Dodaj do ulubionych

PAPAJA - z czym to jesc?

IP: 5.5.* / 80.58.32.* 24.11.03, 00:09
Witam!

Kupilam wczoraj po raz pierwszy papaje, sprobowalam kawalek i przyznam, ze
nie bardzo mi smakuje. ;( Do czego zatem moge ja wykorzystac? Moze jako
dodatek do jakiejs salatki albo innej potrawy? Czy ktos zna przepis? Bede
wdzieczna za propozycje.

Pozdrawiam
Ania B.
Obserwuj wątek
    • Gość: senin Re: PAPAJA - z czym to jesc? IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 24.11.03, 08:25
      Papaja ma to do siebie, ze za pierwszym razem nie zachwyca, nawet gdy jest
      dojrzala i slodka. Jako owoc dosc delikatny czesto jest zrywana przedwczesnie,
      by zapewnic przetrwanie w transporcie. jesli kupilas ja w polsce to b
      prawdopodobne ze zerwana byla niedojrzala i "zzolkla" w trakcie transportu.

Jest ovocem bardzo boatym w witaminy. Jadlam kiedys tajska salatke z papai, z
      odrobina chilli i jakims sosem-chyba rybnym lub sojowym, ale niestety przeoisu
      nie udalo mi sie zdobyc.

Podpowiem ze mozna ja skomponowac z innymi owocami (arbuz, inne rodzaje
      melonow, brzoskiwinie, sliwki) mozna dodac troche soku z cytryny i uwienczyc
      lodami - niezly deser
      • Gość: piekny kolor Re: PAPAJA - z czym to jesc? IP: *.proxy.aol.com 24.11.03, 09:44
        papaja oprucz swoich wartosci odzywczych cechuje sie badzo ladnym kolorem,
        (lekko skropic cytryna ), pokroic podluznie w formie wachlarza, a wiec
        rowniez jako akcent ozdobny do potraw takich jak np.ryz z sosem curry- ananas-
        kurczak i innych sosow slodko-kwasnych. W krajach tropiku, z duzych papai
        widzialam wyrzezbione cuda jako ozdoby do szwedzkiego stolu. Jezeli kupilas
        zielona papaje(niejadalne) , to daj jej dojrzec owijajac w gazete na pare dni,
        musi byc zolta i miekka.pozdr
        • Gość: senin Re: PAPAJA - z czym to jesc? IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 24.11.03, 21:03
          Gość portalu: piekny kolor napisał(a):

> Jezeli kupilas
          > zielona papaje(niejadalne) , to daj jej dojrzec owijajac w gazete na pare
          dni,
          tajlandczycy robia swietna salatke wlasnie z zielonej papai - bardzo
          popularna w au
    • kiwi1 Re: PAPAJA - z czym to jesc? 24.11.03, 16:19
      Wczoraj zrobilam akurat "papaya chtney" - knofitura do mies. Dostalam od
      znajomej 3 duze dojrzale papaje bo sa teraz w sezonie. Usmazylam je z cebula z
      duza iloscia imbiru, rodzynek, octu winnego, brazowego cukru i musztardy w
      proszku. W sloiczkach czekaja teraz na Swieto Dziekczynienia.
    • Gość: Camille Re: PAPAJA - z czym to jesc? IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 24.11.03, 17:14
      Sa znane mi 2 rodzaje- duza, meksykanska, rozowawa w kolorze i zoltawa,
      hawajska, duzo mniejsza. Obie lubie bardzo, ale musza byc dojrzale, zeby
      wyczuc ich aromat i smak. Najbardziej je lubie jesc same, ale czesto spotykam
      sie z nimi w kuchni azjatyckiej i hawajskiej. Czesto sa skladnikiem salatek
      owocowych i zielonych salat.Na przyjeciach tutaj widzialam jako danie dla
      vegeterianow/te male hawalskie/wypelnione "cottage cheese" czyli bialym
      serkiem.
      Te kuleczki ze srodka tez mozna wykorzystac, np.zmiksowane w
      sosie, "dressingu" do salat.
    • abelha Re: PAPAJA - z czym to jesc? 24.11.03, 20:29
      Wedlug mnie papaya (dobrze dojrzala) najlepsza jest zmiksowana (w proporcji pol
      na pol) z lodami waniliowymi, a calosc polana jakims kwaskowym likerem. Pycha.
      • Gość: Ania Re: PAPAJA - z czym to jesc? IP: 5.5.* / 80.58.35.* 24.11.03, 22:39
        Bardzo dziekuje wszystkim za porady. Jutro sprobuje cos z niej wykombinowac. ;)

Pozdrawiam
        Ania B.
    • Gość: Pichciarz Re: PAPAJA - z czym to jesc? IP: *.proxy.aol.com 24.11.03, 23:40
      Link:
      www2.gazeta.pl/czasopisma/1,42451,1454130.html
      Sporo przepisów po polsku z papają.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka