inika 27.11.03, 09:57 Proszę o podanie jakichś pomysłów, na to co mogę dobrego zrobic z gulaszowwego z indyka. :) I w miarę szybko... :) Wiem, że gulasz, ale może coś innego? A jeśli gulasz to jakiś taki bardziej "pokombinowany". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
quba Re: Gulaszowe z indyka - pomysły? 27.11.03, 10:43 gulasz koniecznie z zielem angielskim i lisciem laurowym a do tego plackie ziemniaczane bedzie "placek po węgiersku" pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: Gulaszowe z indyka - pomysły? 27.11.03, 12:42 Zupa gulaszowa! Robiłam taką z kury a więc powinna byc dobra i z indyka. A robi się prosto i szybko: podsmażasz lekko mięso, potem cebulę, pieczarki, paprykę, lączysz wszystko i rozprowadzasz rosołem (zupa musi byc dosyć gęstą, ale jednak zupą). Podgotować, doprawić i ...jeść.:) Można posypać natką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kags Re: Gulaszowe z indyka - pomysły? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 13:03 hmmm... "gulaszowe"... od razu pomyslalam o miesie typu - guaszowe. robie z tego cos co raczej nie przypomina tradycyjnego gulaszu, ale... kawalki miesa marynuje w sosie sojowym z dodatkiem czosnku i miodu... pozniej obsmazam je na oliwie i dodaje pedy bambusa - moga byc puszki, ale lepsze sa mrozone krojone w grubsze paski... podaje to z ryzem jasminowym :) wazne zeby bylo sporo sosu. jakby bylo za slone mozna dolac troche wody ale caly czas kontrolowac rownowage smaku sojowo - miodowego :) smak nietypowy, jadlam to w dosyc duzej restauracji "orientalnej". niestety nie umiem "wyprodukowac" prazonego czosnku, ktorym byl posypany ryz... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Czosnek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 13:05 czy to nie byl taki: wrzucasz czosnek w lupach na oliwe i podsmazasz? Odpowiedz Link Zgłoś
inika Prażony czosnek 27.11.03, 14:10 Nie wiem czy o taki czosnek może chodzić... Ja czasami kroje czosnek w plasterki i podsmażam na maśle. I też można zrobic z niego złotawe "prażynki"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kags Re: Prażony czosnek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 15:04 nie, nie chodzi o taki podsmazony w calosci... bardziej taki w plasterki na masle, ale to tez nie jest to. jak znacie prazona cebulke, ktora dodaja do roznych hot-dogow, czasem w barach wietnamskich, to chodzi wlasnie o cos takiego tylko, ze z czosnku. za "chiny" ;) nie udalo mi sie czegos takiego podrobic w domu :( taka cebulke mozna kupic, ale czosnku jeszcze nie spotkalam. a! czosnek do sosu - marynaty, to taki wycisniety oczywiscie :) inika - jak robisz te zlotawe prazynki??? kroisz i smazysz, czy jeszcze jakos inaczej?! Odpowiedz Link Zgłoś
inika Re: Prażony czosnek 28.11.03, 08:27 Kroję w plasterki - najlepsze są do tego oczywiście duże ząbki. :) Wrzucam na rozgrzane masło i smażę do złotego koloru. Są właśnie takie jak ta prażona cebulka. :) Oczywiscie trzeba wyczuć ten odpowiedni monet gdy są gotowe by nie spalić. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kags Re: Prażony czosnek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 10:37 hmmm, moze wlasnie nie wyczulam nigdy wlasciwego momentu :( bo nigdy nie smakowaly jak tamten z restauracji :((( bede probowac :) Odpowiedz Link Zgłoś
inika Re: Prażony czosnek 28.11.03, 10:45 Wiesz, ja z kolei nie wiem jak ten z restauracji smakował. ;) Może ten mój to coś zupełnie innego. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dam Re: Prażony czosnek IP: *.147.13.227.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.03.14, 13:39 Ja posiadam cos takiego Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: Gulaszowe z indyka - pomysły? 27.11.03, 19:37 petelka napisała: > Zupa gulaszowa! Aaa, zapomniałam ww wczesniej podawanym przepisie o pomidorach i o czosnku, co niniejszym uzupelniam.;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Gulaszowe z indyka - pomysły? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 12:55 zrobilam ostatnio wlasnie: podsmazylam pieczarki z cebula, poddusilam je, dodalam sloik przecieru, smietane, przyprawy. W garnku poddusilam cebule, dodalam indyka w paski, podsmazylam, dolalam wody. Jak sie poddusilo, wrzucilam zawartosc patelni z pieczarkami i przecierem. Wyszlo bardzo dobre. Zadnej maki nie trzeba bylo dodawac. Odpowiedz Link Zgłoś
inika Re: Gulaszowe z indyka - pomysły? 27.11.03, 14:13 Dziękuję, coś z tego wykombinuję. :) Ta orientalna wersja też niezła. Ostatnio mam bzika na dodawanie miodu i imbiu do potraw. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kags Imbir!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 15:06 tak, tak!!! imbir, tylko swiezy (starty na tarce) tez do tego czasem dodawalam! z imbirem i bez smaczna-inna potrawa :) Odpowiedz Link Zgłoś
inika Re: Imbir!!! 28.11.03, 08:32 A jak jeszcze wykorzystujesz imbir? Ja właśnie do wszystkich orientalnych potraw i zup, oraz do herbaty na rozgrzanie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kags Re: Imbir!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 10:29 w sumie niezbyt czesto uzywam, ale mam kilka dan, do ktorych bez imbiru nawet sie nie zabieram. robie cos a'la mieso kebab z pierski kurczaka, poledwiczek wieprzowych lub karkowki - dodaje tam jeszcze galke, kakao i cynamon (wiem, ze moze polaczenie niecodzienne, ale wyprobowane milion razy :)) robie jeszcze piersi kurczaka podobnie jak to danie z indyka, ale nie dodaje miodu i bambusa, a za to duzo wiecej czosnku. kurczak "po chinsku" z wazywami - do sosu tez imbir. do pasztetu obowiazkowo, flaczkow nie jadam ale czasem robimy i tez dodajemy. herbatke czasem tez pije. hmmm... wiecej nie pamietam ;) a Ty zupki jakie robisz z imbirem??? jestem bardzo ciekawa :) pozdrawiam, KaGS Odpowiedz Link Zgłoś
inika Re: Imbir!!! 28.11.03, 10:43 Zupki to np. taki rosołek tzw. koreański. Rosół z kurczaka, do tego marchewka w cieniutkie plasterki (starta na tarce), trochę bambusa, trochę pędów, trochę grzybów mun i na koniec starty imbir. A taka kombinacja, nic super oryginalnego. :) Zmieniam też czasem smak kokosowej z kurczakiem i własnie dają do niej imbiru. Bardzo poproszę o ten przepis na mięso z kakao i cynamonem! Brzmi bardzo ciekawie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kags Re: Imbir!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 12:32 musze sprobowac zrobic taki rosolek. kiedys jadlam gdzies taki z supercienko pokrojonym kurczakiem, grzybkami mun i makaronem sojowym... ale nie mialam odwagi eksperymentowac w domu ;) a masz moze jakies swoje danie typu "szef kuchni poleca"? sprobowalabym czegos nowego, ale nic do glowy mi nie przychodzi ;) co do mieska z cynamonem, znalazlam link, bo juz podawalam na forum ten przepis: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=9037558&a=9039613 a! tzatziki robie z fety (mlekowity), a ziemniaczki z piekarnika - obrac pokroic w grubsza kostke (mniej wiecej 3 x 3cm), na brytfanke do miesa nalac troche oliwy, wrzucic ziemniaczki... rozlozyc je zeby nie lezaly pietrowo ;) posypac papryka (ostra, slodka) i tymiankiem... piec az sie przyrumienia. trzeba je pare razy przerzucic na druga strone. pyszne to wszystko i sycace (baaardzo :)) pozdrawiam, KaGS Odpowiedz Link Zgłoś
inika Szef kuchni poleca. ;) 28.11.03, 14:16 Z takich moich dwóch ulubionych dań to: - makaron z sosem serowym rokpol - makaraon z brokułami. Makaron z sosem serowym: na patelni podsmażyć trochę boczku pokrojonego w kostkę, dodać pokrojony w plasterki czosnek, sekundke poddusić, przełożyc do rondelka, dodać rokpola pokrojonego w kostkę, wymieszać, niech się zacznie topic, dodawać kubek kwaśnej śmietany 12%. Na koniec posiekaną pietruszkę i to juz sos do makaronu. :) Makaron z brokułami: ugotować brokuły, wymieszać z makaronem, dodać trcohę kwaśniej smietany, trochę czosnku, również mozna dodac podsmażony boczek. :) faktycznie w tym rosołku jest jeszcze makaron sojowy. No i paski kurczaka. Zresztą daje się to co jest w kuchni pod reką. :) W końcu "koreańsaki" to tylko nazwa, całośc i tak pewnie odbiega od oryginału... ;) Ważne by orientalnie było. :) A przepis na zupę kokosową jest tutaj (polecam i inne przepisy): www.kuchniachinska.pl/main/przepisy/zupy/zupakurczakkokos.htm Pozdrawiam weekendowo! A ja od jutra na dietę kopenhaską... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kags Re: Szef kuchni poleca. ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 14:50 mniaam :) wlasnie nigdy nie wiedzialam co dorzucic do takiego sosu :) tak! boczus wedzony to jest to!!! no ale to danie tylko dla mnie bo moj chlop nie przepada za plesniowymi serami :( a makoron z brokulami robie, przepis mam z mniammniama... tez mi czegos w tym brakuje, ostatnio kombinowalam zeby dorzucic anchovies... albo wlasnie boczek. aaa... dietka kopenkaska??? hmmm... mi na razie odpadaja sprawy z odchudzaniem, bo jestem w ciazy... natomiast pozniej... ech ;) pozdrawiam rowniez! KaGS Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Gulaszowe z indyka - pomysły? 27.11.03, 20:22 Ja nic nie rozumiem - jak to - gulasz z indyka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Gulaszowe z indyka - pomysły? IP: *.upc-g.chello.nl 28.11.03, 07:18 Ja robie cos takiego z kurczakowych piersi, ale moze i z indyka mozna sprobowac. Piersi z kurczaka po chińsku 1. Jajko 2. Cebula 3. Dwie łyżeczki sosu sojowego 4. Łyżka mąki ziemniaczanej 5. Łyżeczka soli 6. Łyżeczka cukru 7. Chili lub papryka 8. Piersi z kurczaka ( jedna na osobę ) Cebulę pokroić w kostkę i połączyć z pozostałymi składnikami. Następnie dodać pokrojone w paski piersi z kurczaka. Pozostawić na kilka godzin. W garnku rozgrzać sporą ilość oleju i smażyć wyjęte z zaprawy piersi z kurczaka. Nie długo, tylko tak, żeby się lekko przyrumieniły. Kurczak jest pyszny, nie suchy, bardzo kruchy. Najlepiej podawać z ryżem. Odpowiedz Link Zgłoś
inika Re: Gulaszowe z indyka - pomysły? 28.11.03, 08:35 hania55 napisała: > Ja nic nie rozumiem - jak to - gulasz z indyka? Haniu, nie wiem gdzie mieszkasz, ale u mnie w Poznaniu można kupić kawałki indyczego mięsa, wielkości ok. 4x4 cm (większe i mniejsze) i jest to właśnie "gulaszowe z indyka". I zapewne może posłużyć do wersji gulaszu z indykiem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: Gulaszowe z indyka - pomysły? IP: 81.15.189.* 28.11.03, 16:56 Chodzi zapewne o kawałki mięsa z indyka które wykorzystuje się robiąc do nich sos (stąd nazwa "gulaszowe"). Pasuje do tego sos pomidorowo-paprykowy(robisz sos pomidorowy i dodajesz Ajvaru-przetarte warzywa z dominującą papryką) Do tego kasza jeczmienna. Odpowiedz Link Zgłoś