Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 25.11.03, 23:51 Wszystko tutaj: www.opoka.org.pl/biblioteka/K/katecheta/0112A_01.html www.plurix.com.pl/wigilia.php Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ela Re: WIGILIA I ŚWIĘTA IP: *.chello.pl 26.11.03, 12:48 Dzięki za te stronki ....tyle czasu szukałam przepisu na piernik doskonały.Wesołych Świąt.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: WIGILIA I ŚWIĘTA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 16:05 jak tak gadam ze znajomymi, to mimo ze mieszkamy w tym samym miescie, wcale nie jemy tego samego w Wigilie. Sporo ludzi ma lazanki czy pierogi np. Albo kutie. A u mouch ridzicow, gdzie spedzamy Wigilie jes barszcz z takimi wielkimi uchami, karp smazony, kapusta z grzybami, potem karp po zydowsku i w galarecie, sernik i tort orzechowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: WIGILIA I ŚWIĘTA IP: *.proxy.aol.com 26.11.03, 17:06 To pięknie, że tradycje rodzinne nie wymierają. A już myślałem, że w Polsce wszystko idzie w niepamięć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: WIGILIA I ŚWIĘTA IP: *.mos.gov.pl / *.mos.gov.pl 27.11.03, 12:46 Muszę przyznać, że ja bardzo lubię nowe, ciekawe przepisy i korzystam z nich chętnie. Ale jeśli chodzi o Wigilię, to jest to tak szczególny dzień – powiedziałabym, że mam na ten czas - WIECZERZY WIGILIJNEJ - zakodowane wspomnienia z dzieciństwa i tak bardzo jestem przywiązana do nich i tradycji wyniesionej z domu, że gdy nie przygotuję czegoś, co zawsze serwowała na Wigilię moja Mama, wydaje mi się, że jest nie tak, że czegoś zabrakło. Ale zauważyłam, że w innych wątkach na tym forum dużo osób - na pytanie: „co na Wigilię i na Święta?” odpowiada w ten sposób : „u moich rodziców ...”, „ja robię to, co moja Mama ...”, „moja Mama robi najpyszniejsze ...” , itd. To wspaniałe i wzruszające, że chociaż na ten jeden dzień w roku nie wszyscy szukają nowych, modnych lub zapożyczonych z tradycji innych narodów – przepisów, lecz tak wiele osób przywiązanych jest do tego, co wyniosło z domu rodzinnego i dalej kultywuje się w swoich rodzinach. Nie dotyczy to oczywiście osób, które założyły rodziny w innych krajach – jest zrozumiałe, że raczej przystosowują się one do zwyczajów rodziny, do której weszły. Ale wiele też i z nich chce wnieść nieco polskiej tradycji [świadczą o tym pytania o tradycyjne polskie przepisy] – i chwała im za to! Pozdrawiam wszystkich przedświątecznie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: WIGILIA I ŚWIĘTA IP: *.proxy.aol.com 27.11.03, 16:48 To prawda, że "w moim domu zawsze...", a też, że jest takie podejście bardzo ważne dla tych co na obczyźnie bo stanowi to częsć łączności z przeszłością, z dzieciństwem. Mimo to trudno nie być zaciekawionym fascynującymi często nowymi przepisami. Polska tradycja domaga się dużej ilości dań wigilijno-świątecznych i jeśli coś szczególnie pasuje to można zawsze uwzględnić jedno nietradycyjne danie. No bo to trochę tak jakby się było u kogoś w Polsce i znalazło się coś nam nieznanego, ale będącego częścią jego tradycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: WIGILIA I ŚWIĘTA IP: *.proxy.aol.com 16.12.03, 07:51 odr.zetobi.com.pl/rodzina.wigilia.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: WIGILIA I ŚWIĘTA IP: *.proxy.aol.com 16.12.03, 07:55 odr.zetobi.com.pl/rodzina/wigilia.htm Odpowiedz Link Zgłoś