Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 24.11.03, 08:31 Często odnoszę wrażenie, że wielu forumowiczów nie pisze z Polski lecz skądś z zagranicy. Czy mam rację? Sądzę, że to wzbogaca forum, także i to kuchenne; może zwłaszcza. Ja piszę z NYC. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewitak Re: Nietutejsi 24.11.03, 09:10 z Grecji(Saloniki:-) i pozdrawiam goraco Forum! ps. polowe serducha zostawilam w Polsce:-))) wiec jestem i 'tutejsza' i 'nietutejsza'.. Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: Nietutejsi 24.11.03, 12:36 Z Belfastu, ale juz za 2 miesiace wroce do mojej polowy w Polsce... Az za dwa miesiace:((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mniam Re: Nietutejsi IP: *.range217-42.btcentralplus.com 24.11.03, 15:40 W Cambridge w Anglii. Ale na Swieta wracam do domku do Poznania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Nietutejsi IP: *.srvsquid1.gln / localhost 24.11.03, 16:53 Paryz, ale juz sie nie moge doczekac swiat w Warszawie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Nietutejsi IP: *.srvsquid1.gln / 195.68.110.* 15.12.03, 16:21 mieszkam tu od roku i pracuje. a ty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: Nietutejsi IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 24.11.03, 17:16 Okolice San Francisco..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Nietutejsi IP: *.upc-g.chello.nl 24.11.03, 18:31 A ja z Holandii, Leeuwarden. Niestety swieta spedze tutaj, a wolalabym w Polsce, bo sa bardziej tradycyjne i rodzinne.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grubababa Re: Nietutejsi IP: *.honeywell.com 24.11.03, 18:44 Poludniowa Kalifornia sie klania. U mnie "wieksza polowa" zycia w USA, ale kuchnia raczej polska ku uciesze moich sasiadow. Wczoraj jedli golabki. Pozdrowienia znad Pacyfiku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Nietutejsi IP: *.upc-g.chello.nl 24.11.03, 18:45 Moj chlopak Holender stwierdzil ze robie najdziwniejsze jedzenie hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grubababa Re: Nietutejsi IP: *.honeywell.com 24.11.03, 19:03 Potrzebujesz nowego chlopaka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Nietutejsi IP: *.telia.com 24.11.03, 20:43 Szwecja tradycja swiateczna w jedzeniu zupelnie inna niz w Polsce, pozdrawiam cieplutko,,,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Nietutejsi IP: *.upc-g.chello.nl 25.11.03, 10:05 -Potrzebujesz nowego chlopaka! Chlopak jest dobry bo jego stwierdzenie o dziwnym gotowaniu jest pozytywne. Powiedzial ze moge zostac bo dobrze gotuje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Nietutejsi IP: *.dialup.tiscali.it 25.11.03, 12:13 Asiu, podeslij czasem cos holenderskiego zjadliwego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Nietutejsi IP: *.upc-g.chello.nl 25.11.03, 13:05 Najbardziej holenderskie danie jakie tu jadlam, takie typowo zimowe to stampot. Moze byc z marchewki, kapusty normalnej, kiszonej, jarmuzu(moj ulubiony)i innych warzyw. A podstawa sa ugotowane ziemniaki. Gotuje sie ziemniaki, osobno warzywo ktore ma byc dodatkiem. Niektorych sie nie gotuje, np endywii, bo to prawie jak salata. Gotuje sie kielbase wedzona, tutaj jest taka co wyglada jak nasza parowkowa i podsmaza sie boczek pokrojony. Na koniec ziemniaki z warzywnym dodatkiem ubija sie ubijakiem takim do siemniakow z dziurami albo taki metalowy w szlaczek. Dodaje sie pokrojona kielbase i boczek. Wychodzi taka ciapaja, ale smaczna :) No i appel taart. Czyli szarlotka. Po holendersku wyglada tak, ze jest na kruchym ciescie, a jablka kroi sie w dosc duze kawalki, miesza z cukrem cynamonem i rodzynkami. Pycha.Jak cos jeszcze mi sie przypomni to podam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Nietutejsi IP: *.dialup.tiscali.it 26.11.03, 09:45 Ja jadlam zeberka w slodkim sosie, podawane na deseczkach, a w ramach jednego dania mozna bylo prosic o dokladki / ile kto chcial /. Pamietam tez sledzie i nalesniki z dziwnym slodkim sosem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Nietutejsi IP: 209.205.14.* 26.11.03, 00:29 Ja Montreal Canada pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Nietutejsi 26.11.03, 00:38 Bayern-Niemcy.Bardziej znana jako luna 16:)Pozdawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bini Re: Nietutejsi IP: *.netvigator.com 26.11.03, 08:53 Hong Kong pzdr:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: selma Re: Nietutejsi IP: *.ppp.get2net.dk 26.11.03, 20:02 Dania.tutejsza specjalnosc to sledzie na slodko i kaszanka z rodzynkami i cukrem.br.,. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marialudwika Re: Nietutejsi IP: *.solcon.nl 26.11.03, 20:04 Z A-damu,specjalnosc-stampot,gr!!!!Paprucha z jarzyn i boczku.. ml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Nietutejsi IP: *.upc-g.chello.nl 26.11.03, 20:39 Marialudwika, a dlugo juz jestes w NL? co najbardziej Ci smakuje? Ja lubie tutejsze paczki ktore piecze sie na nowy rok, tzw oliebolen(kiepsko u mnie z pisownia). Sypie sie na nie duzo cukru pudru. No i oczywiscie sledz. Jest pycha, z cebulka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Nietutejsi IP: *.telia.com 26.11.03, 20:54 Selma, mysle,ze szwedzkie jedzenie zblizone do dunskiego kaszanka z rodzynkami ,,, ja ja podsmazam i jem z borowkami - dobre siledzie na slodko tez lubie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caro Re: Nietutejsi IP: *.dip.t-dialin.net 26.11.03, 21:56 Kunt u mij een goed restaurant in de buurt aanbevelen? Z Holandii to ja nie jestem, ale wlasnie znalazlam rozmowki :-)) Do specjalnosci tutaj nalezy: Weißbier, Leberkäse, Weißwurst, Brezen, no i Oktoberfest. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
michaelandro Re: Nietutejsi 27.11.03, 00:24 ojej... ja tez chce w swiat... :) potrafie gotowac :) Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink Re:Orange County, California 27.11.03, 06:51 nad Pacyfikiem, miedzy Los Angeles a San Diego. Kuchnia eklektyczna jesli tak mozna powiedziec. Silny wplyw sasiedniego Meksyku; jest tak blisko,ze czasami jezdzi sie tam na kolacje. Swieze owoce caly rok. Teraz np. dochodza na drzewie moje ulubione persimony. Sa ciagle swieze i tanie truskawki. Duzo seafood w b.dobrym gatunku. Ogolnie raczej lekko, nietlusto, niezbyt slodko a jesli juz, to w b.malych ilosciach. Fantazyjnie. Estetycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sara Re: Nietutejsi IP: 5.3.1R3D* / 213.8.64.* 10.12.03, 16:56 Ja pisze z Izraela Odpowiedz Link Zgłoś
maggie-c Re: Nietutejsi 10.12.03, 17:00 Pesaro, Italia, 30 km na poludnie od Rimini. ciao ciao Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Nietutejsi 10.12.03, 18:02 Witaj Saro - pamietam Cię z przepisów o cieście z płatków owsianych. Mam nadzieję, że mieszkasz w spokojnym miejscu. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwa Re: Nietutejsi IP: 217.20.201.* 10.12.03, 21:42 Luzerna - centralna Szwajcaria. jedzenie tu niespecjalne, za to okolice naprawde piekne :-). sasiadki uznaly, ze jestem swietna kucharka, jak je poczestowalam obwarzankami z twarogiem. nigdy tego nie jadly, bo tu nie ma twarogu. musze przywozic z Polski. nie znaja tez ogorkow kiszonych, papryki konserwowej, sernika (z braku twagoru), makowca. w ogole z ciastami jest problem, bo nigdzie nie udalo mi sie dostac kartoflanki, wiec czesto posilkuje sie zapasami przywiezionymi z kraju. na szczescie na swieta jedziemy do rodzicow :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Nietutejsi IP: *.upc-g.chello.nl 10.12.03, 21:50 Czesc Siwa. Powaznie nie maja kartoflanki? Chodzi ci o make kartoflana? W Holandii jest, w Niemczech tez, dziwne ze nie ma w Szwajcarii. A kwark to pewnie maja taki troche jak nasz serek homo :) Z niego wychodzi swietny sernik :) Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Nietutejsi IP: *.proxy.aol.com 10.12.03, 22:03 Ale przeieżnie ma nic prostrzego niż domowy wyrób twarogu! Wejdź na wyszykiwarkę i wpisz panir, hinduska nazwa tego pożądanego przysmaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Nietutejsi IP: *.dialup.tiscali.it 11.12.03, 11:35 W kantonie wloskim tez nie ma / albo w sklepie wloskim /? Nazywa sie "fecola di patate". Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Nietutejsi 13.12.03, 20:01 Oczywiscie, ze maka ziemniaczana jest w Szwajcarii, nazywa sie Speisestärke. Twarog robilam tam sama, mleko plus sok cytrynowy zagotowac razem. Proste. Ewentualnie mozna kupic na targu, nazywa sie Frischkäse. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwa Re: Nietutejsi IP: 217.20.201.* 13.12.03, 23:59 nigdy czegos takiego nie widzialam w sklepie, ale moze po prostu przeoczylam albo co. w koncu napisalam, ze ja nie znalazlam, a nie, ze definitywnie nie ma. a twarog mozna zrobic ze zsiadlego mleka, nie potrzeba zadnego soku cytrynowego. no i ten ich frischkaese, to nie jest to samo, co nasz twarog. twarogu nie znaja tak na slodko, do ciast, z pewnoscia nie tu, gdzie mieszkam, bo nawet jak probowalam tlumaczyc sasiadkom, to nie potrafily zrozumiec za bardzo, o co chodzi z tym bialym serem i na dodatek do ciasta? twarozek, to ja sobie moge tutaj kupic ewentualnie ze szczypiorkiem, a z serkow homogenizowanych obwarzanki nie bardzo, do tego musi byc dobry twarog. na szczescie dosc czesto jestem w polsce, wiec moge uzupelniac zapasy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Nietutejsi 14.12.03, 23:44 To fakt, oni nie znaja tego ciasta. Co do Frischkaese, mozna sie spierac. Moim zdaniem to normalny twarog, ale moze Ty widzialas inny. A mleko Ci sie zsiada? Bo mnie sie tylko robilo gorzkie, chyba ze kupilam prosto od krowy. Dlatego ten sok. Te skrobie ziemniaczana na pewno znajdziesz, poszukaj. Ja mieszkalam w Bazylei i Aarau, a czesto tez robilam zakupy w Zurichu i wszedzie byla. Pozdrawiam. -------------------------- Hotul se teme sa fie furat Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Nietutejsi 11.12.03, 01:55 hehehe sasiedzie pichciarzu , ja tez z NYC ::)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Nietutejsi IP: *.proxy.aol.com 11.12.03, 02:59 Hi, hi, more precisely, Greenwich village. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Nietutejsi 11.12.03, 20:59 Gość portalu: Pichciarz napisał(a): > Hi, hi, more precisely, Greenwich village. praca East Village dom Lower East Side Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Nietutejsi IP: *.proxy.aol.com 12.12.03, 07:50 Znajome terytoria nieomal na codzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anya.s Re: Nietutejsi IP: *.ap.plala.or.jp 11.12.03, 02:50 Matsue - Japonia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salmotrutta Re: Nietutejsi IP: *.compass.net.nz 11.12.03, 11:47 ...Aotearoa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brookie Re: Nietutejsi IP: *.tnt3.per1.da.uu.net 11.12.03, 12:38 Piszemy praktycznie z calego swiata a laczy nas Kuchnia. To super. Wymieniajmy sie przepisami, dzielmy smakami. Pozdrawiam z Perth. Odpowiedz Link Zgłoś
vilia Re: Nietutejsi 12.12.03, 17:03 Gość portalu: Brookie napisał(a): > Piszemy praktycznie z calego swiata a laczy nas Kuchnia. To super. > Wymieniajmy sie przepisami, dzielmy smakami. > Pozdrawiam z Perth. Z ktorego Perth? Bo ja z australijskiego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Nietutejsi IP: *.proxy.aol.com 13.12.03, 07:36 A ja spisuję sobie te informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
brookie Re: Nietutejsi 15.12.03, 09:34 Ja tez z australijskiego- polnocna dzielnica Odpowiedz Link Zgłoś
brookie Re: Nietutejsi 16.12.03, 06:34 Poplywac chodze na Scabrorough lub do Hillarys. Spacery tylko na Trigg. Kiedys mieszkalismy prawie w centrum wiec jezdzilismy do Cottesloe, lubilam snorkling przy skalach. Odpowiedz Link Zgłoś
vilia Re: Nietutejsi 16.12.03, 08:20 A ja na psia w Hillarys. Bylam dzisiaj. Cudowna woda. Moze sie tam kidys spotkamy. mam kelpie. Odpowiedz Link Zgłoś
brookie Re: Nietutejsi 16.12.03, 12:29 Mieszkam na pograniczu Balcatty i Osborne Park. Pracuje na North Beach Rd. Moze sie kiedys spotkamy? Odpowiedz Link Zgłoś
vilia Re: Nietutejsi 17.12.03, 14:26 Brookie - z przyjemnoscia. Po nowym roku wracam z Margaret River. Daj znac przez poczte. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Nietutejsi IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 12.12.03, 11:51 a jak i tam w NZ? kiedys chcialam wyemigrowac na stale, ale jednak przerazila mnie odleglosc od pl. jak jest? moze jeszcze sie zastanowie... pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Nietutejsi IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 12.12.03, 11:54 Salmotrutta, napisalam do Ciebie, a oczywiscie ukazalo sie post nizej. pytam jak Tobie w NZ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek - Bakili Re: Nietutejsi IP: 62.217.137.* 12.12.03, 07:25 Kaukaz - Azerbejdzan.Rozrzucilo nas po swiecie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sto kobiet Re: Nietutejsi IP: *.sympatico.ca 12.12.03, 07:37 Toronto, ale kuchnia w polowie polska, w polowie pendzabska, w polowie uniwersalna:)))))) Pozdrawiam i sluze przepisami mojej tesciowej z polnocnych Indii:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Nietutejsi IP: *.den.nilenet.net 26.12.03, 22:58 Co twoi indyjscy krewni sadza o bigosie ???? Czy probowaliscie juz robic schabowego Tandorii ??? :-)) Fajnie masz. Zawsze uwazalam ze indyjskie jedzenie jest super. Pozdrowienia z "dzikiego zachodu" (Denver, Colorado) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sto kobiet Re: Nietutejsi IP: *.sympatico.ca 29.12.03, 04:48 :)))) Bigosu im nie serwowalam, bo sama nie przepadam:)))) Przygotowalam za to ku uciesze gawiedzi schabik ze sliwka i surowka z czerwonej kapusty. Swietnie sie komponowal z ryzem basmati zabarwionym na zolto (to na obiado-przyjecie w niedziele Wielkanocna). Schabowego tandoori moze nie:))), ale wieprzowine curry tak, i owszem (szczerze: z kurczakiem jest najlepsze....) Na Boze Narodzenie jedlismy rybe po grecku, ktora trafila w prawie wszystkie gusta. Zaryzykowalam tez pierwszy raz sledzia w oleju: trzej wybrancy sie rozsmakowali. Za to barszcz niekoniecznie im pasuje.... Pozdrawiam, sto kobiet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Nietutejsi IP: *.den.nilenet.net 29.12.03, 05:34 Wlasnie wrocilam z milej kolacji w indyjskiej restauracji. Mieszanka roznych mies z tandoori byla super, ale nie ma to jak prosty naan i dahl i kubek herbaty z mlekiem i przyprawami :-) Dawno, dawno temu w W-wie, mialam chlopaka z Indii, do tej pory wspominam jak razem gotowalismy :-))) A tak a propos to dobry przepis na rybe po grecku to by mi sie przydal :-)) czy mogla bys sie nim uprzejmie podzielic ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Poprosze o nazwe i przepis IP: *.den.nilenet.net 30.12.03, 03:19 Jadlam w indyjskiej restauracji takie bardzo cieniutkie i chrupkie pieczywko z nasionami kminku. Przypominalo to tortilla chips i bylo podane z zielonym sosem do maczania (wnioskuje ze byla to mieta i chilli) Czy wiesz jak sie ten "chrupek" nazywa i jak go zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sto kobiet Re: Poprosze o nazwe i przepis IP: 67.71.19.* 30.12.03, 05:02 To chrupkie nazywa sie pappar:)))Moj maz twierdzi, ze robi sie je z maki kukurydzianej, ale cos mi sie nie chce wierzyc. Nigdy tego nie robilam, bo mozna to tu kupic w postaci surowych platkow, ktore prazy sie na patelni. Jesli bardzo Ci zalezy na przepisie, to moge zapytac sie tesciowej (bedzie w domu w przyszlym tygodniu). Ten zielony sos to mietowy chutney - moja tesciowa robi to dosc czesto, wiec tez moge wyzebrac przepis - ona podaje to z siekana cebula na boku. Przepis na rybe po grecku jest bardzo prosty: smaze rybe, najlepiej sole lub inna rybe o delikatnym miesie i smaku, osolona, w panierce z maki i rozbeltanego jajka. Ukladam plasko na dnie naczynia do zapiekania a w tzw miedzyczasie preparuje sos. Scieram na tarce marchewke, seler i korzen pieruszki. Drobno kroje pora. Proporcje zaleza od tego, co akurat mam w lodowce, najczesciej jednak: pol marchewki, pol reszty. Dusze to na oliwie z dodatkiem soli, czarnego pieprzu i liscia laurowego. Kiedy warzywa sa juz miekkie (ale nie rozciapciane) dodaje mala puszke pulpy pomidorowej (nie mylic z tzw polskim przecierem - jak nie ma pulpy to miksuje puszke calych pomidorow bez skory). Dusze troche jeszcze, probuje, dosmaczam i wykladam na ryby gruba warstwa. Naczynie wkladam do ogrzanego piekarnika, gdzie sie maceruje i czeka na spozycie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Poprosze o nazwe i przepis IP: *.den.nilenet.net 30.12.03, 05:26 wielkie dzieki, sprawdze czy jest u nas jakis lokalny sklep z tymi platkami. Pozdrowienia z Colorado :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Poprosze o nazwe i przepis IP: *.proxy.aol.com 30.12.03, 06:20 Bez wątpienia są w Kolorado sklepy hinduskie, zajrzyj na Żółte Strony. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink Re: Poprosze o nazwe i przepis 30.12.03, 08:35 Gość portalu: jola napisał(a): > wielkie dzieki, sprawdze czy jest u nas jakis lokalny sklep z tymi platkami. > Pozdrowienia z Colorado :-) Przepraszam, ze sie wcinam w rozmowe, ale w Kaliforni widuje te hinduskie platki "u Persa", czyli w iranskich sklepach. Bywaja z czarnuszka, z kminkiem i 'plain' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sto kobiet Re: Poprosze o nazwe i przepis IP: 67.71.19.* 30.12.03, 15:46 Moj maz twierdzi, ze z maki kukurydzianej, ale moim zdaniem to smakuje bardziej jak maka z ciecierzycy, albo mieszanka mak. Hindusi maja taka make, ktora nazywa sie roti flour, z ktorej robi sie placki roti. Moze to sie miesza z maka kukurydziana??? (w koncu ma tez taki zoltawy kolorek....) Zapytam sie tesciowej:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Poprosze o nazwe i przepis IP: *.proxy.aol.com 30.12.03, 06:58 W Indiach jest wiele języków i ta sama potrawa może mieć kila bardzo różnie brzmiących nazw. To o czym tutaj mówicie jest chyba bardziej znane jako pappadam. Chodzi chyba o takie cieniutkie, chrupkie i bardzo kruche "wafle" z nasionami cumin (po polsku chyba kmin włoski), zlekka słonawe i podawane jako appertizer przed posiłkami. Bardzo je też lubię i zawsze zamawiam gdy jem po hindusku. Mam też książeczkę, South Indian Cookery, gdzie są przepisy na trzy rodzaje pappadam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sto kobiet Re: Poprosze o nazwe i przepis IP: 67.71.19.* 30.12.03, 15:54 Niewatpliwie w Indiach jest wiele jezykow. Ja sie cwicze w punjabi:))) Mysle, ze nie ma wiekszego znaczenia, ktorej nazwy sie uzywa. W koncu akurat te platki nazywaja sie podobnie zarowno na polnocy jak i na poludniu (jesli wziales ta nazwe ze swojej ksiazki). Najczesciej tez "Hindusi" mowia w kilku dialektach, zwlaszcza Ci, ktorzy handluja... Odpowiedz Link Zgłoś
kiku.san Re: Nietutejsi 12.12.03, 08:30 buuuuu ja też chcę do Australii, Brazylii, Hong-Kongu, a najbardziej do Japonii (nawet nick już mam japoński) buuuu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babeczka Re: Nietutejsi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.03, 09:33 a ja z Czestochowy pozdrawiam Was wszystkich nietutejszych :))) Babeczka Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: Nietutejsi 12.12.03, 09:36 no nareszcie zalegalizowalam ten nick,pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: Nietutejsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.03, 14:17 Przyjechalam dawno temu z Wiednia, wyszlam tutaj za maz i zostalam...kocham polska kuchnie.... pozdrawiam wszystkich, k Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Nietutejsi 13.12.03, 20:07 Do niedawna niemieckojezyczna Szwajcaria. Teray Stony Brook, Long Island. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Nietutejsi IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 13.12.03, 21:09 Australia, Queensland "specjalizacja": Daleki Wschod (Malezja, Indonezja,Tajlandia a takze Indie i Chiny) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Nietutejsi IP: *.we.client2.attbi.com 15.12.03, 00:41 Los Angeles. salatki, surowki, kraby, owoce i swieze ryby z polowu w okolicach Catalina na lajbie "Betty O" wyplywajacej z Marina Del Rey. Niezbyt czesto " krupniok" ze sklepiku w Santa Monica na Wilshire( polowica patrzy na to dziwnie :-( ) Poza tym kuchnia thaiska, chinska i wspaniala wietnamska ( jem , nie gotuje - ale pyszne !!). W domu kura na 1000 sposobow, indyk na 2000 sposobow i mieszanina wszystkiego, co zielone + na co sie ma ochote i co jest w lodowce ( szczegolnie w okresie upalow - o gotowaniu nie ma wtedy mowy !!) Wspaniale sery w sklepiku arabskim (!) w tym feta grecka , bulgarska i rozne inne odmiany. Spory wplyw kuchni maksykanskiej . No i oczywiscei amerykanskiej : hamburgery , pot roast , steak i Sloppy Joes :-)) ! Pozdrawiam !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna Re: Nietutejsi IP: *.211.39-62.rev.gaoland.net 15.12.03, 01:05 ******************************** ... z Francji...z Prowansji. Kuchnia raczej francuska, choc nieraz lekko "spolonizowana". Swieta: mieszane...z polskiej kuchni: barszcz, sledzie i ciasta (piernik upieczony, a sernik i makowiec przywiezione z Polski) Pozdr. dla wszystkich, bardzo sympatyczny watek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl Re: Nietutejsi .....BIALY SER!!! IP: *.209.39-62.rev.gaoland.net 16.12.03, 15:35 *************************************** ... czy ktos moze wie, gdzie moge kupic bialy ser na poludniu Francji (Marsylii), lub w Lyonie? W Paryzu wiem, ale nie moge w tej chwili stamtad sciagac.. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Nietutejsi .....BIALY SER!!! IP: *.proxy.aol.com 16.12.03, 15:59 Zrób sama, to bardzo proste. Zajrzyj na post forumowy Panir (Paneer). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl Re: Nietutejsi .....BIALY SER!!! IP: *.210.39-62.rev.gaoland.net 17.12.03, 01:11 ************************************* ... Do Pichciarza: dzieki za informacje; przepis wydaje sie faktycznie prosty...sprobuje. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alice Re: Nietutejsi .....BIALY SER!!! IP: *.srvsquid1.gln / 195.68.110.* 17.12.03, 10:51 Krystyna, to moze powiedz mi prosze gdzie ten bialy ser w Paryzu kupic, bo ja go przywoze z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl Re: Nietutejsi .....BIALY SER!!! ..Do Alice... IP: *.205.39-62.rev.gaoland.net 17.12.03, 17:46 ************************** ...Witaj, wejdz na forum "Polska i Swiat", nastepnie wybierz watek: Polacy w Paryzu i we Francji"...podawalismy tam adresy kilku sklepow polskich w Paryzu. Jezeli chodzi o ser, to przedzwon wczesniej, bo czasami jest, czasami nie. Z ktoregos watku na forum "Kuchnia" dowiedzialam sie, ze mozna kupic tez bialy ser w sklepach rosyjskich i zydowskich. Nie wiem gdzie sa w Paryzu (moze rue Rosiers?), mozesz sprawdzic na internecie, lub "pages jaunes". Wktorej jestes dzielnicy?... p.s. Pichciarz przekazal dobry i nietrudny przepis na zrobienie bialego sera. Pozdr. @+ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alice Re: Nietutejsi .....BIALY SER!!! ..Do Alice... IP: *.srvsquid1.gln / 195.68.110.* 18.12.03, 11:12 Dzieki wielkie Krystyna, przy okazji odkrylam nowe forum. Mieszkam w XII, a pracuje w VIII wiec zawsze moge podskoczyc do Marais, tam chyba tych sklepow zydowskich jest najwiecej. Pozdrawiam swiatecznie!!! Odpowiedz Link Zgłoś