inika 24.11.03, 10:39 Gdy czosnek zaczyna puszczać zielone pędy to wciąż jest dobry? Można spożytkować go tak samo jak taki "niezakwitnięty"? Nie ujmuje mu nic w wartościach odżywczych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Linn Re: 'Kwitnący' czosnek IP: *.dialup.tiscali.it 24.11.03, 16:11 Moim zdaniem traci; robi sie jakby pusty, malo jedrny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rebeka Re: 'Kwitnący' czosnek IP: *.cps.pl 24.11.03, 17:32 inika napisała: > Gdy czosnek zaczyna puszczać zielone pędy to wciąż jest dobry? > Można spożytkować go tak samo jak taki "niezakwitnięty"? Nie ujmuje mu nic w > wartościach odżywczych? Do gotowania możesz śmiało taki czosnek używać, natomiast na surowo zielone pędy są wręcz szkodliwe, trzeba je usunąć i użyać tylko białą otoczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: 'Kwitnący' czosnek IP: *.dialup.tiscali.it 25.11.03, 12:23 Pedy usuwa sie zawsze, nawet mlode i biale / jest to tzw. dusza czosnkowa /. Odpowiedz Link Zgłoś
inika Dziękuję 25.11.03, 12:53 Własnie to chciałam wiedzieć: szkodliwe czy nie. A jak jest z cebulą, która wypuszcza pędy? Kiedyś też słyszałam, że szkodliwe, natomiast moja teściowa namiętnie zostawia cebulę na szczypior. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lu Re: Dziękuję IP: 217.153.26.* 26.02.04, 11:32 wcale nie jest szkodliwe, a pocięte i namoczone w wodzie z solą pędy są super dodatkiem do chińszczyzny i jest to super smaczne!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @rek Re: 'Kwitnący" czosnek IP: *.pmintl.ch 26.02.04, 12:07 A kielki sojowe i inne ? Przecież to ten sam "produkt" Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: 'Kwitnący" czosnek 26.02.04, 12:10 Zielony "szczypiorek" czosnkowy, drobno posiekany dodaję do sałaty. Ma bardzo intesywny smak i zapach, więc używam go w mniejszych ilościach niż czosnku w ząbkach. Uwolnić Szczecin od Jurczyka Odpowiedz Link Zgłoś
jottka oooooooo 26.02.04, 12:17 wędrowiec, zaangażowałaś sie w działalność społeczną? :) meldunku tamże już nie mam, ale błogosławiem Odpowiedz Link Zgłoś