Nie tylko przepisem na buraczki!!!
          Wiesz, jadlam dwa razy w samolotach LOT "surowke" z gotowanych
          buraczkow,pokrokonych w kostke+jabluszko +cebula i nie wiem co..Bylo to jakies
          takie kwaskowe i pyszne!!!!Jedyne,co sie nadawalo do jedzenia zreszta..I ta
          salatka za mna "chodzi"!!!!Ale Twoje buraczki sa tez smakowite,mniam,mniam
          dziekuje
          ml
    • Gość: ? Re: SALATKA Z BURACZKOW IP: *.proxy.aol.com 23.11.03, 19:51
      Gotowana "surówka"?
      • wedrowiec2 Re: SALATKA Z BURACZKOW 23.11.03, 21:19
        Wprawdzie to nie do mnie, ale zastanawiam się jak nazwać potrawę która ma i
        surowe i gotowane składniki. Pewnie sałatka?
        Pozdrawiam
    • Gość: alex Re: SALATKA Z BURACZKOW IP: *.proxy.aol.com 23.11.03, 21:54
      Paul Bocuse - krol francuskich kucharzy w swojej ksiazce "La Cuisine du Marché"
      w rozdziale Hors-d´oeuvre podaje 3 przepisy na salatke z czerwonych buraczkow:
      Wszystko na ZIMNO!

I -szy:
      Skladniki: buraczki, sol, pieprz, ocet, olej, posiekana trybula albo natka
      pietruszki.

Przyrzadzenie: przebrane, rowne wielkoscia buraczki najlepiej upiec w
      piekarniku lub ugotowac.
      Obrac, pokroic w paseczki lub cienkie plasterki - wymieszac z pozostalymi
      skladnikami.

II-gi:
      Tak samo jak wyzej, ale do kazdego pokrojonego buraczka dodac niewielka cebule
      upieczona w srednio-goracym piekarniku, wystudzona i pokrojona w plasterki.

III-ci:
      Skladniki: czerwone buraczki, sol, pieprz, sok z 1/2 cytryny, 2lyzki gestej
      smietany (créme fraîche), 1 lyzeczka ostrej musztardy, posiekana trybula.

przyrzadzenie: upieczone lub ugotowane buraczki - ostudzic, obrac i pokroic w
      grube paski, kostke lub cienkie plasterki - doprawic sola, sokiem z cytryny,
      smietana i musztarda.
      Podawac w malych porcelanowych czarkach lub w misie. Krotko przed podaniem
      posypac szczypta posiekanej trybuli.

Smacznego
      • Gość: Pichciarz Re: SALATKA Z BURACZKOW IP: *.proxy.aol.com 24.11.03, 01:21
        Nie, dziękuję. Dla mnie buraczki to albo zasmażane, albo ćwikła, albo barszcz.
        Kropka.
        • marialudwika Re: SALATKA Z BURACZKOW 24.11.03, 15:08
          No tak!! Macie racje-oczywiscie,ze SALATKA.Widze,ze tu sami purysci jezykowi
          i do tego swietnie gotujacy.A wiec w tej slatce byly schlodzone po ugotowaniu
          buraki,surowa cebula i takie tez jablko.Wszystko starte na grubej tarce i z
          oliwa,chyba odrobinka cukru i odrobinka cytryny...i czego jeszcze nadal nie
          wiem.A smak byl GENIALNY!!!!Chyba do LOT-u napisze.Pozdrawiam
          ml
          • Gość: alex Re: SALATKA Z BURACZKOW IP: *.proxy.aol.com 24.11.03, 19:31
            hmmm....
            pisanie do LOT-u w sprawie burakow (nawet cwiklowych),jak znam LOT i zycie, -
            da Tobie relatywnie tyle co pisanie podan do sw.Piotra w sprawie zachmurzonego
            nieba nad Amsterdamem.
            Wlasciwym adresatem bylaby raczej firma catering´owa ktora te specjaly
            przygotowuje, z tym iz efekt tej pisaniny - bedzie podobny jak korespondencja
            ze sw.Piotrem :).
            Jedyna rada Marioludwiko: masz ochote na buraki.... lataj LOT-em :)))

alex.
            • wedrowiec2 Re: SALATKA Z BURACZKOW 24.11.03, 19:39
              Jest jeszcze jedno wyjście - zaprosić na lot LOT-em szefa kuchni z dobrej
              restauracji lub smakosza sałatkowego. Po wzięciu sałatki "na ząb" powinni
              wymienic wszystkie jej składniki:)
            • marialudwika Re: SALATKA Z BURACZKOW 24.11.03, 19:57
              Niechaj zywi nie traca nadziei,hm.A "noz a widelec" ten "magik" od salatki
              zajrzy na forum kuchnia?Macie racje,ze na wszelka korespondencje" w tym
              temacie" szkoda czasu!Chwilowo zrobilam buraczki wg przepisu Wedrowca i byly
              pyyyyyyyyszne!Pozdrawiam Was
              ml
              • Gość: alex Re: SALATKA Z BURACZKOW IP: *.proxy.aol.com 24.11.03, 20:05
                No taaaak! - wedrujac z Wedrowcem - nawet z glodu nie zginiesz! :).
                Chociaz hmmm... trzymaj sie polskich i europejskich przepisow na jedzonko! -
                Nawet salatka z buraczkow podawana w LOT-cie jest o niebo lepsza niz wyroby
                caleringu z Air Canada - gdzie czestym gosciem jest ...Wedrowiec :).
                • wedrowiec2 Re: SALATKA Z BURACZKOW 24.11.03, 20:08
                  :))))
                  • franula Re: SALATKA Z BURACZKOW 24.11.03, 21:22
                    a ja jadlam salatkje z burakow (gotowanych oczywiscie) z feta
                    pycha!
                    • Gość: alex Re: SALATKA Z BURACZKOW IP: *.proxy.aol.com 24.11.03, 21:38
                      podczas lotu z Air Canada? - watpie!
                      Tam daja paskudne Martini i towarzystwo takie sobie - chyba ze Business Class?
                      Nawet Premium Economy - tam nie polecam! - chyba Zes zaprzysiegly ...Wedrowiec:)
          • Gość: kj Re: SALATKA Z BURACZKOW IP: *.net 24.11.03, 23:20
            marialudwika napisała:

> No tak!! Macie racje-oczywiscie,ze SALATKA.Widze,ze tu sami purysci jezykowi
            > i do tego swietnie gotujacy.A wiec w tej slatce byly schlodzone po ugotowaniu
            > buraki,surowa cebula i takie tez jablko.Wszystko starte na grubej tarce i z
            > oliwa,chyba odrobinka cukru i odrobinka cytryny...i czego jeszcze nadal nie
            > wiem.A smak byl GENIALNY!!!!Chyba do LOT-u napisze.Pozdrawiam
            > ml
            Ja właśnie tak robię,zamiast cytryny może być ocet winny,można dodać pieprzu.A
            najlepsza jest z buraków w słoiku firmy "Smak"(całe ,małe buraczki doprawione
            na słodko-kwaśno)
            • marialudwika Re: SALATKA Z BURACZKOW 26.11.03, 16:12
              Ach,skrece sie z zazdrosci!!!!!W krainie wiatrakow tego nie kupie,buuuuu!!!
              Wam to dobrze!! Pomyslec,ze nie chca naszych wyrobow/Holendrzy/!!Pojecia nie
              maja ,co dobre.Na forum Holandia-Polska wszyscy Polacy narzekaja na
              holenderskie,hm, jedzenie i maja racje.Pominawszy,ze nie ma naszych specjalow
              to "ichnie" sa paskudne..Poza twardym/ja to zwe zoltym,sorki Wedrowcze/ serem i
              specjalami indonezyjskimi.Pozdrawiam
              ml
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka