Dodaj do ulubionych

Gulaszowe z indyka - pomysły?

27.11.03, 09:57
Proszę o podanie jakichś pomysłów, na to co mogę dobrego zrobic z
gulaszowwego z indyka. :) I w miarę szybko... :)
Wiem, że gulasz, ale może coś innego? A jeśli gulasz to jakiś taki
bardziej "pokombinowany".
Obserwuj wątek
    • quba Re: Gulaszowe z indyka - pomysły? 27.11.03, 10:43
      gulasz koniecznie z zielem angielskim i lisciem laurowym
      a do tego plackie ziemniaczane
      bedzie "placek po węgiersku"
      pozdrowka
      • petelka Re: Gulaszowe z indyka - pomysły? 27.11.03, 12:42
        Zupa gulaszowa! Robiłam taką z kury a więc powinna byc dobra i z indyka. A robi
        się prosto i szybko: podsmażasz lekko mięso, potem cebulę, pieczarki, paprykę,
        lączysz wszystko i rozprowadzasz rosołem (zupa musi byc dosyć gęstą, ale jednak
        zupą). Podgotować, doprawić i ...jeść.:) Można posypać natką.
        • Gość: kags Re: Gulaszowe z indyka - pomysły? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 13:03
          hmmm... "gulaszowe"... od razu pomyslalam o miesie typu - guaszowe. robie z
          tego cos co raczej nie przypomina tradycyjnego gulaszu, ale... kawalki miesa
          marynuje w sosie sojowym z dodatkiem czosnku i miodu... pozniej obsmazam je na
          oliwie i dodaje pedy bambusa - moga byc puszki, ale lepsze sa mrozone krojone
          w grubsze paski... podaje to z ryzem jasminowym :) wazne zeby bylo sporo sosu.
          jakby bylo za slone mozna dolac troche wody ale caly czas kontrolowac
          rownowage smaku sojowo - miodowego :)
          smak nietypowy, jadlam to w dosyc duzej restauracji "orientalnej". niestety
          nie umiem "wyprodukowac" prazonego czosnku, ktorym byl posypany ryz... :(
          • Gość: kaska Czosnek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 13:05
            czy to nie byl taki: wrzucasz czosnek w lupach na oliwe i podsmazasz?
          • inika Prażony czosnek 27.11.03, 14:10
            Nie wiem czy o taki czosnek może chodzić... Ja czasami kroje czosnek w
            plasterki i podsmażam na maśle. I też można zrobic z niego złotawe "prażynki"...
            • Gość: kags Re: Prażony czosnek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 15:04
              nie, nie chodzi o taki podsmazony w calosci... bardziej taki w plasterki na
              masle, ale to tez nie jest to. jak znacie prazona cebulke, ktora dodaja do
              roznych hot-dogow, czasem w barach wietnamskich, to chodzi wlasnie o cos
              takiego tylko, ze z czosnku. za "chiny" ;) nie udalo mi sie czegos takiego
              podrobic w domu :( taka cebulke mozna kupic, ale czosnku jeszcze nie spotkalam.
              a! czosnek do sosu - marynaty, to taki wycisniety oczywiscie :)

inika - jak robisz te zlotawe prazynki??? kroisz i smazysz, czy jeszcze jakos
              inaczej?!
              • inika Re: Prażony czosnek 28.11.03, 08:27
                Kroję w plasterki - najlepsze są do tego oczywiście duże ząbki. :) Wrzucam na
                rozgrzane masło i smażę do złotego koloru. Są właśnie takie jak ta prażona
                cebulka. :) Oczywiscie trzeba wyczuć ten odpowiedni monet gdy są gotowe by nie
                spalić. ;)
                • Gość: kags Re: Prażony czosnek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 10:37
                  hmmm, moze wlasnie nie wyczulam nigdy wlasciwego momentu :( bo nigdy nie
                  smakowaly jak tamten z restauracji :(((
                  bede probowac :)

• inika Re: Prażony czosnek 28.11.03, 10:45
                    Wiesz, ja z kolei nie wiem jak ten z restauracji smakował. ;) Może ten mój to
                    coś zupełnie innego. ;)
              • Gość: dam Re: Prażony czosnek IP: *.147.13.227.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.03.14, 13:39
                Ja posiadam cos takiego
        • petelka Re: Gulaszowe z indyka - pomysły? 27.11.03, 19:37
          petelka napisała:

> Zupa gulaszowa!

Aaa, zapomniałam ww wczesniej podawanym przepisie o pomidorach i o czosnku, co
          niniejszym uzupelniam.;)
    • Gość: kaska Re: Gulaszowe z indyka - pomysły? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 12:55
      zrobilam ostatnio wlasnie: podsmazylam pieczarki z cebula, poddusilam je,
      dodalam sloik przecieru, smietane, przyprawy. W garnku poddusilam cebule,
      dodalam indyka w paski, podsmazylam, dolalam wody. Jak sie poddusilo,
      wrzucilam zawartosc patelni z pieczarkami i przecierem. Wyszlo bardzo dobre.
      Zadnej maki nie trzeba bylo dodawac.
    • inika Re: Gulaszowe z indyka - pomysły? 27.11.03, 14:13
      Dziękuję, coś z tego wykombinuję. :)
      Ta orientalna wersja też niezła. Ostatnio mam bzika na dodawanie miodu i imbiu
      do potraw. :)
      • Gość: kags Imbir!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 15:06
        tak, tak!!! imbir, tylko swiezy (starty na tarce) tez do tego czasem
        dodawalam! z imbirem i bez smaczna-inna potrawa :)
        • inika Re: Imbir!!! 28.11.03, 08:32
          A jak jeszcze wykorzystujesz imbir? Ja właśnie do wszystkich orientalnych
          potraw i zup, oraz do herbaty na rozgrzanie. :)
          • Gość: kags Re: Imbir!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 10:29
            w sumie niezbyt czesto uzywam, ale mam kilka dan, do ktorych bez imbiru nawet
            sie nie zabieram. robie cos a'la mieso kebab z pierski kurczaka, poledwiczek
            wieprzowych lub karkowki - dodaje tam jeszcze galke, kakao i cynamon (wiem, ze
            moze polaczenie niecodzienne, ale wyprobowane milion razy :))
            robie jeszcze piersi kurczaka podobnie jak to danie z indyka, ale nie dodaje
            miodu i bambusa, a za to duzo wiecej czosnku.
            kurczak "po chinsku" z wazywami - do sosu tez imbir.
            do pasztetu obowiazkowo, flaczkow nie jadam ale czasem robimy i tez dodajemy.
            herbatke czasem tez pije.
            hmmm... wiecej nie pamietam ;)

a Ty zupki jakie robisz z imbirem??? jestem bardzo ciekawa :)
            pozdrawiam,
            KaGS
            • inika Re: Imbir!!! 28.11.03, 10:43
              Zupki to np. taki rosołek tzw. koreański. Rosół z kurczaka, do tego marchewka w
              cieniutkie plasterki (starta na tarce), trochę bambusa, trochę pędów, trochę
              grzybów mun i na koniec starty imbir. A taka kombinacja, nic super
              oryginalnego. :)
              Zmieniam też czasem smak kokosowej z kurczakiem i własnie dają do niej imbiru.

Bardzo poproszę o ten przepis na mięso z kakao i cynamonem! Brzmi bardzo
              ciekawie. :)
              • Gość: kags Re: Imbir!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 12:32
                musze sprobowac zrobic taki rosolek. kiedys jadlam gdzies taki z supercienko
                pokrojonym kurczakiem, grzybkami mun i makaronem sojowym... ale nie mialam
                odwagi eksperymentowac w domu ;)
                a masz moze jakies swoje danie typu "szef kuchni poleca"? sprobowalabym czegos
                nowego, ale nic do glowy mi nie przychodzi ;)

co do mieska z cynamonem, znalazlam link, bo juz podawalam na forum ten
                przepis: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=9037558&a=9039613

a! tzatziki robie z fety (mlekowity), a ziemniaczki z piekarnika - obrac
                pokroic w grubsza kostke (mniej wiecej 3 x 3cm), na brytfanke do miesa nalac
                troche oliwy, wrzucic ziemniaczki... rozlozyc je zeby nie lezaly pietrowo ;)
                posypac papryka (ostra, slodka) i tymiankiem... piec az sie przyrumienia.
                trzeba je pare razy przerzucic na druga strone.
                pyszne to wszystko i sycace (baaardzo :))

pozdrawiam,
                KaGS
                • inika Szef kuchni poleca. ;) 28.11.03, 14:16
                  Z takich moich dwóch ulubionych dań to:
                  - makaron z sosem serowym rokpol
                  - makaraon z brokułami.

Makaron z sosem serowym: na patelni podsmażyć trochę boczku pokrojonego w
                  kostkę, dodać pokrojony w plasterki czosnek, sekundke poddusić, przełożyc do
                  rondelka, dodać rokpola pokrojonego w kostkę, wymieszać, niech się zacznie
                  topic, dodawać kubek kwaśnej śmietany 12%. Na koniec posiekaną pietruszkę i to
                  juz sos do makaronu. :)

Makaron z brokułami: ugotować brokuły, wymieszać z makaronem, dodać trcohę
                  kwaśniej smietany, trochę czosnku, również mozna dodac podsmażony boczek. :)

faktycznie w tym rosołku jest jeszcze makaron sojowy. No i paski kurczaka.
                  Zresztą daje się to co jest w kuchni pod reką. :) W końcu "koreańsaki" to tylko
                  nazwa, całośc i tak pewnie odbiega od oryginału... ;) Ważne by orientalnie
                  było. :)

A przepis na zupę kokosową jest tutaj (polecam i inne przepisy):
                  www.kuchniachinska.pl/main/przepisy/zupy/zupakurczakkokos.htm
                  Pozdrawiam weekendowo!
                  A ja od jutra na dietę kopenhaską... :(
                  • Gość: kags Re: Szef kuchni poleca. ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 14:50
                    mniaam :)

wlasnie nigdy nie wiedzialam co dorzucic do takiego sosu :) tak! boczus
                    wedzony to jest to!!! no ale to danie tylko dla mnie bo moj chlop nie przepada
                    za plesniowymi serami :(

a makoron z brokulami robie, przepis mam z mniammniama... tez mi czegos w tym
                    brakuje, ostatnio kombinowalam zeby dorzucic anchovies... albo wlasnie boczek.

aaa... dietka kopenkaska??? hmmm... mi na razie odpadaja sprawy z
                    odchudzaniem, bo jestem w ciazy... natomiast pozniej... ech ;)

pozdrawiam rowniez!
                    KaGS
    • hania55 Re: Gulaszowe z indyka - pomysły? 27.11.03, 20:22
      Ja nic nie rozumiem - jak to - gulasz z indyka?
      • Gość: Asia Re: Gulaszowe z indyka - pomysły? IP: *.upc-g.chello.nl 28.11.03, 07:18
        Ja robie cos takiego z kurczakowych piersi, ale moze i z indyka mozna
        sprobowac.
        Piersi z kurczaka po chińsku

1. Jajko
        2. Cebula
        3. Dwie łyżeczki sosu sojowego
        4. Łyżka mąki ziemniaczanej
        5. Łyżeczka soli
        6. Łyżeczka cukru
        7. Chili lub papryka
        8. Piersi z kurczaka ( jedna na osobę )

Cebulę pokroić w kostkę i połączyć z pozostałymi składnikami. Następnie dodać
        pokrojone w paski piersi z kurczaka. Pozostawić na kilka godzin.
        W garnku rozgrzać sporą ilość oleju i smażyć wyjęte z zaprawy piersi z
        kurczaka. Nie długo, tylko tak, żeby się lekko przyrumieniły.
        Kurczak jest pyszny, nie suchy, bardzo kruchy.
        Najlepiej podawać z ryżem.
      • inika Re: Gulaszowe z indyka - pomysły? 28.11.03, 08:35
        hania55 napisała:

> Ja nic nie rozumiem - jak to - gulasz z indyka?

Haniu, nie wiem gdzie mieszkasz, ale u mnie w Poznaniu można kupić kawałki
        indyczego mięsa, wielkości ok. 4x4 cm (większe i mniejsze) i jest to
        właśnie "gulaszowe z indyka". I zapewne może posłużyć do wersji gulaszu z
        indykiem. :)
      • Gość: ines Re: Gulaszowe z indyka - pomysły? IP: 81.15.189.* 28.11.03, 16:56
        Chodzi zapewne o kawałki mięsa z indyka które wykorzystuje się robiąc do nich
        sos (stąd nazwa "gulaszowe"). Pasuje do tego sos pomidorowo-paprykowy(robisz
        sos pomidorowy i dodajesz Ajvaru-przetarte warzywa z dominującą papryką) Do
        tego kasza jeczmienna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka