Dodaj do ulubionych

WIGILIA I ŚWIĘTA

IP: *.proxy.aol.com 25.11.03, 23:51
Wszystko tutaj:
www.opoka.org.pl/biblioteka/K/katecheta/0112A_01.html
www.plurix.com.pl/wigilia.php
Obserwuj wątek
    • Gość: Ela Re: WIGILIA I ŚWIĘTA IP: *.chello.pl 26.11.03, 12:48
      Dzięki za te stronki ....tyle czasu szukałam przepisu na piernik
      doskonały.Wesołych Świąt.:)
      • Gość: kaska Re: WIGILIA I ŚWIĘTA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 16:05
        jak tak gadam ze znajomymi, to mimo ze mieszkamy w tym samym miescie, wcale
        nie jemy tego samego w Wigilie. Sporo ludzi ma lazanki czy pierogi np. Albo
        kutie. A u mouch ridzicow, gdzie spedzamy Wigilie jes barszcz z takimi
        wielkimi uchami, karp smazony, kapusta z grzybami, potem karp po zydowsku i w
        galarecie, sernik i tort orzechowy.
        • Gość: Pichciarz Re: WIGILIA I ŚWIĘTA IP: *.proxy.aol.com 26.11.03, 17:06
          To pięknie, że tradycje rodzinne nie wymierają. A już myślałem, że w Polsce
          wszystko idzie w niepamięć.
          • Gość: limba Re: WIGILIA I ŚWIĘTA IP: *.mos.gov.pl / *.mos.gov.pl 27.11.03, 12:46
            Muszę przyznać, że ja bardzo lubię nowe, ciekawe przepisy i korzystam z nich
            chętnie.
            Ale jeśli chodzi o Wigilię, to jest to tak szczególny dzień – powiedziałabym,
            że mam na ten czas - WIECZERZY WIGILIJNEJ - zakodowane wspomnienia z
            dzieciństwa i tak bardzo jestem przywiązana do nich i tradycji wyniesionej z
            domu, że gdy nie przygotuję czegoś, co zawsze serwowała na Wigilię moja Mama,
            wydaje mi się, że jest nie tak, że czegoś zabrakło.
            Ale zauważyłam, że w innych wątkach na tym forum dużo osób - na pytanie: „co na
            Wigilię i na Święta?” odpowiada w ten sposób : „u moich rodziców ...”, „ja
            robię to, co moja Mama ...”, „moja Mama robi najpyszniejsze ...” , itd.
            To wspaniałe i wzruszające, że chociaż na ten jeden dzień w roku nie wszyscy
            szukają nowych, modnych lub zapożyczonych z tradycji innych narodów –
            przepisów, lecz tak wiele osób przywiązanych jest do tego, co wyniosło z domu
            rodzinnego i dalej kultywuje się w swoich rodzinach.
            Nie dotyczy to oczywiście osób, które założyły rodziny w innych krajach – jest
            zrozumiałe, że raczej przystosowują się one do zwyczajów rodziny, do której
            weszły. Ale wiele też i z nich chce wnieść nieco polskiej tradycji [świadczą o
            tym pytania o tradycyjne polskie przepisy] – i chwała im za to!
            Pozdrawiam wszystkich przedświątecznie!!!
            • Gość: Pichciarz Re: WIGILIA I ŚWIĘTA IP: *.proxy.aol.com 27.11.03, 16:48
              To prawda, że "w moim domu zawsze...", a też, że jest takie podejście bardzo
              ważne dla tych co na obczyźnie bo stanowi to częsć łączności z przeszłością, z
              dzieciństwem. Mimo to trudno nie być zaciekawionym fascynującymi często nowymi
              przepisami. Polska tradycja domaga się dużej ilości dań wigilijno-świątecznych
              i jeśli coś szczególnie pasuje to można zawsze uwzględnić jedno nietradycyjne
              danie. No bo to trochę tak jakby się było u kogoś w Polsce i znalazło się coś
              nam nieznanego, ale będącego częścią jego tradycji.
              • Gość: Pichciarz Re: WIGILIA I ŚWIĘTA IP: *.proxy.aol.com 16.12.03, 07:51
                odr.zetobi.com.pl/rodzina.wigilia.htm
                • Gość: P. Re: WIGILIA I ŚWIĘTA IP: *.proxy.aol.com 16.12.03, 07:55
                  odr.zetobi.com.pl/rodzina/wigilia.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka